Suni Yollarla Discus Büyüteme-me


burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2010 23:00

Selamlar;

 

Ali Osman Felek Hocanın;

http://www.akvaryum.com/Forum/suni_yollarla_discus_yavrusu_buyutme_k289489.asp  suni yollarla discus büyütme makalesini harfiyen uygulayarak bir deneme gerçekleştirdim.Aşağıda yaptığım şeyleri bende tek tek anlatacağım.
 
Ana tankta anaçlar yumurtladıktan 1 saat sonra yumurtaları ayırıp aynı sıcaklıkta olan çıkım tankına aktardım.%85 osmos %15 çeşme suyu olan bakteri kültürü eklenmiş ve bir kaç gündür çalışan 125lt lik bir tank. Sıcaklık 28 derece,iletkenlik 50ms,ph 6.5 civarlarında.Aynı zamanda su baya mavileşene kadar metilen mavisi damlattım.Ölçü olarak vermek gerekirse contra iclyto nun yarısı kadar diyebilirim.Yumurtlama konisi(pimaş)ın tabanına pimaşa yaklaşık 5-6 cm yakınlıkta hava taşını vantuzla tutturdum.Bu sayede yumurtaların havalanmasını sağladım.Burda dikkat edilmesi gereken husus hava kabarcıklarının yumurtalarla temas etmemesi.
 
Yaklaşık 4 gün sonra yumurtalar çatlayarak minik discuscuklar hayata gözlerini açtılar.Kuyruk sallamaya başladıkları andan itibaren suyun iletkenliğini yükseltmek için dikkatlice aynı sıcaklıkta çeşme suyuyla değişim yapmaya başladım.Ertesi gün yavrular akvaryuma dağılmasın diye hava hortumu yardımıyla yavruları ağzımla çektirerek yavruluğun  içine aktardım.Yaklaşık 1-2 gün keseleri kaybolana kadar serbest yüzüşe geçmelerini bekledim.Buraya kadar hiç bir sorun yok.Suyun iletkenliğini 100-120 mslere kadar çıkarttım.
 
İşin en alengerli kısmı olan yemleme hususuna geldik.Haşlanmış yumurta sarısının içine larviva start dökerek az bir miktar güzelce karıştırdım ve jel kıvamına getirdim.Daha sonra bunu buzdolabında dondurdum.Balıklar serbest yüzüşe geçtiklerinde makalede anlatıldığı gibi bir cam parçasına karışımdan az bir miktar sürüp kurumasını bekledikten sonra yavruluğun içine koydum.Bu arada camın rengi siyah.Gözlemlediğim kadarıyla yavruların ilgisini çekti bu olay hatta bazılarının yumurta sarısına kafalarını gömdüğünü bile gördüm ama bu bence yeterli gelmemişti.Yavrular yaklaşık 4-5 gün boyunca sayıları eksilerek yaşadılar ve bugün son kalan 10-15 tane ölmek üzere olan yavruları öldükten sonra atmak zorunda kaldım.
 
Şimdi gelelim konuyu açış amacıma;
 
Birçok kişinin yaptığı gibi yavruları çıkartmada anlatılan yöntemlerle başarıya %90 ulaştım.Ama beslenme konusunda hala bir çok şeyin eksik olduğunu düşünüyorum.Öncelikle suni büyütmedeki amaçlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir.Singapurlu üreticiler bu işten ne kadar para kazanırız derdinde iken alman üretici piwowarski temiz ve parazitsiz yavrular yetiştirmek için bu yolları uyguluyorlar.Bizim amacımız işin para boyutundan ziyade yetiştirilecek olan balıkların arasından en kaliteli ve türünü yansıtanlarını seçmek ve elimizdeki discus çıtasını yükseltmeyi hedeflemek olmalıdır.En azından ben olaya böyle bakıyorum.
 
Bu konu hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarmak ve yıllardır bir sır gibi saklanan bu formülleri paylaşarak hobinin gelişmesine katkı sağlayacağımızı düşünüyorum.Bu konuda benim gibi denemesi olan kişilerin bu başlık altından paylaşmasının hobiye katkı getireceğini düşünüyorum.Benim denediklerim bunlar.Yapılan yöntemlerle bu işin olmayacağını düşünüyorum.Mukoza dışında alternatif bir besin olarak bu balıklara ne yedirebiliriz bunu tartışmalıyız.Örnek olarak benim aklıma şu prodac'ın beyaz tatil yemleri gelmişti.Ama bu yemlerin aslının olmadığını düşünerek denemedim.Tecrübeli arkadaşlarımızın tecrübeyle konuya katkı sağlanacağını düşünüyorum.
 
Deneme yaptığım fotoğraf ve video aşağıdadır.
 
 
 
Saygılar,Sağlıklı Balıklar,
burak_062010-02-10 23:10:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2010 23:20
Bu suni yolla yavru büyütme işine eşler yada anne babadan biri yavruların beslenmesiyle ilgilenmediği için mi başvurdunuz? Yoksa bu yavrular aldığınız ilk yavrular değilde bir de bunu deneyeyim diyerek mi başladınız? 
Ph la ilgili ne gibi uygulamalarınız oldu? 6.5 ph ile Ali Osman Bey'in uyguladığı 5.5 ph arasında discus için önemli sayılabilecek fark var bana göre. Ve jelatin kullanımın amacına da değinmiş kendisi,besin değeri açısından önemini belirterek. Açıkçası larviva ve yumurta sarısı ile beslenen discuslar bu yemleme yetersiz geldiği için mi,yoksa su değerleriniz yeterli ve sağlıklı ölçülerde olmadığı içinmi discuslarınızı kaybettiniz merak ediyorum. Discustan yavru alıp bu aşamaları yaşayan üstadlar konuya paylaşımda bulundukça,sorular ve cevapları netleşecektir umarım.

Kayıplarınız adına üzgünüm,umarım tekrarını yada benzerini yaşamazsınız.
Sağlıklı balıklar,saygılar...
citronx2010-02-10 23:21:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2010 00:04
Faruk hocam öncelikle şunu söyleyeyim ph ve iletkenlik değerleri bana göre uygun.Balıklar canlanana kadar sorun yok ve canlanmanın devamında da sorun yoktu.Suni deneme amacım balıklar oturma odasında olduğu için yumurta yeme yavruyla ilgilenmeme gibi durumlar oluştu.Balıklar birazda a sosyal olarak yetişmişler.O yüzden havadan nem kapmaları an meselesi haline geliyor.Bende deneyeyim dedim acaba başarılı olabilirmiyim diye denedim.Çıkım ve yaşatma konusunda başarılı oldum.Ama beslenme konusunda 4-5 günden fazla yaşamadılar.Ali osman bey bu yaptığı denemede başarılı olmuş ama kayda değer bir sayıyla değil.Benim aslında üzerinde tartışmak istediğim konu mukozaya alternatif su gibi sıvı bir besin bulabilmemiz.Yumurta sarısıyla yüksek başarılar elde etmek sanırım biraz hayal gibi.Zaten bu işi prof.anlamda yapan yabancı üreticiler suni büyütme konusundaki mama karışımını sır gibi saklamaktalar.Yabancı forumlarda bile yumurta sarısı  olayı dönüp duruyor.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2010 19:53
Bu denemeyi bende denedim ama 18.günde tamamını kaybettim,ama artemia yedirmeyi başarmama rağmen yaşamadılar.Tabiki bir yolu vardır,gidip karşılıklı konuşarak bazı faktörleri öğrenmek gerek.Yoksa bizim ülkemizde yapılamıyor diye birşey yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2010 23:58
Oğuzhan bey 18.güne kaçtane kayıpla geldin,ne yedirdin bunları biraz açarmısın.Bence 18.günden sonrası çok kolay çözülür önemli olan ilk 5-6 gün.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bburakbudakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2009
İl: Balikesir
Mesaj: 109
bburakbudakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2010 04:06
[QUOTE=farabundo]Benim tavsiyem türleri birbirleri ile kırmamanız zaten discus yeterince denek hayvanına çevrilmiş bir tür amacınız yeni bir tür ortaya çıkarmak ise kolay gelsin ama yavru alıp büyütmek ise tek tür , renk olsun, görsellik olsun ise her türden olabilir. Şöyle düşünün çıkan yavruları ne adla satıcaksınız red marlboro mı? ya da cobalt blue mu? ben şahsen türü belli olmayan hayvanı evime sokmam nedeni ise o türe has bir görsellik göremem tropheuslarda çok başıma geldi aldık şu tür diye alakasız balıklar çıktı.Alıcı kişide memnun kalmaz, kolay gelsin.[/QUOTE]
Larvia start 300 bu iş için uygun değil. yyavrular o yemi alamaz + sindiremezler. Larval gelişim konusunda biraz araştırma yaparsanız zaten larvivayı yeselerde öleceklerini anlayabilirsiniz.
Diğer bir husus ise. Yavrunun yumurtadan çıkması problem değil. ph 8 dede çıkabilir. Ancak serbest yüzüşe geçebildiği su şartlarında larva yaşayacak diye bir durum sözkonusu değil. Burda ph ın düşük olması gerekmekte. Yumurta sarısı kullanılabilir ancak yeterli değildir. Burada kimseninde suni üretim formülünü vermesini beklemeyiniz. Bu değerli bir ticari sırdır. Arkadaşın 18. günde yaşadıı kayıplar ve o zamana kadarki kayıpların en büyük sebebi metamorfoz aşamasına eksik girmelerinden kaynaklanmaktadır. Balıklarda metamorfozu araştırırsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız. Sebebi dengesiz ve yetersiz beslenmedir. Sizin öngördğünüz gibi ilk 5 6 gün değil. Larval dönemin tamamen bittiği ilk 1 1.5 ay çok önemlidir. Artemia alan yavrulardada büyük kayıplar yaşamanız kaçınılmaz. Bununda tek sebebi yetersiz beslenme. Suni üretimde asıl kilit nokta verdiğiniz besinin larva tarafından sindirilebilir ve gelişiminde gereken bütün maddeleri alabiliyor olması gerekmektedir.  Tabiki yapılamayacak bir iş değil. Biraz kafa yormak + zaman + ekipman + para gerekir. Suni üretimin ilk kurulum maliyeti normal bir üretim periyodundan kat ve kat daha fazladır.
Kısacası kullandığınız madde larva tarafından sindirilebilir olmalıdır. Yumurta sarısı bu işin başını çeker. Siz kullanırsınız olmaz. Başkası kullanılır olabilir. Her yumurta aynı olmayabilir. Veriliş şekillerinden kaynaklanan yada yumurtadan kaynaklanan farklar olabilir. Yumurta suyu çok hızlı bir şekilde bozar. Bu sebeple hızlı ölümler olabilir. Ben şahsen sadece yumurta sarısıyla larvalardan satış boyu balıklar elde ettim diyenlere inanmam. Sadece mucizevi olaylardan ibarettir bu tür işler. İşin aslı ise anlatılanlardan çok ama çok farklıdır.
Yumurtaların inkübasyonu, yumurtlamadan 1 saat sonra yumurtalar hızlıca alınıp ms 100 ph 6 sıcaklık 29 derece olan ayrı bir kaba alınmalı. 15 20 cm den yumurtaları seçemeyeceğiniz düzeyde metilen eklenmeli, suyun bakteri florası oturmuş olmalı, oksijen miktarı 2 mg ın altında olamamlı bu değerler sürekli kontrol edilmelidir. Yumurtalar alındıktan sonra değerleri sabitleyecek düzeyde 12 saatte bir yüzde 50 civarı kapta su değiştirmek iyi olacaktır. 2. günün sonunda yumurtalar açılmaya başladıktan sonra tekrar verdiğim değerlerde sık ancak az az su değişimleri devam ettirilerek serbest yüzüişe kadar aynı değerler korunmalıdır. Suyunuzun ph ve iletkenliği bu süreçte sürekli yükselme eğilimi gösterecektir. Bunları kontrol altında tutmalısınız. Eğer verdiğim bu değerlerde yavruyu taşıyabilirseniz geriye sadece yem kalır. Değerleri yükselteceğiniz gün en erken yüzmenin 15. gününden sonra olamlıdır. Bunları yapmazsanız mucizevi bir yem bile elinize geçse yemden sandığınız kayıpları yaşarsınız. Yem verirken su değerlerini sürekli kontrol altında tutmalısınız. Yem nekadar suda çözünürse okadar suyunuzu bozacaktır. Ve dünyada bu iş için kullanılan her madde suyu çok çabuk bozmaktadır. Suda hızla oluşan bakterilerde oksijen miktarını hızla düşürür. Bunlar benim kendi gözlemlerim. Başkası başka bişide söyleyebilir. Ben sadece size fikir vermesi açısından yazıyorum. Bugün yeryüzünde discustan çok daha zor üretilen balıkları dahi üretebiliyorlar. İş biraz araştırma ve yatırıma bağlı. Çiftinizi elden çıkartıp rahat üretebileceğiniz bir çift edinmek bence daha kolay bir yol olacaktır Kahkaha
bburakbudak2010-02-13 07:10:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2010 10:13
Selamlar,
Barış bey öncelikle larviva start 100 kullandım bunu belirteyim.
 
[QUOTE=burak_06]Haşlanmış yumurta sarısının içine larviva start dökerek az bir miktar güzelce karıştırdım ve jel kıvamına getirdim.[/QUOTE] Şeklinde karışım yaptım.Ph ve iletkenlik değerimin uygun olduğunu düşünüyorum.Hanna'nın cihazlarını kullanıyorum.Calibrasyonu iyi durumda,yani hata yok.İnkübasyon süresi zaten çok başarılı geçti.Serbest yüzüşe geçmeleride çok başarılıydı.Ama besin alamayan balık 3.4 günden sonra yavaş yavaş dökülmeye başladı.Belki çalışmayan birisi olsaydım daha çok üzerine düşebilirdim ama işin gücün arasında biraz zor oldu.Bende mesajımda yumurta sarısının bir işe yaramadığını söyledim.Yarasa bile başarı eğrisi ne olur ona bakmak gerek.İlk mesajımı okuduysanız su değerlerimden bahsetmiştim.Sizinde belirttiğiniz değerlere yakın.Ph illede 6 iletkenlik 100 ms olacak diye bir kural yok bilirsiniz.1250 iletkenlikte yavru alan büyüten şahıslar tanıyorum.Bizim odak noktamız bu işin besin kısmı.Birde formül isteme olayı yok,sadece araştırmaya teşvik için adım attım.
 
Son olarak çiftimi elden çıkartıp paranın gücüyle sorunsuz bir çift edinebilirim.Ama bunu çıkıpta ben discustan yavru aldım diye de anlatmam..TebessümKolay olanı herkes yapar önemli olan zoru başarmaktır.Bende garantili çiftin nerde olduğunu iyi biliyorum ama,bu değilmidir bizim toplumumuzu tembelleştiren?Herşeyimiz hazır olsun biz emek vermeyelim düşüncesi.Eğer Discus üretimhanesi gibi bir yere sahip olmak isteseydim tabikide sizin dediğiniz gibi yapar uğraşmazdım.Ama ben kendi çapımda onlarla eğlenip hem bu işin keyfini çıkartıyorum hemde deneyim sahibi oluyorum.Zahmet edip yazılan onca fikir için de teşekkür ederim.
 
Sağlıklı Balıklar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2010 11:01
Burak Bey,acaba zeminde ince kumun olduğu ve su üstü bitkileriyle donanmış bir akvaryuma kuru yaprak,muz vb.birşeyler atarak yaşatmayı denediniz mi?Her ne kadar denemesem de böyle başarılı olunabileceğini düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burak_06Çevrim Dışı

[B]6633,2[/B] [B]6955,3[/B]
Kayıt: 12/04/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1731
burak_06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2010 13:07

Biraz daha açabilirmisiniz konuyu benim anladığım oturmuş bir tankta bulunan mini canlılarla discusun tehlikeli süreyi atlatabilmesi doğrumudur?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Oguzhan_otoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]3747,3[/B]
Kayıt: 07/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 613
Oguzhan_otoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2010 22:09

Benim uygulamam 10 lt lik bir tank ta gerçekleşti,biraz ilaç takviyesi yapmıştım mantarlaşmayı önlemesi için,serbest yüzmeye başladıkları günlerde 1-2 damla artemia verdim şırınga ile artemiaya doğru hamle yapıyor ve daha sonraki 2-3 günde karınlarının hep kırmızı olduğunu fark ettim.Normal olarak devam ediyorken,1-2 kayıp oluyordu günde o zaman elimde herhangibir ph ölçer yada ms ölçerim yoktu.O üzden değerleri bilemiyorum.Ama daha sonra verdiğim artemiaların artıklarını çekmem gerekti suyun dibi mantarlaşıyordu.O su değişiminden sonra günlük 10-15 kayıp ile 18.gün de 7 adet son kalan yavruyuda kaybetmiştim.Serbest yüzen yavruları anne babanın yanına da bıraktım,anaçlar yavrunun yanına gidiyor fakat pek ilgilenmiyorlardı,dişi titreme hareketleri sergiler,ama sonuç olarak birşey olmazdı.

Ondan sonrada bir daha ayırmadım,doğallıktan şaşıldığında daha bir zorlu olduğunu anladım.Tabi yanlış yaptığım noktalarda oldu.

Saygılarımla...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:08
[QUOTE=unotim123]Burak Bey,acaba zeminde ince kumun olduğu ve su üstü bitkileriyle donanmış bir akvaryuma kuru yaprak,muz vb.birşeyler atarak yaşatmayı denediniz mi?Her ne kadar denemesem de böyle başarılı olunabileceğini düşünüyorum.[/QUOTE]
Onur bu dediğin,amazondaki çoğu balığın beslenme şekli olabilir belki ama çürümüş meyve ve yaprakların su değerlerini sabit tutmakta yada daha 10 günlük yavruların beslenmesinde uygun olmaz bence. Piranhalara bile muz veya muz kabuğu verdilkten sonra hemen alıyordum akvaryumdan,suyu o kadar çabuk bozuyor ki,su değerlerine kim bilir ne yaparMutsuz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:11
[QUOTE=citronx] [QUOTE=unotim123]Burak Bey,acaba zeminde ince kumun olduğu ve su üstü bitkileriyle donanmış bir akvaryuma kuru yaprak,muz vb.birşeyler atarak yaşatmayı denediniz mi?Her ne kadar denemesem de böyle başarılı olunabileceğini düşünüyorum.[/QUOTE]
Onur bu dediğin,amazondaki çoğu balığın beslenme şekli olabilir belki ama çürümüş meyve ve yaprakların su değerlerini sabit tutmakta yada daha 10 günlük yavruların beslenmesinde uygun olmaz bence. Piranhalara bile muz veya muz kabuğu verdilkten sonra hemen alıyordum akvaryumdan,suyu o kadar çabuk bozuyor ki,su değerlerine kim bilir ne yaparMutsuz
[/QUOTE]
Burak'a msnden anlattığım yöntemle gayet stabil tutabilir değerleri.Hiçbir şey olmaz merak etmeyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:24
Burak Bey denedikten sonra paylaşır belki. Denemek isteyen arkadaşlarda fikir edinirler umarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2010 11:26
Burdaki altın şey muz kabuğu değil zaten.Bahçeden toplayacağı bolca kuru yaprak ve meyankökü.Akvaryumu kumlu ve bitkili yapacağı için de problem kalmıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir