Sump hakkında bir kaç önemli soru


goldufukÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Trabzon
Mesaj: 244
goldufukÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2011 21:13
          Sayın akvaryum.com üyeleri, yardımınıza ihtiyacım var, uzun zamandan beri araştırmasını yaptığım akvaryumumun siparişini yarın vereceğim. Akvaryum ölçüleri 130x55x65h  464 lt civarı. Sump yapmak istiyorum fakat Trabzon'da yaptırabileceğim bir yer bulamadım camcılar tarif edersen yaparız diyorlar ama bende sadece internetten gördüğüm kadarıyla biliyorum.
          
          Sumpın alt kısmını anladım orası kolay, benim merak ettiğim sumpın akvaryum içindeki kulesiyle alakalı. Bazıları sadece pleksiden yapmış bazıları pleksiyle camı yapıştırmış, bazıları sadece camdan yapmış. Benim kafamdaki ise sump kulesinin üstündeki ızgarayı geçmeli şekilde pleksiden yapmak, alttaki çekiş ızgarasını ise iki cam arasına bir ızgara yerleştirmek şeklinde. (internette resimlerini çok gördüğüm bir ızgara var tüm araştırmalarıma sormalarıma rağmen nerden temin edildiğini öğrenemedim ismi nedir nerden bulunur bulamadım ama sanırım plastik bir menfez koyuyorlar.) 
 
 Akvaryumu yaptıracağım yer CNC kesim yapan bir yer, alt deliği CNC makinesinde kestireceğim 50 mm olacak şekilde, camlar rodajlı güzel akvaryum yapıyorlar inceledim. Ön camı extra clear istiycem umarım ellerinde vardır.
      Kafama takılanlar şunlar; sump kulesinin camları arasındaki boşluk kaç cm olmalıdır, kimi 2cm, kimi 3 cm, kimi 5 cm yaptırmış, bunu neye göre hesaplıyoruz?
ikinci olarak sump kulesinin alttan çekiş bölümünün hangi ebatlarda açık bırakılması gerektiği, genelde zeminden 5-10 cm yukarıya konulduğu yazıyor fakat kaç cm boşluk bırakıldığı yazmıyor.
sump kulesinin eni ne kadar olmalıdır, bazısı 11-14cm yapmış bazısı 13-17 değişmiş neye göre değişmiş.
Ve en çok merak ettiğim şey ise hem alttan hem üstten eşit şekilde su çekmesi için kısa olan camın ne kadar kısa olması gerektiği 2cm olması gerektiğine dair çok gördüm fakat akvaryum  hacmine göre veya sumpın hacmine göre değişir mi. Bu arada sump 75x35x35 ölçülerinde olacak uygunmudur? Çok soru sordum farkındayım hiç yazmayacaktım fakat kaç zamandır araştırdığım yaptırmak istediğim bu akvaryum yaptırmışken güzel olsun istiyorum, ilerde keşke dememek için size danıştım şimdiden teşekkür ederim ilginize saygılar.
 
goldufuk2011-10-16 23:44:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2011 13:52
Merhaba Eğer pleksi almada sorun yoksa kulenin tamamını pleksi yapabilirsiniz. Normalde sadece içteki kısa camı pleksi yapyor akvaryumcular pleksiden tasarruf için. Pleksinin plakası camdan çok pahalı olduğu için olsa gerek herhal  Tamamını camdan yapanı da allaha havale ediyorum. Kule demem ben ona çünkü.

Kısa camı ne kadar aşşağıda tutacaksınız. Bu tamamıyla akvaryumun su çizgisinin nerede durmasını istediğinizle bağlantılı. Mesela çerçeve koydunuz tankın üstüne yada gömme akvaryum kapağı var. Su çizgisi nerede duracaksa kısa camı o seviyede kestirin. Kısaca taşırma miktarı ile ilgili değil. Gelelim iki cam arasındaki boşluğa tam ölçmedim ama 3 cm olması lazım benimkinde taymur standart haline getirmiş demekki en iyi performans bu ölçülerde uygun. Daha geniş olursa yada daha dar olsa ne olacağını tam bilmiyorum. Su basıncının alttan ve üstten eşit dağılımını engelleyeceği bariz tabiki. Ayrıntılı bilgi için Taymur Temel ustanın aranmasını tavsiye ediyorum.


-- Önceki Mesaj --
Gönderen : goldufuk
Gönderen : 15 Ekim 2011 Saat 03:04

Öncelikle merhaba, akvaryumunuz çok güzel hayırlı günlerde kazasız belasız kullanın maşallah diyeyim. Ve söze gireyim, ben trabzondayım ve 130x65hx55 boyutlarında bir akvaryum yaptıracagım, sump sistemi istiyorum fakat trabzonda yapan ve bilen bir yer yok, tarif edersen yaparız diyorlar ama işin kötüsü bende sadece internetten görüyorum. Anlayacağınız  sıze sormak ıstedıgım şu ben sump tankını degıl sump kulesını soruyorum. İnternette en açıklayıcı siz anlatmışsınız fakat bana yetmedi:D forumu kırletmemek adına özelden soruyorum  umarım rahatsız etmemişimdir. kulede 3 tane cam var ıkısı aynı boyda 1 ı daha kısa , kısa olan camı dıger camdan ne kadar kısa tutmalıyım, 2 cm demissiniz bir yerde ama bu taşırmak istediğimiz suyla mı alakalı?  ben sumpa 15 lıtre tassın ıstıyorsam 2 cm kısa olucak alt cam ust camdan, 30 litre akıtmak istiyorsam 4 cm kısa, bu alttan ustten çekişi etkilermi, kısa camla uzun cam arasında kaç cm boşluk olmalı bir az ya da çok olması neyi değiştirir,? acıklarsanız cok sevınırım yarın sipariş vericem, siz mesajımı gördüğünüz gibi cevap verırsenız çok makbule gecer. Şimdiden çok teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goldufukÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Trabzon
Mesaj: 244
goldufukÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2011 17:27
Teşekkür ederim cevap yazdığınız için, bugün siparişi verdim, camcı delik açarsak patlar diyor zar zor ikna ettim açmaya. Benim pleksiden çekinmemin tek sebebi zamanında kaplumbağa akvaryumlarında kuru alan yapıyordum pleksiden ve bir zaman sonra atıyordu yani silikonla cama yapışması iyi olmuyor akvaryum bir yapılsın bakalım kuleyi kendim yapacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goldufukÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Trabzon
Mesaj: 244
goldufukÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 11:09
40 gün üstüne akvaryumu kurup balıkları içine koyabildim:), sump olayı beni çok uğraştırdı ama en sonunda oldu, 2 gündür sorunsuz çalışıyor ve su şimdiden ayna gibi, ses sorunu vardı çok uğraştım ve sonunda sadece motorun uğultusuna kadar indirdim, onada alışıyoruz yavaş yavaş. yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim, hiç üşenmeden herkes bildiğini esirgememiş paylaşmış Allah razı olsun:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Sertan GÖRENÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 275
Sertan GÖRENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 23:56
Arkadaşım sana tavsiye Ali KUŞTEPESİ var ankarada ben geçen gün aldım akvaryum inanamadım bir görmen lazım ki harika işçilik işleyiş sump kule sistemi yağmurluklar rodajlı camlar sump kulesi bile rodajlı siyah camdan lüks ki ne lük armatürler falan kapak demir profiller mobilya sunta değil ham ağaç!!! dahası yani ne ararsan hatta aramadığın bile her şey war..reklam gibi oldu yanlış anlama ama kesinlikle en azından bi fikir olur sana...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goldufukÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2010
İl: Trabzon
Mesaj: 244
goldufukÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2011 14:56
Akvaryumunuz hayırlı olsun çok güzel görünüyor gerçekten, fakat ben yaptım zaten akvaryumu  kurdum bile. Ben zaten araştırmıştım orayı nakliye yapıyorlardı fakat biraz tuzlu geliyor istediğim ölçülerde akvaryum demir profili ve sump nakliye parası dahil benim yaptırdığım fiyatın iki katına geliyordu.

+1: [T]190389,bkrekici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir