Sump bir kabusa dönüşe bilirmi ?
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=117768&KW=
Eeeee Benim kafam çok karıştı bu formda sump ile ilgili ne kadar konu varsa tamamını okudum.
Bir çok kişi %90 diyelim hep şu ifadeyi kullanıyor "KESİNLİKLE SUMP" bende bu sitedeki bütün sump sistemiyke ilgili konuları defalarca okudum ve biraz önce arzu hanımın başından geçenleri okuyuncaya kadar kesinlikle sumplı bir akavaryum diyordum.
Şimdi gelelim niçin "KESİNLİKLE SUMP" nedenlerine.
1-) Su kapasitesini artırdığı için SUMP
2-) Dış veya iç filitreye göre daha iyi bir fitrasyon olduğu (hem mekanik,hem biyolojik) için SUMP
Açıklama: Sump sistemde filitreleme malzemelerinin miktarsal olarak fazla olması kule samplarda hava ile temas bulunması.Bu temasın su kimyası ve bakteriler için yaşam alanı oluşturması.
3-) Kule sumplarda özellikle damlalar halinde kuleden geçirilen suyun ısısının düşümesi, yaz aylarında su sıcaklığını düşürdüğü için SUMP
4-) Görünti kirliliğini(Isıtıcı,motor, vb malzemelerin sump içine yerleştirile bilmesi) önlediği için SUMP
Evet size detaylarına fazla girmeden saydığım bu dört madde ve akvaryum sevdası, bana kule sump sistemli bir akvaryum alma kararı verdirdi. Tabi bu kararı vere bilmem için 6-7 aylık ikna çabalarım pisikolojik hazırlıklar,"evli arkadaşlar ne demek istediğimi çok iyi anlıyordur" ve ekonomik planlama.
Bu ayın sonunda da kule samplı aşagıda fotografını koyduğum akvaryumu almak için üretici firmayla konuştum.Şimdi yalaşık 25 gün sonra bu akvaryumu alacam 500 lt lik bir akvaryum ve parke kaplı salonda duracak bu akvaryum.
Biraz önce arzu hanımın yazılarını okuyuncaya kadar herşey çok güzeldi. Fakat arzu hanımın yazdıklarını okuduktan sonra gözümün önünden geçen film şeridini paylaşmak istiyorum sizinle;
-Uzun bekleyiş sonunda bitiyor 500 lt lik tankıma kavuşuyorum. Büyük bir hevesle akvaryumu ve sump sistemini kurup çalıştımaya başlıyorum. İçine güzel balıklar alıyor ve hoş bir ışıklandırma yapıyorum. ilk ay sump çok güzel çalışıyor balıklar sanki boşlukta yüzer gibi vede çok sağlıklılar. Mutlu ve mesut bir şekilde akşamları akvaryum ışığında hanımla çayımızı yudumlayarak geçiriyoruz.
- Birinci ayın sonu
Sump koku yapıyor misafir odasındaki mobilylar ve duvarların köşesi nemden yeşermeye başlıyor. İmdaaaaat kabus olmalı sabah uyanıyoruz sump taşmış 600 lt den fazla su misafir odasını, parkeleri ve bütün mobilyaları mahfetmiş. Alt komşu çıldırmış birşekilde pijamalarını bile çıkartmadan soluğu benim kapıda almış;
- Komşuuuuu aç kapıyı benim salonda ördekler yüzüyor ve senin balıkları yutmaya çalışıyor.
- Sinirli komşunun ve hanımın sakinleşmesi için yeni mobilyalar alınır yerlerin parkeleri tekrar yapılır, boya badana ve kapının önüne konmuş canım akvaryumum.
- Hayır hayır kabus olmalı lütfen bu işi yapan arkadaşlar(özellikle sump kullanan) yeni başlayanlara yardımcı olun. Burda bu konu tartışılsın, konuşulsun ve çözüme kavuşsun. Denenmiş tecrübeleri tekerrür etmeyelim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Abdullah Bey güzel bir tesbitte bulunmuş "Yani uzun lafın kısası: İyi bir hesaplama, doğru işçilik, düzenli temizlikle sumpunda kullanılabileceği çok açıktır." Sump lu bir sistem yaptırırken herşeyi akvaryumcunun bileceğini hesap ederek hareket etmeyin, zira birçoğu bu konu hakkında pek bilgili olmayabilir. Uzun süredir sump kullanıyorum hiç taşma yaşamadım. Taşmanın iki sebebi olur akış yolundaki tıkanıklık ve geri basma borusunun hesapsız akvaryumun içine sokulması. Akış yolundaki tıkanıklık düzenli temizlikle önlenebilir. Ölebilecek yada dipten kopabilecek bir canlının akış deliklerini tıkamasına karşı emniyet taşma noktaları yapılabilir. Sistem durduğunda ,eğer geri dönüş borusu akvaryumun içine giriyorsa , geri basılacak su hesap edilerek sump taki taşma hesap edilmeli. Sağlıkla kalın...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kirli suyu ayrı bir musluk yardımıyla tahliye mantığıyla çalışan dış filtre hiç görmedim de duymadım da , dış filtrede mantık kirli suyun çeşitli filtrasyon malzemelerinden doğru sırayla geçip temizlenmesi olduğu kadar gerekli nitrifikasyon bakterilerinin de oluşmasını sağlamaktır , kirli suyu bu şekilde tahliye etmeye çalıştığınız sürece biyolojik bir denge kurmanız çok zor. . Üst kapak açılacak şekilde tasarladığınız sürece de sistem hava alır ve çalışmaz .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir