su piresi hakkında çözümlemem:)


FreakishÇevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 661
FreakishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2009 00:31
[QUOTE=vsezer]
 
Yakın zamanda ayrı kaplara pire koyup hamur mayası ve sera-mikron ile beslemeyi deneyeceğim. Bakalım sonuç ne olacak?  (Umarım iki yemden birinde başarılı olurum. Çünkü kışın yosun üretmek oldukça zor olacak).  
 
Saygılar
 
[/QUOTE]

Aman sakın derim Maya kullanmayın.. Maya pireleri sadece şişiriyor.. Yani maya ile sadece pireleri beslemiş olursunuz üremeleri çok aşırı derecede yavaş oluyor.. Bence siz şimdiden elinizde fırsat varken bol miktarda koyu kıvamlı yosun üretin. Kış gelince de sulandırıp hava motoru ve daylight floresan ile desteklerseniz yosun oluşumu aynı hızda devam ediyor.. Ben yosunu oda şartlarında ürettim uzun süre, ama geçen hafta terasta bir yere koydum ve güneş ışığıyla resmen coşmuşlardı :) Siz elinizde fırsat varken güneşin tadını çıkarın ve yosunları stok yapın :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vsezerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 246
vsezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2009 00:39
[QUOTE=Freakish] [QUOTE=vsezer]
 
Yakın zamanda ayrı kaplara pire koyup hamur mayası ve sera-mikron ile beslemeyi deneyeceğim. Bakalım sonuç ne olacak?  (Umarım iki yemden birinde başarılı olurum. Çünkü kışın yosun üretmek oldukça zor olacak).  
 
Saygılar
 
[/QUOTE]

Aman sakın derim Maya kullanmayın.. Maya pireleri sadece şişiriyor.. Yani maya ile sadece pireleri beslemiş olursunuz üremeleri çok aşırı derecede yavaş oluyor.. Bence siz şimdiden elinizde fırsat varken bol miktarda koyu kıvamlı yosun üretin. Kış gelince de sulandırıp hava motoru ve daylight floresan ile desteklerseniz yosun oluşumu aynı hızda devam ediyor.. Ben yosunu oda şartlarında ürettim uzun süre, ama geçen hafta terasta bir yere koydum ve güneş ışığıyla resmen coşmuşlardı :) Siz elinizde fırsat varken güneşin tadını çıkarın ve yosunları stok yapın :)
[/QUOTE]
 
O zaman sadece sera-micron, bulabilirsem toz spirulina ve daha önce "su piresi yemi" (!) diye aldığım şeyi deneyeyim.. (Mayadan zaten umudum yoktu, pekçok yerde bu konudaki başarısızlıkları okumuştum ama bende gözümle göreyim istemiştim).
 
Şu anda yem olmayı bekleyen 40 litre yosunlu suyum var Tebessüm En iyisi bu güneşli günlerde tüm balkonu su şişeleri ile doldurmak Göz%20Kirpma
vsezer2009-08-05 00:44:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FreakishÇevrim Dışı

Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 661
FreakishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2009 00:47
Evet mümkün olduğunda güneşin tadıonı çıkarmaya bakın.. Ben maya'yı aldığım duyumlar neticesinde bizzat denedim ve kesinlikle tavsiye etmiyorum..

Tavsiye edenlerin de denemediklerini, başkalarından duyduklarını düşünüyorum :) Çünkü mayadan verim alamadım ben, eğer ki bir yerlerde yanlış yapmış olsaydım yosun ile verim alamazdım..

Ben de yarın İzmire gideceğim, Dönüşte 35-40 litrelik bi akvaryumum var onda yosun depolaması yapayım :)

.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vsezerÇevrim Dışı

Kayıt: 14/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 246
vsezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ağustos 2009 00:58
Yem olarak yosun kullanıldığında ( ki bu zaten su pirelerinin doğal yemi) herhangi bir terslik çıkmayacağından eminim (Tabiki yosunu seyreltmek için kullanılacak suyun da klordan ve hatta mümkünse ağır metallerden arındırılmış olması kaydıyla).
 
Daha önce yazdığım gibi yosunlu su ile yaklaşık 3 hafta içinde 5 adet pireden 1.000 adede (belki de daha fazla..Saymak pek mümkün olmuyor) ulaştım. Ayrıca yosunun diğer yemlerde olduğu gibi suyu bozma gibi bir derdi de yok..
vsezer2009-08-05 00:58:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B@YMENÇevrim Dışı

Kayıt: 28/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 33
B@YMENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2009 10:18
[QUOTE=vsezer]Herkese Merhabalar,
 
Eğer su piresi üretmek istiyorsanız pireleri tedarik etmeden önce mutlaka yem olarak kullanacağınız yosunlu suyu üretmenizi tavsiye ederim.
 
5-10 litrelik şeffaf pet şişelere su doldurup içine de sıvı gübre dökerek (ben 10 lt. suya 10 ml. gübre döktüm) güneşe koyarsanız 1-2 hafta içinde istenilen kıvama geliyor.. Ayrıca 2-3 ayrı şişe hazırlarsanız elinizdeki yemin devamlılığını da sağlarsınız. İçinde bulunduğumuz yaz günleri bu iş için gayet uygun. (Şişeleri günde bir kez iyice çalkalarsanız yosunların kabın çeperlerine yapışmasını engellemiş olursunuz. Pireler suda yüzer haldeki yosunları süzerek besleniyorlar. Kabın çeperlerindeki yosunları yiyebileceklerinden emin değilim)
 
Yeterli yemi oluşturduğunuza kaanat getirirseniz pireleri tedarik edin ve yem şişelerinizden birine atın.. Sonra da çoğalmalarını izleyin..
 
Ben ilk başta sadece 5 tane pire edinebilmiştim (nedeni uzun hikaye..) Bunları, 10 litrelik pet şişenin ağız kısmını keserek oluşturduğum kaba koydum. İçine de 6-7 lt. civarında yosunlu su ekledim. Doğrusu ilk başta çoğalacaklarına dair hiç umudum yoktu ama şu anda (yaklaşık 3 hafta geçti) kaba bir tahminle 1.000 civarı pire var ve sayı her geçen gün katlanarak artıyor. Bunun sonucu olarak pireleri ürettiğim kabı da büyüttüm. Şu anda 20 litrelik bir kaptalar.. 24 saat kesintisiz hava veriyorum ve elim değdikçe dibe çöken yosunları havalandırmak için suyu karıştırıyorum. (Not: Okuduğum yabancı bir kaynakta sudaki oksijen miktarının çok olmasının popülasyondaki dişi pire sayısını dolayısıyla çoğalma hızını arttırdığı yazıyordu.)
 
Yakın zamanda ayrı kaplara pire koyup hamur mayası ve sera-mikron ile beslemeyi deneyeceğim. Bakalım sonuç ne olacak?  (Umarım iki yemden birinde başarılı olurum. Çünkü kışın yosun üretmek oldukça zor olacak).  
 
Önemli Not: Eğer pireleri ürettiğiniz kap 200-300 lt.lik bişey değilse bu kabı kesinlikle güneşe koymayın. Aşırı ısı artışından tüm kültürünüzü kaybederseniz. Sadece yem oluşturduğunuz kapları güneşe koyun. Birde pirelerinizin sayısı artınca 2 ayrı kaba bölerek üretmeye devam ederseniz kaplardan birinde olabilecek ters bir durumda elinizdeki kültürün tamamını kaybetmemiş olursunuz. Yani kısaca, elinizdeki tüm yumurtaları aynı sepete koymayın..
 
Saygılar
 
[/QUOTE]
Benimde  artemia üretmekle ilgili bir deneyimimi paylaşayım sizlerle ...
Sirkecide ki hayvan pazarından edindiğim canlı artemia kültürünü akvaryumumdan aldığım (suyum hafiften yosunlaşmaya başlamıştı aynı zamanda su değişim yapmış oldum) 10 litre kadar suya saldım. Hava motorumdan aldığım bir hortumuda suyun dibine saldım havayı orta derecede açtım. Bir avuç kaya tuzunu bir kapta eritip  onuda suyun içine karıştırdım. Bu şekilde keyifleri yerinde olan artemialarıma ertesi gün yine forumlarda okuduğum yem olarak mantar çorbası uygulamasını denemek istedim. Bir tatlı kaşığı kadar çorbayı geceden döktüm suyun içine  ve yarım saat kadar izledim bir sorun gözükmüyordu oysa sabah baktığımda kabın içinde yüzen birşey kalmamıştı 1.5 cm kadar olan artemialar bile dipte cansız yatıyorlardı. Bana kalırsa yosun hem pireler hemde artemialar için en güzel yemdir. O çorbaların içine ne katıyolarsa ek olarak kültürün kökünü kuruttu bir gecede.
 
Buradan bana damızlık artemia ve su piresi verebilecek İstanbulda oturan arkadaşlarım varsa tekrar bir kültür oluşturma denemesi yapmak istiyorum. Aracım var bizzat hem tanışmak hemde kaynaşma amaçlı semtlerinden gelip almak isterim , ben Zeytinburnu'ndayım. 
msn adresim ecedijital@hotmail.com  şimdiden herkese teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir