Su Değişiminde Kolay Bir Yöntem


aquachemistryÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 142
aquachemistryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2012 13:54
Özel mesajlarla fikir alan arkadaşlardan anladığım kadarıyla sanırım balık beslerken herkesi en çok uğraştıran şey su değişimleri ve bu durumdan şikayetçi. Benimse 1 yıldan fazla kullandığım basit bir yöntemim var ve bunu detaylıca anlatmaya karar verdim. Birçok profesyonel biliyordur ama yinede genç hobiciler için yazıyorum. Umarım damacanalardan ve yer kaplayan su bidonlarından herkesi kurtarırım 

Öncelikle akvaryumla çeşme arasında yetecek uzunlukta bir bahçe hortumu gerekli. Tabi aynı hortum akvaryumla suyu dökeceğiniz yerede yetişmeli. (Ben bahçe hortumundan daha yumuşak şeffaf olanları tercih ediyorum. Kafasınada taktığım bir huni sayesinde dip süpürgesi elde ettim)

Su değişiminden önce sisteminiz sump'yı yada değil pek önemli değil. Tüm sistemi ısıtıcı hariç durdurmanız gerekiyor. Sonra akvaryumunuzdan istediğiniz ölçüde (ben %20 yapıyorum) suyu hortumla küvet yada lavaboya çekiyoruz. Su çekilen yer akvaryumdan aşağıda olduğundan hiç bir motor olmadan su kendiliğinden akacaktır. ( Tabi ilk emme hareketini ağzınızla yapmanız gerek :)

Suyu çekerken bir yandanda dip çekimi yapabilirsiniz.

Daha sonra dip çekimini daha önceden işaretlediğim yere geldiğinde kesiyorum. (Sizde kendinizce ufak bir cetvelle ne kadar su çekeceğinizi ve yaklaşık kaç litre olduğunu hesaplamalısınız)

Ardından su çekimi bitiyor ve en önemli nokta olan su ekleme kısmına geliyoruz. Kaç litre su ekleyeceğimizi bildiğimiz için o kadar değerde su düzenleyiciyi akvaryuma ekliyoruz. (Su eklemeden önce)

Ardından hortumu çeşmeye bağlayıp, çok az akacak şekilde ayarlıyoruz. Ben damla damla akmasını tercih ediyorum. Bu sırada akvaryum iç motoru çalışabilir. Böylece su sirkülasyonu gelen suyu ilaçla daha çabuk temas ettirir. Çalışmadığı zamanda bir sorun olmadığını belirteyim. Ama ısının her yöne yayılması için tavsiye ederim. Su değişiminde su sıcaklığı 1 derece bile düşmeyecektir bu şekilde. Hortumu sağlam bir şeyle sabitlemeniz önemli. Ben özel bir aparatla cama bağlıyorum su dolana kadar. Bu sırada televizyon izleyebilir isterseniz ödevlerinizi yapabilirsiniz 

Su düzenleyiciler suyla temas ettiği an klorü ve ağır metalleri yok eder. O yüzden telaş etmeyin. 

Birkaç dolum sonrası sürenin ne kadar süreceğini ve hizalamayı doğru olarak yaparsınız. Akvaryumdan tek damla su yere damlamadan su değişiminiz gerçekleşir ve evdekilerle kavga çıkmaz  Böylece hem balıklar hem siz mutlu olursunuz.

Umarım faydalı olmuştur. Sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gökmen41Çevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 44
Gökmen41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2012 18:18
Suyu ağızlada çekmenize gerek yok eğerki  suyu çekeceğiniz yerde musluk varsa musluğa hortumu takın hortumun içindeki havayı tamamen çıkana kadar suyu açın çıktıktan sonra çeşmeyi kapayın hortumu akvaryuma sokun diğer ucunuda çeşmeden  çekin su kendiliğinden akacak zaten:D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquachemistryÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 142
aquachemistryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 18:06
Bende o şekilde yapıyorum Gökmen bey  Bu acemiler için bir yazıydı. O yüzden daha basit anlatmaya çalıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OnuncuTorunÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1012
OnuncuTorunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Nisan 2012 18:10
Zaten bu şekilde yapıyorum.(Başka türlü olmaz ki zaten yarım ton akvaryumu nasıl kaldırayım? :D)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir