Su Değişimi İle Oluşan Fotosentez Hakkında.


kebüçÇevrim Dışı

Kayıt: 16/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 115
kebüçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2017 19:15
İşte bu kadar net!
Bu cevabı yazacaktım, ama yazılmış olduğunu gördüm.
Sadece sonradan eklediğiniz suyun daha yüksek oksijen içermesinden kaynaklanıyor gördüğünüz kabarcıklar. Fotosentez her zaman olur. Bizim gaz çıkışını gözle görebilmemiz için çıkan oksijenin suda erimemesi gerekir. Bunun için de suyun oksijene doyması gerekir. Eklediğiniz yeni su oksijene doymuş olduğu için bu çıkışı görebilirsiniz. Bir müddet sonra göremez hale gelirsiniz, çünkü sudaki oksijen azalır ve fotosentezin ürettiği oksijen suda erimeye başlar.

[QUOTE=kutluturk]Merhaba Arkadaşlar,

Konu o kadar karmaşık değil. Bütün bitkiler az yada çok fotosentez yapar. Düşük ışık ortamında işlem çok yavaşken yüksek ışık altında hızlanır. Bizim "pearling" dediğimiz olgu ise ancak suyun oksijen'e doyduğu anda gerçekleşir.

Yüksek bitki yükü olan high-tech akvaryumlarda su oksijene çok hızlı doyar ve artık suda çözünemiyen oksijen baloncuk şeklinde yüzeye çıkar. Orta ışık veya düşük ışıklı akvaryumlarda ise bu süreç neredeyse hiçbir zaman gerçekleşmez. Bunun nedeni akvaryumdaki balıklar ve döngü bakterileri üretilen oksijeni doygunluğa ulaştırmadan tüketirler.

Akvaryuma dışarıdan su eklediğimiz durumda ise denklem bozulur. Yüksek oksijen ve CO2 doygunluğuna sahip "soğuk" (akvaryum suyundan birkaç derece daha soğuk olduğunu varsayıyorum) su ile sistemi doyurursunuz. Soğuk su akvaryumdaki nispeten sıcak su'dan çok daha fazla oksijen taşır.

Hızlı bir şekilde doyuma ulaşan su bitkilerin ürettiği oksijen ile beraber fazla oksijeni taşıyamaz ve "pearling" dediğimiz olgu oluşur.
[/QUOTE]

Beğenenler: [T]96764,iwagumi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96764,iwagumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2017 20:12
1-) Akvaryumlarda gün içerisinde mutlaka sıcaklık değişimi olur, özellikle 0,5 derece aksi taktirde ısıtıcılar çalışmaz.
2-)Ph'ta birinci maddedeki gibi değişir, co2 verilen tanklarda ph değişir. Ph kh tarafından tamponlansa bile su asidik bazik olarak oynar. Ph kontrol cihazları bu oynamaya göre çalışır.
3-)Oksijen bitkiyi neden strese soksun anlayamadım? Bir sürü gaz var suda. Ayrıca fotosentez yaparak bitki o2 üretiyor. Yani kendisini strese sokan etkeni daha fazla çoğaltıyor?
4-) Biz gübreleme yaparken de makro ve mikro besinler ani değişime uğruyor. Gübreleme yaptığım an ile 24 saat sonrası bir değil. Ek olarak bunların hangileri olduğunu bilmemiz imkansız.

Saydığınız faktörleri doğru olarak kabul etsek bile bitki üzerinde hayati önem arz eden bir durum yok. Bu etkenlerin hiç biri bitki üzerinde stres faktörü değildir.

Bir miktar suyun o2' doyduğunu fotosentez hariç nasıl anlarız?[EDIT]Tunc Berk,2017-02-21 20:13:53[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HgkchnÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2016
İl: Çanakkale
Mesaj: 210
HgkchnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2017 20:30
Daha oncede bahsettim defalarca. Ani degisimlerden bahsediyorum. 3-5 gune yayilmis degisimleri antitez olarak kullaniyorsunuz. Tekrarliyorum burayi iyi okuyun. ANİ DEĞİŞİM. Zaman icirisindeki degisimlerden degil.

Saydigim maddelerin hepsi lisans ustu bitki fizyolojisi kitaplarindan alinmadir. Inanip inanmamak sizin elinizde. Ben ortaya herhangi bir tez atmiyorum. Bunlar kitaplarda okutulan bilgilerdir. Muhalif kisiliginizi sevdim ancak bu kadar merak ediyorsaniz sizde arastirabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2017 20:47
"Hayatı tehlike"nin anisi yavaşı oluyor mu? Örneğin bir odaya yavaş yavaş co2 gazı vermeye başlıyorlar yavaş yavaş bu gaz artıyor bu durumda her hangi bir hayati tehlikemiz yok, fakat bizi zehirleyecek miktarı aniden verirlerse bu noktada mı hayati tehlike oluyor?

Bitkiyi strese sokan faktörlerin ani olması gerekiyor aksi halde bitki için sorun yok, anladım tamam. O zaman gönül rahatlığıyla tanka her gün 5 ml bakır enjekte edebilir ama tek seferde 30 ml olmamalı.

Bahsettiğiniz cümleleri kuran yazarların isimlerini ve kitap isimlerini paylaşırsanız sevinirim. Öğrenmek, araştırmak, iletişime geçmek isterim bu sayede kimsenin vaktinide almamış olurum. Öğrendiklerimi de toparlar burada tekrar yazarım. Çünkü ben sizin yazdıklarınızı bulamadım. Eğer kardeşiniz bu konuda size yardımcı
oldu ise işimiz çok daha fazla kolaylaşır.

[URL]http://80.251.40.59/science.ankara.edu.tr/duygu/bitki.htm[/URL][EDIT]Tunc Berk,2017-02-21 20:49:11[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HgkchnÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2016
İl: Çanakkale
Mesaj: 210
HgkchnÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2017 21:20
Bitkilerde stres durumunu surekli abartili ve tutarsiz orneklerle asil konudan uzaklastiriyorsunuz. Co2yi bulundugunuz ortama yavas yavas verdiklerinde farkina bile varmayip etkisini tehlikeli duzeye geldiginde hissedersiniz ancak bir anda oda co2 ile doldurulursa bunu anlar ve kurtulmanin yollarini ararsiniz. Hayati tehlikenin anisi olmadigi gibi ani durum degisikliklerinde strese bagli tepkiler gosterilecegi asikardir. Verdiginiz ornegi bu acidan dusunun. Yarin kardesimden kitaplari getirmesini rica edecegim. Size ozel mesaj yoluyla iletirim yazar isimlerini

Beğenenler: [T]188160,Oguztastan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]173168,Tunc Berk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2017 22:07
[QUOTE=Tunc Berk]"Hayatı tehlike"nin anisi yavaşı oluyor mu? Örneğin bir odaya yavaş yavaş co2 gazı vermeye başlıyorlar yavaş yavaş bu gaz artıyor bu durumda her hangi bir hayati tehlikemiz yok, fakat bizi zehirleyecek miktarı aniden verirlerse bu noktada mı hayati tehlike oluyor?

Bitkiyi strese sokan faktörlerin ani olması gerekiyor aksi halde bitki için sorun yok, anladım tamam. O zaman gönül rahatlığıyla tanka her gün 5 ml bakır enjekte edebilir ama tek seferde 30 ml olmamalı.
[/QUOTE]
Verdiğiniz örnekler gerçekten ilgisiz ve gerçekten saçma. CO2'yi siz oturduğunuz odaya yavaş yavaş verin ortamda difüzyon basınçları değişip kanınızda karbondioksit birikmeye başlayınca bünyeniz alarm verir. Bu da sizin için bir stres durumu olur.
Tersi durumu yaşamışsınızdır. Kalabalık havasız bir ortama girince bir çarpılma, rahatsızlık hemen baş gösterir. Buyrun bu da ani stres.
Kanda karbondioksit taşınması belli bir kuralla olur. Korbondioksit +/- 5 mmhg basınç değişimine izin verilir. Aksi bir durum hastalık tablosudur zaten.
Bakır konusunda da bakırı ml ile veremezsiniz önce onu bir belirtelim. mg/ml veya dönüşümü bir birim olmalı. 1 mg/l, 1 mg/l arttıra arttıra dökün bakalım bakırı bitkileriniz kaç µg/ml olduğunda bozulacak? 10-20 arası başlar. Aniden 10 ile başlarsanız zaten sabaha Allah kerim.

Neyse bu gece de yeni yeni bilgiler öğrendik.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-3040.2002.00782.x/full
İyon dengesi niçin önemlidir, ani başlangıçlı stres nasıl anlaşılır ve ani başlangıçlı strese karşı ne yapılır, hangi mekanizmalar çalışır, osmotik basıncı sağlayan moleküller nelerdir, içine oksijen basılmış o oksijenli su[:)))] ne yapar ve ona ne olur?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC158490/pdf/1150327.pdf
Soğuk ve başka stres etkenleri yazıyor.
Stres ile tetiklenen genlerle, tetiklenme mekanizmalarıyla ve bu genlerin kodladığı proteinlerle, [B]osmolarite duyarlı proteinlerle[/B] ilgili bilgiler var. Stresin çalışmaya zorladığı mekanizmaların da listesi var. Sonuç olarak stresi ortadan kaldıracak proteinler üretilecektir ve bu arada da enerji ile harcanacaktır. Enerji nereden ve nasıl gelecek? Fotosentez yapılmalı mı? Fotosentez yapılıyor mu? Bu soruları siz yanıtlarsınız.
http://www.plantphysiol.org/content/139/2/566.full.pdf+html
Strese karşı yanıtlar. Büyüme strese yanıtlar arasında. Fotosentez yapılmak zorunda. Yok stres altında ben bunu fotosentezsiz de büyütürüm derseniz o ayrı.
Bitkinin yanında hayvan ve mantarlarda da benzer iş yapan proteinleri de yazmışlar.

http://www.plantphysiol.org/content/130/4/2129.full.pdf+html
Bitkide stres deneyi yapılmış. İlk saatlerdeki ve sonraki zamanlardaki strese yanıtlar hakkında bilgi var. Bir kısmı hücre düzeyinde yapısal değişiklikler. İlk saatlerdeki en güçlü stres tetikleyicisi osmotik basınçla ilişkili. Değişen su koşullarının stres oluşturduğu deneyden anlaşılıyor. Strese maruz kalan yapıların listesi üstekinden daha geniş.

http://annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev.arplant.53.091401.143329#article-denial
Ücretli makele, sadece özeti okunuyor ama basit olarak özetlemiş. Ana fikir anlaşılıyor.
http://annualreviews.org/doi/abs/10.1146/annurev.arplant.51.1.463
Yine özet. Üsttekinden biraz daha fazla bilgi var.

http://acikerisim.ege.edu.tr:8081/jspui/bitstream/11454/3609/1/yaseminyagmur2008.pdf
Kuraklık üzerine bir tez. Pek bizlik bir durum değil ciddi bir stres durumu ancak bitkilerin kuraklık anında klorofil düzeylerinde azalmaya izin vermediği, fotosentezi korumaya çalıştığı anlaşılıyor. Deney sonucunda kuraklığın fotosenteze olan etkisi daha büyük çıkıyor tabi yapacak bir şey yok.

Orada fotosentez var. Başlatan sebep su koşullarındaki ani değişim. Çıkanlar oksijen kabarcıkları.

[EDIT]Kromatit,2017-02-22 00:00:18[/EDIT]

Beğenenler: [T]190366,Hgkchn[/T][T]96764,iwagumi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]190366,Hgkchn[/T][T]96764,iwagumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blackmoon58Çevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2016
İl: Sivas
Mesaj: 14
Blackmoon58Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2017 23:31
Genelde konulari okumayi tercih eden birisiyim ama katilmadan edemiycem 7 sayfalik bir tartisma olmus bu guzel bisi aslinda lakin sonuca ve cozume ulastiramadiginiz birinizin ak dedigine digeri kara derken bir seyleri hep unutuyorsunuz bence ya ufacik narin bize sadece ya yesil ya sari yada kirmizi gorunen bu bitkileri basit gibi gorunupte ic yapisindan cikamadigimiz bu guzel mimarinin eseri olan turlu turlu yaradan dizayn eden var inananda var inanmayanda tartisma konusu burasi degil sadece sunu belirtmek istedim bu tartismalariniz bir sonuc vermiyor ki bilmeyenlere ogretmek icin acilan bu konu sahsimca soylemekten kacinmak istemiyorum hic yararli ve ogretici bir durum degil sadece sunu soyleyin bana akvaryum bitkilerinin fotosentez yapmasi iyi bir seymi kotu birseymi sadece yeni su degisiminden kaynakli degil 5 aylik su dahi olsa fotosentez gorulebilen bir sey ,bunlar oksijen mi gazmi yararlimi zararlimi onlar tartisilmali ne demisler ari bal yapar izah edemez bitkinin ic organlarini tartismaktan bir geri durunda bizi asil ilgilendiren konuya aydinlik getirin bence herkese saygilar ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2017 23:36
[QUOTE=Blackmoon58]Genelde konulari okumayi tercih eden birisiyim ama katilmadan edemiycem 7 sayfalik bir tartisma olmus bu guzel bisi aslinda lakin sonuca ve cozume ulastiramadiginiz birinizin ak dedigine digeri kara derken bir seyleri hep unutuyorsunuz bence ya ufacik narin bize sadece ya yesil ya sari yada kirmizi gorunen bu bitkileri basit gibi gorunupte ic yapisindan cikamadigimiz bu guzel mimarinin eseri olan turlu turlu yaradan dizayn eden var inananda var inanmayanda tartisma konusu burasi degil sadece sunu belirtmek istedim bu tartismalariniz bir sonuc vermiyor ki bilmeyenlere ogretmek icin acilan bu konu sahsimca soylemekten kacinmak istemiyorum hic yararli ve ogretici bir durum degil sadece sunu soyleyin bana akvaryum bitkilerinin fotosentez yapmasi iyi bir seymi kotu birseymi sadece yeni su degisiminden kaynakli degil 5 aylik su dahi olsa fotosentez gorulebilen bir sey ,bunlar oksijen mi gazmi yararlimi zararlimi onlar tartisilmali ne demisler ari bal yapar izah edemez bitkinin ic organlarini tartismaktan bir geri durunda bizi asil ilgilendiren konuya aydinlik getirin bence herkese saygilar ...[/QUOTE]

Zararlı olabilecek kadar oksijene normal şartlarda maruz kalamazsınız. Veya akvaryumda bu maruziyet oluşamaz.
Akvaryumda oksijen azlığı çokluğundan zararlıdır.
Fotosentez bitkiye de zararlı bir şey değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Blackmoon58Çevrim Dışı

Kayıt: 18/07/2016
İl: Sivas
Mesaj: 14
Blackmoon58Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2017 23:50
[QUOTE=Kromatit]

Zararlı olabilecek kadar oksijene normal şartlarda maruz kalamazsınız. Veya akvaryumda bu maruziyet oluşamaz.
Akvaryumda oksijen azlığı çokluğundan zararlıdır.
Fotosentez bitkiye de zararlı bir şey değil.
[/QUOTE]
Çok teşekkürler kardes olay bu veladdalin amin horoza sormuslar tavukmu yumurtadan cikar yumurtami tavuktan cikar demişler ben isime bakarim gerisini bilmem demis bitkinin anatomisi bu siklikta bizi ilgilendiren bir konu degil diki boşa. Bu kadar uzun tartisilma ve kalp kirma soz konusu olmus bitkiye baliga insana zarari yoksa faydasi var demektir zannimca haa bir sorum daha bar bu fotosentez ic motor yada dis motor takiliyken gozlenmemekte yada sadece benim akvaryuyumda bu bir sikinti bilmiyorum fotosentez bu sekilde gorulmedigi halde bitkiler hala fotosentez yaparmi peki ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KromatitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6624
KromatitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2017 00:35
[QUOTE=Blackmoon58]
Çok teşekkürler kardes olay bu veladdalin amin horoza sormuslar tavukmu yumurtadan cikar yumurtami tavuktan cikar demişler ben isime bakarim gerisini bilmem demis bitkinin anatomisi bu siklikta bizi ilgilendiren bir konu degil diki boşa. Bu kadar uzun tartisilma ve kalp kirma soz konusu olmus bitkiye baliga insana zarari yoksa faydasi var demektir zannimca haa bir sorum daha bar bu fotosentez ic motor yada dis motor takiliyken gozlenmemekte yada sadece benim akvaryuyumda bu bir sikinti bilmiyorum fotosentez bu sekilde gorulmedigi halde bitkiler hala fotosentez yaparmi peki ?[/QUOTE]
Işık varsa hep yapıyorlar. Ancak gözle görülebilecek kadar hızlı olması için hem çevresel etkenler uygun olmalı hem su çözebileceği kadar çok oksijen çözmüş olmalı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

desperadovÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 5
desperadovÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2019 03:14
Konunun üzerinden çok zaman geçmiş her neyse...[:)][EDIT]desperadov,2019-12-30 04:21:52[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ElifAkkoÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2022
İl: Istanbul
Mesaj: 1
ElifAkkoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2022 00:46
O kadar hararetle tartışan arkadaşlar; bu durumun bitkiye zarari var mi yok mu gibi basit bir soruya halen cevap vermek istemişler. Gerçekten ayıp olmuş [:cik:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir