Su birikintisinden SuPiresi ve FairyShrimp Çıkarsa


Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2014 10:16
Merhaba arkadaşlar. Bugün eşimle alışverişten dönerken, eve olan kısa yürüme mesafesinde yol kenarındaki su birikintisinde ufak kurbağa yavruları gördük. Eşim onlara bakmak için duraksayınca ben de uzun zamandır yeşilliklerle örtülü, gibi yosun tutmuş, su yüzeyinde su mercimeğine benzer bitkilerin olduğu ve insana kesin burada ufak çapta bir habitat vardır dedirten cinsten bu birikintiyi inceleme fırsatı geçti elime. Suya doğru eğilerek baktığımda balık yavrusuna benzer bir canlı gördüm. Fotoğraflarda da göreceğiniz üzere:

Burası bu ufaklıkları bulduğum yer 

bu su birikintisinin herhangi bir akarsu ile bağlantısı olmadığından bu ihtimal devredışıydı. Balık yavrusu olamazdı. Fakat gerek hareketleri gerekse vücut yapısı uzaktan bir balık yavrusunu andırıyordu. Suda bolca bulunan bu canlıyı gammarus olarak değerlendirdim fakat şekli benzemiyordu. Tatlı su karidesi desem ona da benzemeyen bir canlıydı. Kısacası ne olduğunu anlamadığım bir canlıyla karşı karşıyaydım. 

Hepimizin başına geldiği üzere, eşim orada yaptığım ufak çaplı bilimsel calışmadan rahatsız olarak hızlı adımlarla eve doğru gidince ben de olay mahalini daha sonra geri gelmek üzere terk ettim. Poşetleri eve atar atmaz elimde kavanoz ve ufak kepçemle su birikintisinin yanına geri geldim. Kavanozu oradaki suyla doldurdum. Birkaç canlıyı gözüme kestirdikten sonra kepçeyi daldırdım. Yakaladığım canlıyı suya koyduğumda daha cok sasırdım. Suda daha önce hiç görmediğim bir canlı ve yanında da tonla su piresi vardı.  Su pireleri benim için tam bir surpriz oldu çünkü dipreki yosun tabakasından onları fark edememiştim. Birkaç denemeden sonra birkaç canlı daha yakalayıp eve araştırmak üzere döndüm. 

Evde yaptığım araştırmadan sonra ters ters yüzen ve 2-3 tanesinin yumurtayla dolu olduğunu gözlemlediğim bu canlının FAIRY SHRIMP adı verilen ve yurtdışında canlı yem olarak kullanılıp, tıpkı su piresi gibi üretilen bir canlı olduğunu gördüm.  Şşkınlığım daha da arttı. Kavanozun içinde hiçbir şey yokmuş gibi yüzüyorlardır. Üsteik anaçlarından birkaçını yakalaşmıştım toplam 1 dakika içinde.

FAIRY SHRIMP



Buyrun bunlar da ufaklıklardan birkaç kare:



Bu da videosu:
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=yi8ftyasnr4[/VID]


Şimdi bu işten anlayan ve bilgisi olan arkadaşlar varsa; su pirelerini ve fairy shrimpleri üretmek veya en azından canlı tutmak için ne yapabilirim. Elimde halahazırda yeşil su yok. Canlılar doğal ortamlarında var olan suyun içerisinde fotoğralarda da var olan kavanozda durmaktalar. Dünden beri kayıp yok. Sağlılıklar. Yeşil suyu oluşturmak üzere su birikintisinden biraz yosun ve su alarak bir şiseyi doldursam bu yeşil su oluşumunu hızlandırır mı? Fairy shrimpler hakkında okuduğum makalede alg ve plantonları yedikleri yazmaktaydı. Bu canlıları beslemek için ne yapılabilir?
Yakın zamanda kuracağım frontosa kolonim için değerli bir kesin kaynağı oluşturabilecek bu canlıları üretmek adına tecrübeleriniz bana cok yardımcı olacak. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2014 10:26
Saf suprilinaile besleyebilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koray BalcıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/08/2010
İl: Batman
Mesaj: 534
Koray BalcıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2014 10:48
Müslim Bey teşekkür ederim. Ben de araştırmalarım sırasında Spirulina ile beslendiğine şahit oldum fakat benim amacım doğal ortamlarını taklit etmek veya ona en yakın ortamı oluşturarak bunu sağlayabilmek. En son zaten gidip oratadaki bitkilerden ve dip toprağından alarak bunu deneyeceğim. Plankton, alg, diatom vb şeylerle besleniyormuş Anostraca (Fairy Shrimp)ler. Bu döngüyü kendim yapmak istiyorum kısacası. Kısa sürede yeşil su üretmem gerek sanırım...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Nisan 2014 17:31
Balkonda bir kaba su koyup içersine muz kabuğu atarsanız yeşilsu oluşacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir