Spirulianın İçeriği


FurkanSehitÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 223
FurkanSehitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2010 22:51
Merhabalar,

İnternette dolaşırken bulduğum spirulianın içeriği hakkındaki bilgileri paylaşmak istedim.



SPIRULINA HAKKINDA BAZI ÇARPICI GERÇEKLER:


*Doğadaki en zengin komple yüksek biyolojik değerde proteine sahiptir. Kendisine en yakın soya fasulyesinden yaklaşık 2 kat daha fazladır.


*Doğadaki en zengin B-12 vitaminine sahip besindir. En yakın takipçisi dana ciğerine göre 2-6 kat daha fazladır. B-12 kısaca yüksek enerji anlamına gelmektedir.


*Doğadaki en zengin organik demir oranına sahiptir. Ispanaktan 58 kat, dana ciğerinden 28 kat daha fazladır.


*Doğadaki en zengin antioxidant kaynağıdır. Başlıca sahip olduğu Antioksidantlar; vitaminler B-1 , B-5 ve B-6, Mineraller çinko , mangenezyum ve bakır, amino asitler methionine ve superantioxidant beta-carotene, vitamin E ve selenyum.


*Doğadaki en zengin E vitamini içeren besindir. Kendisine en yakın buğday filizinden 3 kat daha fazladır. Sentetik E vitaminine göre , Biyolojik aktivitesi %49 daha fazladır.


*Doğadaki en zengin Gamma Linolenic Asit (GLA) içeren besindir. En yakın Çuha Çiçeği yağından 3 kat daha yüksektir.


*Doğadaki en zengin klorofile sahiptir. Alfalfa ve buğday bitkisinden 5-30 kat daha fazladır.


SPİRULİANIN İÇERİĞİ
10 gram SPIRULINAnın içerisinde bulunan, aminoasit, vitamin oranları aşağıdaki gibidir.


YAĞ, KALORİ VE KOLESTROL.
SPIRULINA, & 5 oranında yağ içerir. 10 gr.SPIRULINA 36 kaloridir ve hiç kolesterol içermez. Bu demektir ki SPIRULINA düşük kalorili, kolesterolsüz ve düşük yağ oranlı protein kaynağıdır.
VİTAMİNLER
Doğal Beta-Karoten ( Provit-A)
10 gr SPIRULINA, 2300 IU beta-karoten içerir. Beta karoten A vitamini öncüsüdür. İnsan vücudu sadece ihtiyaç duyduğu anda beta-karoteni A vitamine çevirir.
SPIRULINA, beta-karoten dışında antioksidan özellik taşıyan 10 çeşit karotenoid içerir. Bu karotenoid ve ksantofiller vücudun değişik alanlarında fonksiyon gösterirler ve diğer esansiyel vitaminler ve minarellerle birlikte etki ederler.
Vitamin B12 ve B-kompleks Vitaminler:
10 gram SPIRULINA, 20 mg demir bulunur. SPIRULINAnın içeriğindeki demir, insan vücudu tarafından kolaylıkla emilir.
Demir:
10 gram SPIRULINAda 10 mg demir blunur. Spirulinın içeriğindeki demir, insan vücudu tarafından kolaylıkla emilir.
Kalsiyum, Magnezyum, Çinko ve Diğer Eser Elementler:
Kalsiyum kemikler ve nöral iletim için gereklidir. Magnezyumun, vücudumuzda kalsiyum emilimini kolaylaştırmak, kan basıncını düzenlemek gibi etkileri vardır. Öte yandan insan vücudu enzim sistemlerinin fonksiyonu ve diğer fizyolojik olaylar için esansiyel minerallere ihtiyaç duyarlar. 10 gram SPIRULINA, günlük manganez ihtiyacının %25'ini, krom ihtiyacının %21'ini, selenyum ihtiyacının da % 14'ünü karşılar.
ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ
İnsanların günlük beslenmeyle alınan yağ asitlerine ihtiyaçları vardır. SPIRULINA, % 4-7 oranında esansiyel yağ içerir. 10 gr.SPIRULINA, başta linolenik ve gama linolenik asit olmak üzere225 mg. esansiyel yağ asidi içerir. Gammaliolenik asit, prostoglandin sentezinde kullanılır. prostoglandinlerin ise vücuda bir çok fonskiyonu vardır.
DOĞAL PİGMENTLER
Phcycocyanin:
Pigmentler, insan metabolizmasında gerekli çok sayıda enzimin sentezlenmesinde yardımcıdırlar. SPIRULINA, bu koyu rengini, güneş ışığının değişik boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır. Phcocyanin, SPIRULINAnın yapısında demir içeren en önemli pigmentir. Bu pigment, spirulanın tüm ağırlığının, % 14'ünü oluşturur.
Klorofil: Yeşil besinlerinin genel özelliği, yüksek klorofil içermeleridir. Klorofil, temizleyen ve detoksifiye eden bitkisel besin içeriği olarak bilinir. Yeşik rengi içerdiği magnezyum iyonuna bağlıdır.
Karotenoidler: (Doğak antioksidanlar)
Spirulanın pigmentlerinden yarısı karotenlerden oluşur. Bu karotenlerden beta-karoten en iyi bilinmesiyle birlikte çok sayıda karotenoid vücudumuzun değişik bölgelerinde antioksidan etkiler gösterirler.
ENZİMLER
Enzimler, kimyasal reksiyonların katalizörleridir. Vücudumuzda binlerce enzim değişik reaksiyonlara aracılık eder. SPIRULINA da çok sayıda enzim içerir. Bunlardan biri süper oksit dismutazdır.



SPİRULİNA NEDİR?


Spirulina, mavi-yeşil algler grubuna ait mikroskobik bir yosun türüdür. İlk fotosentetik canlıların torunu olarak kabul edilir. Spirulina, doğaya son derece saygılı, dünya kaynaklarından minimum ölçüde tüketen çevreye zarar vermeyen havuzlarda üretilen bir üründür. Olgunlaşan spirulinalar, sudan süzülerek kurutulduktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğal haliyle, toz olarak ya da tablet haline getirilerek tüketime sunulmaktadır.


SÜPER BESİN SPİRULİNA


Spirulina, içerdiği % 65 protein oranıyla en iyi bitkisel protein kaynağıdır. Günde 3-5 gr. Spirulina günlük beta karoten, vitamin B12, vitamin B kompleks, demir, esansiyel mineraller ve gama-linolenik asit ihtiyacının tamamına yakınını karşılar.






PROTEİN VE AMİNOASİTLER


Spirulina, % 65 oranıyla herhangi bir doğal besin maddesinden çok daha fazla protein içerir. Spirulinayı, % 35 oranıyla soya fasulyesi, yine % 35 oranıyla süt tozu, % 15-25 oranıyla kırmızı et ya da balık eti, % 12 oranıyla yumurta ve % 3.2 oranıyla da süt takip eder. Proteinler, aminoasitlerden oluşur.


Esansiyel aminoasitler, insan organizması tarafından üretilmediği için dışarıdan alınmalıdır. Vücudun non-esansiyel aminoasitlere de ihtiyacı vardır. Ancak, vücut bunları sentezleyebilir. Bir protein, tüm esansiyel aminoasitleri içeriyorsa tam bir protein olarak kabul edilir.. Spirulina, tüm esansiyel aminoasitleri içerdiği için tam bir proteindir. Günlük alınan 36 gram spirulina, erişkin bir insanın tüm esansiyel aminoasit ihtiyacını karşılar.



Spirulinanın hücre duvarı mukopolisakkaritlerden oluşur, yapısında selüloz yoktur. Bu yapısal özellik, spirulinayı kolay sindirilebilir ve hazmedilebilir yapar. Bu özellik intestinal malabsorbsiyon ( emilim bozukluğu ) şikayeti olan insanlar ve yaşlılar için önemlidir.




YAĞ, KALORİ, KOLESTEROL


Spirulina, % 5 oranıyla diğer tüm protein kaynaklarından daha az yağ içerir. 10 gr. Spirulina, 36 kaloridir ve hemen hemen hiç kolesterol içermez. BU demektir ki, spirulina düşük kalorili, kolesterolsüz, düşük yağ oranlı proteindir.


VİTAMİNLER VE MİNERALLER


Doğal Beta-karoten : ( Provit- A )


Spirulina, konsantre havuçtan yaklaşık 10 kat fazla beta karoten içerir.10 gram spirulina, günlük ihtiyacın yaklaşık 4 katı kadar ( 23000 IU- 14 mg) beta karoten içerir.Yüksek dozlarda vitamin A toksik olabilir. Ancak, spirulina ve bazı bitkilerde de bulunan beta karoten güvenlidir. Çünkü, insan vücudu sadece ihtiyaç duyduğu anda beta-karoteni A vitaminine çevirir.


A vitamini, özellikle mukozalar ve görme için gerekli olan pigmentler için önemlidir.Beta-karotenin serum kolesterol düzeyini düşürücü ve kanser riskini azaltıcı bir takım etkileri vardır.



Son 20 yılda, kanser çalışmaları yapan bazı otoriteler, beta-karotenin başta akciğer, göğüs, mide, kalın bağırsak, meme ve rahim ağzı olmak üzere birçok kanser tipini önleme de etkili olduğunu ve bu kanserlere yakalanma riskini azalttığını bildirmişlerdir. Beta-karoten dışında, spirulina zengin antioksidan özellikte en az 10 çeşit karotenoid içerir. Bu karotenler ve ksantofiller vücudun değişik alanlarında fonksiyon gösterir ve diğer esansiyel vitaminler ve minerallerle birlikte etki ederler.




Vitamin B 12 ve B kompleks vitaminler :


Spirulina, doğadaki en zengin bitkisel B 12 vit. Kaynağıdır. 10 gr. Spirulina, 20 mg B 12 vitamini içerir. B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin yapımaında ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde sinir dejenerasyonu ve pernizisyon anemi görülebilir.

Öte yandan, 5 gr. Spirulina, fazlasıyla tiamin, nisain ve riboflavin içerir. B6, niasin, biotin, pantotenik asit, folik asit, inositol daha düşük oranlarda bulunur.




En iyi doğal demir desteği :


Demir eksikliği özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlılarda sıklıkla görülür. Genellikle, kadınlar kilo verme diyetlerinde yeterli demir alamazlar ve kansızlığa bağlı olarak ortaya çıka sorunlar yaşarlar.


Demir, kırmızı kan hücreleri yapımı ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için şarttır.10 gr. Spirulina da 10 mg. Demir bulunur. Bu da vücudun günlük demir ihtiyacının % 55'ini karşılar. Spirulinanın demiri, hazır demir preparatlarına oranla daha iyi emilir.




Kalsiyum, magnezyum, çinko ve diğer eser elementler :


Spirulina, sütten kat kat fazla kalsiyum içerir. Kalsiyum, kemikler ve nöral iletim için gereklidir. Eksikliği özellikle yaşlı kadınlarda osteoporoza ( kemik erimesi ) yol açabilir. Spirulina da yüksek oranda magnezyum da bulunmaktadır. Magnezyumun, vücudumuzda kalsiyum emilimini kolaylaştırmak, kan basıncını düzenlemek gibi etkileri vardır. Spirulina oldukça düşük oranlarda sodyum ve iyot içerir. Bu nedenle tuzsuz diyet uygulayanlar için idealdir.


Öte yandan, insan vücudu, enzim sistemlerinin fonksiyonu ve diğer fizyolojik olaylar için esansiyel eser minerallere ihtiyaç duyarlar. Günümüz diyetinde bu eser minerallerin eksikliği oldukça yaygın olarak görülür. 10 gr. Spirulina, günlük manganez ihtiyacının % 25'ini, krom ihtiyacının % 21'ini, selenyum ihtiyacının da % 14'ünü karşılar.




ESANSİYEL YAĞ ASİTLERİ :


İnsanların, günlük beslenmeyle alınan yağ asitlerine ihtiyaçları vardır. Esansiyel yağ asitlerinin, kolesterol düzeylerinin ayarlanması ve prostoglandinlerin sentezlenmesi gibi görevleri vardır.. Spirulina, % 4-7 oranında yağ içerir. 10 gram spirulina, başta linoleik ve gamalinoleik asit olmak üzere 225 mg esansiyel yağ asiti içerir.


DOĞAL PİGMENTLER :


Phycocyanin :


Pigmentler, insan metabolizmasında gerekli çok sayıda enzimin sentezlenmesinde yardımcıdırlar. Spirulina bu koyu rengini, güneş ışığının değişik dalga boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır. Phycocyanin, spirulinanın yapısında demir içeren en önemli pigmenttir. Bu pigment spirulinanın tüm ağırlığının % 14'ünü oluşturur.


Klorofil :


Yeşil besinlerin genel özelliği, yüksek klorofil içermeleridir. Klorofil, temizleyen ve detoksifiye eden bitkisel besin olarak bilinir. Hemoglobine benzerliği nedeniyle bazen yeşil kan olarak da adlandırılır. Yeşil rengi, içerdiği magnezyum iyonuna bağlıdır. Spirulina, % 1'lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerden biridir.



Kaynak: E.Ü . Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chevalierÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2010
İl: Içel
Mesaj: 1105
chevalierÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2010 23:03
Fevkalade bir besin.
Balıklar için tablet olarak kullanıyorum fakat o %100 spirulina değilmiş.
Aktarlarda satılanlar %100 müş.
Fakat bunu balıklara nasıl vereceğim bilemiyorum.
Saf olarak yesinler istiyorum. Bi yeme karıştırmak istemiyorum.
Nasıl kıvam vermeliyim.
Biraz un biraz su ekleyerek hamurlaştırsam olur mu?
Balık yerken boğazına yapışır mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkanSehitÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 223
FurkanSehitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2010 23:26
Mustafa bey merhaba,

Aktarlar
dan alınan toz halindeki spiruliayı mamayla karıştırıp balıklarına veren birini görmüştüm yabancı bir forumda.Birde 500gr dana yüreğine 4 baş sarmısak 2 yemek kaşığı sipirulina katarak discus için yem hazırlayanları biliyorum.


FurkanSehit2010-06-25 23:26:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chevalierÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2010
İl: Içel
Mesaj: 1105
chevalierÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2010 23:29
Selam Furkan Bey
Ben kendim bezelye ıspanak havuç mısır un ve bemiks karıştırarak bi yem yaptım. Bitince içine koymayı düşünüyorum ama ara öğünlerde de sadece spirulina içerikli doping bi yem yapayım diyorum :)

Mama ile kastınız nedir acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkanSehitÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 223
FurkanSehitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2010 23:38
Mustafa bey bende tam olarak mama'nın içeriğini bilmiyorum yanlış bilgi vermiyim ama demin verdiğim örnek gibi(500gr dana yüreğine 4 baş sarmısak 2 yemek kaşığı sipirulina katmak) ev ortamında hazırlayabildiğimiz yemden kastediyordu sanırım.
FurkanSehit2010-06-25 23:48:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir