SP lerim Sürtünüyor Son Resimler sayfa 2'de


tgrttgrtÇevrim Dışı

Kayıt: 20/09/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 376
tgrttgrtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2012 11:33
Arkadaşların çoğu dış parazite yönelmiş ancak tankınız yeni bir kurulum olduğu için dış parazitten önce kontrol edilmesi gereken bazı su değerleri vardır bunların başında nitrit (nitrat değil) gelir. Biyolojik filtrasyonun tam oturmaması sonucu tankınızda nitrit birikmeye başlar nitrit ideal olarak 0 ppm olmalıdır.  Nitrit'in arttığının belirtileri şunlardır.
1) Balıklar kuma, dekorlara sürtünmeye başlar.
2) Balıklar suyun içinde ani hareketler yapar.
3) Solungaçlarda, yüzgeçlerde, deride kızarıklıklar oluşmaya başlar.

yukarıdaki bu ilk belirtilerden sonra nitrit düzeyi daha da artış gösterirse balıklar soluk alamıyormuş gibi su yüzeyinde toplanıp hızlı hızlı nefes almaya başlarlar.

Nitrit'in balık üzerinde yarattığı sorun kırmızı kan hücrelerini deforme ederek balığı kanında oksijen taşınmamasına ve balığın boğulmasına yol açar.

İlk önce bir nitrit testi alarak sudaki nitrit miktarını ölçün 0,5 ppm üzerinde ise
Bu durumda ilaç kullanmak yerine dinlenmiş su ile acil %40 su değişimi yapmak elinizde hazır dinlenmiş su yoksa sera toxivec kullanarak nitrit'in bağlanarak etkisizleştirilmesini sağlamaktır.
Eğer nitrit düzeyi 1 ppm üzerinde ise hemen balıklarınızı başka bir tanka alınız ve eski tankınızda %80 su değişimi yapınız.

En son olarak yukarıdaki müdahalelerden sonra nitrit'in artmış olması biyolojik filtrasyonun bozulduğunu gösterir tankınıza bakteri kültürü ekleyerek acil olarak yeniden biyolojik dengeyi sağlayınız ve günlük olarak nitrit miktarını ölçünüz nitrit konsantrasyonunda bir problem görülüyorsa iki günde bir yada her gün suyunuza bakteri kültürü eklemeye devam edin ta ki biyolojik döngü oturana kadar bakteri kültürünü tankınızda canlılar varken kullanabilirsiniz.

Eğer nitrit testi sonucunda tankınızda nitrit ölçülmezse o zaman dış parazitten şüphelenelip dış parazite yakalanmış balıklarınızı ayrı bir tanka alıp dış parazit tedavisine başlayabilirsiniz.
Nitrit zehirlenmesi ile dış parazit arasında bazı ayırtedici noktalar vardır.
1) Nitrit zehirlenmesi genellikle ilk 1-2 ay içerisinde görülür ve tankın biyolojik dengesi oturduktan sonra bir problem olmadan (filtre arızası, ilaç kullanımı vb...) görülmez.
2) Nitrit zehirlenmesi aynı ırktan balıkların çoğunda aynı anda görülür, dış parazit aynı anda tüm balıklarda aynı anda görülmez.

Son Not: Nitrit zehirlenmesi varken hastalık tedavisine başlamanız işlerin daha kötüleşmesine neden olur çünkü kullandığınız ilaçlar biyolojik filtrasyonun oluşmasını engeller. Ancak dış parazit varken nitrit zehirlenmesi tedavisine başlamanız bir sorun teşkil etmez aksine sudaki zehirli atık konsantrasyonu azalacağından  dış parazit tedavisine katkı bile sağlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SiberBelaÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 513
SiberBelaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2012 14:30
Turan bey yazınız için teşekür ederim. Şu anda akvaryumda herhangi bir sorun kalmadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir