Soğutmalı, Tam Emniyet Fazla Su Tahliyeli Sump


selmankaraÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 57
selmankaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2007 03:58
Büyük akvaryum projemi hayat şartlarım elverişli olmadığı için bir türlü gerçekleştiremedim. Keşke yapıp size test edilmiş halini sunabilseydim. Bu projeyi maalesef en azından birkaç yıl içinde yapamıyorum. Ancak, en azından çizimlerimi paylaşıp eleştirilerinizi almak, proje arayanlara da kaynak sağlamak istiyorum.

(Bu projedeki bir çok nokta, forumdaki arkadaşların fikirlerinden yola çıkılarak yapılmıştır, bana kaynak sağlayan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.)

İlk önce yorumsuz fotoğraflar.














Proje forumda çok yerde gördüğümüz projelere benziyor. Onun için tamamını değil, sadece kendim kattığım tam emniyetli fazla su tahliyesi ve soğutma sisteminden bahsedeceğim. (Bu arada kendim kattığım diyorum ama önceden buna benzer bir proje yapıldıysa sahiplerinden şimdiden özür diliyorum, çünkü henüz bu tip bir proje göremedim.)

İlk önce anlatımı ve uygulaması basit olan soğutma sistemini anlatayım:


Sump İçinde Soğutma Sistemi

Muhtemelen yukarıdaki fotoğraflara baktığınızda sump'ın en üstündeki irili ufaklı bir sürü delik dikkatinizi çekmiştir. O deliklerden en büyük iki tanesi (aşağıdaki resimde 1 ve 2 numaraları verdiğim delikler) soğutma sistemi için ayrılmıştır. Bu büyük deliklerin çapları 8'er cm dir. 8 cm ifadesi aklımıza hemen buharlaşmaya dayalı soğutma sistemlerinin vazgeçilmez parçası 8cm lik fanları getirecektir. Eğer böyle olduysa tam üzerine bastınız. Sump projemiz, suyun hızla buharlaştırılmasına dayalı olarak suyu soğutacaktır. Bu deliklere aynı çapa sahip borular takılarak sistemin (akvaryum sehpasının) dışına kadar götürülecek ve uçlarına da fanlar takılacak. Fanların birisi havayı içeriye doğru verecek ve diğeri ise içeriden hava çekecek. Böylece sıcak yaz günlerinde akvaryum suyumuz buharlaşmanın etkisiyle hızlı bir şekilde soğuyacaktır.



Bu fanlar piyasada bulunabilen, forumlarda da sık sık gördüğüm elektronik bir termometreye bağlanacak. Termometrenin ısı ölçen ucu sump içerisinde kalacak ve ısı ayarladığımız sıcaklığa yükseldiğinde fanları çalıştırıp sistemi soğutacak. Yine ısı ayarladığımız sıcaklığa düştüğünde fanları durdurup fazla soğuma yapmamış olacak. Yani tam bir otomasyon. Bunu yaparken aklımızdan çıkarmamamız gereken bir durum var; çok rahatsız edici bir durum olmasa da odanın nem değeri biraz yükselecektir. Sisteme ise birkaç günde bir su ilavesi yapmanız gerekebilir.

Diğer deliklerden büyük olan iki tanesi, iki farklı taşırma kutusundan gelen boruların bağlanacağı deliklerdir. Küçük olanlardan bir tanesi yedek su tankından su getiren borunun, diğer küçük delik ise yavru tankından kirli su getiren borunun bağlanacağı deliktir. (Projenin diğer ayağında yavru tankı da sump ile tam bir bütünlük sağlamıştır. Böylece sistemdeki bütün su aynı yere gelecek; temizliği, ısıtması, soğutması tek kaynaktan yapılabilecektir. Sistemin diğer parçalarını daha sonra anlatma imkanım olur sanırım)

(Sump kulesinde çekmecelerin tabanında olması gereken delikleri yapmayı affınıza sığınarak lüzum görmedim. Çizimde şekli karıştırmaktan başka pek bir işe yaramıyor)

Soğutma sistemi bu kadar. İnşallah atladığım bir yer olmamıştır.

Şimdi de gelelim tam emniyetli fazla su tahliyesi olayına.

Tam Emniyetli Fazla Su Tahliyesi

Projenin bu adımında suyun kademe kademe tıkanıklık yapması mümkün olan bütün adımları tespit edilmiş ve bir taşma boşluğu oluşturulmuştur. Bu adımlar oluşturulurken ana hedef suyu sistemin dışına çıkarmamak, bilakis sistemin içinde tutabilmek, dolayısıyla susuzluk kazalarına maruz kalmamaktır.

İlk adım suyun ilk durağı olan kule kısmıdır. Kule içindeki çekmeceler dizayn edilirken alttakinin, bir üsttekinden daha uzun olması esasına dikkat edilmiştir. Bu durumda alttaki resimde görüldüğü gibi

1- Suyun ilk geldiği en üst çekmecede herhangi bir tıkanıklık durumunda, fazla suyumuz hemen bir altındaki çekmeceye taşacaktır.

2- Yukarıdan ikinci çekmece, elyaf konulacak çekmecelerden biri olduğu için taşma sorununun en çok yaşanacağı bölümlerden birisidir. Yine burada da herhangi bir taşma durumunda su bir altındaki çekmeceye taşacaktır.

3- Son çekmece de aynı şekilde taşarsa bir altındaki (genellikle boş kalacak olan) aktif karbon için ayırdığım bölmeye taşacaktır.



4- Aktif karbon bölümünün de taşma olasılığı projeye dahil edilmiştir. Bu bölümdeki taşma yolu net olarak aşağıdaki resimlerde görülebilir. Burada yaşanabilecek herhangi bir taşma, sump ıslak kısmının ilk durağı olan bölüme gidecektir.





5- Diyelim ki bu ıslak kısımda bir tıkanıklık oldu, bu tıkanıklık yüzünden suyun akvaryum sehpasına, oradan da evimize taşmasını istemiyorsak buraya da bir güvenlik koymak zorundaydık. Burada yine aynı taktik ile suyu sistem dışına yani lağıma akıtmak yerine bir sonraki safhaya gönderiyoruz. Bu da aynen resimdeki gibi oluyor.



Su üstte bırakılan 3 cm lik pay sayesinde dışarıya taşmıyor, hemen sonraki aşamaya gidiyor.

6- Diyelim ki tıkanıklık bir sonraki adımda, yani ıslak filtrasyonun ikinci odasında meydana geldi. Bu seferde suyu sistem dışına çıkarmadan son oda olan akvaryuma motorla su basma odasına gönderiyoruz. Bunun için de yine bir önceki adımda kullanılan 3 cm lik paydan yardım alıp fazla suyu sonraki odaya taşırıyoruz. Şekil aşağıda verilmiştir.



7- Bu adımdaki, yani su motorunun suyu akvaryuma bastığı odadaki taşmalar ise artık son noktadır. Burada da değişik nedenlerden ötürü taşmalar olması normaldir. Artık buradaki taşmayı gönderebileceğimiz tek güvenli yer evimizin atık su borusudur. Bunu ise sump'ımızın en yukarısına konumlandırdığımız bir delik ve deliğe bağlı bir boru ile yapabiliriz. Örnek delik resmi aşağıdaki resimde verilmiştir.



Yukarıdaki resimde alt seviyede görünen diğer delik sump'a direkt bağlı olan yavru tankına giden temiz su borusunun takılacağı yerdir. Aklınızı karıştırmasın ;)

Şimdilik anlatabileceklerim bunlar. Aklınıza takılan, eklemek istediğiniz, eleştrimek istediğiniz her türlü mesajınızı bekliyorum.

Not:
- Çizimler Google SketchUp programı kullanılarak oluşturulmuştur. İsteyenler tüm projemin çalışma dosyasını buradan indirebilirler.
- Bu anlatım birden fazla sitede yayınlanmaktadır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cazirtiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 452
cazirtiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2007 05:37
Selman bey herşey düşünülmüş ellerinize sağlık çokta güzel çizmişsiniz.Yalnız eklemek istediğim bir nokta var.Sumpun en son bölmesine tek cam koymuşsunuz.2 ci ve 3 cü bölmeyi ayıran cam.Oraya tıpkı kulenin yani ilk bölmenin camı gibi bir cam daha eklemeniz bence daha faydalı olacaktır.İzninizle resime müdahale ediyorum.Saygılar.
 
 
cazirti2007-11-29 05:38:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmankaraÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 57
selmankaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2007 12:24
Ömer bey ilginiz için teşekkür ederim. Bu eklentiyi yapmama-mın özel bir nedeni var; ben bu yöntemle iki odanın su kapasitelerinin birleştirilmesini ve buharlaşma veya herhangi bir nedenle su eksilmesi durumunda, birim zamanda düşen su seviyesini en aza indirmeyi hedefliyordum. Sizin bahsettiğiniz eklentiyi yaparsak, su sadece motorun bulunduğu bölmeden azalacak ve su eksilmesi olayını farketmemiz için daha az zamanımız olacak. Olayın en son noktası ise susuz kalmış ve bu yüzden yanmış bir motorla karşılama riskidir. İşte ben bu riski, sump'ın olabilecek maksimum hacmini kullanarak en aza indirmek istedim.

Sizin yorumuz da tabiki benim için önemlidir. Bu eklentiyi yapmamın faydaları veya yapmama-mın zararları hakkında bilgi verirseniz sevinirim.


Not: Yukarıda verdiğim linkte bir sorun oluşmuş sanırm. Link şu şekildedir;

http://rapidshare.com/files/73006053/tank.skp
selmankara2007-11-29 12:40:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PESCATOREÇevrim Dışı

Kayıt: 25/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 264
PESCATOREÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2007 18:42
Selman Bey, Ömer Bey'in tavsiye ettiği şaşırtmayı eklemeyecekseniz ilk çiziminizdeki bölmeyi yapmanıza da gerek yok. O şekli ile kayda değer bir fonksiyonu olmayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koca ustaÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 126
koca ustaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2007 20:24
Mükemmel bir paylaşımClap
 
Yalnız Ömer beye bende katılabilirmiyim.
Hatta ek olarak kışın ısıtıcının yeri de o iki cam bölme arasında güzel olur.Tongue
KOCA USTA2007-11-29 20:35:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cazirtiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 452
cazirtiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Kasım 2007 23:58
Selman bey tekrar selamlar.O bölme için yarar veya zarar diyemem uzman ve bilgili arkadaşlar doğru cevaplar verecektirler.Bende sumpumu kendim yaptım ve çok uzun bir araştırma yaptım.Genelde o noktada cam olur.Kendi sumpumu ekliyorum sizin çiziminizin yapılmış hali sayılır.Saygılar. cazirti2007-11-29 23:58:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmankaraÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 57
selmankaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2007 16:56
Ömer bey, resim için teşekkür ederim. Önceden de görmüştüm bunu. Örnek aldığım projelerin arasında. Elinize sağlık. İnşallah teknik olarak bilgi verebilen birisi çıkar da bu konuyu bir açıklığa kavuştururuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cazirtiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 452
cazirtiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2007 17:41
[QUOTE=selmankara]  ben bu yöntemle iki odanın su kapasitelerinin birleştirilmesini ve buharlaşma veya herhangi bir nedenle su eksilmesi durumunda, birim zamanda düşen su seviyesini en aza indirmeyi hedefliyordum. Sizin bahsettiğiniz eklentiyi yaparsak, su sadece motorun bulunduğu bölmeden azalacak ve su eksilmesi olayını farketmemiz için daha az zamanımız olacak.[/QUOTE]
 
Selman bey tekrar selamlar.Sumptaki elyafları zaten mecburi haftada bir değiştireceksiniz.Her hafta elyafı değiştirirken suyuda kontrol etmiş olursunuz ve eklemeyi yaparsınız.Sizin dediğiniz gibi sumptaki su buharlaşınca motor kısmında azalmayı en aza düşüreceksiniz fakat bu seferde diğer bölmediki en üst kısımdaki malzemelerde bulunun bakterileri susuz bırakmış olacak ve ölmelerine sebep olacaksınız buda suyun zehirlenmesine ve balıklarınızın ölmesine sebep olacaktır diye düşünüyorum.Ayrıca ne yaparsanız yapın sumpu haftada bir su ekliyeceksiniz mecburen.Çünkü kayda değer bir buharlaşma söz konusu.Benim sumpumda 1 hafta içerisinde su motoru susuz bırakacak şekile geliyor.Buharlaşmanın önüne geçmek için sumpun üzerini tamamen kapatmalısınız.Saygılar 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmankaraÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 57
selmankaraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2007 02:09
Ömer bey, işte bu seferki yazınız gayet iyi oldu. Bahsettiğiniz bakteri susuzluğu olayı önemli. Ben orasını hiç düşünmemiştim. Bu durumda bahsettiğiniz parçayı da derhal projeye ekledim. Arada kalan boşluk ise ısıtıcı(lar) için ideal bir konuma geldi. (Konu ile alakasız olsa da) yavruluğa su götüren deliği de bu aralığa aldım ki su seviyesi hiç bir zaman delikten aşağıda kalmasın. Mazallah yavruların tümünü tek seferde kaybedersem çok üzülürüm.

Bu arada yedek su deposu kullanmaya niyetli olduğum için sump'ın susuz kalmaması için küçük bir proje de geliştirdim.  Sump'ın son bölmesindeki suyun seviyesini kontrol eden bir müşir sayesinde su seviyesini belirli bir düzeyde tutabiliriz ve hazır sistemler mevcut olduğu için bu olay hiç de zor olmayacağa benziyor.

Sumplar konusunda deneyimli olan arkadaşlarımdan olumlu veya olumsuz yorumlar bekliyorum. Her fikir değerlidir...
selmankara2007-12-04 02:12:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ykhashasÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 1
ykhashasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2015 14:54
http://www.damla-su.com (link tıklanmamaktadır) , soğutma kuleleri sizin işinize yarayacak sisteme sahiptir ve birçok alanda işlevseldir.[EDIT]ykhashas,2015-06-22 14:57:16[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir