Silikonu yumuşatmak için Pas Sökücü


RefecoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2011
İl: Izmir
Mesaj: 28
RefecoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2014 18:29
Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 2 saat önce deneyerek keşfettiğim ve internette rastlamadığım için buraya yazarak başka arkadaşlara da yardımcı olmasını dilediğim bir tecrübemi paylaşmak isterim. 

60 litrelik bir akvaryum yaptırmıştım, iki kez silikon atılmasına rağmen sızdırmaya devam ediyordu, camcıya gidip kavga edeceğime camları söküp tekrardan kendim silikonlama kararı aldım. (Babamdan da yardım alacağım. :))

En büyük sıkıntı akvaryum silikonlarını sökmek idi. Cam silikonu, akvaryum silikonu nasıl sökülür sorusuna cevap arıyordum ve internette bakındım, silikonları yumuşatıp daha hızlı temizlemek için birçok materyal yazılmış. Bunların başlıcaları tiner ve gaz yağı. Evde ikisi de olmadığı için gaz yağı gibi koktuğunu düşünerek Pas Sökücüyü denedim ve inanılmaz başarı sağladım. Pas sökücü sprey şeklinde sıkılabildiği için kullanımı çok kolay ve sanırım içerdiği kimyasal sebebiyle silikonu anında yumuşatıveriyor. 

Camların kenarlarını sökerken bir maket bıçağı ile boydan boya geçmek yeterli oluyor. Tek sıkıntı maket bıçağının yolunu açmak, biraz güç uygulayarak ve dikkat ederek akvaryumun üst köşelerinden aşağıya doğru silikonu rahatça ayırabiliyoruz. Ardından çıkacağımız camın(ben öncelikle kenar camından başladım) diğer bağlantısını da aynı şekilde silikondan ayırıyoruz. 

Çıkaracağımız camın sadece taban camıyla bağlantısı kalıyor, pas sökücüsüyle yumuşatıp onu da ayırıyoruz. Camı çıkarırken oldukça dikkatli olmak gerek, pas sökücüsü cam üzerinde kaldığında çok kaygan bir katman yaratıyor. Tutarken dikkatli olmak gerek, kendimizi de yaralayabiliriz. Mümkünse kuru bir bez ya da kağıt havluyla temizlemek kayganlığını gözle görülür şekilde azaltıyor.

Çıkardığımız camları suyun altında güzelce yıkadıktan sonra maket bıçağının ağzını iyice açıp parmaklarımıza dikkat ederek kalan silikonlarımızı temizliyoruz. En son olarak standart bir traş bıçağı ile üzerindeki kalıntıları temizlemek belli bir düzeyde silikondan temizlenmiş camlara sahip olmamızı sağlıyor.

Fotoğraflarla anlatarak daha açıklayıcı olmak isterdim ama işlemi yaparken hiç aklıma gelmedi, kusura bakmayın. Biraz sözel bir anlatım olsa da umarım bu tarz bir durumla karşılaşan arkadaşlar için yardımcı olur. 
Refeco2014-02-07 18:30:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ferferokÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2014
İl: Adana
Mesaj: 71
ferferokÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2014 16:43
Işime kesinlikle yarayacak tşk.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2014 13:58
Hocam maket bicagini araya sokabiliyorsaniz zaten o asagi kadar inner. Muhim olan arada maker bicaginin girecegi bosluk olmayan camlarda denemek. Belli o zaman da esneme yapip acilir. Ama sunu soyleyeyim, yag sokucuden tutun asetona, wd40'den tutun kirec sokucuye, hatta sirkeye kadar herseyi denedim. En son da birkac makalede %100 dogal silikonun bilinen bir cozucusunun olmadigini ogrendim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RefecoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2011
İl: Izmir
Mesaj: 28
RefecoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2014 20:10
Hocam, tam manası ile çözmüyordur ama ciddi bir yumuşama oluyor silikonlarda ve daha rahat esniyor. Esneyince maket bıçağı iki camın arasına daha rahat yerleştiriyorsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir