Sıcak havalarda ne yapıyorsunuz?


selmankahyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/11/2006
İl: Antalya
Mesaj: 701
selmankahyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 14:07
Buz açil durumlarda kullanılabilir. Kesin Çözüm için başka alternatiflere yönelmek lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tireÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
Mesaj: 113
tireÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 15:16

Arkadaşlar çeşitli yöntemler var.Zaten makaleler kısmında da anlatılmış.

Hava sirkülasyonu,gazlı soğutma gibi yöntemelr var.Ama bir de hem nispeten ucuz hemde kolay olan bir yöntem var.O da PELTİER.

Peltier yarı iletken termoelektirk modüldür.Elektrik verilince(Doğru Akım)bir yüzü soğur bir yüzü ısınır.Isınan taraf metal plaka ve fanla soğutulur.Soğuyan taraf ise akvaryum suyunu soğutmada kullanılabilir.Şimdi diyeceksiniz bunda da ısınan taraf var.Onu da soğutuyoruz.İşte Peltier'in soğuyan yüzü 0 dereceye kadar iniyor.Yani sadece fanlı sisteme göre daha avantajlı.Tabiki 0 dereceye kadar suyu aşırı soğutmayacağız.Termostat ile istenilen aralıkta kalmasını sağlayacağız.Demek istediğim Peltier etkili bir soğutma sağlar.Peltier ile oto buzdolapları da var.Hatta siz bile yapabilirsiniz.Eğer böyle bir ufak dolap yaparsanız,içinden akvaryum suyunu geçirerek soğutabilirsiniz.Bu linkte yapılmış.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/tekno_tezgah/tekno_tezgah.p hp?proje_id=427

Bu işte yapılışı.Peltier'in soğuyan tarafı strafor bir kutu içine gelecek.Kutunun içinden de akvaryum suyunu geçireceksiniz.Bunu biraz boruyu sarmal yaparak yapabilirsiniz.Peltier'in ısınan tarafını soğutmanız lazım.Yani Peltier akvaryum suyundaki ısıyı alıp dışarı pompalayan bir ısı pompasıdır.Bu ısıda Peltier'in ısınan yüzeyinden soğutucu ve fanla atılır.Etkili bir yötemdir.Peltier elektronikçilerde bulunabilir.Farklı Watt değerileri vardır.35,50,85,120 Watt gibi.Watt değeri yükselirse soğutma kapasitesi de artar.Peltier'in belli bir çalışma aralığı vardır.Max 15 Volt olması gerekir.Nominal 12 Volt.Diyelim ki 85 Watt Peltier kullandınız.Yaklaşık 7 amper bir akım çeker.Siz 8-10 amperlik bir doğru akım adaptörü kullanırsanız rahat çalışır.Peltierin soğuk yüzeyini ufak bir alüminyum kutuya değdirip bu kutuyu da straforla çevirirseniz ve metal kutunu içinden suyu geçirirseniz size basit bir akvaryum soğutucusu olur.İşte böyle.

Peltier'in Özellikleri

1-Doğru ve net sıcaklık kontrolü

 

2-Düşük ses minimum titreşim

 

3-Bölgesel soğutma

 

4-Ek bir sisteme ihtiyaç duymaz

 

5-Çevre dostudur.

 

AVANTAJLAR

 

1-Hızlı ısınma ve soğuma

 

2-Sıcaklık ve soğukluk yön kontrolü

 

3-Hareketli parçası bulunmuyor.

 

4-Küçük boyut ve hafif

 

5-Gaz bulunmuyor

Tabi soğuyan tarafa bir metal bağlayıp direk suya değdirseniz belki çok daha etkili olur ama suya salınım yapmayan bir metal bulmak gerekir ve yalıtım sorunları ortaya çıkabilir.Bu da Peltier'in etkisi.Tabi siz kutulayınca böyle donsa bile kutunu içinden geçen suyu donduramaz.Zaten termostat var.Bir süre soğutur durur.Sonra yine çalışır.

Aşağıdaki linkte bir Peltier buzdolabının yapımı ile teknik bilgiler yer alıyor.

http://rapidshare.com/files/20821985/Peltier_Buzdolab__305_. rar.html

Son olarakta Peltier ile ısıtmada yapabilirsiniz.Umarım yardımcı olabilmişimdir.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selmankahyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/11/2006
İl: Antalya
Mesaj: 701
selmankahyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 17:46
Peki bu sistemde ısınan taraf kaç dereceye kadar ısınır. Biryerleri yakma ihtimalimiz yok değil mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 18:10
[QUOTE=songoku]

Anladım Tolga Bey,yalnız bu işi çok iyi yalıtımlı bir oda da yapmak lazım.Dışarının sıcaklığı içeriye hiç gelmemesi gerekiyor.

Saygılar,

[/QUOTE]

Büyük ihtimal orta derece yalıtımlı standart bir odadır, yazın klimanın dah az çalışması için odaya güneş giriyorsa perdesi çekilir, bu şekilde hissedilir biçimde verim alınır.

Elektrik masrafı konusunda A sınıfı 9000 BTU luk bir cihazı olan arkadaşım gece sabaha kadar çalıştırıyoren sıcak günlerde, dediğine göre aylık fatura 10-15 ytl civarı farkediyormuş...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tireÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2007
Mesaj: 113
tireÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 23:38

[QUOTE=selmankahya]Peki bu sistemde ısınan taraf kaç dereceye kadar ısınır. Biryerleri yakma ihtimalimiz yok değil mi?
[/QUOTE]

Eğer iyi soğutulursa 40-50 civarı seyreder.Hatta 60 dereceye kadar dayanır.Eğer aşırı ısınırsa Peltier yarı iletken olduğu için zarar görebilir.

Normal soğutulursa bir bilgisayar işlemcisi kadar ısınır.Bu oto buzdolaplarında da kullanılıyor.Isınan tarafın soğutucu metali ne kadar büyükse o kadar iyi olur.Tabi fan mutlaka şart.En iyisi ısınan taraf için termistörlü basit bir devre yapılabilir.Aşırı ısınırsa devreyi keser.

Ama şu var.Eğer besleme adaptörü Peltieri besleyecek kadar güçlü değilse işte o yanar.Uygun watajda olmalı.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HOCAÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1271
HOCAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2007 22:52

Merhaba,

Reef akvaryumlarındaki canlılar bilindiği gibi yüksek sıcaklıklarda çok büyük hassasiyet gösterirler. Bu canlılar 28 taş çatlasın 30 dereceye dayanabilirler. Reef akvaryumunda benim uyguladığım sistem bilgisayar fanını akvaryum su yüzeyine vurdurmak. Yaklaşık 4 derece düşürüyor. Akvaryumun 3 tarafı strafor kaplı. Yaz kış ısı muhafazası için çok yararlı. 4 derece düşüş olduğunda akvaryumun suyu 32 dereceye çıksa 28 dereceye düşürmüş oluruz ki idealdir zaten. 30 dereceyi tolere edeceğini zaten biliyoruz. Bu durumda 34 dereceye kadar bu sistem yarar sağlar. Eğer akvaryumun 34 derecenin üstüne çıkacağı bir durum söz konusuysa ki bu dışarısının 40 derece gibi olması demektir bu mesela İzmir için ne kadar süre devam eder bilemiyorum ama çok uzun süre olmasa gerek. Bu süreye de zaten balıklar dayanır.

Biraz dağınık oldu ama özü şu. Gerek maliyet gerek işletme giderleri gerekse yararı açısından bakıldığında bilgisayar fanı kesin çözümdür.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir