Sera Kurulum Önerileri(Tatlısu)


thekobayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 460
thekobayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2012 22:56

SERA Firmasından Akvaryum Kurulum Tavsiyeleri

 Pek çok durumda, süs balıklarının çeşitli türleri bir akvaryumda tutulabilir. Bunu yaparken balıkların doğal ortamlarında nasıl yaşadıklarını göz önüne almalısınız. Hangi süs balıkları birbiriyle uyumludur, her biri için nasıl su özellikleri gereklidir? Bir sonraki bölümde sera süs balıklarınızı doğru biçimde seçmeniz ve tatlı su akvaryumlarında bunları bir su dünyası oluşturacak biçimde bir araya getirmeniz için bir kaç tavsiye vermektedir.
Tıpkı bizim dünyamız gibi, su dünyasındaki her balık türünün kendi özel nitelikleri ve gereksinimleri vardır ve her zaman diğer balıklarla uyumlu değillerdir. Ayrıca farklı türlerin bölgesel davranışlarını, sessizlik gereksinimlerini, uyku ve yiyecek alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak ve birbirleri ile uyumlu olan türleri bir arada bulundurmak da önemlidir.
Her balık türünün zamanının çoğunu geçirdiği, tercih ettiği bir su tabakası vardır: yüzeye yakın, ortada veya dibe yakın. Balıklarınızı seçerken bu doğal tabaka etkisini göz önünde bulundurun. Balıklarınızın yer gereksinimlerinin anlaşılması da önemlidir, böylece balıklarınızı fazla kalabalıklaştırarak strese sokmazsınız. Temel kural yetişkin balıklarda her 1 cm için 1 litre sudur.
Pek çok süs balığı doğada sığ yerlerde yaşar ve akvaryumda da 6-8'lik gruplar halinde bulundurulmalıdır. Balıklara bu şekilde bakmak da daha çekici hale gelecektir.
   

 

Taşlar 

Tatlı su akvaryumları için granit veya bazalt seçin. Bu balıklar zamanla suda sertlik ya da kirlenme seviyesini artıran ve su parametrelerini bozan kireç, yağ ya da metal içeren taşlara dayanamaz. 
Yalnızca basit yapılar ve bitki köklerini korumak için gerektiği kadar taş kullanın.
Her taşı kaynar suyla iyice yıkayın.
Taş yapıları, çökmelerini ya da eşelemeyi seven balıkların bunları devirmesini önlemek için silikonla bir arada tutturun.
dikkat: Yapı malzemesi olarak kullanılan silikon genellikle zehirlidir! Yalnızca akvaryum satıcınızdan akvaryum silikonu alın.

 Kökler    

Bataklık kökleri pek çok evcil hayvan mağazasında bulunabilir ve pek çok su akvaryumu için uygundur. Bataklıkların turba bakımından zengin sularında yıllarca korunan ağaç kökleri ve kütüklerinden gelir.
Bataklık köklerinin özellikleri:
· Dekoratif ve dayanıklı
· Yüzmez
· Yalnızca akvaryum satıcınızdan alınmalıdır
· Dışarıdan toplanacak odunlar gibi çürümez ya da kirletici atık salmaz
 Dikkat: Doğu Afrika çiklitleriyle kullanılmamalıdır.
 

Teknik Ekipman  

Akvaryumda, balıklarınızın ve bitkilerinizin ihtiyacı olan doğal ortamı oluşturmak için bir kaç parçalık bir ekipmanın yardımına ihtiyacınız vardır:




Işıklar  

Doğru aydınlatma yalnızca balıklarınızın görünmesi için değil, daha da önemlisi hayati bir işlem olan bitki fotosentezi için önemlidir. 
Tatlı su akvaryumlarında flüoresan ya da cıvalı lambalar tercih edilir. İkinci grup en iyi 80 cm ya da daha fazla su derinliğine sahip büyük akvaryumlar için uygundur.
Doğada, tropikal ortamlarda gün ışığı 12 – 13 saat sürer. Bunu akvaryumunuzun aydınlatması için bir rehber olarak alın.
Pek çok evcil hayvan mağazası entegre flüoresan tüplü kullanıma hazır akvaryum kapakları sunar. Işıkların normal watt değeri 2 litre suya 1 watt’tır.
             Bitki aydınlatmasını geliştiren renk
4900 Kelvin. En iyi bitki gelişimi için kırmızı-mavi ışık. Balıkların ve bitkilerin doğal renklerini canlandırır. Fotosentezi ve renklenmeyi geliştirmek için.


6000 Kelvin günışığı. Tropik akarsulardaki ve sığ göllerdeki ışık ortamını oluşturur.
Karma akvaryumlar için parlak günışığı. 

12000 Kelvin günışığı, tropik nehirler ve göllerdeki ışık ortamını oluşturur.
Tropik bir gündeki gökyüzü kadar parlak!

4700 Kelvin günışığı, tropik sığ sulardaki ışık ortamını oluşturur.
Doğal renkler için tropik güneş ışığı.


Isıtıcılar     

Pek çok tropik akvaryum balığı genellikle yaklaşık 25 °C sıcaklığındaki suda yaşar. Bunu sağlamak için bir ısıtıcıya ihtiyacınız vardır. En iyi sonuçları almak için aşağıdaki tavsiyeleri uygulayın:

Yerleştirme önemlidir. Isıtıcının etrafında sürekli su dolaşımını sağlayın, böylece ısı akvaryuma eşit olarak dağılır.

İçine yerleştirileceği odaya göre ısıtıcının gereken minimum watt değerini hesaplayın: · Az ısıtılan veya hiç ısıtılmayan odalar için – 1 litre suya 1.5 watt
· Isıtılan odalar için – 1 litre suya 1 watt

Yüksek watt değerli ısıtıcılar güç tüketimleri artmadan düşük ayarlarda kullanılabilir. Sıcaklık derecelerini gösteren ayar düğmesi ile sıcaklık ayarı oldukça kolay yapılır.

Filtreleme Önfiltreleme
(Mekanik su arıtımı)

Sera filtre yünü (4) ve sera biolifler (1) daha büyük ve katı kir parçacıklarını (yenilmemiş yem ve bitki parçaları gibi) filtreler.

2. Ana filtreleme
(Biyolojik su arıtımı)

sera nitrivec içerisindeki yararlı bakteriler kirleticileri biyolojik olarak parçalayarak suyu arıtır. Bunun için bakterilerin bir "yuvaya" ihtiyaçları vardır.sera biopur (2) ve sera siporax (3) en iyi yerleşme yüzeyine sahiptir. 1 litre sera siporax'ın (3) biyolojik parçalama kapasitesi 34 litre seramik filtreleme malzemesinin kapasitesine eşittir.
Suyun renk alması halinde ya da hastalık tedavisi sonrasında kirliliğin ve tedavi artıklarının sera süper karbon (5) kullanılarak filtrelenmesini öneririz. sera biopur (2) ile sera siporax (3) arasına konulan sera biolif (1) katmanı, muhtemel daha büyük kir parçacıklarını toplayacaktır. Tropik yumuşak sulardan gelen balıklar için filtrenin içerisine sera süper turba (5) konulabilir, bu pH oranını hafif asidik düzeyde dengeler ve suyu değerli hümik asitlerle zenginleştirir.
sera nitriveciçerisindeki milyonlarca faydalı bakteri sera siporax içerisine yerleşir ve yosun parçaları, yenmemiş yem ve balık dışkısı gibi maddeleri nispeten zararsız amonyuma çevirerek akvaryum suyunu temizler.

sera siporax, her akvaryumda bulunan süzücü sucul mikro organizmaları için doğal yaşam koşullarını sağlar. 
sera siporax içerisindeki çok sayıda gözenekli tünel yapı, arıtma bakterilerinin optimum miktarda besin ve taze su almaları için mükemmel şartlar sağlar. Seramik filtre malzemesinin kurulum alanının 34 mislini kazandırır.
 

 Akvaryumlar 

Yaşadığınız ortamın yerleşim planı ve tasarımı akvaryum seçiminizde önemli bir rol oynar.

Akvaryum biyolojik işlevlerini yerine getirdiği sürece, tasarım tercihleriniz sınırsızdır. Üçgen, altıgen ve sekizgen akvaryumlar, bu tercihlerden yalnızca bir kaçıdır – hatta artık eğri panoramik ön camlı modeller dahi mevcuttur.

Tamamı cam olan akvaryumlar

Günümüzün en gözde tercihlerinden biri de darbelere dayanıklı, tamamı camdan yapılan akvaryumlardır. Silikon yapıştırıcıyla yalıtılan bu akvaryumlar tamamen çerçevesizdir.

Kısmen çerçeveli akvaryumlar

Şık ancak sağlam, camın üst ve alt kısımlarında alüminyum ya da plastik bir çerçeve ihtiva eden kısmen çerçeveli modeller pek çok akvaryumcu tarafından beğenilmektedir. İpucu: Çerçevenin yerine takılı olmasından çok sağlam bir şekilde yapıştırılmış olmasına dikkat edin.

Tamamen çerçeveli akvaryumlar

Darbelere dayanıklı akvaryumun muhtemelen en iyi örneği, cam panellerin dayanıklı metal iskelete yapıştırıcıyla sabitlendiği tamamen çerçeveli modeldir. Alüminyum en çok tercih edilen metaldir.
Akvaryumunuzun yerini seçerken, akvaryumun kurulduktan sonra taşınmasının zor olduğunu unutmayın. Evinizde bir nokta seçerken aşağıdaki hususları göz önünde bulundurun:
Ağırlığı düşünün – 100 litrelik dolu bir akvaryum 150 kg ağırlığındadır – dolap hariç! 
Özellikle eski bir binadaysanız, oda tabanının sağlamlığını iyice kontrol edin.
Akvaryumun yanında duran bir izleyicinin de ağırlığını hesaba katın. Nispeten küçük akvaryumlar bile kısa zamanda küçük bir alana 300 kg’dan fazla yük ekleyebilir. Doğrudan güneş ışığı almayan sakin bir köşe seçin. Güneş ışığı camdan bile alglerin gelişmesine neden olabilir. Ayrıca balıklar kendilerini ışığa göre ayarlayıp yukarı dönük biçimde yüzeceklerdir, yani onlara göre "yukarı”, ışığın geldiği yerdir!
Odaların daha loş köşeleri ışıklandırılmış bir akvaryuma daha iyi bir kontrast sağlar ve balıklar etrafta dolaşan insanlar ve açılıp kapanan kapılar tarafından rahatsız edilmez.

 Akvaryum sehpasının seçilmesi

Akvaryum dolabı kullanmayacaksanız, uygun bir sehpaya ihtiyacınız olacaktır. 
Son derece sağlam ve dengeli olmalıdır – su terazisi ile kontrol etmenizi öneririz. 
Yapıdan kaynaklanan bozuklukların düzeltilmesi ve camda gerilime neden olacak çatlakları önlemek için akvaryumun alt tarafına bir sera termal paspas ya da 5 mm Styrofoam panel yerleştirilmelidir.
 Güç kaynağı

Filtreyi, ısıtıcıyı, aydınlatmayı ve diğer ekipmanları çalıştırmak için akvaryumların bir çok elektrik prizine ihtiyacı vardır. Bakım sırasında prizlere su sıçramasını önlemek için güç kaynağı mümkünse akvaryumdan yukarıda olmalıdır.

 Kurulumdan önce

Yeni aldığınız akvaryumu kurmadan önce, üretimden kalan tortuları gidermek için aşağıda belirtildiği şekilde iyice temizleyin.

Akvaryum malzemelerinizi alırken, yalnızca akvaryum temizliğinde kullanmak üzere bir ya da iki kova alın. İçinde deterjan, temizleme maddesi ya da diğer kimyasal maddeler saklanan ya da bunlarla yıkanan eski kovalar kullanılmamalıdır.

Akvaryum camlarında, kapak ya da dış cam da dahil olmak üzere, asla kimyasal cam temizleyiciler kullanmayın. En küçük miktarda temizleyici bile akvaryum suyunu kirletebilir. 
Akvaryumu sıcak su ve üzerine bir kaç damla sera pH-minus damlatmış olduğunuz sert bir bez ya da sünger ile iyice temizleyin. 

Dikkat: Üzerinde halihazırda temizlik malzemesi bulunan süngerler akvaryumlara uygun değildir!

Akvaryum Kurulumu

Temizledikten sonra akvaryumu suyla doldurun ve 2 – 3 saat kontrol altında tutun. Bu süre zarfında su sızmazsa akvaryumun su geçirmediğine kanaat getirilir.
Akvaryum üreticileri güvenlik ve kalite kontrol standartlarını yerine getirmek zorunda olsalar da, üretim hatası olup olmadığını görmek için silikon ek yerlerini kontrol etmenizi öneririz. Silikon ek yerleri, silikon ile cam arasında boşluk olup olmadığını görmek için dikkatle kontrol edilmelidir. Bu kontrol en iyi şeklide ilk temizliği yaparken gerçekleştirilebilir  Balıklarınız için mutlaka yeterli sayıda saklanma yeri sağlamalısınız. Düz taşlar ya da delikli taşlar kullanılarak kolaylıkla oluşturulabilecek mağaralar bunun için özellikle uygundur.

Büyük bitkiler akvaryumun arka kısmına dikilmelidir, ön tarafta olmaları akvaryumun iç kısmının görülmesini önler. Ön kısma küçük, çimen tipi bitkiler ekilmelidir. Dekorasyon tasarımınızı dikkatli bir şekilde planlayarak, akvaryumun teknik ekipmanı (filtre, ısıtıcı, vs.) neredeyse "görünmez” olacak kadar gizlenebilir ya da en azından gözü rahatsız etmez. Su ısıtıcının etrafından akmalı ve böylelikle ısı eşit olarak dağılmalıdır.
 Akvaryuma en fazla 2 cm kalınlığında olacak şekilde sera floredepotdoldurun ve bunu 5 cm kalınlığında yeni yıkanmış ince taneli akvaryum kumuyla örtün.

İlk safhada, sera floredepot bitkilerin güçlü köklere ve yeşil yapraklara sahip olabilmesi için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar.
Zemin – kelimenin tam anlamıyla – balık ve bitkilere başarılı bir şekilde bakılabilmesi için gerekli temeli oluşturur. Kirlerin ayrışması için gerekli olan bakterilerin yerleşebilmesi için çok elverişli bir ortam, ayrıca bitkiler için destek sağlar. Bundan sonra "üst tabaka" olarak ince taneli (2 – 4 mm) çakıl ya da 1.5 mm boyunda tanelere sahip olan dere kumuna ihtiyaç vardır.Çakıl koyu renkli olmalı, asla parlak beyaz olmamalıdır. Parlak renkli çakıl balıkları rahatsız eder ve strese neden olur. Ayrıca süs balıklarının muhteşem renkleri koyu renkli çakıl üzerinde daha canlı görünür. Çakılı her zaman akvaryum malzemesi satan dükkanlardan satın alın ve asla yapı malzemesi satan dükkanlara rağbet etmeyin. Akvaryumcunuzdan alacağınız sera floredepot gerekli besinleri, çok değerli hümik asitleri ve eser elementleri içerir ve kök salmanın ilk safhasında (4 – 6 hafta) bitkilerin kuvvetli köklere ve koyu yeşil yapraklara sahip olmaları için gerekli olan her şeyi sağlar. Tabi ki sera floredepot İlk safhada, sera floredepot bitkilerin güçlü köklere ve yeşil yapraklara sahip olabilmesi için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar.


Artık sera iç filtreyi ve sera akvaryum ısıtıcısını yerleştirebilirsiniz. Kaynar su ile yıkamış olduğunuz temizlenmiş kaya ve köklerle küçük bir su altı dekorasyonu oluşturun.
Bu dekorasyonlar balıkların kendi bölgelerini belirlemelerine ve saklanmalarına imkan verir.
 Akvaryuma su koymak için öncelikle kumun karışmasını önlemek üzere kumun üzerine düz bir tabak yerleştirin. Daha sonra tabağın üzerine akvaryumun 2/3'ü dolana kadar ılık su (24 – 26°C / 75 – 79°F) dökün. sera akvaryum termometresi ile sıcaklığı kolaylıkla izleyebilirsiniz.Balıkların gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmadığı sürece, musluk suyu akvaryum için uygun değildir. Musluk suyunda bulunan klor ve diğer dezenfektanlar, metal iyonları ve çeşitli tuzlar balıklara, bitkilere ve mikroorganizmalara zarar verebilir. Sudaki karbonat sertliği (KH) ve pH değeri en önemli temel su parametreleridir. Satıcınız beslemek istediğiniz balıklar için hangi pH değerlerinin uygun olduğunu size söyleyecektir. 

Karbonat sertliği pH değerini düzenler. Bu değer karma akvaryumlarda 5 ile 10°dKH arasında olmalıdır. Akvaryumda gerçekleşen biyolojik indirgeme süreçleri ve bitkilerin karbondioksit tüketimi nedeniyle oluşan değişikliklerde tampon vazifesi görerek dengeler.
Karbonat sertliğini öncelikle sera KH-Test kullanarak ölçün ve gerekli olması halinde kullanım talimatlarına uyarak sera KH-plus ile değeri artırın. Sonra sera pH-Test maddesi ya da elektroniksera pH metre kullanarak pH değerini belirleyin. Farklı balık türleri farklı pH değerleri gerektirir.
Doğru pH değerini sera pH-plus ya da sera pH-minus ürününü kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullanarak kolay ve güvenli bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
Musluk suyu klor ve diğer dezenfektanların yanı sıra çözülmüş tuz ve zararlı ağır metal artıkları içermektedir. sera aqutan ağır metalleri hızla ayrıştırır, suyu temizler ve çözülmüş tuz ile klorun etkilerini yok eder. sera aqutan içerdiği çok değerli B vitamini ve deri koruyucu kolloidleriyle balıkların mukoza tabakasını korur.
sera morena, içerdiği doğal turba özü, eser elementler ve hümik asitler ile characin, barbus, kedibalığı ve Güney Amerika Çikliti gibi tropikal tatlı su balıkları için ideal su hazırlama malzemesidir. sera morena istenmeyen bakteri, mantar ve alglerin gelişmesini önler.
Suyun sera nitrivec kullanılarak biyolojik olarak hazırlanması özellikle çok önemlidir. sera nitrivec, doğal bir mikro bitki örtüsü oluşturan ve bir kaç saat içerisinde kirliliğe neden olan yabancı maddeleri yok eden farklı temizleyici ve atık azaltıcı bakteri kültürleri içerir.
Bitkilerin EklenmesiBitkileri ekmeden önce keskin bir makasla köklerini hafifçe kısaltın ve çürük ya da kurumuş yaprakları temizleyin. sera floredepot ile hazırlanmış olan çakıl tabakasına parmağınızla bitkilerin yerleştirileceği çukurlar açın. Kökleri dikkatlice çukurlara yerleştirin ve üzerlerini çakılla örtün. Çakılı dikkatlice bastırın ve bitkiyi hafifçe çekerek köklerin tekrar aşağı doğru olmasını sağlayın.İlk 4 – 6 hafta boyunca sera floreplus ürününü büyüme hızlandırıcı olarak kullanın. Bitkileriniz ne kadar çabuk büyürse biyolojik su arıtımına ve balıklara oksijen sağlanmasına o kadar çabuk katkı sağlamaya başlarlar. Bundan sonra düzenli gübrelemeye başlayabilirsiniz. Bazı bitkiler (örneğin Kabomba) besinlerini yaprakları vasıtasıyla alır. Bu bitkiler sera florena ile gübrelenir. Anubias ve Kriptokorin gibi bitkiler besinlerini büyük ölçüde kökleri vasıtasıyla alır. Bu bitkilere en iyi şekilde sera florenette A ile bakılır. Bu sera gübre tabletleri, besinleri uzun bir süre zarfında iyi ayarlanmış miktarlarda serbest bırakır. Karbondioksit (CO2) tüm bitkiler için önemli bir besindir. Ancak karbondioksit ihtiyacı bitkinin türüne bağlı olarak büyük farklılık gösterir. Yavaş gelişen pek çok bitki (ör. Anubias) çok az miktarda CO2 gereksinimi duyar. Hızlı gelişen bitkilerle (örneğin Kabomba, Myriophyllum) oldukça dekoratif olan kırmızı yapraklı (örneğin kaplan lotus, Nymphaea lotus) bitkiler için durum tam tersidir: Bu bitkilerin uzun süre sağlıklı kalması için karbondioksit gübrelemesi şarttır. sera CO2 gübreleme sistemi, yüksek kaliteli difüzyona uğramayan malzemelerden oluşan eksiksiz bir CO2 gübreleme setidir. CO2 gazı dolu 500 gramlık çevre dostu yeniden kullanılabilir bir şişe içerir. sera uzun dönem CO2 göstergesi, sizi akvaryumunuzun mevcut CO2 gübrelemesi durumu hakkında bilgilendirir vesera CO2 gübreleme sistemini doğru şekilde ayarlamanıza yardımcı olur. CO2 dozajı seramik CO2 kontrol sistemi ile daha da hassas bir şekilde ayarlanabilir. Mikro işlemci tarafından kontrol edilen ünite pH değerini kontrol eder ve dozajı hassas olarak ayarlanmış CO2 ile değeri sabit tutar.Balıkların EklenmesiEn sonunda akvaryumunuz kuruldu, dekore edildi ve bitkiler dikildi; filtre, ısıtma ve aydınlatma doğru şekilde çalışıyor. 
Artık balıklarınızı akvaryuma bırakabilirsiniz. Biyolojik parçalanmayı da aynı zamanda başlatabilirsiniz. Bir akvaryumdan diğerine parametrelerin değişmesi balık için travmatik olabilir; bu yüzden lütfen balıkların akvaryuma bırakılması hakkındaki tavsiyemizi göz önünde bulundurun. Akvaryumu kenarından 2 cm boşluk kalana kadar suyla doldurun. Sonra sera aqutan (pH değeri 6.5 -7.5) ekleyin.

• sera aqutan ekledikten en erken bir saat sonra sera nitrivec ekleyin. Filtreyi çalıştırın.

• Sonraki gün balıkların %10'unu suya bırakın (1. Gün).

• 10 gün boyunca her gün sera nitrivec (normal doz) ekleyin. Böylelikle filtre bakterilerinin faaliyete geçmesini çabuklaştırmış olacaksınız.

• 4. gün balıkların %30'unu suya bırakın. Alg yiyiciler ve birkaç dipte yaşayan balıkla başlayın.

• 5. ve 7. günlerde amonyum ve nitrit seviyelerini kontrol edin.

• 8. gün balıkların diğer %30'unu suya bırakın.

• 10. günde amonyum ve nitrit seviyelerini kontrol edin.

• 11. gün balıkların kalan %30'unu da suya bırakın.

• Başlangıçta yem olarak küçük miktarlarda sera vipan kullanın
 

Balıkların Akvaryuma Eklenmesi

 Akvaryum ışığını kapatın. Parlak ışıktan sakının.
Balığın içinde bulunduğu torbayı akvaryumun içine daldırın ve torbanın yüzdüğünden emin olun
Torbayı açın ve kenarları yaka yapacak şekilde birkaç defa katlayın. Torba bu şekilde açık olarak suda yüzer. Torbaya yarım saatlik süre zarfında azar azar torba içerisindeki miktarın yaklaşık iki ya da üç katı kadar akvaryum suyu doldurun. 30 dakika sonra balıkları bir balık kepçesi ile akvaryuma bırakabilirsiniz. Taşıma torbasındaki suyu lavaboya dökün!

Alıştırma Prosedürleri

  Aquapetcenter akvaryum canlılarının sizlere sağlıklı bir şekilde ulaştırılması için gerekli  önlemleri alırken,canlının size ulaştığında akvaryumunuza adapte süreci de büyük önem taşımaktadır.Ulaşım süresince meydana gelen başlıca değişiklikler aşağıda belirtilmiştir.

 Isı

Sıcaklık farklılıklarından canlıların minimum miktarlarda etkilenmesi için strofor kutularda gönderilen balıklar,havaalanı olan illerimizde uçak ile,diğer illerimizde otobüs şirketleri ile gönderilmektedir.Uygun bir alıştırma yöntemi ile,meydana gelen sıcaklık farklılıkları akvaryumunuzun ısısı ve paket ile eşitlenerek ortadan kaldırılabilir.

  Tuzluluk

  Tuzlusu balıkları sevkiyatında sizlere gönderilen balıkların suyunun tuzluluk oranı ile akvaryumunuzun tuzluluk oranı arasında az da olsa mutlaka fark bulunacaktır.Tuzluluk oranındaki ani değişimler canlılar üzerinde şok etkisi yaratabilmekte ve zayıflayan savunma sistemleri hastalıklara karşı dirençlerini azaltmaktadır.1.019-1.023 arasındaki tuzluluk oranları sadece balıklarınızın olduğu akvaryumlarda,1.024-1.026 ise resif akvaryumlarında tavsiye ettiğimiz tuzluluk oranlarıdır.

 

pH ve Amonyak

 

Sevkiyat süresince paketteki canlılardaki  metabolik değişiklikler dolayısı ile amonyak miktarları artmakta ve yayılan karbondioksit dolayısı ile pH seviyeleri düşmektedir.Amonyağın paket içerisinde az da olsa dönüştüğü amonyum,pH hızla artırılırsa amonyum amonyağın serbest kalmasına ve canlılarınızın zarar görmesine sebep olabilmektedir.pH yavaşça artırılarak amonyağın zarar vermeden serbest hale geçirilmesi gerekmektedir.

 

 Alıştırma Metodları Paketi akvaryum içerisinde açarak alıştırma

 1.       Akvaryumun ışıklarını kapatınız ve odada loş ışık sağlayınız.

2.       Paketteki canlılarınızın tamamının sağlıklı olup olmadığını kontrol ediniz.

3.       Paketinizi akvaryum üzerinde bırakarak  20-25 dakika ısının eşitlenmesini sağlayınız.Paketi bu aşamada açmayınız.

4.       Paketi açarak kenarlarını paket suya batmayacak şekilde kıvırınız.Dilerseniz bir tutucak ile sabitleyebilirsiniz.

5.       Akvaryumdan aldığınız yarım bardak kadar suyu paketin içerisine ekleyiniz.Ancak paketteki suyun akvaryum suyuna karışmamasına özen gösteriniz.

6.       5.Maddeyi 3-5 dakika aralıklarla tekrarlayarak paketin doldurunuz.Bu süreç minimum 30-45 dakika arasında sürmelidir.

7.       Paketteki suyun yarısını dışarı boşaltarak madde 5 işlemini paket tekrar doluncaya kadar tekrarlayınız.Süreç gene 30-45 dakika arasında olmalıdır.

8.       Paketteki canlıyı paketten çıkartarak akvaryuma koyabiliriz.Gerekirse bir kepçe yardımı ile balıkları alabiliriz.Narin balıkları elimiz ile koymak daha iyi sonuç verecektir.Veya bir kap yardımı ile akvaryumumuza suyu karıştırmadan ekleyebiliriz.

9.       Canlıyı akvaryuma koyduktan sonra paketteki suyu dışarı dökebilirsiniz. (Kesinlikle akvaryuma değil.)

  Damlatma Metodu 

 Canlıların akvaryum ortamına alıştırılması için en iyi yöntemdir.Canlılar farklı sulardan gelme ihtimalleri olduğu için her canlıyı ayrı ayrı kaplara alarak yöntem uygulanmalıdır.   

1.       Akvaryum ışıklarını kapatınız ve odada loş ışık sağlayınız.

2.       Paketteki canlılarınızın tamamının sağlıklı olup olmadığını kontrol ediniz.

3.       Paketinizi akvaryum üzerinde bırakarak 20-25 dakika ısının eşitlenmesini sağlayınız.Paketi bu aşamada açmayınız.

4.       Paketi akvaryumdan alarak yavaşça deterjan deymemiş bir kovaya açınız.

5.       Hava hortumu kullanarak akvaryumunuzdaki suyun yavaşça kovaya damlamasını sağlayınız.Araya ayar musluğu takabilirsiniz. Hortumun ucundan yavaşça hava çekerseniz otomatik olarak su damlamaya başlayacaktır.Saniyede 1-3 damla arası ayarlayınız. Kovadaki suyun 45-60 dakikada iki katına çıkmasını sağlayacak kadar ayarlamalısınız.

6.       Kovadaki su miktarı iki katına çıktığında suyun yarısını boşaltarak damlatmaya devam edilir.45-60 dakika sonra suyun tekrar 2 katına çıkması sağlanır.

7.       Canlı kovadan alınarak akvaryuma koyulur.Canlının hassaslığına göre kepçe veya el kullanılabilir.

8.       Canlıyı  kabından çıkarın ve akvaryum içine yerleştirin. Hareketli omurgasızlar için, bunu yapmak için bir ağ kullanın. Mercanlar veya anemonlar gibi sapsız omurgasızlar için, bunları el ile kaldırabilir. Temiz, steril ve pudrasız eldiven kullandığınızdan emin olun.

9.           Canlıyı akvaryuma koyduktan sonra paketteki suyu dışarı dökebilirsiniz.(Kesinlikle akvaryuma değil.) 

Öneriler

  1. Bu işlemlerde sabırlı olmakta ve nekadar uzun zaman harcanırsa o kadar başarılı olacağı unutulmamalıdır..

  2. Akvaryumdan azalan suyun tamamlanması için daha önceden hazırlanmış tatlı veya tuzlusu bulundurunuz..

  3. Sevkiyatı yapılan canlı tamamen cansız dahi gözükse alıştırma işlemini yapınız.Bazı canlılar uygun alıştırma yöntemleri kullanıldığında kendilerine gelerek canlanabilmektedirler

Kaynak:İçerik Sera firmasının kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır. 

Arkadaşlar makale Alıntıdır.Yeni başlayan akvarist arkadaşlarımıza yardımcı olacağını düşünüyorum.

thekobay2012-02-07 23:05:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir