Saksı toprağını akvaryuma eklemek


punkartÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2009
İl: Manisa
Mesaj: 50
punkartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 14:14
Saksı toprağı yerine hindistan cevizi torfu kullanmak en mantıklısı ama bunun üstüne sineklik ve dere kumu eklemek sade ama bir o kadar da sağlıklı bir kombinasyon  olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kartal77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1342
Kartal77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2009 23:36
Başka bir yerde gördüğüm bir yazıyı paylaşmak isterim bu torf konusunda..


''Bitki akvaryumunda taban hazırlamak için bu tür karışımlara, katmanlara gerek yoktur.

Esasen taban malzemesinin bitki için tek önemi, suya salınım yaparak PH değerinin düşmesine sebep olmamak ve kök gelişimini engellememesi için fazla ağır veya fazla ince veya fazla iri olmamaktır.

Bu saydığım özelliklere sahip olmayan her türlü malzeme bitki tanklarında kullanılabilir, elbette doğru bir gübreleme ile.

Biz de katman katman gidelim ve en alta serilen torf veya saksı toprağından başlayalım.
Bu malzemenin hiç bir besleyici özelliği yoktur.

Karasal bitkilerde kullanılmasının sebepleri şunlardır:

Yapısı sebebiyle karasal alanlarda toprağın sıkışmasını önleyerek, toprağı havalandırır ve köklerin gelişimini sağlar, akvaryumda suyun kaldırma gücü bu işlevi görür, tabii çok ince ve ağır bir malzeme kullanılmazsa. Zaten en altta ayrı katman olarak kullanılırsa bu işlevi yerine getiremez, kuma karıştırılması gerekir o zaman da tankın dibi balçık haline gelir.

PH'ı düzenler, asidik hale getirir, asidik ortamda bitkiler besinleri daha iyi alır, ancak toprağın PH'ını düşürmek zordur ve başka yol yoktur, akvaryumda Ph düzenlemenin daha yolay yolları vardır.

Torf toprağın su tutma kapasitesini artırır, nemli ve gevşek kalmasını sağlar, akvaryumda bunun da anlamı yoktur.

Toprağın su ile yıkanarak besinlerin akıp gitmesini önler, bir nevi gübreler için tamponlama görevi görür, akvaryum kapalı bir sistem olduğundan bu işlevinin de bir önemi yoktur, gübre bir yere gidemez.

Gelelim ikinci katmana, aquaclay'e. Hafif olması hızlı ve sağlıklı kök gelişimine olanak tanır, tek başına kullanılırsa en iyi sonucu verir. Besleyici bir özelliği yoktur. Zaten şu anda piyasada bu isimle - Sera Aquaclay - satılan ürün taklittir, Sera firmasıyla tek ilgisi Türkiye'de aynı firma tarafından dağıtılıyor olmasıdır, ne olduğu belli değildir. Hafif olması ve salınım yapmaması nedeniyle bitkili akvaryumlar için uygun bir üründür. Ancak kısa köklü taban bitkilerini bu kuma dikmek ve tutundurmak neredeyse imkansızdır.

Sırada Hagen siyah kum var.  Demir içerdiği tamamen efsanedir. Zaten böyle bir malzemenin, bitkilerin kullanabileceği şelatlı Fe (Demir) içermesi imkansızdır. Hagen firması ile uzaktan yakından hiç bir ilgisi yoktur. Büyük ihtimalle uzakdoğudan ithal edilen Türkiye'deki ithalatçının listesine Hagen siyah kum olarak koyduğu bir taban malzemesidir. Ancak kum olarak kullandığım ve salınım yapmadığını bildiğim, gösterişli ve uygun bir malzemedir.


Yazı devam ediyor.Gönderen: yasarhakan

Kimya konusunda daha  bilgili olan arkadaşların yorumlarını beklerim.Benim bildiğim kadarıyla da çiçekli bitkiler daha çok köklerinden besin sağlıyor.Bazı türlerde hem köklerinden hem yapraklarından.Yani aslında seçeceğimiz bitkilerin türleri de önemli bu konuda.


Hindistan cevizi torfununda çok koku yaptığını duymuştum bir kullanandan.
 Ben de şahsen bu konuda karar veremedim ama oluşabilecek yosunları düşündükce.....vaz geçiyorum....

Saygılar
Kartal772009-06-17 23:40:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir