Sahil Etkisi (Seashore effect)
Kameranın merceğinden bakınca gördüğümüz yat aslında PVC üzerinde yem bulan karidestir.
Bu benim ilk defa su çevresini ilk yeniden oluşturma girişimim değil. Hatırlayabileceğiniz gibi su üzerindeki dalga etkisini yaratmaya çalıştığım Country side ve suyun düşüşü etkisini vermeye çalıştığım Waterfall su ortamını tekrarlamanın güzel örnekleriydi. Ve şimdi, sonunda su denize kavuşacak... Temaya karar verdikten sonra araştırmaya başladım ve referans için bir çok fotoğraf buldum. Küçük havuzu hazırlarken edindiğim tecrübelerle fotoğraflara tekrar baktığımda aynı malzemeyi sahil için kullanmanın zor olacağını anladım. Havuzu yakınındaki bitkileri yansıtması için aliminyum folyo ile yapmıştım. Dalga etkisi için folyonun kırışıklıklarını kullanmıştım ama havuz ve denizin oranları farklı olduğundan aynı girinti çıkıntıları kullanmak dalga değil fırtına efekti vermek demek olacaktı. Burada ışık ve yansıma etkisi küçük havuzdaki kadar iyi değildi. Cam ve ayna gibi başka malzemeleri de denedim ama doğallıktan uzak bir su yüzeyi görüntüsü oluşturdular.
Küçük havuz görüntü açılısı dar olduğundan çok iyi değildi. Bu etkiyi tekrar oluştururken sahil etkisini nasıl daha da iyi yapabileceğimi düşünmek zorundaydım. Bir nesneyi vurgulamaya yardımcı olduğundan ilgilendiğim konulardan biri görüş açısı oldu. İki taraftaki bitkileri deniz kenarındakilere benzetmek için akvaryumun arka bölgelerindeki substratı yükseltmeye karar verdim. Ayrıca normalde fotoğraflarda kullanılan oranı akvaryumda kullandım. Deniz seviyesini tasarımın üçte birine ayarladığımdan geniş açı görüntüsü yakalamam kolay oldu. Substratı bu kadar yükseğe yığdığımızda zemine koyacağımız gübrelerin yerini de düşünmemiz gerekir. Eğer çok aşağı konulursa bitkilerin kökleri yeterince gelişemez ve bitkiler istenilen gelişmelerini gösteremezler.
Sahil etkisi deneyinin sonuçlarını bekleyemedim ve substratı tekrar ayarladıktan sonra her iki tarafa bitkileri dikmeye başladım. Bu süreç boyunca sahili tekrar oluşturmak için uygun malzeme bulmaya devam ettim.
İlk olarak koruma filmini PVC üzerine bağlayın. Bu işi pürüzsüz yapabilmek için PVC'nin üzerine biraz su sıkmanız gerekebilir.
PVC'yi istediğimiz şekle uyacak şekilde kesip her iki taraftan 1" katlayarak hafif eğimli bir platform oluşturalım. Eğimli platform görüş açısını arttırabilir ve daha önemlisi arka ışığın köşeden girmesine izin verir.
Bunun yanında katlanan köşeden bir şekil oluşturmak ve düzgün bir köşe elde etmek daha kolaydır. Platform suda battığında belki de su basıncından köşeleri düzgün olacak ve doğal bir yatay çizgi oluşturacaktır.
Bu film aynalı bir yüzeye sahip olduğu gibi aynı zamanda şeffaftır da. Bu malzemeyi kullanarak değişik ışık etkileri yaratmak daha kolaylıkla mümkündür.
Platformu kumun üzerine yerleştirelim, arka uç köşe 1" yükseklikte eğimli yüzeye temas edecek ve arka ışığın içinden geçmesine izin verecektir.
PVC yüzeyine taşların yanına biraz beyaz kum koymak dalga etkisini güçlendirecektir.
*Creative Aquascape Union sitesinden alıntıdır, aşağıda orijinal linki verilen sayfadan tercüme edilmiştir:
http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_content&task=view&id=125&Itemid=38
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
http://www.cau-aqua.net/index.php?option=com_zoom&Itemid=29&catid=153
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir