Ranchu cinsiyeti hakkında


AlperurÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 5
AlperurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Temmuz 2014 23:51

Merhaba aşagıdaki resimlerde yer alan ranchuların cinsiyeti hakkında fikri olan var mıdır? Şimdiden tesekkürler










Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoktorÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 85
DoktorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2014 01:48
Merhabalar,

Balıklarınızın en az bir yaşında olduğunu varsayarak;

Pektoral Yüzgeç Yöntemi:

Ranchu'larda cinsiyet ayrımı için öncelikle pektoral yüzgeçlerine bakabilirsiniz.  Erkeklerin pektoral yüzgeçleri daha ince uzun ve üçgen gibi köşeli bir uzanım gösterirken dişilerde bu uzanım daha topluca ve yuvarlakçadır. Balıkların yaşı arttıkça belirginleşen bir durumdur. Genellikle bu ayrım kullanılır. Yüzgeçlerin ön tarafında beyaz kabarcıklar varsa erkek, yoksa dişi olma ihtimali yüksektir.

Tüpçük:
Genellikle tüpçük yöntemini yanıltıcı buluyor yabancı kaynaklar. Eğer çıkıntı şeklindeyse erkek, volkanik bir çukurluk gibi ise dişi anlamına gelir.


Davranış Şekli:
Bu yöntemde bilinen bir dişi ve bilinen bir erkek tanka konulur. Tanktaki emin olmadığımız erkek ise  pek bir reaksiyon vermezken dişi ise meraklı tavırlarla yeni balıkları inceleyecektir. Elbette bu yöntem de pek önerilen ve kesin olabilecek bir yöntem değil.

Vücut Şekli:
Dişilerde overden kaynaklı yan tarafta bir şişlik belirgin olabilir. Bunu gözlemleyebilmek için beslediğiniz türü çok iyi tanımalı ve zamanla tecrübe edinmelisiniz.

Bu yöntemlerin hiçbiri üretim yapılıp dişilerin yumurta dökmesinden daha kesin sonuç vermez. Bir de japon balığı türlerinde ısı ile gonadların değişime uğrayabilmesi gibi ilginç bir durum söz konusudur. Hermafroditizm'e benzer bu durum zaten bizi yanıltmanın da ötesine geçebilecek bir hadisedir. Çok meraklı iseniz aşağıdaki kitabı "İngilizce" okuyabilirsiniz.

http://www.planetchan.com/laurie/pets/fish/sex_and_the_fishies/fish-sex-overview.pdf

Bu sayfada ise pektoral yüzgeç ve tüpçük resimleri ayrıntılı olarak gösteriliyor.

http://www.rafflesgold.com/forums/index.php?showtopic=1423

Yukarıdaki yöntemleri İngilizce sitelerden yaptığım alıntıları derleyerek oluşturdum. Japon balığı varyeteleri hakkında pek bilgi sahibi değilim.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlperurÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 5
AlperurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Temmuz 2014 17:58
Tesekkür ederim verdiğiniz bilgiler için umarım bu konuda yavru alıp yetiştiren arkadaşlarda fikirlerini buradan paylaşırlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir