plaj kumu*nu akvaryumda kullanabılırmıyım


Faruk EfeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 531
Faruk EfeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2009 04:59
Çamaşır suyunun ana maddesi Sodyum hipoklorit' dir. Bir çeşit tuzdur ve klordan çok daha zehirli bir ayrıştırıcı asittir ayrıca uçucu da değildir. Gelişmiş ülkelerde suyun geridönüşümünü engellediği için (yani sulama suyu olarak bile kullanılmasını engellemesi) yasaktır. Doğru oranlandığında ve kullanıldığında zararlarını en az indirgiyebiliriz. Klora gelince; İçtiğimiz suda klor yoktur, kullanım yani çeşme suyunda klor vardır ve bu oranlar yaklaşık 300 litreye 1 damla olarak tekabül ederler bu suyun bile dinlendirilmesi veya klorun uçması için kaynatılması gerekmektedir. Çeşme suyunu fazla tüketmek kalıcı sindirim rahatsızlıklarına sebep olabilir.

Ziya Bey klor kitle imha silahı yapımında bile kullanılan bir kimyasaldır. Çok duyduğumuz fakat çok masum bir kimyasal değildir sizin anlayacağınız. Paylaşmak istiyorsanız oranlarını vererek ve tecrübe ederek gayet temkinli bir şekilde kullanılmasını önerebilirsiniz. Fakat insan için bile metal ve amanyok gibi malzemelerle reaksiyonuna girdiğinde zehirli gaz açığa çıkaran ve ölüme bile sebep olan bir kimyasaldan bahsederken, üzerimizdeki mesuliyetinde bilincinde olmamaz gerekmektedir. Cevabınız okuyan herkesin (özellikle yeni üye forumunda bu konunun geçmesi ilginçtir.) sizin kadar temkinli kullancağını nerden bilebilrsiniz efendim.

Ben olsam kullanmam, kumun veya kullanacağım dekorun absorbe yeteneğini bilmediğim için. Bunun yerine çok tuzlu su çözeltisinde 2 gün bekletmek hem çamaşır suyuyla aynı etkiyi gösterecek hemde daha sağlıklı olacaktır.

Hürmetle.
Faruk Efe2009-10-03 05:15:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

00deniz00Çevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2009
İl: Bursa
Mesaj: 23
00deniz00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2009 12:44
[QUOTE=Batuaydin]Deniz kumunu 3-4 senedir kullanıyorum. Deniz kumu kullanılacaksa sudan değil kuru plajdan alınmalıdır. Deniz kumunda bitkide yetiştirdim, yumuşak suyu seven balığı beslediğim gibi yavruda aldım örneğin melek balığı. Hatta beta bile besledim. Soğuk suda güzelce yıkayın hiç soruun kalmaz. Yalnız kumu insanların giremediği temiz yerden alın. Yoksa bir çok hastalığı bulaştırırsınız. Ben Sinop'tan aldım. Maşallah silis kum gibi. Buda resmi;



[/QUOTE]

Arkadaşım bende sinopluyumda bu kumu sinopun sarıkum plajından mı aldınız çinkü o plajın kumu sapsarı ve temizdir oradan aldıysanız bidahaki gidişte ben de alacağım.
 

00deniz002009-10-03 12:46:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mbuna34Çevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 5
mbuna34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 10:08

Arkadaşlar malawi yetiştirecekseniz ben size önermiyorum.malawi ciletleri midye kırığı veya mercan kırığını severler.Höyt


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafamutluÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 251
mustafamutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 18:53
Çamaşır suyundan neden öcü gibi bahsettiğinizi anlamadım doğrusu.Günlük hayatımızda o kadar büyük kullanımı var ki .Hangimiz evimizde kullanmıyoruz?Çamaşır suyu katılarak yıkanmış beyazları gönül rahatlığı ile giyiyoruz, çamaşır suyu katkılı temizlik maddeleri veya sularla yerlerimizi tezgahlarımızı siliyoruz.Kalkıpta 1000 kişiden biri ben kullanmıyorum diyebilir ama bu geneli bozmaz.Çamaşır suyu eşittir hijyen.Labaratuvarlarda bile sterilizasyon için kullanılan en ucuz ve etkili yöntemlerden biridir.Bildiğimiz su dispenserlerinin (plastik)(teneke su sebilleri değil) dezenfektesinde bile bu kimyasal kullanılır.Neyse konuyu fazla dağıtmayacağım.Bu forum yeni başlayanlar formu da olsa çamaşır suyunun yararını zararını bilebilecek kişiler olduğunu düşünüyorum.Bir kimyasalı yada herhangi bir maddeyi ne amaçla kullancağınıza bağlı olarak hem çok yararlı hemde çok zararlı olabilir bu tartışılmaz.
Dikkatli olunması konusunda sizinle hemfikirim.
Konumuza dönecek olursak, birçok akvaryumcunun tanklarının dezenfektesinde çamaşır suyu kullandığını biliyorsunuzdur, bilmeyen varsa buradan ben yazmış olayım.Çamaşır suyu zaten oranı %4-6 arasında değişen bir oranda sulandırılmıştır.Biz ise bunu kullanırken daha da sulandırıyoruz, kalkıp kumun üstüne direk boşaltmıyoruz.Bunun için ben bir ölçü kullanmıyorum, tahmini bir kova suya belki 1 çay bardağı kadar ekliyorum ve bu suyla kumu yıkıyorum hatta bir süre bekletiyorum.Daha sonra birkaç durulama ile işlem tamam.Hadi kötüsünü düşünelim, kumun üzerinde kalan yada uygunsuz kumun absorbe edeceği miktar ( akvaryumda zaten böyle bir kum önerilmez, önce asit testine tabi tutulup uygunluğu kontrol edilmeli) suyun sadece çok küçük bir miktar PH'ını düşürür ( buda normalde çok hassas aletler olmadan ölçülemeyecek bir orandır).
Dolayısı ile ben yeni başlayanlar da olsa gönül rahatlığı ile öneriyorum. Yalnız kullanılacak çamaşır suyu kesinlikle katkılı olmayacak, parfümlü, çam kokulu vs.vs.

Saygılarımla.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Faruk EfeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 531
Faruk EfeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 19:35
Mustafa bey yanlış anlamamanızı ümit ederek tam olarak bu yaklaşım yanlış işte. Siz çamaşır suyu kullandığınız habitatın içinde yaşamıyorsunuz yani bir akvaryumda. Lütfen ben yaptım oldu mantığından kaçınalım.

Siz kendinizle bir balığı kıyaslamış gibi olmuşsunuz. Anneler bile bebeklerinin kıyafetinde sabun tozu kullanırlar bırakın çamaşır suyunu deterjan bile kullanmazlar bir balık, bir yenidoğanın bünyesinden daha mı dayanıklıdır? Burada yeni üye forumunda olması okuyan arkadaşların kör cahil olması anlamına da gelmez konuyu saptırmaya gerek yok. Ben bildiğim kadarıyla aldığım eğitimin nispetinde anlattım.

Şimdi de yukarıda pratik hayatta örnekledim.

Hürmetler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 20:06
Ben akvaryumlarından birinde kullanıyorum.Fiziksel olarak yıkadıktan sonra çamaşır suyu ile de dezenfekte ettim ve iyice duruladım.3-4 yıldır akvaryumumda.
 
Mustafa Bey ilk mesajınızdaki yazı bu. Burada plaj kumunu iyice duruladıkdan sonra lafı sizce de çok yetersiz değil mi? Ben de iki senedir kendi iki akvaryumumda ve kardeşimin akvaryumunda da ön kısmında plaj kumu kullandım. Emin olun plaj kumunu çok iyi bilirim. Sadece kaba pisliği ve tortu oluşturacak kadar küçük parçaları elemek bile insanı çok yorar. Plaj kumu gibi ince kumdan çamaşır suyunu arındırmak için harcayacağınız emek ve su faturası, heralde piyasadaki en iyi kumdan çok daha masraflı olur. Şimdi fazla uzatmadan şunu söyleyeyim, ilk yazınızda sadece çamaşır suyundan bahsetmişsiniz ve ölçeğinden söz etmemişsiniz. Ben bile sonraki yazılarınızda bunu fark etmedim, burası yeni üye forumu olduğuna göre farkedemiyen çok olmuştur ki, sonraki yazılarınızda  tartışılır. Bana sorarsanız çamaşır suyu ne ölçekde olursa olsun doğru olmaz. Burada yazılan bütün yazıları geçip sadece çamaşır suyu ile dezenfekte ettim sazısını görüp direk bunu uygulayan insanlar da olacaktır. Bunun için sonucu tehlikeli olabilecek konularda lütfen daha dikkatli yazalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafamutluÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 251
mustafamutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 21:59
Arkadaşlar amaç polemik yaratmak değil, hele ben yaptım oldu mantığı hiç değil.Bu denenmiş ve tecrübe ile sabit bir konudur.Yukarıda size örnekler ile izah etmeye çalıştım ama zannedersem başarılı olamadım.Önyargı ile tecrübe etmediğiniz bir konuda yorum yapıyorsunuz.Ben 5 ayrı akvaryumumda corydoras türleri besliyorum, hepsi dip balığı  ve sizin zararlı olabileceğini söylediğiniz bu yöntemle yıkanmış kumu sürekli karıştırıp ağızlarına alıp solungaçlarından boşaltıyorlar.Sağlıkları konusunda hiçbir sıkıntı yok.Bu dezenfekte işlemini ilk kurulumda yaparsınız iş biter, 15 günde bir yapılan birşey değil.
Konu ile ilgili son olarak şunu söylüyorum, bir çamaşırsuyu savunucusu değilim, birşeyleri kanıtlamak gibi bir amacımda yok, bahsettiğim bir yöntemdir akıl ve bilimsellikle örtüşen bir yöntemdir ayrıca.İmkanı olan arkadaşlar deneyebilir, test yapabilir, ölçüm yapabilir.Buldukları olumsuz sonuçları (bulabilirlerse) bizimle paylaşırlar, bizde yanlış bildiğimiz şeyleri düzeltiriz.

Herekse saygılarımı sunuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Faruk EfeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 531
Faruk EfeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 22:31

Peki Mustafa bey. Bu "ben yaptım oldu mantığı" değilse, ben yaptım oldu mantığı nedir?

Söyledikleriniz birilerine  akıllıca gelebilir, birilerine gelmez, akıl subjektiftir ve yorumlanabilir bazı meseleler. Size göre doğrudur, bana göre yanlıştır. Bilimsellikle alakalı kısmını ben yukarda izah ettim zaten ve baştan aşağı hiç bir kısmıyla örtüşmemektedir.

Dünya üzerindeki en iyi çözücü "su"dur. Çamaşır suyu, deterjan, tuz, sıcaklık vs suyun çözme yeteneğini hızlandırırlar sadece.  Örneğin: Tuzlu su içinde 3 gün bekletilmiş bir çay kaşığı, çamaşır suyunun içinde 2 saat, deterjanın içinde 14 saat bekletildiğinde eşit derecede sterilizasyon elde edilmiş olunur. Aceleniz yoksa koyun leğene basın tuzu 3 gün beklesin. Bu hobide acele olmaz zaten değil mi?

Birileri suyun ph ını düşürmek için çamaşır suyu kullanabilir, biri istiyorsa balıklarını da tuzla ovuşturabilir. Balıklarına bir zarar gelmemiş de olabilir. Ama bilimsel olmaz yoruma dayalıdır, objektif değildir. Bu da ben yaptım olduculuktur. Ben yukarda belirttim çok iyi oranlandığında kullanilabilir ama ben tavsiye etmem dedim. Bunun bir mesuliyeti var ve toplu tartışma platformlarında bu sorumluluğun farkında olarak, çok açık net ölçülerle hatta fotoğraflayarak yorumlarsak karşıya objektif bir şekilde bilgi verirsek geri kalan kısmı karşı tarafa kalmıştır. 

Hürmetle...
Faruk Efe2009-10-04 22:33:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

programmerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2008
İl: Içel
Mesaj: 992
programmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2009 23:02
[ Sesli düşünme modu açık ]

Bilgi paylaşımcıları linç ediliyor. İnsanda bilgi paylaşımı şevki bırakılmıyor.

[ Sesli düşünme modu kapalı ]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bitkici1Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 956
bitkici1Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 02:15
Mustafa Beyler ve Mahmut Bey( +1). Heralde biz( en azından kendi adıma öyle düşünüyorum) yanlış anlaşıldık. Ben birinin yanlışını bulup onun açık verdiği noktadan saldırıda bulunmak için yazmıyorum. Bu tür şeyler de malesef çok oluyor ve bende bu tür yazılardan hiç hoşlanmıyorum. Ama çok önemli olduğunu düşündüğüm bir şeyi yanlış görüyorum, bunu dile getirmek polemik değil. Çünkü hala asıl yanlış dediğimiz konuyu gözünüzden kaçırıp kendinizi savunup şunu yaptım bunu yaptım diyorsunuz. Ben de insanı bile öldüren permasolü hem dezenfekde hem de içinde balıklar varken ilaç niyetine yıllardır kullanıyorum. Şimdi ölçü vermeden tehlikesini bahsetmeden, hemde yeni üye forumunda, ''balığım hastalandı ne yapayım?'' sorusuna direk, permasol kullanın desem, biliyorum ki permasolü balıklar için zararsız olduğunu zannedip, araştırmadan tehlikeli dozajda verenler olur. Ben böyle yazarsam bilgi kirliliği yapmış olurum. Siz ikinci yazınızda dozajı az kullandığınızı bildirmişsiniz, ama ben onu görmedim ve size cevap yazdım. Benim gibi görmeyip kullanıcaklar olucağını düşünerek yazdığınızın yanlış olduğunu söyledim. İnşanlah kendimi anlatabilmişimdir de, ben böyle yaptım, şöyle yaptım demezsiniz.
 
Ayrıca dozajı az da olsa ben çamaşır suyunu doğru bulmuyorum( çok az olunca zaten dezenfekte işini görmez ya da az görür). Bu da benim düşüncem, onun yerine permasol kullanın, durulama problemi çok aza iner. Bu konu da gereğinden fazla uzadı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YeĞenÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 97
YeĞenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ekim 2009 14:56
Akvaryumda herhangi bir parçayı temizlerken deterjan çamaşır suyu kullanılmaz.Ben onun yerine kumumu temizlerken mikropları kırmak amacıyla kuma sirke döktüm ve ardından 10-15 kere duruladım(sirke yüzünden değil).Sizlerede sirke tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

v.özcanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 38
v.özcanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 20:37
:-) boş yere para vermeye gerek yok bende 1.5 yıldır yeşilköyden yat limanından aldığım kumu kullanıyordum 1 hafta suda beklettim kavada sonra kaynar suyu koydum mikrobu varsa ölsün :-) annem demişti :-) biraz kokuyor ama sorun olmaz o kokuyu ortadan kaldıramazsınız belki yeşilköyden aldığım için pis kokuyodu ama sorun olmadı dayanıklı gübre gerektirmeyen birçok bitkide büyüttüm yavruda aldım (bitki java moss.eledora yavru olarakta calvus leptosama) ama artık silis kumum var:-) eski kumum daha doğaldı özledim ama :-)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydınÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2006
İl: Hatay
Mesaj: 690
aydınÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 21:21

Kum, temiz bir sahilden alınıp tuzdan ve pislikten arındırılıncaya kadar (bitkili akvaryumda kullanılacaksa, mümkünse tuzdan tamamen arındırılmalı) yıkanıp akvaryuma konursa herhangi sorun olmaz kanaatindeyim.

Kum denizden alınacağı için; tatlı suya katıldıktan kısa süre sonra içindeki bakteri ve diğer canlı türleri ölmeye başlayacaktır. Çünkü, tuzlu sudaki bakteri ve zararlı canlıların büyük çoğunluğu tatlı suda yaşayamaz. Burada önemli olan konu, ölen bakteri ve diğer canlı türlerini mümkün olduğunca temizleyerek, çürüme sonucu oluşacak amonyak, nitrat vs. batlamasının önüne geçmektir. Bu işin de en pratik yolu mekanik temizliktir(Tatlı su ile yıkamak.).
 
Mikroba vs'ye kafayı fazla takmamak lazım. Canlıların olduğu her ortamda mikrop, bakteri vs. de olacaktır. Olması da gerekir.
Değil kimyasallar ile tezenfekte etmek, binlerce derecelik ısıya da maruz bıraksak, malzemelerimizi dış ortama çıkarttığımız andan itibaren mikroplar kuşatmaya başlayacaktır. Bu nedenle, boşuna kimyasal kullanıp, azda olsa zarar vermemeliyiz düşüncesindeyim.
 
Fakat; başta da ifade ettiğim üzere, malzemeyi(kum, kaya vs.) sanayi atığı gibi insan ve evcil hayvan üretimi atıkların olmadığı bir bölgeden almalıyız.
 
Kolay gelsin.
aydın2009-10-19 21:27:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

madstormÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/08/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2843
madstormÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2009 21:31

Bende deniz kumu kullanmaktayım hiç bir sorunla karşılaşmadım. Dezenfekte olarak herhangi bir madde kullanmamaktayım, yalnızca fazlaca yıkamaktayım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir