PET-SHOP'lARDAN YANA DERTLİYİM ÇARESİZİM


BERRAKSUÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 3
BERRAKSUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 10:36
Merhaba, ben balıklar konusunda yeni ve dertliyim. İlk fanus aldım ve gerçekten çok özenli baktığımı düşünüyorum; Pet-Shop'taki görevli ne dediyse aynen uyguladım ama 3 hafta sonra öldü balıklarım. Sonra öğrendim kİ, balıklar için ısıtıcılı/havalandırmalı akvaryumlar en idealiymiş. Şimdi bir akvaryumum var ve içinde iki çöpçü balığım, 7 tane pembe küçük balığım, 2 gümüş balığım, 1 vatozum, bir de bay salyangozum vardı. Vatozum iki gün önce öldü. Pembe balıklarımdan biri de dün öldü. Vatozun ölüm sebebi belli; üzerinde beyaz bir benek çıkmıştı; aldığım Petshop'a sordum, birşey olmaz dedi ve gitti balıkcağız; pembe balık da beyaz benek falan olmadan öldü. Pet-shop görevlisi akvaryumun ısısını 28 derecede bırakın 3 ayda bir su değiştirseniz olur günde bir defa da yemleyin dedi. Hani şu pul pul olan kuru yemlerden verdi. Bu forumu yeni keşfettim ve daha şimdiden çok şey öğrendiğim gibi kafam da karıştı. Birşeyler yanlış geliyor, pet-shopçuların balıkların ölmesinden yana sıkıntısı yok çünkü yenilerini satıyorlar, bu nedenle benim gibi bilmeyenleri yanlış yönlendirdiklerini düşünüyorum. Bilenlere çaresizce soruyorum:
 
1-Bu pul pul yemlerden günde bir defa vermek yeterli mi ve bu yemler saydığım tüm canlı türleri için uygun mu?
2-Beyaz benek hastalığı  diğer balıklara da bulaşmış mıdır?
3-Suyun ısısı yeterli mi?
4-Suyu ne kadar sürede hangi yöntemle değiştirmeliyinm?
5-Benim akvaryumda kum yok, dip çekme işlemi yapmalı mıyım?
 
Teşekkürlerimle,
Berrak 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dejavooÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2008
İl: Burdur
Mesaj: 96
dejavooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 10:42
AKvaryumunuz kaç litre ve filtre var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wetfinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 251
wetfinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 10:47
Merhaba,

-Öncelikle balıklarınızın türleri hakkında daha detaylı bilgi edinmeye çalışın. Her balığın beslenme ihtiyacı  farklıdır. Etobur, otobur ya da omnivor olabilirler. "Pembe balık", "gümüş balığı" gibi nitelendirmelerle balıklarınız hakkında bilgi sahibi olamazsınız. Balıklarınızın türlerini tam olarak öğrendiğinizde beslenme ihtiyaçları hakkında da daha fazla araştırma yapıp bilgi edinebilirsiniz.

-Pul yemler de çeşit çeşittir. Kimisi bitkisel ağırlıklıdır, kimisi protein ağırlıklı. Tavsiyem; açık olarak poşette satılan yemlerden uzak durun. Balıklarınızın türlerini ve beslenme ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra onların ihtiyaçlarına uygun olan ve bilinen markaların yemlerini edinin.

-Balıkları az yemlemek öldürmez fazla yemleme öldürür. Kaliteli ve beslenme ihtiyaçlarına uygun bir yem ile günde bir kere birkaç dakikada bitirebilecekleri şekilde yemlemeniz yaterli olacaktır.

Diğer sorularınızın cevapları için;

2- Beyaz benek bir cins parazittir ve akvaryumdaki tüm balıklara bulaşabilir. Tedavisi için forumda çok sayıda bilgi var, bunları okuyup uygulamanızı tavsiye ederim.

3- Her balığın su ısısı ihtiyacı farklı olabilir. Örneğin 28 derece Japon balığı türleri için fazlası ile sıcak sayılır, ancak discus türleri için soğuk gelebilir. Genel olarak tropik balıklar 24-28 derece aralığında yaşarlar. Ama öncelikle balıklarınızın türlerini öğrenin, daha sonra su tercihlerini araştırın.

4-Haftada bir %20-25 arası su değişimi yapmalısınız. Bir hortum aracılığı ile sifonlayarak hem dipte biriken pislikleri temizleyin hem de suyu çekin. Yerine en az 2 gün dinlenmiş ve sıcaklığı akvaryumunuzdaki suyun sıcaklığına getirilmiş taze su koyun.

5-Kum olmasa da dipte  biriken pislikleri çekmeniz iyi olur.

Son olarak, bol bol okuyun ve araştırın. Özellikle; "Nitrojen döngüsü nedir", "Biyolojik filtrasyon nedir" gibi konularda yazılmış olan makaleleri forumdan bulun ve okuyun.

Kolay gelsin.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Nazif_brsÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2012
İl: Bursa
Mesaj: 70
Nazif_brsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 10:50
Öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

Baştan söylemek isterimki tam balıklarınızın cinslerini öğrenmeden kesin sonuca ulaşamayız. Beyaz benek hastalığı ani ısı değişikliklerinden meydana gelir. aşağıdaki başlığı takip ederek çözüm bulabilirsin hasta olan balıklarınıza. 
Balıklarınız cinsi belli olmsada :) hemen hemen bir çok balık için ideal sıcaklık 24-26 derece arası sabit olmalı. Suyu hafata en geç  1 kez olmak şartıyla %20 boşaltıp yerine dinlenmiş su ekleyin kesinlikle suyu tam değiştirmeyin. Dipte kalan yemleri ve balık pisliklerini almanız lazım dip çekimi yapın. Pul pul yemler deyince balıklarınız tam cinsini öğrenin ve yanına bir kaç çeşit daha yem alın ve günde 2 kez yemleyin. Yem dozajı balıkların 2 dk içinde tüketebileceği kadar ve az az verilmeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat2691Çevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2013
İl: Eskisehir
Mesaj: 109
murat2691Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 10:53
Pet shop ların söylediklerine fazla inanmayın. Bu sitede bir sürü tecrübeli arkadaş var sürekli takip edin onlardan öğreniyorsunuz zaten gerekli olanları. 3 Ay çok uzun bir süre su değişimi için siz ne kadar sık değiştirirseniz balıklar için o kadar iyi olacaktır. Balıklarınızı biraz doğal ortamda olduğunu hissedebilmesi için akvaryuma kum koymalısınız. Beslediğiniz türe göre kayalar veya bitkiler eklemelisiniz ki balıklarınız sağlıklı yaşasın.  Su değişimini de pet shoplarda dip çekme aparatı diye satılıyor ondan alabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 11:08
İlk önce akvaryum işini aceleye getirmemek gerekir.
* Akvaryumculuk konusunda,balık seçimi konusunda bilgi altyapınızı geliştirmelisiniz.
*Saglıklı balık seçmeyi,almayı gerekiyorsa gerçek  hobicilerden veya yarı hobicilerden balık alın. Balıkların yüzüş şekli,duruş şekilleri,üst yüzgecinin ve diger yüzgeçlerin açıklıgı,mantar,beyaz benek hastalıgı vb. iyice ögrenmeli,gözlemlemeli,ayırt etmelisiniz.
*Bu işin temeli saglıklı balık ve bitkileri bulmaktan geçer.
*Akvaryumu kurun,suyunu,taşını,motorunu koyun ama balık eklemeyin. 1-2 ay bekleyin bu arada da bilgi seviyenizi geliştirin.
*  Forumlarda  balık videolarını izleyin. Saglıklı balıkların yüzüş vb. özelliklerini gözlemleyin. Akvaryumcuları gezin gözlemleyin,sorun araştırın.
* Taban için maliyetli olur ama HAGEN KUM+ SEACHEM FLOURIT RED TOPRAK+TERRALİT KARIŞIMI İYİDİR. maliyeti düşük tutmak için dere kumu+çakıl taşları da olur.
* iLK ÖNCE  3-4 TANE ÇÖP balıgı koyabilirsiniz.
*Canlı doguran kılıç,plati türleriyle bu işe başlamak dogrudur.
*Yeşil su temin edebilirseniz akavryuma koyun. Ya da evinde uzun süredir balık besleyen bir kişinin akvaryum suyunda 1 litre kendi ve 1 avuç kum kendi  akvaryumunuza ekleyin.
Ama dedigim gibi bu akvaryum TAM SAGLIKLI akvaryum olmalı. Akvaryumcuların sularına her çeşit hastalıklı sayısız balık girdigi için akvaryumcu  akavryum suları sorunludur.
*İlinizde akvaryumcu dernegi varsa  BU AKVARYUMCU DERNEGİYLE İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ.
BİTKİ işini sona bırakın.
*  Sonuç olarak akvaryuma balık koyma konusunda ACELE ETMEYİN.
* Büyük akvaryum olursa daha iyi olur ama ugraşması biraz zordur. 80*40*40 civarı ve ya 100*50*50 civarı olan akvaryumlar.
* İlk önce balık seçimi,saglıklı,hasta balıklar nasıl olur forumdan videoları izleyin,gözlemleyin,ayırt edin..
* Kadıköy Seval akvaryum(yeşil su,kendi balıkları vardır onları alırsınız), Bakırköy Tropikal akvaryumu deneyin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BERRAKSUÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 3
BERRAKSUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 11:16
Herkese çok teşekkürler. Kadıköy Seval Akvaryum'u not ettim. Blık türleri ile ilgili bilgi edinmek için önerebileceğiniz bir balık türleri ansiklopedisi var mı?
 
Bu arada akvaryumda 2 adet filtre var. Yaklaşık 20 lt.'lik bir akvaryum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 11:40
 20 LT'lik akvaryumla olmaz.. Forumdaki yazıları okuyun balık türleriyle ilgili.
Kadıköy Seval'e git. Plati,kılıç al kendi balıklarıdır. 20 LT çok ufak olur. 80 LİTREYE çıkarmaya çalışın akvaryumu


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BERRAKSUÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 3
BERRAKSUÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 11:44
Pembe balık dediğim bu:


20 lt'lik akvaryumda ne besleyebilirim peki?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuhanBÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 520
BatuhanBÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2013 12:58
http://www.akvaryum.com/Tatlisu/

burayı inceleyin ve forumda dolaşın biraz akvaryumcuya gittiğinizde o sizi değil siz onu yönlendirebileceğinize kanaat getirdiğinizde canlı alın.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir