Perch-Perca fluviatilis (Tatlısu levreği)
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 23:30
Arkadaşlar sizlere geçtiğimiz pazar günü bir baraj gölünde avlandığımız bir türü tanıtmak istiyorum.Bazı tatlısu av sitelerinde akvaryumlarda beslenmemesi konusunda bazı uyarılar var.Neden olarakta istilacı bir tür olması gösteriliyor.
Perch
Perca fluviatilis (Tatlısu levreği)
Perca fluviatilis (Tatlısu levreği)
Percidae familyasından bütün Avrupa'da yaygın olan bir etçil tatlısu balığı türü. Türkiye'de batı karadeniz ve marmara bölgesinin tatlısularında bulunur.
Hem balıkçıların hemde tüketicilerin sevdiği lezzetli bir balık türüdür. Dış özelliklerinin bazıları göğüs ve karın yüzgeçlerinin kızıl rengi ve bütün levrekler için tipik olan sert dikenli sırt yüzgecidir. Çoğunlukla vucudunda 6 ila 8 adet arası yukarıdan aşağıya incelen çizgiler vardır, ve alt dudağı üstdekinden daha öne çıkıkdır. Tatlısu levrekleri 40 cm büyüklüğe kadar ulaşırlar, ama 50 cm büyüklükte tutulmuş olanlarıda vardır. Tatlısu levreklerinin böyle bir ölçüye ulaşmaları çok uzun sürer; 8 ila 10 yaşına varmış olanları ancak 25 cm boyunda olurlar.
Dişileri su kıyısının yakınında alçak su seviyesınde yumurtlarlar. Yumurtadan çıkan yavrular ilk önce su yüzüne çıkıp hava-torbalarını hava ile doldururlar. Bu yavrular akıntıdan derin sulara taşınırlar ve orda plankton'la beslenirler. Bir kaç hafta sonra alçak suya geri dönerler ve orda sivrisinek kurtçukları ve diğer böcek kurtları ile beslenmeye başlarlar.
Göllerde yaşıyan tatlısu levreklerinin yavruları henüz küçükken sazangiller yavruları ile aynı yemlerden beslendiklerinden dolayı, bir rekabet içinde yaşarlar. Bazı koşullar altında bu sazangiller yavruları, dahada büyümüş olan tatlısu levreğinin yemi olur. Gıda kıtlığı olan dönemlerde, tatlısu levreği yamyamlaşıp kendinden küçük tatlısu levreklerini yiyebilir.
Derin göllerde tatlısu levreği kış soğuğunu büyük derinliklerde geçirir. Bu zamanı atlatabilmeleri için en az 6 C° su sıcaklığına muhtaçtırlar.
Avrupa tatlısularına, diğer bir tatlısu levrek türü olan Gymnocephalus cernuus-Ruffe- bırakıldığından beri, tatlısu levreğine yeni bir rekabet olmuştur. Önümüzdeki on yıl içinde bu gelişmenin sonucu ne olacağı henüz bilinmemektedir.
Bu kısa açıklamadan sonra doğadan bir kaç resim:
Bunlar da bizim avladıklarımız.
Konuyla ilgili görüşlerinizi bekliyorum.Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 23:55
Balıklar gerçekten güzel.Ben zaten tinfoil çok severim bunlarıda tinfoile benzettim.Çok hoşuma gitti.Ama prodactor cichlidlerden biri deseniz 2. resimdeki balığa gerçekten inanırdım....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Ekim 2008 00:02
[QUOTE=ugur_23] Balıklar gerçekten güzel.Ben zaten tinfoil çok severim bunlarıda tinfoile benzettim.Çok hoşuma gitti.Ama prodactor cichlidlerden biri deseniz 2. resimdeki balığa gerçekten inanırdım....[/QUOTE]
Sevgili Uğur tür amerikan cichlidlerinden.Dediğin gibi predator cichlid grubu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2009 13:54
İnternetten bir sayfa buldum barajı söylemiyor ama biraz geniş olsada marmara bölgesinde bulunduğunu belirtiyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2009 12:12
Solucana acaip geliyorlar.. kıyıdan at çek ile 1 numara meps ile tutulabilir..
Murat hocam dün Malum yerde gözlerim seni aradı ama göremedim :)) toplamda 9 adet aldım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir