Overflow da selenoid Valf Kullanımı


kayrahaanÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 6
kayrahaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2013 17:48
Herkese selamlar
 
Akvaryumuma yapacağım overflow için selenoid vana kullanmayı düşünüyorum.Bunun baştaki nedeni bu forumda okuduğum bazı overflow DIY projeleri çok güzel ancak bazı sıkıntıları var.Konuyu daha fazla açmak gerekirse
 
Bu forumda en dikkatimi çeken overflow projesi akvaryumdaki su seviyesini kullanılacak olan t boru ile hizalayan  proje idi.
 
 
Bu proje gerçekten çok güzel ancak 2 tane temel sıkıntısı bulunmakta
1.t boru kullanımı nedeni ile ciddi bir debi problemi yaşanması mümkün.bu ise ne kadar su çevirirsek o kadar iyi mantığı ile yapılmış olan işin faydasının az olması  anlamına gelmekte
 
2. görüntü kirliliği.fazladan eklenen boruların akvaryum dışında dahi olsa kötü bir görüntüye neden olması 
 
Bu yüzden Sifonlama yaptığım suyu direkman sumpa göndererek debi kaybından kutulmayı düşünüyorum.Ancak bu durumdada en büyük problem elektirik kesintisi.Elektirik kesintisi durumunda akvaryumdaki bütün su sifonlanacağı için bir felakete dönüşmesi içten bile değil.
 
elektirik kesintisi için de sifonlama yapan boruya sumpa girmeden önce Normal Kapalı olan selenoid valf kullanmak istiyorum.
 
Sormak istediğim ise
 
1. Forumda selenoid valf ile olan yazıların hepsi CO2 için yani gaz için yazılmış.Bu valfleri su için kullanmak sorun yaratırmı?
 
2.Isınma problemi en büyük sıkıntı olduğunu okudum.Bana önerebileceğiniz bir marka varmıdır.Lakin 24 saat çalışacak bir sistem olacak.
 
3.Selenoid valf kullanmamın her hangi bir zararı olaiblirmi?  
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerkanAkınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2359
SerkanAkınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2013 19:15
Bence siz tam olarak anlamamışsınız sistemi. Elektrik kesilince niye akvaryumun suyunu komple sifonlayacağını düşünüyorsunuz ki. Böyle bir şey olmaz. CO2 için kullanılan selenoid valfler taşırma sistemi için kullanılamaz çünkü anca hava hortumunun genişliği kadar su geçişi sağlar ve sürekli çalışınca da aşırı ısınma yapar. Ayrıca Selenoid vanalar da mevcuttur ama dediğim gibi gereksizdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayrahaanÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 6
kayrahaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2013 19:36
[QUOTE=SerkanAkın]Bence siz tam olarak anlamamışsınız sistemi. Elektrik kesilince niye akvaryumun suyunu komple sifonlayacağını düşünüyorsunuz ki. Böyle bir şey olmaz. CO2 için kullanılan selenoid valfler taşırma sistemi için kullanılamaz çünkü anca hava hortumunun genişliği kadar su geçişi sağlar ve sürekli çalışınca da aşırı ısınma yapar. Ayrıca Selenoid vanalar da mevcuttur ama dediğim gibi gereksizdir.
[/QUOTE]
Serkan bey
 
Aslında sistemi gayet iyi anlamış durumdayım.Birleşik kaplar yasasına göre daha alt seviyede olan sump ilk sifonlama ile beraber üst tarafta bulunan akvaryumdaki su bitene kadar su akışı devam edecektir.Örneğin dip çekimi yaptığınız ucuz 5tl lik sifonlar ile ilk seferinde puar ile pompalayıp su akımını sağladığınız zaman siz hortumu akvaryumdan cıkarana kadar su akışı devam eder.Çok basit bir fizik kanunu aslında :) CO2 vanalarına gelince evet hortum kalınlıkları dar ancak selenoid vanaların genel maksat olanları 320mm 400mm hatta 500mm kadar hortum giriş çıkışı bulunmakta.Normalde kapalı selenoid vana kullanımındaki esas amaç su debisinde bir düşme olmadan akvaryumda her seviyeden (Dipten ve üst taraftan) çekim yaparak sumpa yeterli ve yüksek debide akvaryum suyunu göndermek ve olası bir elektirik kesintisinde sumpa  giden selenoid vanalı boru kapatılarak altta bulunan sumpun taşmasını engellemektir.
 
Isı sorunu için bir fan tertibatı yapılabilir ama benim öğrenmek istediğim bu ısınma probleminin bir sıkıntı çıkarıp çıkarmayacağı.24 saat çalışabilir vanalar olduğunuda yeni öğrenmiş durumdayım.
 
Yardımlarınız için teşekkürler  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerkanAkınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2359
SerkanAkınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2013 19:43
Isının sorun çıkaracağını söyledim.

Akvaryumdaki suyu bitirmez anlamamışsınız.

Ben selenoid vanaları zaten biliyorum ama ilk başta valf olur mu diye sormuşsunuz.

Valf başka şey, vana başka. SerkanAkın2013-04-21 19:47:30

Ayrıca benim hayatım bu işlerle geçti bana anlatmaya çalışmanıza gerek yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayrahaanÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 6
kayrahaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2013 07:03
[QUOTE=SerkanAkın] Isının sorun çıkaracağını söyledim.

Akvaryumdaki suyu bitirmez anlamamışsınız.

Ben selenoid vanaları zaten biliyorum ama ilk başta valf olur mu diye sormuşsunuz.

Valf başka şey, vana başka.

Ayrıca benim hayatım bu işlerle geçti bana anlatmaya çalışmanıza gerek yok. [/QUOTE]
Ne anlatmaya çalıştığınızı inanın anlamadım. Valf vana aynı sey olmayabilir bu konu hakkında bilgi sahibi olmadığım için bilen birisi vardır diye yazıyorum.Netten araştırdıkça sürekli yeni bir şeyler okuyorum.Almam gerekenin valf olduğu kanısına şimdilerde varıyorum.Isı sorunu olacağını ben zaten siz söylemeden forumdaki bir sürü yazıdan okumuştum ve bunuda ilk mesajımda yazmıştım.Şayet dişe dokunur birşey yazmak isterseniz hangi markada az olur 24 saat kullanılan valfler hangileridir yada ısıyı su sekilde absorbe edebilrsiniz diye fikirlerinizi dinleyebilirim.Ama sanki ilk defa birşey keşeftmiş gibi ısı sorun olur demek herhangi bir bilgi içermemekte.ısı sorun olurdu demeniz yazılanları çok iyi okuyamadığınız anlamına gelmekte.İlk mesajımda soru kısmında 2 soruya bakarsanız bana yazdığınız cevabın ne kadar gereksiz olduğunu göreceksiniz. 
 
Siz konuyu hakikaten almamışsınız ve iddia etmeye de devam ediyorsunuz.Açınız lise bir fizik kitabını okumadıysanız bugüne kadar okuyunuz.Konuda birleşik kaplar kanunu.
 
Hala her konuda iddialaşarak bilgi aktarımı ortamı olan forumda ne gibi bir ulvi! görev üstelendiğinizi anlamakta zorluk çekmekteyim.
 
Mesleğim gereği vana ile valf ile işim hiç olmadı.Ama mesleğim gereği hep okudum araştırdım size tavsiyemde okumanız.
 
Şayetki üstte bulunan akvaryumdaki içeri daldırdığımız hortum boru ne kadar uzunsa (ki ben dipden çekim yapmak istediğimi söylemiştim okumamışsınız) ve selenoid vaf yada herhangi bir önlem almamışsanız su seviyesi boru altına ininceye kadar sifonlamaya devam eder şayet marsta ayda yaşamıyorsanız. Buradaki selenoid valf kullanma fikri elektirik kesintisi olduğu zaman üst tarafta bulunan akvaryumdan gelen suyu keserek aşagıda bulunan sumpa gitmesini engellemek ve olası bir akvaryumda su kalmama ve aşağıdaki sumpta su taşması problemini önlemek.Elektirikler tekrar geldiği zaman normalde kapalı olan valf açılacak ancak sump içindeki kafa motoruda çalışmaya başlayacağı için devridaim kaldığı yerden devam edecek.Artık bunu daha açık nasıl anatırım bilemiyorum aşağıda birde şema çizdim.Hala daha konu hakkında bilgimin olmadığını düşünüyorsanız ciddi manada başka sıkıntı var demektir. 
 
Kısacası valfler konusunda bilginiz varsa lütfen paylaşın ama emin olmadığınız konularda okumaya devam.
  
 
 
 
kayrahaan2013-04-22 07:12:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SerkanAkınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2359
SerkanAkınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2013 09:05
Arkadaşım sizinki overflow sistem değil ki "kontrolsüz sifonlama". Dediğiniz şekilde yaparsanız asıl sorun selonoid ısınmasından daha başkadır. Sumptan tanka bastığınız suyu aynı oranda zaten dengeleyemezsiniz. Kullandığınız motora ve sifonlama yapacak hortum, boru vs her ne ise onun çapına göre farklılık gösterecektir. Bunun sonucunda ya akvaryum taşar ya da sumpta su kalmaz. Eğer amaç dipten su çekmek ise yapacağınız şey örneğini verdiğiniz sistem olmalıdır. Ama ben illa ki böyle yapıp deneyecem derseniz 24 volt ile çalışan selenoidlere bakın ve ısının sorun olup olmayacağını satıcısına danışın teknik kataloğuna bakarak ( eğer mevcut ise ) size yardımcı olsun.


Benim akvaryumun suyunu komple boşaltmaz diye bahsettiğim örneğini verdiğiniz sistem. Sizin yapmak istediğiniz sistemin zaten elektrik kesilince suyu komple boşaltacağının farkındayım. Onun ötesinde zaten sistem yukarıda bahsettiğim gibi sağlıklı olarak çalışmayacaktır. Siz okuyun istediğiniz kadar kitap ama maalesef bunu okuyarak değil deneyerek öğreneceksiniz. Şimdi siz takın herhangi bir selenoid vanayı ve bahsettiğiniz şekilde çalıştırın bakalım . Ben neler olabileceğini biliyorum ama siz bu sayede işin sizin dediğiniz şekilde olamayacağını kısa sürede anlayacaksınız zaten. SerkanAkın2013-04-22 11:36:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kayrahaanÇevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 6
kayrahaanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2013 12:53
[QUOTE=SerkanAkın] Arkadaşım sizinki overflow sistem değil ki "kontrolsüz sifonlama". Dediğiniz şekilde yaparsanız asıl sorun selonoid ısınmasından daha başkadır. Sumptan tanka bastığınız suyu aynı oranda zaten dengeleyemezsiniz. Kullandığınız motora ve sifonlama yapacak hortum, boru vs her ne ise onun çapına göre farklılık gösterecektir. Bunun sonucunda ya akvaryum taşar ya da sumpta su kalmaz. Eğer amaç dipten su çekmek ise yapacağınız şey örneğini verdiğiniz sistem olmalıdır. Ama ben illa ki böyle yapıp deneyecem derseniz 24 volt ile çalışan selenoidlere bakın ve ısının sorun olup olmayacağını satıcısına danışın teknik kataloğuna bakarak ( eğer mevcut ise ) size yardımcı olsun.


Benim akvaryumun suyunu komple boşaltmaz diye bahsettiğim örneğini verdiğiniz sistem. Sizin yapmak istediğiniz sistemin zaten elektrik kesilince suyu komple boşaltacağının farkındayım. Onun ötesinde zaten sistem yukarıda bahsettiğim gibi sağlıklı olarak çalışmayacaktır. Siz okuyun istediğiniz kadar kitap ama maalesef bunu okuyarak değil deneyerek öğreneceksiniz. Şimdi siz takın herhangi bir selenoid vanayı ve bahsettiğiniz şekilde çalıştırın bakalım . Ben neler olabileceğini biliyorum ama siz bu sayede işin sizin dediğiniz şekilde olamayacağını kısa sürede anlayacaksınız zaten. [/QUOTE]
Cevabınız için çok teşekkürler.Sanırım şimdi anlaşabildik.İlk mesajımda yazmıştım zaten.Overflow iyi güzel ama 2 tane sıkıntısı var ben bu yüzden sifonlama yapmak istiyorum.Neyse en azından asgari biçimde anlaşabildik.
 
Yaptığım hesaplara göre çekim yaptığım hortum çapı ve kafa moturundan göndereceğim hortumun çapları çok önemli ve belki inanmayacaksınız ama bunun ufak yanılmalı hesaplamasını yapabiliyorum.Kaldıki hesaplama yapılamasa bile akvaryumdan sumpa inen hortumda ayarlı bir vana(Su miktarını ayarlamak için) ayrıca kafa motoru ayarlı ya da kafa motoruna bir t birleştirici yardımı ile kafa motorununda debisini ayarlamak mümkün gibi gelmekte.Elbetteki deneyerek bunu göremek hesaba katılmayan seyler açısından çok önemli.
 
Ben o zaman ne aşamada olduğumu size anlatayım şu anda:
 
Sabah 32mm çapında et kalınlığı 2mm olan yani iç çapı 30 mm olan seffaf boru aldım(Akvaryum içerisinde kalacağı için seffaf seçtim boruyu).Bu boruyu alttan kapak ile kapatıp kapak üzerine delikler açtım ve kapak akvaryum silikonu ile boruya kapatıldı.Boru üzerinde 5cm lik aralıklarla delikler açıldı.ve akvaryum derinliği kadar kesildi. üst kısmına ise lavabo banyo altlarında kullanılan akardion sifon ile u boru yapılarak alttaki sumpa ulaştırıldı.bu sekilde yapmış olduğum sifonlama ile ölçümlerime göre 1500-2000 lt/sa su sifonlanmakta. elimdeki kafa motoru ise akvaryum seviyesine ölüçümlerime göre 2500-3000 lt/sa su basabilmekte. bu demek oluyorki kafa motoru sumptaki suyu daha fazla basacak.bir süre sonra sumpta su kalmayacak. bu soruna ise söyle bir çözüm yolu var.
 
 
Buradaki muslık yardımı ile kafa motorunun fazla bastığı suyu tekrar sumpa by-pass edilebilir.Buda bir gözlem ve deneyerek bulunabileceğini düşünüyorum.Akvaryumdan sumpa inen boruya ise daha sonra selenoid valf ve bir adet ayarlı vana takacağım.
 
Akşama dediklerimi yaparsam yarın sistemi kurmuş olurum.Bakalım neler olacak :)
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir