Nitrat Niye Zararlı


Halil Y.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 430
Halil Y.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2008 16:37

Hayirli günler!

Zaten eğer biyolojiye hakim biriyseniz yok edilmesi gereken asıl amonyak, nitrit ve nitratın balığın dışkısından değil vücudundan salınan olduğunu bilirsiniz. Kaba pislikler tıkanma, birikme, oksijen kesme ve bu nedenle üzerinde zararlı mikroorganizmaların türemesi için zemin oluşturur.
 
Herhalde ilk yazdiklarimi biraz cabuk gözden gecirmissiniz:
 
Hatirlarsak Nitratin meydana gelmesi icin nitrit olmasi sart.
Nitrit ise amonium/amoniak dan ulasir onlar ise organik maddelerden (baliklarin solumu, yem artiklari, bitkilerin cürümesi ...) meydana gelir. Akvaryumda zamanla meydana gelen camur (pislikler) dogal bir filtre görevini görür.
 
Lütfen bundaki sonraki cevabınız; bakın şu linkteki yazıya veya şu araştırmama göre pislikte bakteri daha çok olur şeklinde olsun,
 
Tabiki neden olmasin, ama o zaman sizlerden benimde kaynak (arastirma) istememi dogal karsilarsiniz  umarim. Bu arada Eheimin kendi ürününde yapti arastirmalar reklam niteligi tasidigi icin  bagimsiz oldugu inandirici degil. Eheim mediumun yüzey büyüklügü sadece temiz oldugu süre o kadar büyüktür. Porlari tikandiktan sonra bu yüzey  baya ufalir. Bu durumu temizlik esnasinda gözlerimizle görebiliriz.
 
Kaynaklar gelecek sabriniza siginiyorum.
 
kaynaklar: Olaf Deters avrupada akvaristlik alaninda saygin bir sahiz. Kendisi HMF-Filteri sechsenli yilarda tanitmistir ve deters HMF in babasi diye tanimlanir.
Inglizceye cevrilmisi: (umarim anlasilir) 
1.)
2.)
 
Kaynakli selamlar
 
 
Halil Y.2008-02-18 17:47:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2008 18:42
Halil Bey makale için teşekkürler. Grafikler ve bazı terimler almanca olsa da pek çok kısmı anladığımı sanıyorum. Bunlar anladığım kadarıyla akvaryumdaki kumda veya lavalitte hatta çamurda kolonileşen bakteriler. Bu konu hakkında herhangi bir şüphemiz zaten yok. Verilen nitrat filtresini de inceledim, güzel ve halen deneme aşamasında olan bir sistemmiş. Eğer Almanya'da büyük baş tezeği gibi, balık tezeği satan yerler yoksa sanırım pislik olarak anladığınız şey çamur. Yoksa o kadar balık pisliğini toplamak ve daimi olarak eklemek çok zor. Belki de ben yanlış anlamışımdır kesin konuşmayayım sonuçta çevirme hatalı olabilir Doğada da zaten ehfi substrat olmadığından bakterilerin kum ve kayalarda kolonileştiğini biliyoruz.  Adam aslında mantıklı olanı yapıyor. Doğada örneğin 1000 litreye suya 1 discus düşüyorsa, bizim akvaryumlarda 10 diskus düşüyorsa, o zaman doğadaki 1 birim çamurlu alandaki bakteri yerine 10 birimli çamurlu bakteri alanı kullanıp bu işi çözmeye çalışıyor. Biz ne derece uygularız, çamur özel midir, nereye koyarız, nasıl yaparız bunları ayrı bir konuda tartışabiliriz...

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halil Y.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 430
Halil Y.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2008 20:11
Tarik bey,
 
Fakat siz bu şekilde düşünmek yerine su değişimi yerine suya fazla oksijen veririz olur,biter, su değişimine gerek kalmaz gibi bir yaklaşımda bulunmuşsunuz.
 
yanlis anlasilma olmus, Nitrat 50mg,100mg,200mg olmus nasil olsa zararsis  diye su deyisimini aksatalim demek istemedim. Kendim haftada bir (Nitratin yükselmesini beklemeden) en az 50% su deyisimi yapiyorum.
Sizin de yazdiginiz gibi nedenlerini arastirmamiz gerekiyor. Beni bu nitrat tartismasinda rahatsis eden durum su: "Tanklarimizi biyologik bir dengeye getirme yerine inanilmaz bir gayret ile steril (temiz) tutmaya ugrasmamiz."
Nitrat yüksek oranlarda veya bagzi hasas baliklar icin ufak oranlardada uzun bir zaman icinde zehirlenmeye yol acar.
Söylemek istedigim Nitrat her dengeli bir akvaryumda mevcuddur ve bizlere suyun temizligi hakinda bilgi verir. Eger tankimda nitrati ölcemesem veya asiri düsük ise, inanin beni daha fazla tedirgin eder. 
Balik yetistirme tanklarda bildigim kadariyla Nitrat cok yüksek, o yüzden denitrfrikation tehlikeside yüksek. Böyle bir kaza yasamamak icin su degisiminin yanisira tanklara havada basilir.
 
Bir kac link:
 
 
 
Saygilar
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MTARIKÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 588
MTARIKÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2008 21:12
Sanırım bazı asgari müştereklerde buluşmaya başladık, o da nitratın fazlalığının zararlı olabileceği ve su değişiminin gerekliliği.
 
Şimdi yanlış anlamazsanız, sizin yazınızı okuyunca 1-2 noktada tezata düştüm..
Şöyle ki; hem tankları temiz tutmak için inanılmaz çaba sarfedilmesinden rahatsız oluyorsunuz, hemde haftalık %50 su değiştiriyorsunuz. Ayrıca %50 su değiştirirken, dipteki çamur, pislik adını ne dersek diyelim, nasıl muhafaza ediyorsunuz. %50 değiştirilen suda dipte çamur kalır mı?
 
Balık pisliklerinin nitrat oluşturmadığını savunuyorsunuz, ama ben haftalık %20-30 su değiştiriken siz % 50 su değiştiriyorsunuz, velhasıl ben dipteki artık ve pislikler nitrat a neden olur, su değişimi gereklidir diyorum, siz hayır nitrat a neden olmaz ama ben %50 su değiştiriyorum diyorsunuz.
 
Bir de acaba o filitrelerde kullanılan madde tam olarak nedir, balıkların pisliği ve artığı ile kıyaslamak doğru mu acaba? (Metinden anlayamadığım için soruyorum)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halil Y.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 430
Halil Y.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 00:30
Faruk bey, haftalik su deyisiminde tankin tabanina temas etmiyorum. Bahce hortumunu tankin yarisina kadar saliyorum ve sabitlestiriyorum, diyer ucunuda banyoya saliyorum ve yaklasik 40-45 dakika icinde kendi kendine bosalmasini bekliyorum.
Eskiden bu hobiye ilk gönül verenler suyu hic degistirmezlermis, senelerce ayni su tankta kalir ve sadece buharlasan suyu ilave ederlermis. Cok da basarilarmis. Nitrat tankin durumuna göre cok yükseklere cikar ve belirli bir zaman sonra tekrar iner sabitlesirmis. Keramet zaman ile kahve sarisinin rengini alan suda sanirlarmis. O yüzden o suyu kiymetli sayarlarmis (kusura bakmayin masal  gibi yazmisim). Bugün biliniyorki keramet suda degil, o tankta zamanile olusan camurdaymis. Cünkü camur (Yem artiklari, bitki, diski...) hem denitrifikation hemde nitrifikation (oksijenin durumuna göre) görevi görüyor. Eski-su tanklari dahami iyi dahami kötü onu bilemem. Bildigim cok hasaslar ve su deyisimi yapilan tanklara nazaren daha az balik beslenebiliyor.
 
HMF filtre basit mavi süngerden yapilir. Bu büyük filtre zaman icinde (6ayda  anca tam olarak calisir) camuru toplar ve o camur zeminin üstünde bakteriler saglikli bir yasam ortami bulurlar.
 
Link:
 
 
Münkün oldugu kadar kisa tutmaya calisiyorum, maglesef  basaramiyorum.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OcellatusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 846
OcellatusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 03:04
HMF tabir edilen filtreleme yönteminin akvaryumun dışında olanına dış filtre deniliyor. Bir dış filtrenin içi açıldığında aynı bu mavi süngerin üzerinde birikenler gibi çamur tabakasının birikmiş olduğunu (gerek sünger gerek elyaf üzerinde) görebiliriz.
Şu bahsedilen çamurlu ortamlarda daha fazla nitrifikasyon ve oksijenin durumuna göre denitrifikasyon bakterisi bulunması normal bir durum. Çünkü bilindiği gibi canlılar besin nerede ise oraya giderler.
Halil Bey'in rahatsız olduğu nokta kendinin de açıkladığı gibi biyolojik filtrasyona dip çekim mantığına bağlı olarak sıkca müdahale edilmesi.
Bir kısıma kadar ben de buna katılıyorum. Ancak Refet Bey'in ısrarla vurguladığı üzere tank hacimlerimizin yanında tank populasyonlarımız yoğun olduğundan ve elimizde dış filtre gibi bu işi akvaryumdan uzakta yapabilmemize imkan tanıyan bir teknoloji olduğundan akvaryum dibinde biriken çamurlardan kurtulmak gerekliliği ortaya çıkıyor. Zira tanklarımızda ister HMF filtre sistemi ile olsun, ister dış filtre ile olsun isterse taşırma sistemler ile olsun Nitrit ve Amonyağı başarılı bir şekilde elemine edebiliriz. Ancak aynı durum nitrat için geçerli değildir.
Evet bir akvaryumda nitrat olması nitrit ve amonyak olmadığını ya da çok cüzi miktarlarda olduğunu gösterir. Ancak bu nitratın zararlı bir madde olmadığını göstermez. Akvaryumlarımızda nitratın zaman içerisinde artmasının tek sebebi denitrifikasyon bakterilerine uygun ortam yaratamamamız sebebi iledir. Denitrifikasyon için uygun ortam derken, oksijenin ulaşamayacağı ancak bu bakterilerin kolonileşebileceği ortamlar demek istiyorum. Çünkü yine bilindiği üzere denitrifikasyon oksijensiz ortamda olabilmektedir.
Denitrifikasyon tehlikeli bir şey değildir bu arada. Ancak sonucunda oluşan maddeler nedeni ile bazı tehlikelere de gebe olabilir. Bu nedenle pek tavsiyeye şayan bir iş değildir. O zaman denitrifikasyon yapmanın bazı tehlikeleri var ise nitratı nasıl uzaklaştırabiliriz sorusuna cevap aramak gerekir. Bunun cevabı bir kaç çeşittir ancak en kolayı ve herkesin de uyguladığı yöntem dip çekimidir. Zira çamurlu ortamlar denilen ortamlar her ne kadar nitrifikasyon bakterilerinin yoğun olduğu ortamlarsa da aynı zamanda nitratın da kaynağı olan ortamlardır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 11:30
[quote]Dis filtremi senede bir kere temizliyorum ve yok denilecek kadar haftalik su deyisiminde dip cekimi yapiyorum.[/quote]
 
[quote]
Kendim haftada bir (Nitratin yükselmesini beklemeden) en az 50% su deyisimi yapiyorum.
 
Faruk bey, haftalik su deyisiminde tankin tabanina temas etmiyorum. Bahce hortumunu tankin yarisina kadar saliyorum ve sabitlestiriyorum, diyer ucunuda banyoya saliyorum ve yaklasik 40-45 dakika icinde kendi kendine bosalmasini bekliyorum. [/quote]
 
Kafam karıştı.
 
HMF'nin detaylı konusu forumumuzda mevcut ancak çamur konusuna değinildiğini hatırlamıyorum.
 
Tolga Bey zaten sünger ve elyaf üzerinde biriken tabakada bakterilerin çok sayıda olacağı baştan beri söylediğimiz şey ancak Halil Bey süngerde değil ısrarla sağda solda birikmiş tortudan bahsetti, ben daimi olarak buna itiraz ettim. Zaten kendisi de haftalık %50 su değiştirdiğini belirtti. İlk sayfada da nitratın yükselmesini beklemeden yapılacak değişikliklerle 15-20 arası rahatlıkla tutulabileceğini belirtmiştim zaten.
 
Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halil Y.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 430
Halil Y.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 14:01
Öncelikle iyi günler!
(dikatimi cekti:" postlara baslamadan önce ve sonunda selamlasmak burada pek adet degil heralde")
 
Bir kere daha anlatmaya calisayim. Dip cekimi adi üstünde dipdeki pislikler cekilir ve onunla beraber su deyisimi gerceklesir. Ben bunu capmiyorum. Sadece bahce hortumunu ile tabani bozmadan sirf suyu cektiriyorum. Umarim karisiklik bitmistir.
Bu arada bir sey belirtmek istiyorum: "Koltuklarim kabarsin diye buraya yazmiyorum, kimseye bilginclik taslama gibi bir amacimda yok." Sadece azda olsa bildiklerimi paylasmaya calisiyorum.
 
Rafet bey:
Lütfen bundaki sonraki cevabınız; bakın şu linkteki yazıya veya şu araştırmama göre pislikte bakteri daha çok olur şeklinde olsun,
 
Halil:Tabiki neden olmasin, ama o zaman sizlerden benimde kaynak (arastirma) istememi dogal karsilarsiniz  umarim.
 
Rafet bey, Tarik bey ve Tolga bey Nitratin madde olarak zararsiz oldugunu (fazlasindan bahsetmiyorum O2 veya CO2nin fazlasida zarar) linklerle sizlere sundum ve biriken camurunda faydalarini yine linkler sayasinde belirtim.
Nitratin zarari hakinda sizlerden kaynak bekliyorum. Kendi yapmis oldugunuz deneyimlerinizde sadece Nitrati deyil, Nitrit,Amoniyum/amoniak, Ph ve Kh sertliginide yazarsaniz sevinirim.
 
Rafet bey, basta vermis oldugunuz Nitrat linklerini okudum ve benim yazdiklarimdan farkli bir sey bulamadim, nitrat zararlidir diye bir cümle gecmiyor.
 
amatör akvaristen saygilar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 17:59
Merhaba Halil Bey,

Ben anlayacağımı anladım, göreceğimi gördüm, anlayacak hobiciler de çelişkili cevaplar, konuyu farklı yere çekmeler ve verdiğiniz savuduklarınızdan bahsetmeyen linkleri de görmüşlerdir. İlk linklerde sizin bahsettiğiniz şeyler olduğunu söyleyip, nitratın zararlı olduğunu anlamamışsanız yapabileceğim bir şey yok. Belki siz haklısınızdır, kimsenin evine gidip dip çekimi yapacak halimiz yok, verilen bilgiler ışığında herkes seçimini yapar. Bundan sonrası kimseye fayda sağlamayacak, burada tatmin olmak için zamanımı harcamayacağım çünkü özellikle okulumun başladığı şu sıralar zamanım pek bir değerli...

İyi hobiler...

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2008 22:04

[QUOTE=Halil Y.]
Zaten eğer biyolojiye hakim biriyseniz yok edilmesi gereken asıl amonyak, nitrit ve nitratın balığın dışkısından değil vücudundan salınan olduğunu bilirsiniz. Kaba pislikler tıkanma, birikme, oksijen kesme ve bu nedenle üzerinde zararlı mikroorganizmaların türemesi için zemin oluşturur.
 
Herhalde ilk yazdiklarimi biraz cabuk gözden gecirmissiniz:
 
Hatirlarsak Nitratin meydana gelmesi icin nitrit olmasi sart.
Nitrit ise amonium/amoniak dan ulasir onlar ise organik maddelerden (baliklarin solumu, yem artiklari, bitkilerin cürümesi ...) meydana gelir. Akvaryumda zamanla meydana gelen camur (pislikler) dogal bir filtre görevini görür.
 
[/QUOTE]



Balıkların vücudundan direk suya geçen amonyak konusunda sizinle hemfikirim. Malum gıdalardaki proteinler sindirilip aminoasitlere ayrışır ve balığın bünyesinde protein ve enzim yapımı gibi yerlerde kullanılır. Ardından fazla olan aminoasitler ihtiyaç fazlası olarak görülür ve enerjiye çevrilmek için yakılır. Bu işlemde aminoasitlerdeki azot kopar ve amonyak formunda vücuttan atılır. Balık dışkısındaki protein oranı ise balığın sindirerek vücuduna aldığından daha azdır. Genelde dışkılar balığın bünyesinden salınan azota kıyasla daha az azot ihtiva ederler.

Dip çekimi yapılmaması olayı ise çok farklı bir durum. Eğer denitrifikasyon oluşturacak kadar kalın bir taban varsa, balık sayısı da az ise denitrifikasyona başvurulabilir. Fakat çok yem yiyip çok atık üreten ve kumu kazıp duran malavi gibi türlerden bahsediliyorsa o zaman denitrifikasyona pek güvenilmemesi gerekeceğini düşünüyorum. Ayrıca denitrifikasyonun beraberinde pek çok toksini de getirdiğini hatırlarsak özellikle kalabalık akvaryumlarda yarardan çok zarar getireceğini düşünüyorum.

Bu hobide malum tek bir doğru yok. Mesela benim 11-13 cm arası değişen tabanda oluşan denitrifikasyon çok iyi çalışıyor. Fakat belki bitkiler olmasa, balık sayısı da çok olsa bu denitrifikasyon sistemi nitrat yok etmekle yarar sağlamak bir yana, zehir fabrikası olarak çalışırdı. Yani bir fikri savunur ve sunarken hangi koşullarda doğru, hangi koşullarda yanlış olduğuna da değinmek bence çok önemli.

Şimdi konu azotlu bileşiklerin imhasını ve bu durumda bitkileri de ilgilendirdiği için bir şeyi paylaşmak istiyorum. Eğer birim zamanda suya çok azot salınmıyorsa; yani balık sayısı az, su hacmi fazla ise ve bol bitkili bir akvaryumda filtrelemeyidüşük tutmak daha mantıklıdır. Tabii pH düşük olduğu sürece. Bu sayede düşük pH'ta amonyağın amonyuma dönüşmesi sağlanıp zehirlenmenin önüne geçilebilir. Amonyum da bitkiler açısından çok daha verimli bir azot kaynağı olduğundan azottan kurtulmak kolaylaşır. Eğer amonyum nitrata çevrilirse ve bitkiler nitratı kullanmak zorunda kalırsa o zaman nitratı bünyelerine aldıktan sonra aminoasit üretmeleri  için yeniden amonyuma çevirmeleri gerekir. Bu da ek bir yük, fotosentezde üretilen enerjinin boşa harcanması, birim zamanda daha az azot kullanılması demektir. 1 mol nitrat yerine 1 mol amonyum kullanımı bitki için yaklaşık 85 KJoule enerji tasarrufu demektir ki metabolizması çok yavaş olan bir canlı için bu çok büyük bir meblağdır. İyi bir filtreleme yerine düşük pH+az filtreleme ile bitkilerin daha hızlı büyüyüp daha fazla azot harcaması sağlanabilir.

Şimdi buna bir de şundan dolayı değindim; siz nitratın olmasını istiyorsunuz çünkü sizin sisteminizde nitrat yoksa bu felaket demektir. Benim sistemimde ise nitratın olması felaket çünkü bu durumda azot miktarını bitkilerle düşürmem zor. Bir başkasında dip çekimi olmazsa olmazdır çünkü balık nüfusu fazladır, bende dip çekimi tabanı fakirleştireceğinden dolayı düşünülemez. Bir başkası için filtrenin temiz kalması şarttır çünkü nitrifikasyon verimi yüksek olmalıdır, ben tıkansın askıdaki katı maddeleri de süzsün filtrasyon önemli değil derim. Yani kısacası herkesin kendi koşullarına göre bir doğrusu vardır. Bir savı ortaya sürerken koşullara da değinmezsek o zaman yapılacak tartışmanın verimli olmasının ve insanların verilen bilgilerden faydalanmasının güç olacağını düşünüyorum.

önemli not: Bitkili akvaryum ile ilgili bahsettiklerim herkes asidi basıp filtreleri kapatsın gibi anlaşılmasın. Bu yöntem sadece az balıklı, yeterli su hacmi olan, bol bitkili akvaryumlar için geçerlidir. Bitkilerin besin, CO2, ışık gibi her türlü ihtiyacı karşılanıyor olmalı. Ayrıca en ufak bir pH artışında ani ölümlerin yaşanacağı, sistemin çok hassas olduğu bilinmelidir.
encort2008-02-20 11:59:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pınarpınarÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2008
Mesaj: 86
pınarpınarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2008 19:10
iyi günler,
 
ben hobiye çok yeni başlayan ve akvaryumunda iki tane yavru discus besleyen biri olarak Halil bey in yazdıklarına ve deneyimlerine dayanarak nitrat birikiminin çok zararlı olmadığını düşünerek dip çekimi yapmasam sadece haftada bir ya da 15 günde bir 1/4 su değişimi yapsam yeterli olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2008 19:23
[QUOTE=pınarpınar]iyi günler,
 
ben hobiye çok yeni başlayan ve akvaryumunda iki tane yavru discus besleyen biri olarak Halil bey in yazdıklarına ve deneyimlerine dayanarak nitrat birikiminin çok zararlı olmadığını düşünerek dip çekimi yapmasam sadece haftada bir ya da 15 günde bir 1/4 su değişimi yapsam yeterli olur mu?
[/QUOTE]
 
Merhaba ;
 
Pınar Hanım akvaryumunuzdaki o iki yavru discus'unuz o zaman hep yavru olarak kalır.Yani nitrat yüzünden gelişemez , büyüyemez.Nitratın gelişmeden , üremeye kadar etkisi vardır.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pınarpınarÇevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2008
Mesaj: 86
pınarpınarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2008 19:31
Anladım teşekkürler hiç mi gelişim gösteremezler yoksa maksimum forma mı ulaşamazlar? murad2008-10-19 20:24:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2008 20:37

Rica ederim.

Hayır hiç gelişim göstermezler değil , çok yavaş büyürler , sağlıksız olurlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir