Neon Tetra Balığının Hayat Hikayesi


macracanthus00Çevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 29
macracanthus00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2013 14:03
http://www.youtube.com/watch?v=F4DaP8HQyBU

Merhaba,

Bu yazımda en çok sevdiğim balıklar arasında olan “neon tetra” balığından ve kendimce deneyimlediğim özelliklerinden bahsedeceğim.

Kökeni Güney Amerika olan bu balık, akvaryumculukla hiç alakası olmayan insanların bile ilgisini çekecek güzel ve parlak renklere sahiptir. Tek beslemenin hiç bir anlamı yoktur.
Zaten bu balık doğasında sürüler halinde yaşamaktadır.

Genel yorum olarak bazı akvaristler en az 40 LT’lik akvaryumlarda beslemeyi önerseler de böyle net bir ölçü yoktur. Akvarist’in insafına kalmış bir şey.

Yani balık ufak diye küçücük akvaryumlarda eziyet etmenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum.

Aslında bu bütün balıkları için geçerlidir. Büyük hacimli akvaryumlarda balıklar kendilerine ait daha geniş alanlar belirlerler ve kendilerini daha güvende hissederler.

Bu tür için aydınlatma olarak çok yüksek aydınlatmaları tercih etmemek gerekiyor. Zaten mantıklı düşündüğümüzde bu tür zeminin biraz üzerinde yaşıyor, bu alanı tercih ettiğine göre loş ortamları seviyor demektir. Zaten akvaryumlarımızda da bu balığın en güzel göründüğü halini, gündüz ışıkları kapatınca görürüz.

Kardinal tetra, yeşil neon tetra, siyah neon tetra, gold neon tetra gibi alt türleri bulunur.

Ülkemizde en populerleri kardinal tetra ve neon tetra. Ancak aşağıdaki fotoğraftan da görebileceğiniz gibi bu 2 cins arasında belirgin bir fark var.

Kardinal tetra’da, neon tetradaki gibi göz kısmının altından başlayıp karın ortalarına kadar giden beyaz kısım yok. Tamamen daha parlak ve düz mavi – kırmızı çizgilere sahip.

Yaşam şartları nasıl olmalı

Neon tetra’lar asidik suları severler, önerilen ph 5.0 – 7.0 değerleri arasındadır. Tropik bölgelerde yaşayan bu tür için 20 – 26 derecelik su ısısı uygundur.

Bildiğiniz gibi ph (Power of Hydrogen yani hidrojenin gücü )’ın nötr değeri 7.0′dır. Bu değerden aşağı değerlerde su “asidik”, yukarı değerlerde ise su “alkali”dir.
Bu konuya başka bir makalemizde detaylı olarak değineceğim.

Tarihi ve yayılışı

Neon tetra’nın Amerika, Brezilya, Kolombiya ve Peru’da ticareti yapılmaktadır.

Neon tetra ilk defa Güney Amerika’da 1936 yılında, ünlü zoolog George S. Myers tarafından ithal edilmiştir.

ABD, aylık 1.8 milyon neon tetrayı Hong Kong , Singapur, Tayland, Kolombiya , Peru ve Brezilya’daki doğal yaşam alanlarında ithal etmektedir.

Üreme

15 ay gibi bir sürede erişkinliği erişen neon tetraların dişileri yumurta üretmeye başlayarak erkeğinde fiziksel olarak farklılıklar gösterir.
Bazı neon tetra üreticileri bu dönemden sonra dişi ve erkeği, karanlık bir akvaryuma ayırarak yumurtalarını döktürürler. Bu dönemde varsa taze yağmur suyu ile azar azar su değişimi yapılması öneriliyor. Bu dönemde akvaryumunu dibine 2-3cm lik kum ve bolca bitkilendirmek gerekir.

Üreme döneminde sıcaklığın 24 derece tutulması öneriliyor.

Beslenme;

Hem etçil hemde otçul beslenen bu tetrayı akvaryumlarımızda artemia, su piresi, kurt gibi gıdalarla ve pul yem gibi çeşitli yemlerle beslememizde yarar vardır.

Akvaryumlarda ise durum biraz farklı olabiliyor;

Yazının başında belirttiğim gibi neon tetra, hobiye yeni başlayanların ilgisini bir hayli çeken bir balık. Ancak bunun sonu büyük oranlarda hüsranla bitiyor.
Bu türün özelliklerine uygun kurulumu yapılmamış akvaryumlara alınan balıklar, bir kaç gün içinde ölmeye başlıyorlar. Zaten bu balığın öleceğini sürüden ayrılma davranışıyla görebiliriz.

Belki de kendi içlerinde oluşturduğu bir hiyerarşik yapı vardır. ? Ölüme yaklaşmış bireyi, liderleri sürü dışına itiyordur ?

Neon tetraların akvaryuma alıştığını genellikle 1 hafta içinde anlarız. Bu süre içinde ya ölürler ya da yaşamaya devam eder. Tabii ki bu çok yanlış bir test etme yöntemi.
Doğrusu önce su değerlerimizi bu canlıya göre ayarlayıp daha sonra canlıları akvaryumumuza eklemektir. Ancak malesef bazen bu şekilde yapamıyoruz.

Acı Not:İstanbul’da çok eski ve ünlü bir petshop’ta 60 cm’lik akvaryuma atılmış 150-200 kadar cardinal tetra’nın saklanmak için bitkilerin arkalarına ve kütüğün altına girdiklerini acıyarak ve üzülerek görmüştüm. Ne yazık ki amaç sadece satmak olunca böyle oluyor.

Akvaryumumuza yeni eklediğimiz balıklar hemen güvende olmak adına bir arada sıkı bir yumruk gibi toplanırlar. Bu aslında tamamen korktuklarından kaynaklanıyor. Akvaryuma alıştıktan sonra bu türün kendi içlerinde de sürüler oluşturduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu biraz canınızı sıkabilir.

Çünkü sürü, bu hali aldıktan itibaren tamamen akvaryuma alışmış oluyor ve korkmadan yaşamaya başlıyor. Bu da o güzel mavilik ve kırmızı bütünlüğünün az da olsa bozulmasına sebep olabiliyor.
Aslında bu neonlarınızın huzurlu, sağlıklı ve güvende olduklarına işaret.

Neon tetra akvaryumlarında dikkat etmemiz gereken durumlardan biri de, kendisinden çok fazla büyüklükte ve daha yırtıcı bir tür balığın bulunmaması. Büyük balık, balığınıza hem zarar verecek hemde korkudan bitkilerin arasından ve kütüklerinde altından çıkmamasına neden olacaktır. Bu hem stres yüzünden hastalıklara hem de yemlenememe yüzünden ölümlere neden olacaktır.

Bunu söylemek istemiyorum ama sakın neon akvaryumunuza, astronot, pirana, kedi balığı gibi balıklar eklemeyin.

Neon tetra akvaryumumunuzda dikkat etmeniz gereken konulardan bir diğeri de, bitki ve mangrov kökü kullanmak. Ben denemelerim de yoğun olarak sazlık ve java moss kullanmıştım.
Biliyorsunuz sazlıklar bir süre sonra uzuyor ve aydınlatmayı biraz kesiyor, bu da tam neonların istediği loş ortamı yaratıyor.

Not: Bunu doğal ortamını taklit etmek adına yapabilirsiniz. Kesin bu olmalı diye bir kural yok. Bu mantıktan çok farklı olarak yapılmış iwagumi dediğimiz akvaryumlarda da neon tetra tercih edilebiliyor.

Kendimce devam ediyorum;

Başlarda belirttiğim gibi çok yüksek aydınlatmayı tercih etmeyin. Akvaryumunuzun ebatlarına göre
1 grolüx, 1 beyaz ya da 2 grolüx 1 beyaz floresan versiyonlarına gidebilirsiniz.

Neon’ların renkleri, geceleri nedenini bilmediğim şekilde kaybolur.
Işıklar kapandıktan 2-3 saat sonra neonları şeffaf olarak görebilirsiniz ama korkmayın.Işıkların açılmasıyla renkleri yerlerini alacaktır.

Peki bu durum neonların savunma refleksinden kaynaklı olabilir mi sizce ?

Çünkü doğada gece olunca avlanmaya çıkan balıklar olduğundan parlayan neon tetralar çok lezzetli akşam yemekleri olabilir. Neonlarında buna bağlı olarak karanlık olunca renklerinin parlaklığının güdüsel olarak kaybolduğu düşünülebilir mi ?

Bana mantıklı geliyor, sizin de bununla ilgili görüşleriniz olursa lütfen yorum yazın.

Belki de en güzeli güneşin o doğal ışığından faydalanabileceğimiz aydınlık bir odada kurulmuş neon akvaryumu olur sanırım.

Yemleme konusunda;

Hem et hem de sebze ağırlıklı yemler tercih edebilirsiniz. Canlı yemden çok hoşlanırlar. Artemia, su piresi ve canlı kurtları afiyetle yerler.

Ama akvaryuma ekler eklemez aldığınız neonlar hemen yeme alışmayabilir. Özellikle akvaryumunuzda daha önceden balıklar varsa bu daha da zorlaşır.

Bu yüzden ille de neon tetra besleyeceğim diyorsanız size tavsiyem, önce neonları akvaryuma eklemeniz. Onlar önce bir yemlenmeyi rahat rahat yapabilsinler. Kendilerine güvenleri gelsin. Akvaryumu tanısınlar ve alışssınlar. Daha sonra diğer balıkları eklersiniz. Tabii ki bunu gerçekten istiyorsanız.

Size bu konuda bir tavsiyem olacak, eğer düzenli olarak gittiğiniz bir petshop varsa oradaki akvaryumları inceleyin. Kendi özel akvaryumlarında neon varsa o neonları biraz daha ücret ödeyerek alın. O balıklar hem yemlenmiş hem de su şartlarına alışmış balıklardır. Uyum sorunun bu şekilde aza indirebilirsiniz.

Akvaryumunuzun durumuna göre, bu türle beraber rednosa tetra, raspora, kiraz tetra gibi türleri de besleyebilirsiniz.


http://www.akvaryumkurmak.com/neon-tetra-baliginin-hayat-hikayesi/


Beğenenler: [T]200574,Fahruddin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2013 14:05
Çok faydalı olmuş.Çok teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macracanthus00Çevrim Dışı

Kayıt: 20/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 29
macracanthus00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2013 14:04
Neon Tetra Türleri

Gold Neon Tetra ( Altın Neon Tetra )



Minimum 150 Lt’lik akvaryumlarda beslenilmesi önerilen Neon Tetra’nın bu türü, klasik neonlara göre daha soğuk suları tercih ediyor. Önerilen ısı 20-23 derece.

Siyah neon tetra ( Black Neon Tetra )



22-25 derece arası sıcaklıklarda beslenilmesi tavsiye edilen bu tür, 4-8 arası KH, 5.5-7.0 arası PH değerlerine yaşamak istiyor.

Diamond Head Neon Tetra ( Elmas başlı neon tetra )



Adından da anlaşılacağı gibi değerli olan bu türün coğrafi bölgesi Güney Amerika’nın tertemiz suları.
Gold Neon Tetra ile aynı su değerlerinin olmasını isteyen Elmas Başlı Neon Tetra, hem etçil hemd e otçul olduğu için tıpkı klasik neon besinleriyle beslenmesi gereken ilginç bir tür.

Green Neon Tetra ( Yeşil Neon Tetra )



Rio Negro ve Rio Orinoco’nun durgun sularında yaşayan bu türün, renk çizgisini ışığın durumuna göre mavi ya da yeşil görebiliriz.

Gözlemlerimi ve benzer konuları merak eden arkadaşlar http://www.akvaryumkurmak.com/neon-tetra-turleri/ sayfasını ziyaret edebilirler.

Beğenenler: [T]182708,yunusozdemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir