nematod


muroÇevrim Dışı

Kayıt: 08/12/2011
İl: Zonguldak
Mesaj: 190
muroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2014 19:20
Akvaryumda beyaz 2-3 mm boyunda beyaz solucanlar var camda çok hızlı ilerliyolar. nematod olduğundan şüphelenıyorum bundan nasıl kurtulacağım insanlaram bulaşma riski varmıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hipokondriyakÇevrim Dışı

Kayıt: 06/06/2012
İl: Tokat
Mesaj: 153
hipokondriyakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2014 21:05
[QUOTE=faradayn]
     Merhaba,

     Birçok akvaristin başına gelmiştir beyaz kurt sorunu. Benimde başıma geldiği için araştırma gereği duydum. Forumda bu konu ile ilgili birçok sorun ve cevaplar var. Görüğüm ve insanların yanlış yönlendirmelerinin sonucunda bende birşeyler yazmak istedim.

     Sorun: Akvaryumda oluşan mm boyutlarında beyaz kurtçuklar yada solucanımsı canlılar.

     Nedir bunlar?
     Genel kanı Planaria. Herkes sorunun bu olduğu konusunda hemfikir. Bu biraz kulaktan kulağa yayılmış bir dedikodu gibi duruyor. Herkes biryerlerden duymuş bu canlıyı ve benzer sorunlar karşısında hep bu cevabı veriyor. Planaria hiçmi yok? Elbette var ama kimsenin göremediği daha büyük sorunlar var aslında. Planaria bir parazit değil. Biraz sülüğü andırıyor genelde camda yapışık geziyorlar. Yassı Solucan grubunda. Kendi halinde bir yaşam formu. Balıkların bunları tüketmesinin bence bir sakıncası yok.


Resim: Planaria

     Gelelim diğer sorunumuza. Bu biraz daha baş belası. Nematod denilen bir tür parazit. Dünyada en fazla bulunan omurgasız canlılar. Yuvarlak Solucan grubundan. Bazılarına biz Kıl Kurdu diyoruz. Hani şu bağırsaklarımıza bir şekilde giren ve bizi bezdiren canlılar. Hayvan ve bitkilerde önemli zararlara neden olan birçok türü var. 0,25-3 mm arasında değişen boyları var. Kıvrılarak hareket ediyorlar. Camda gezdikleri gibi suda da rahatça yüzebiliyorlar.  Akvaryumunuzun en üstüne su seviyesindeki cama çok yakından ve dikkatle bakarsanız görebilirsiniz. Hatta bir korku filmi görmek istiyorsanız Google'da "round worm" şeklinde bir arama yapabilirsiniz. Burada göreceğiniz resimler akvaryumunuzda gördüğünüz canlılarmı bilinmez? Çünkü 30.000 'e yakın bilinen türü var. Ve bu türlerin yarısından fazlası parazit olarak yaşıyor.


Resim: Nematod

     Şimdi Planaria kötü su şartlarından ve aşırı proteinsel yemlemeden kaynaklanıyor. Nematod'un oluşum nedenleride aslında aynı. Fakat Nematod, akvaryum canlılarınızın bağırsaklarında da bulunabiliyor. Yani oradan da gelmiş olabilir. Hatta bazen balık ölümlerine de neden olabiliyor. Sebebi çok büyüyen türlerin balığınızın içinde kocaman olması ve balığın tüm iç organlarını yemesi. Nematodların bazı türleri bazı hayvanların bağırsaklarında metrelerce büyüyebiliyor. Aslında manzara korkunç. Sorun büyük.


Resim: Balık karnında Nematod

     Bu canlılar akvaryum hobimizin sonu olurmu bilinmez. Çünkü buna benzer bir sorun kırmızı yanaklı  kaplumbağa hobimi sona erdirmişti. Birçok arkadaşımlada paylaşmıştım bunu kırmızı yanaklı kaplumbağalar sıkı durun, Salmonella Bakterisi taşıyıcısıdırlar. Eğer ishal probleminiz ve karın ağrınız hiç bitmiyorsa bu hayvanları bir göle, ekipmanlarınızı da çöpe bırakınız. Tifo olmak istemiyorsanız bu hayvanları evinize sokmayınız. Amerika'ya bu hayvanların girmesi yasak durumda mesela.

     Konumuza dönelim, sık su değişimleri ve dip çekimi ile ayrıca balık dietine dikkat edilerek belki bir miktar çözüm bulabilirsiniz. Fakat canlılar ve bitki köklerindeki parazitlerin yok edilmesi için kimyasal şart gibi görünüyor. Çünkü Nematod'lar bitki köklerine yapışarak bitki özsuyu ile beslenmeyi çok seviyorlar. Vatoz türleri ile camlarda da bir miktar temizlik yapabiliriz sanırım. Ama dediğim gibi bitki köklerine ve balık bağırsaklarına müdahale zor iş.

     Tuzla bir miktar sorun çözenleri duydum fakat bitkili ve vatozlu bir tankta bu çok uygun değil. Oturmuş bir tankta da kimyasal kullanımı çok akıllıca değil gibi. Daha masum belki doğal ilaçlarla muhtemelen çözülür. Kesin bir tedavisi yok. Nezaman nereden çıkacaklarıda belli olmuyor. Siz en iyisi düzenli akvaryum temizliğinizi ve su değişimlerinizi ihmal etmeyin. En önemliside kaliteli markalı kapalı kutu yemleri tercih edin. Birde balık diyetini dikkate alın derim. Balıklarınız aç kalarak ölmez merak etmeyin. Yemi nekadar falza atarsanız okadar sorununuz büyüyecektir.

     Sağlıklı hobiler diliyorum..


[/QUOTE]

Teşekkür Edenler: [T]178673,osmanyc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir