Nano bitkili tanklarda CO2


gogolÇevrim Dışı

[B]10605,2[/B]
Kayıt: 01/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 359
gogolÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2014 22:09
    Nano bitkili tanklarda CO2 nin nasıl verileceği konusu yeni hightech nano kuran herkes için en önemli sorunlardan biridir. Bir çok kişi CO2 mayalı sistem ve ışıklar açıkken tank büyüklüğü ve bitki yoğunluğunu baz alarak belirli miktarda co2 vermektedir. Sürekli olarak az miktarda CO2 yi veren bir kısım akvarist de mevcuttur ama sanırım nano bitkili tanklarda tüplü CO2 ve Ph kontrol unitesi ile CO2 verenlerin sayısı en azdır.Bunun sebebi bu sistemlerin maddi açıdan pahalı olması ve küçücük bir nano ! için bu kadar masrafın gerekli görülmemesi olabilir.Bunu böyle olduğunu düşünenler eğer tanklarında bitki dısında canlı yoksa haklı olabilirler. Peki ya tankımızda balık , karides veya diğer omurgasızlardan besliyorsak durum ne olacak?

   16 litrelik bir nano bitkili tankım mevcut.İçinde başlangıçta beş adet neon tetra ve 10 adet kiraz,rilli sakura,tiger ve mavi inci karideslerim mevcuttu. üç buçuk ay sonunda dört n.tetra ve bir kaç kiraz karides(kirazların yeni yavruları) kaldı. Başlangıçtan beri düzenli su değişimleri ile  alg sorunu yaşamadım, nitrat değelerim hiç yüksek seviyeye çıkmadı diğer paramatrelerim de gayet iyi gitti.C02 yi hazır tüplü sistemlerden selenoid valv ile ışıklar açıkken verdim.Sürekli ph ölçümü son bir aya kadar yapamıyordum ta ki bir ay önce ph kontrol ünitesi alana kadar.

   Ph kontrol ünitesi  ve selenoid valv ile tam ideal bir co2 sistemi kurdum derken selenoid valvim bir hafta önce bozuldu.Bundan sonraki aşamada cihazı devamlı ph göstergesi olarak kullanmaya başladım ve co2 yi elle açarak yine ışıklar açıkken verdim.Gece ve gündüz gözlemlediğim ph değerlerini not ettim. ısıklar açıkken istediğim değerlerde(6.8-6.9) olan ph, ışıkların kapanması ile kesilen co2 nin etkisi ile 8.5 lara kadar çıkıyordu.Ama beklediğim şey bu değildi.Gece bitkler tarafından co2 kullanımının azalması hatta co2 üretilmesi ile ph nın düşük bir değerde kalmaya devam etmesiydi. Oysaki ortada ciddi bir ph dalgalanması mevcuttu ve bu şekilde yaklaşık üç ay co2 vermiş olduğumu fark ettim. Tankımdaki karides ölümlerini açıklayabilecek bir veriydi. Bu şekilde(sadece ışıklar açıkken co2 vererek) ph seviyesini stabil bir aralıkta tutmanın imkansız olacağını anladım. Bu aşamadan sonra aklıma başka bir fikir geldi.

  Mantık şuydu, eğer tankın suyunu istediğim ph seviyesine kadar co2 ile doyurup sonra verilen co2 ile tüketilen co2 seviyesi birbirini dengeleyecek miktarda co2 verirsem ph seviyemde minimum değişme görecektim.Fakat elimdeki regülatör bu kadar ince ayarda bir co2 vermeye müsait değildi.Bu sebeple istediğim ph seviyesini gördükten sonra ph seviyesini çok yavaş bir şekilde yukarı çıkmasına izin verecek kadar co2 yi kısarak verdim(gün içinde ışıklar açıkken ph 6.90 dan cok yavaş bir şekilde 7.00 a ulaştıraracak kadar).ışıklar kapanınca co2 tüketimini azalaması ile 7.08 lere gelen  ph değeri tekrar düşmeye başladı ve sabah ışıklar açılmadan önce 6.88 seviyerini gördü.öyle abartılı bir düşüş olmadı(Burada co2 devamlı verdiğime dikkatinizi çekmek isterim).Bu ayarı tutturmak için illaki bir ph kontrol cihazı da gerekmiyor. Ph ölçümü yapabileceğiniz herhangi bir alet de olabilir.Şu anda ph değerim 6.9 ile 7.05 arasında stabil gidiyor.

 Burada benim yapmış olduğum gözlem nano bitkili tanklarda klasik olarak ışıklar açıkken co 2 verip gece kapatmanın ciddi ph dalgalanmaları ve canlı kayıplarına neden olabileceği; bunun yerine uygun ph seviyesinin belirlenip phyı bu değere yakın tutacak kadar bir ayarda co 2 nini devamlı verilmesinin  ph değerlerini daha stabil hale getirebileceğidir.

 Bence nano bitkli tanklarda canlı besleniyorsa mümkün mertebe tüplü co2 sistemi kullanılması ve sıkı ph kontrolu ile(mümkünse ph kontrol cihazı ile) co2 verilmesi en uygunu olacaktır.Eğer bu yapılamayacaksa sadece bitki bakılması en ideal yaklaşım olabilir.

(NOT: YAZDIKLARIM BİLİMSEL VERİLER OLMAYIP KENDİ KİŞİSEL GÖZLEMLERİMDİR.SADECE ÖNERİ NİTELİĞİ TAŞIR.İSTENİLEN YERDE İZNİM OLMADAN DA KULLANILABİLİR)
gogol2014-07-16 00:27:23

Beğenenler: [T]111661,barxbull[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Temmuz 2014 00:50
Tüm yazdıklarınıza katılıyorum. Gayet güzel özetlemişsiniz. Bitki yada canlı arasından bir tercih yapmak nanolarda en doğrusu olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir