Nano Bitki Akvaryumu Denemesi


ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 22:59
Merhabalar
Elimde bulunan Haqos Cube Box 20 nano akvaryumda hali hazırda beta balığım yaşıyor. Şu anda akvaryum tabanında siyah hagen kum+Oliver Knott bitki toprağı bulunmakta. Kendi özel sump'ı ve motoru arka bölmesinde olduğu için filtrasyon sorunu yok. 3. göze de ısıtıcı yerleştirmiştim. Şimdi bu akvaryum ölçüleri 20x20x22.5 cm olarak geçmekte  net olarak 9-10 litre civarı su almakta. Elimde Ista'nın ufak CO2 tüplü sistemi de bulunmakta fazla olarak. Ayrıca Oliver Knott bitki toprağından da elimde bulunmakta. Şimdi gelelim sorulara:

1) Peyzaj: Bitki olarak bir miktar java moss, baccopa compact, anubias barteri sp, zeytin, gül gibi bitkiler bulunmakta. Bunların bir kısmını geri planda lav taşı veya bulmayı arzu ettiğim gnays ufak taşlarla birlikte koymayı düşünüyorum. Ön kısımda ise cuba yetiştirmeyi istiyorum. Bu arada ufak kök parçaları bulabilirsem java moss sararak, kayalar yerine ağaç görünümlü ufak kök/kökleri de koyabilirim geri plana. Sizlerin ne gibi tavsiyeleri olabilir?

2) Aydınlatma: Bir diğer olası sorun ise aydınlatma. Üzerindeki led ışık sanırım 2-3 watt civarında ve bitki yetişmesi için yetersiz olabilir diye düşündüm. Siz ne dersiniz? Yetersiz ise kıskaçlı masa lambası tarzı bir ürün alıp içine Osram veya Philips 23watt günışığı tasarruflu ampulünden koyma düşüncem var. 23 watt çok gelir diyorsanız 15-18 watt civarı birşey de düşünebilirim. Başka tavsiyeler de varsa dinlemek isterim.

3) Balık ve Gübreleme: Bitki işi bittikten sonra akvaryumun mevcut oturmuş suyunu geri koyarak içine 30 litrelik akvaryumumda bulunan karidesleri koymayı düşünmekteyim. Betayı da karideslerin bulunduğu 30 litreye alma düşüncem var. Ancak bir diğer sorum da bu noktada. Malum özellikle Cuba için sıvı gübre takviyesi şart. Bu gibi bir durumda karidesler zarar görebilir sanıyorum. Eğer kesin görür diyorsanız betayı tek balık olarak yine bu hacimde bırakacağım. Ancak cuba yerine bakımı daha kolay bir zemin bitkisi de alsam gübresiz hiçbir bitki iyi bir gelişim gösteremeyecektir diye düşünmekteyim. Bu konuda da yine üstadların düşüncelerine ihtiyacım var.


2.Alternatif

Son olarak aslında 30 litrelik tankımı bitki tankı yapmak istiyorum daha çok yalnız burada iki sorunum var. Elimdeki tank Hailea A30 diye geçmekte ve üstü kapaklı bir tank. 5watt'lık standart bir tasarruf lambası ile aydınlanıyor akvaryumun içi ve E27 duylu daha geniş ampuller armatürün içine maalesef sığmıyor. Sığması için E14 ince duylu bir sistem yaptırmam gerekir veya komple bunun yerine floresana geçmek lazım ama 30 cm'lik floresan var mı onu da bilmiyorum. Üstte kapağı olduğu için kıskaçlı masa lambası maalesef burada devreden çıkıyor. Ayrıca içinde karideslere göre pipo filtre ve ısıtıcı var ve bunlar da bir CO2 reaktörü ile birlikte bir miktar yer kaplıyorlar. Bunlarla birlikte bir peyzaj çalışması yapmam sıkıntı yaratabilir diye de düşünüyorum. Ne dersiniz? Bir de şu aralar maddi olarak çok büyük bir maliyet altına da girmeyi düşünmediğimden olabilecek minimum maliyetle bu işi kapatmak en büyük isteğim. Eğer bu tankın aydınlatma sorunu ile filtre/ısıtıcı olayını kafamda sizlerin de yardımıyla hesaplı şekilde çözebilirsem bu tankı bitki tankı yapabilirim. Ancak tabi karidesler burada olduğu için gübre olayı yine bu tank için de geçerli. 
İşin özü kafam biraz karışık durumda şu anda. Her iki alternatife de bütçeleri doğrultusunda sıcak bakabilirim. Sizler ne veya neler tavsiye edersiniz?
ozanbaseski2015-02-19 23:10:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Nail EmiroğluÇevrim Dışı

Kayıt: 01/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 103
Nail EmiroğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2015 10:31
Ozan abi hacim küçük olsada sağlıklı bitki akvaryumu yapabilirsin gibime geliyor , zamanında yine ufak olmasına rağmen 50'20'30 luk akvaryumda verim almıstım ... Tabi bitkilerin dilinden anlayanlar var ufak hacim bi sıkıntı yaratırmı konuya cevap vermeleri gerek :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliozkÇevrim Dışı

Kayıt: 15/12/2014
İl: Afyon
Mesaj: 338
aliozkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2015 17:47
Sadece aydınlatma hakkında kafamda bi fikir var onu soyleyeyim:
Masa lambasi alın dediginiz gibi. Ama "bence" 23 veya 18 W fazla gelecektir. 10 W yeterli olur diye düşünüyorum. Cuba için bu ne olur bilmiyorum. Osram kullanın. Bende masa lambasi kullanıyorum memnunum. Tasarruflu ampul de yosun ihtimali daha yüksek diyorlar bu yüzden 8-10 watt düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2015 01:02
30 litreyi bitki akvaryumu olarak kullanmak daha mantıklı hacim olarak ancak akvaryum Hailea A30 ve üstü komple kapak ile kapalı bir set. Aydınlatma yuvası tek bir E27 duylu ampul ile oluyor ancak armatürden dolayı biraz geniş tasarruf ampulleri maalesef takılamıyor zira yuvanın içi dar geliyor. Bu durumda E27 duylu, 11-15 watt arası güçte ve ince bir tasarruf ampulu bulmam lazım. Böyle bir ampul var mıdır açıkçası bilmiyorum. Ya da üstteki kapağı komple iptal edip kıskaçlı bir masa lambası ve ampul ile bu işi çözebilirim ama orjinalliği bozulacağı için ilk tercihim kapağı korumak. Tabanda siyah hagen kum ve üzerinde Oliver Knott bitki toprağı bulunmakta. Toplam 5 cm civarı bir yüksekliği var şu anda. Açıkçası bu tabanı biraz daha yükseltebilirim Oliver Knott kumu ile. Bir de ayrıca bu kumların altına substrat şeklinde bir çakıl vs eklemek faydalı olur mu? Takashi Amano'nun ADA ürünleri falan var videolarda izliyorum ama anormal pahalı şeyler galiba. Gönül ister o videolardaki gibi hazırlamak akvaryumu ama en azından tabana bir çakıl malzemesi serilmesinde fayda olabilir sanki. Ne dersiniz? Gübre olarak bu forumdan aldığım DIY nitrat, fosfat, demir, potasyum ve mikro element gübrelerim var. 
Eğer aydınlatmaya kalıcı bir çözüm bulamazsam kapağı sökmek ile 10 litreyi kullanmak arasında bir seçim yapma durumunda kalacağım.
ozanbaseski2015-02-22 01:35:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozanbaseskiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 31/03/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 230
ozanbaseskiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2015 00:02
Uzun düşüncelerden sonra elimdeki 30 litre hacimli Hailea B30  akvaryumu bitki akvaryumu yapmaya karar verdim ve bunun için JBL Aquabasis Plus ve Oliver Knott bitki toprağını kullanacağım. Işık olarak da eski 5watt'lık Osram tasarruf ampulü yerine 15watt Osram Duluxstar 6500k cool daylight ışığı taktım. Peyzaj için bazı gnays taşlar ile birlikte elimde olan java moss, werneri green, sp japan, hemiantus micra gibi bazı bitkileri kullanmayı planlıyorum. Ista 3 in 1 ufak CO2 difüzörü de sipariş ettim, mayalı sistem ile CO2 vermeye başlayacağım. Isıtıcım Tetra 25 watt ve şimdilik yeterli. Bitki gübresi olarak da DIY NPK ve demir-mikro element gübreleri ile ayrıca Reeflowers all inclusive gübreleri bulunmakta.
Kafamı kurcalayan birkaç konu var. Bunları kabaca sıralamak gerekirse;

1) 15 watt 6500k cool daylight Osram tasarruf ampülü bitki gelişimi için yeterli gelecek mi acaba? Özellikle de ileride cuba vb daha zor bitkilere geçmeyi düşünürsem...
2) Bu tanka karides de koymayı düşündüğüm için NPK gübre vermem zararlı olur mu? Sadece Reeflowers All Inclusive ile mi gübrelemeye başlasam veya ilk planda sadece demir, mikro element ve potasyum mu versem?
3) Daha önceden de karidesler olduğu için ufak pipo-şelale filtre bulunmakta. Ancak biraz yer kapladığı için daha ufak bir şey ile değiştirmeyi düşünüyorum mümkünse. Askı şelale filtreler maalesef olmuyor akvaryum kapağı yüzünden. Kapak içine ufak kafa sump'ı gibi birşey olur mu bilmiyorum ama zor gibi. Bunun dışında pipo şelale filtreden daha az yer kaplayacak ufak köşe filtreler iş görür mü? Sanırım bunlar ek hava motoru ile çalışmakta ancak temizlik konusu nasıldır? Eğer hiçbir çözüm bulamazsam eldeki ile devam edeceğim mecburen.



ozanbaseski2015-02-26 00:04:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir