Nano akvaryumla başlamak isteyenlere
Nano akvaryumlar, yeni başlayanların hiç bir zaman ilk tercihi olmamalı;
Dünya’da sanki nano akvaryum kurmak ve yaşatmak sanki çok basitmiş gibi bir pazarlama politikası içinde akvaristlere sunulmaya çalışılıyor yıllardır.
Genelde erkek ve evli akvaristler, eşlerinden izin alamadığı durumlarda hemem nano akvaryum kurma düşüncesine dalabiliyor
Sebebi; yer kaplamaması, bakım yaparken evi çok kirletmemesi v.s gibi nedenler sayabiliriz.
Çok ünlü markalar, nano akvaryum adı altınta akvaryumlar bile üretip satıyor. Ancak hobiye yeni başlayacak kişiler nano akvaryumların zorluklarından gerçekten bi haber.
Yüksek kapasiteli akvaryumların kimyasını ve ekolojisini ayarlamak aslında düşük kapasiteli akvaryumlara göre daha kolaydır. Çünkü yüksek kapasiteli akvaryumlarda su hacmi daha geniş olduğundan yaptığınız hamleler yanlış bile olsa, suyun genelini yüksek oranlarda etkilemez.
Şöyle örneklendirerek daha anlaşılır olmasını sağlamak isterim;
Örneğin 150x50x60 cm’lik yüksek kapasiteli bir akvaryumunuz var, tabandan 10 cm2′lik bir alandaki kumu kaldırmak istediniz. Azot döngüsünü sağlayan bakteriler, filtre içindeki bakteri yatakları haricinde yoğun olarak kumda da konuşlanırlar bildiğiniz gibi. Ancak 150x50x60cm’lik bir akvaryumdan 10 cm2′lik bir kum tabakasını çıkarmak bu tankın ekolojisine zarar vermez. Mutlaka eksilme olur ama yukarıda belirttiğim gibi suyun geneline dokunmaz.
Ancak bu hamleyi gelin bir de 30x30x30cm’lik bir nano tankta yapmayı deneyelim; sonuç tamamen iflas olur.
Zaten akvaryum ebat olarak ufak olduğu için filtreside buna oranla ufak olacaktır. Güçlü filtre takmakla veriş kısmından çıkan güçlü akıntı yüzünden bitkileri balıkları sarhoş edebilirsiniz.
Filtre ufak olduğu için, içindeki bakteri yataklarına yardımcı malzemelerde düşük miktarlarda olacaktır. Bu durumda ağırlık taban malzemesinde yani kumda olacaktır.
Azot döngüsünü oluşturan en büyük bakteri yatağı kumumuzdan birazda olsa eksiltmek, akvaryumu tamamen bozmaya itmek demektir. Yeni başlayan akvaristler bu işlerden pek haberi olmayacağından, bu hamlenin getirdiği sonuçlarla akvaryum hobisine girişi ile çıkışı neredeyse aynı zamanlara denk gelecektir.
Nano akvaryumlar bana göre tamamen akvaryumun suyunu bol bol yutmuş kişilere, yani profesyonel akvaristlere has bir akvaryum çeşididir.
Sağlıklı bir nano akvaryum yaşatmak için mutlaka test kitleriniz olmalıdır. Ancak piyasadaki test kitleri kendi aralarında değerler olarak farklılıklar gösterebiliyor. Mutlaka denemeler yaparak ve olabiliyorsa bir kaç çeşit test kiti alarak karşılaştırma yapıp en doğru sonucu bulmaya özen göstermeliyiz.Nano akvaryumlarda aydınlatmanın önemi;
Bildiğiniz gibi bitkilerin yaşam kaynağı ışık, akvaryumlarımızda olmazsa olmazımız. Tabii ki gönül tamamen güneş ışığı ile aydınlatma yaptığımız bir akvaryuma sahip olmak ancak imkanlar buna genelde el vermiyor.
Nano akvaryumumuzda kullanacağımız aydınlatmanın kuvvetini tankın kapasitesini baz alarak hesaplamalıyız. Ebat ufak olduğundan ısınma da fazla olacaktır. Mümkün olduğu kadar yukarıdan aydınlatmak yararlıdır. Eğer güçlü bir aydınlatma kullanıyorsanız ve suya yakın ise, aydınlatmanın yandığı zamanlar su sıcaklığı artacak aydınlatma kapandığı zamanda düşüşe geçecektir. Mutlaka akvaryumda ısıtıcı kullanıyoruz ancak yine de uzaklık mesafesini olabildiğince yüksek tutmalıyız.
Aydınlatmanın altına fan takarak sıcak havayı dağıtmakta buna çözüm olabilir ancak su buharlaşacağını da göz önünde bulundurmalıyız.
Nano akvaryumlarda balık seçimi
Nano akvaryumun doğasına uygun olarak tabii ki balık miktarıda çok az olacaktır. Eğer tatlı su nano akvaryumu yapıyorsanız beta beslemek uygun olacaktır. Ya da balık yerine karides türlerini de barındırabilirsiniz. Bazı tetra türleride nano akvaryumlarda tercih edilebiliyor ancak ne kadar doğru bilinmez bir konu.
Nano akvaryumlarda bitki seçimi
Örneklerden de görebileceğiniz gibi, buradaki amaç ve marifet sanki akvaryumu ufak bir akvaryum değilmiş gibi gösterebilmek. O yüzden küçük boyutlardaki bitkileri tercih etmek yerinde bir karar olur. İnce sazlıklar, ufak yapraklı zemini saran bir bitkiler nanolara gerçekten güzel bir görünüm katıyor.
Uzun lafın kısası, nano akvaryumlar bu hobiye yeni başlayan akvarist adayları için uygun değildir. Nano akvaryumlar daha çok bu hobide uzmanlaşmış kişilerin tercihi olmalıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir