MOBİLYA DA ; MDF Mİ ? SUNTA MI ?


TeradorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 294
TeradorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2014 10:00
Merhaba Hobici Dostlar;

Bilindiği üzere akvaryumlarımızın görselini oluşturun en büyük aksesuarlardan biride Mobilyalarıdır. Akvaryum imalatı yapan ustalarımız çoğunlukla mdf ve sunta işçiliği ile mobilyaları üretmektedir. Fiyatları da büyük oranda buna bağlı olarak ve işçiliğin kalitesine göre değişmektedir.
Sizlerinde yıllardır süre gelen hobi tecrübelerinizden ve değerli akvaryum, mobilya ustalarının tecrübelerinden yararlanarak mdf ve suntanın artı eksilerini tartışmak istedim.

Sitede gezinirken dikkatimi çeken bazı mobilyacıların paylaşımlarını da bilgi amaçlı olarak derlemek istedim.

SAYGILAR...

  • SUNTA (Yonga Levha)
Ağaç liflerinin az yoğunlukta basılması ile meydana gelen, halk dilinde sunni tahtanın kısaltılmasından sunta olarak anılan bu ürün MDF’den sıkıştırma, yoğunluk, liflerinin yapısı olarak farklılıklar göstermektedir. Suya dayanıklılık göstermez.Yalıtım olarak kullanımı söz konusu değildir.üretim özellikleri Sunta’da kaliteyi sağlar.

  • SUNTALAM (Melamin Kaplı Yonga Levha)
Suntalam (Melamin Kaplı Yonga Levha),yaşadığımız tüm mekanların dekorasyonunda, mutfak, banyo ve modüler mobilya üretiminde tercih edilen ve beğeni ile kullanılan ahşap bazlı plakalardır. özel reçetelerle üretilen melaminli reçinelerle emprenye edilen dekor kağıtları yonga levha üzerine yüksek basınçlı preslerde preslenerek  suntalam üretilir. Emprenye esnasındaki kimyasal işlemler sayesinde, çizilmeye, yanmaya ve suya dayanıklı bir yüzey elde edilir.

  • MDF
MDF, “Orta Yoğunlukta Lif Levha” anlamına gelen ingilizce “Medium DensityFiberboard” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.Günümüzde, her tür mobilya üretiminde MDF kullanımı her geçen gün artış göstermektedir. suya ve rutubete dayanıklılık gerektiren ve daha fazla dayanıklılığa ihtiyaç duyulan yerlerde özellikle tercih edilmektedir. MDF, masif ahşap gibi işlenebilmekte, CNC tezgahlarda hatasız kesim, delik ve frezeleme imkanı sağlamaktadır. Temiz yüzeye ve düzgün kenarlara sahip olan levhalar, laklama, boyama ve kaplama gibi işlemler için çok elverişlidir.

  • MDFLAM
Melamin reçinesi emdirilerek emprenye edilen kağıdın MDF tabakaları ile kaplanarak oluşturduğu bir üründür. Emprenye edilmiş kağıdın bu noktada kalitesi MDF-Lam’ın suya, ısıya dayanıklı eksiz yalıtım sağlaması açısında çok önemlidir.

MDF, Medium Density Fiberboard kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.Orta yoğunlukta lif levha anlamına gelmektedir.

MDF'nin özellikleri

MDF aslında sert lif levha ile yonga levhanın üstün özelliklerinin kombine edildiği bir levha ürünüdür. Fiziksel ve mekaniksel özellikleri ile masif ağaç malzemeye alternatif olarak kullanılmaya imkan sağlar.

Yüzey yoğunluğunun yüksek ve az pürüzlü olmasıyla, levha yüzeylerine her çeşit lake, boya ve vernik gibi sıvı yüzey işlemleri uygulanabilmektedir.

MDF levhalarının yüzeyleri her türlü laminat, reçine emdirilmiş kağıt, folyo ve ahşap kaplama ile kaplanabilir.

MDF'nin kenarları son derece düzgün ve sıkı olup, masif çıta yapıştırılmadan lambazıvana açılabilmekte ve her türlü profil verilebilmektedir.

MDF'nin bir diğer üstün yanı ise eğilme direnci, elastikiyet modülü, vida ve çivi tutma gücünün yüksek olmasıdır.

  

Sunta, 
Odun talaşının belli kimyasal birleştiriciler ile karıştırılarak preslenmesi sonucu elde edilen levhadır.
 Odunlar, yongalama makinelerinde küçük parçalara bölünür. Kurutma fırınında belli bir nem oranına indirilir ve eleme işleminden sonra, tutkalla karıştırılır. Alt, orta ve üst olmak üzere, tabakalar halinde serilir. Belirli bir sıcaklık ve basınç altında preslenen malzeme, tutkalın reaksiyona girmesi ile, ‘masif’ bir malzeme haline gelir. Daha sonra zımparalanan levhalar, bekletildikten sonra, tüketime sunulur. Günümüzde ise testten geçirilmiş, suya daha fazla dayanıklı suntalar üretiliyor.

  

Teknolojini gelişmesi ile birlikte maliyetlerin düşürülmesi ve daha fazla kazanç sağlamak adına bulunan yeni ürün ve sistemlerle eskitme mobilyalar yerini modern mobilyalara, modern mobilyalar da modüler mobilyalara ve en nihayetinde neoklasik dediğimiz avangart(avangarde) yeni klasik mobilyara bırakmıştır.

Eskitme mobilyalar ham sunta ya da mdf üzerine ince kaplama ile ya da boyama ile mobilya üretiliyordu. Yeni teknolojilerle daha dayanıklı ve seri üretilmesi kolay olan suntalam ve mdflam malzemeleri ile mobilyalar evrim geçirmiş oldu. Üretimde kullanılan teknolojik CNC makinaları ile suntalam ve mdflam tabakaları şekilden şekle girebilir oldu, sonuçta daha estetik, daha göze hoş gelen ve daha dayanıklı mobilyalar vitrinlerde yer bulmaya başladı.Bildiğimiz gibi sunta ince talaş parçacıkları iken mdf toz halinde bir yapıya sahiptir ve daha yoğundur dolayısıyla daha dayanıklı bir yapıdadır ancak lam kaplama parçacık talaşın suntanın üzerine koruyu tabaka şeklinde konumlaşarak mukavemetini arttırmıştır. Suntalam ana düzeyde lam tabaka kaplıyken kenar kısımları pvc bantla özel makinelerle yüksek sıcaklık değerlerinde yapıştırırlar üretilmekte ve mobilya toplanmaktadır, bu yeni sistemle birlikte mobilya rutubete daha dayanıklı ve yeni bağlantı sistemleriyle daha mukavemetli bir hal almışlardır.

Günümüz teknolojisinde üretilen suntalam mobilyalar daha mukavemetlidirler ve mdflam ya da mdf mobilyalara göre daha uygun fiyata sahiptirler. Mdf malzeme ile üretilen mobilyalar ahşap kaplama ve mdf üzerine lake boyama tekniğiyle daha estetik ve prestijli aynı zamanda dayanıklı bir hal almışlardı. Mdf kaplama ve lake mobilyalar görünüş açısından mükemmel durmalarının yanısıra oldukça dayanıklıdırlar. Suntalam mobilyalar da ham sunta ile üretilen mobilyalara göre daha dayanıklı ve daha zariftirler ayrıca mdf mobilyalara göre daha uygun fiyatlara alınabilirler.

Şu hususa dikkat edilmesi gerekir; Mobilya alırken kullanılan suntalam ve mdflam ın E1 KALİTE STANDARTLARINDA olması gerekir. E1 kalite standardı üretilen malzemenin talaş ve talaş parçalarının bir arada tutunmasına yarayan yapıştırıcının insan sağlığını kötü yönde etki edecek bir malzeme olmaması gerekir ayrıca ANTİKANSOROJEN olması gerekir. Mobilya alım sırasında bunu muhakkak sorunuz zaten kendine güvenen mobilya mağazaları ve firmalar bunu müşterilerine anlatarak satışlarını uygulayacaklardı. Peki bunu müşteriler anlayabilirler mi?. Tabiki da anlayamayız çünkü üretim aşamasını an be an takip edemiyoruz bunun için satın alacağımız mobilyacıya güvenmemiz şarttır.


KAYNAK: http://tr.wikipedia.org/wiki/Sunta , http://tr.wikipedia.org/wiki/MDF , http://www.hatiplermobilya.com.tr/teknikbilgiler.asp , http://www.mobdizayn.com/mobilya-da-sunta-ile-mdf-arasindaki-fark/

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

H@K@NÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/12/2012
İl: Bursa
Mesaj: 1123
H@K@NÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2014 14:37
Tebrikler çok yaralı bi konu olmuş.Elinize sağlık...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali_AsiranÇevrim Dışı

Kayıt: 22/08/2013
İl: Karaman
Mesaj: 156
Ali_AsiranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2014 19:25
Gercekten aciklayici bir konu olmus eline saglik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir