Mısırınızı Besleme


YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2015 09:59
Mısırınızı Besleme

Mısırların ana besin kaynakları kemirgenlerdir. Genç mısırlar kurbağa ve kertenkeleleri de yerler. Mısırınıza çok zor durumda kalmadığınız sürece bu tür besinleri tavsiye etmiyorum çünkü bu besinlerle pek çok parazit, hastalık gelebileceği gibi çeşitli komplikasyonlarda ortaya çıkabilir.
Kemirgenler yılanın en yüksek beslenme değerini sağlarlar.
Beslemede genel kural yılanın orta vücudundan 1,5 kattan daha büyük besinler verilmemesidir. Çok büyük avların sindirilmesi uzun sürer ve içinde çoğalan bakteriler yılana zarar verir. Gereğinden küçük yemlerle beslemek ise sindirimi engellemez ancak büyüme hızını etkiler.
Düzgün kafes şartlarında bir yem 3 gün içinde sindirilir. Yeni doğanlar genelde 5 günde bir beslenir. Mısırlar 90 cm olduğunda yetişkin olurlar. Yetişkin bir erkek doğru boydaki bir yem ile 14 günde bir beslendiğinde kilo vermemelidir. Eğer kilo verirse 7 günde bir beslenmelidir. Yetişkin dişiler 5-7 günde bir doğru yemle, yumurtlama döneminde ise 5 günde bir beslenmelidir.
Mısırınızı donmuş kemirgenlerle besliyorsanız birkaç değişik şekilde eritebilirsiniz. Donmuş pinkyler sıcak su içinde 10 dakikada, yrtişkin kemirgenler ortalama 20-30 dakikada erirler. Burada dikkat edilmesi gereken konu özellikle pinkyleri sıcak suyla çözerken pişirmemektir. Oda sıcaklığında kendi halinde çözülmelerde pinky 60-90 dakika, yetişkinler ise 3+ saatte çözülürler. Kemirgenlerin içinde çözülme aşamasında ortalama 21 oC den itibaren bakteri üremesi başlar.
Besleme konusunda faydalı bir tercih mısırınızın terrasında değil ayrı bir yerde beslenmesidir. Bunun için plastik kutular idealdir. Bu mısırınızı, terranın kapağı açılır açılmaz ele alınma mı? yem mi geliyor? İkileminden kurtarır. Terra dışında beslenen mısırlarda ısırma kazası olmadığına ya da ihmal edilebilir bir düzeyde olduğuna dair değişik kaynaklarda bilgiler var. Beslemeyle ilgili başka bir alternatifte yemi mısırınızın içine kolaylıkla girip çıkabileceği bir kapla terrasına koymaktır. Bu uygulamayı da çok çabuk öğreniyorlar.
Bu arada ben mısırlarımı direk kendi terralarında besliyorum. Bu güne kadar da sorun yaşamadım ve ısırılmadım.
Besleme zamanı olarak akşama yakın gün batımı zamanlarının seçilmesi mısırların doğasına uygun bir tercih olacaktır.

Beslenme Problemi
Mısır yılanları genellikle hevesle ve her yerde beslenirler. Ancak ihmal edilebilecek kadar çok nadir de olsa yeni alınan mısırlar, yer değişikliğine bağlı stres, korku gibi nedenlerden dolayı bir süre beslenmek istemezlerse, onları beslenmeye teşvik için şu yöntemler uygulanabilir:
Gece Beslemesi: Yemleme için havanın kararmasını bekleyin. Antik içgüdüleri geceleri ortaya çıkar.
Hareket: Donmuş yem veriyorsanız, forseps yada maşa ile tutup titreterek yeme hareket kazandırmak ilgisini çekebilir.
Yıkama: Kemirgenler temiz olmayabilirler ve kokuları karışmış olabilir. Yani sorun mısırınızın yemek istememesi değil kemirgenin kemirgen gibi kokmamasıdır. Yeminizi beyaz sabunla yıkayın iyice durulayın. Enteresan derecede başarılı olduğuna şaşırın.
Beyinleme: Mide kaldırmayan bir yöntem olmasına rağmen oldukça başarılıdır. Yemin kafasının üstüne toplu iğne ile bir delik açıp beyin sıvısının akmasını sağlayın akmıyorsa falçatayla kesin, özellikle yavru mısırlarda mükemmel sonuç veriyor. Tecrübeyle sabittir.
Zorla Besleme: Bu yöntem son çare olarak kullanılmalıdır. Sizin için zor, mısır için son derece streslidir. Bilmiyorsanız kullanmayın. Bilen birisinden görerek tecrübe etmeden kullanmayın, aksi taktirde mısırınıza zarar verirsiniz.

Alternatif Yemler
Ne yazık ki Türkiye de yem yada ticari amaçla kemirgen üreten firma yok. Bireysel üreticilerde zaman zaman ya vaz geçiyor ya da ara veriyor. Bu işi profesyonel olarak yapan bir iki firma da ya perakende satmıyor ya da üniversitelerin laboratuarların da tonla işkenceye maruz kaldıklarını görmemezlikten gelip sizin yem yapacağınızı öğrenince etikten bahsediyorlar. Hal böyle olunca ya dondurarak stok yapmak yada 1-2 kafes kemirgen beslemek durumundasınız. Ancak ihtiyatınızın olmadığı yavru mısırınıza pinky bulamadığınız durumlarda; öldürmeden bir süre ve birkaç kez suda bekleterek dış parazitlerinden biraz olsun temizlediğiniz kertenkeleleri, yutabileceği büyüklükteki kurbağa yavrularını verebilirsiniz. Hatta yazın stok yapıp dondurulmuş stoğunuzdan verirken maşanın ucunda sallayarak canlı imajı vererek mısırınızın yemesini sağlayabilirsiniz. Bu da neredeyse her zaman işe yarar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir