Mısır Yılanlarında Teraryum


YasinÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 30
YasinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2015 09:58
Mısır Yılanlarında Teraryum

Teraryum malzemeleri çok çeşit ve şekilde olmalarına rağmen mısırlar için çok kolay ve ucuza mal edilebilir. Önemli olan su ve ısı konularında dikkat etmek ve günlük kontrolleri yapmaktır. Yapacağınız masraf maddi gücünüze ve keyfinize bağlıdır.

Terra
Mısırların metabolizması memelilerin 1/5 i kadardır. Bu nedenle daha az egzersize ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla çok büyük terralara ihtiyaç duymazlar. Çoğu yılan sahipleri cam akvaryumları kullanırlar. Cam akvaryumlar, temini kolay, temizliği kolay ve ucuzdur. Yavru yılanlar için ikinci bir değişiklik istenmiyorsa 40 litrelik standart akvaryumlar iki yaşına kadar idare edebilir. Yetişkinler içinse 75-100 litrelik akvaryumlar idealdir. 250-300 litre gibi uygun büyüklükte tanklarda birkaç yetişkin bir arada tutulabilirse de yavru ve genç yılanlar için Cannibalism riski her zaman vardır ve yetişkin olana kadar tek başına bakılmalıdır.
Diğer bir tercih uygun büyüklükte plastik kaplardır. Pek çok üretici bunları kullanmaktadır.
Ahşap terraların yüzeyleri micro-porlar mikrop ve bakteriler için boyansalar bile yuva oluştururlar.
Terranızı ısıtma, soğutma araçlarının yanına ya da cam kenarına kesinlikle koymayın. Terrada ki aşırı sıcaklık yükselmesi, ani soğumalar yada güneş ışığının sera etkisi yapması mısırınızı kaybetmenize neden olur. Son olarak terranızın kapağını tam olarak kapattığınızda, yırtık, açıklık yada aralık kalmadığından emin olun. Mısırınız kafasını geçirebildiği her yerden kaçabilir.

Isıtma
Diğer yılanlar gibi mısırlar da ektotermiktir. Yani kendi vücut ısılarını üretemez, dengeleyemez ve çevre sıcaklığıyla aynı vücut ısısına sahip olurlar. Yılanınızı kış uykusu haricinde 27-29 oC de bulundurun. Düzgün sindirim için bu gereklidir. Soğuk ortamlarda düşük enerji harcamasına geçerler ve düzgün sindirim yapamazlar. Kış uykusu sıcaklığı ise 7-18 oC olmalıdır.
Odanın ısının ayarlanması her ne kadar terra ısıtma ihtiyacı doğurmasa da beklenmedik durumlar için terranın ısıtılması her zaman daha doğrudur. Unutmamalı ki düzgün sindirim için sıcaklık ayarlaması şarttır. Prensip olarak terranın kenar taraflarından (ortadan değil) 1/3 ü tank altı ısıtıcılarla ısıtılır. En güvenli ve verimli ısıtıcılar tank altı ısıtıcılardır. Isıtmalı kayaları mısır yılanlarınız için kesinlikle kullanmayın.

Saklanma alanları
Mısır yılanları alacakaranlıkta aktiftirler. Gündüz saatlerinde saklanmayı tercih ederler. Tercihen terra içinde bir sıcak alanda, bir de serin alanda mümkün olduğunda ise bir de ortada saklanma alanı oluşturulmalıdır. Ancak serin alana yakın oluşturulacak tek bir saklanma yeri de yeterli olmaktadır. Saklanma alanları ucuz yollu, ağaç kabuğu, saksı, kutu olabileceği gibi mağazalarda satılan özel yapım mağara, yuva ve kovuk gibi malzemeler de olabilir. Bu tamamen zevkinize ve bütçenize kalmıştır.

Isı ve Nem
Yılanlar ektotermik olduğu için sıcaklık kontrolü hayati rol oynar. Bu nedenle terrada birden çok yerde termometre olmalıdır. Sıcak alanlar 27-29 oC, serin alanlar ise 26 oC nin altında olmalıdır.
Mısırların nem toleransı oldukça geniştir. Nemin %15 ila %90 arasında olması kabul edilebilir. Nem deri değişim dönemlerinde önemlidir. Nem ayarı su kabının büyüklüğüyle oynanarak yapılabilir.

Su Kabı
Mısırlar içinde yüzebilecekleri bir büyüklükte su kabına ihtiyaç duymazlar. Su kabının kolay temizlenebilen, mısırınız tarafından devrilmeyecek ağırlıkta ve tercihen açık renkli ve içine girebileceği büyüklükte olması iyi olur. Mısırınıza kene, mayt gibi bir parazit geldiğinde kendisini ıslatır. Bu parazitlerin görülebilmesi açısından açık renk su kabı idealdir. Kap içindeki su kirlendiğinde ya da haftada bir değiştirilmelidir.

Taban Malzemesi (Substrat)
Mısırlar için en güvenli taban malzemesi ağaç parçaları ve ya talaştır. Bu tür malzemeler emici olduğundan dökülen suyu ve atığı emerler. Nem olmayınca bakteri üremesi de olmaz. Talaş kullanmanın diğer avantajı da bölgesel olarak değiştirilebilmesidir. Dışkılama sonrası kirlenen alan kolaylıkla alınabilir. Ayrıca Hindistan cevizi kabuğu torfu, sıkıştırılmış kağıt parçaları, kağıt havlu, gazete kağıdı ve gübre içermeyen çiçek torfu da güvenle kullanılabilir. Ben temizleme kolaylığı ve görsel olarak iyi durması nedeniyle Hindistan cevizi kabuğu torfu kullanıyorum.
Taban malzemesi olarak, kum, çakıl, sedir ağacı türevleri ve ağaç kabuğu kesinlikle kullanılmamalıdır. Kum ve çakıl bakteri üremesine neden olur, sedir toksiktir ve uzun süre temasta sinir sistemi bozukluklarına yol açar. Ağaç kabukları yüksek miktarda kimyasal içerir ayrıca büyük parça yutulması durumunda sindirim sisteminden geçemez. Fındık kabuğu da keskin kenarlı ve az emici olması nedeniyle kullanılmamalıdır. Yapay çim, açık hava halıları ve zemin kaplamaları da sıvıları emip koku yapmaları nedeniyle kullanılmamalıdır.

Temizlik
Malzeme ve terranın temizliğinde rutin olarak pislenen yerler temizlendiği ve dışkılar alındığı taktirde 2-3 ayda bir yapılabilir.
Temizlik için çoğu ev temizlik malzemesi kullanılabilir. En iyi temizlik için 82 oC üzerinde suyla hazırlanmış çamaşır yada bulaşık deterjanlı suda her malzeme ve yüzeyi 10 dakika boyunca bekletin. Sonra iyice durulayın, kuru bir bez ile kurulayın ve tamamen kuruyana kadar açıkta bırakın.
Mısırınızın bulunduğu ortamda oda parfümü gibi kimyasal içeren malzemeler kullanmayın.
Mısırlar bölgelerine bağlı yılanlardır ve markalama yaparlar. Temizlik sonrası terrada yapacakları pisleme normaldir.

Işık
Mısırlar özel bir ışıklandırmaya ihtiyaç duymazlar. Işıksız bir terrada da rahat ederler.

Yerleştirme
Terranız hazırlandıktan sonra en son mısırınız konulmalıdır. Mısırınız yeni terrasına konulmadan önce, kaçabileceği bir yer olup olmadığının kontrolü, saklanma yeri, temiz suyu ve ısı kontrolü mutlaka yapılmalıdır. Yoldan gelen mısırlar, aşırı soğumuş, ısınmış, susamış, yorgun ve stresli olabilirler. Her yönüyle dikkatlice hazırlanmış ve kontrol edilmiş bir terrada stresten daha kolay kurtulurlar. Bazen terrasına geldiği kutuyla koymak ve kendiliğinden çıkmasını beklemek streslerini azaltır. Yolculuk süresince içinde bulunduğu kutu kendi kokusunu taşıdığı için yeni yerine göre daha tanıdık ve emniyetli gelecektir. Ayrıca en az 48 saat süreyle de rahatsız edilmemelidirler.
Evde başka yılanlarınız varsa birkaç hafta birbirleriyle temaslarından kaçının. Yeni mısırınızı min. 30 gün, tercihen 60 gün karantina da tutun. Bir yılanınızla temastan sonra diğerine geçmeden önce mutlaka ellerinizi yıkayın.
Yeni aldığınız mısırlar bazen çok stresli yada heyecanlı gelir ve birkaç gün agresif davranışlar gösterirler. Algısal olarak taşınma ve yeni yerlerine gelişlerine anlam veremezler ve saldırgan olurlar. Bu tamamen korkudan ve kendilerini savunma ihtiyacından kaynaklanır. Bu durumlar ısırılma vakalarının en sık olduğu zamanlardır. Bu durumun en aza indirilmesi için geldiği paketi yeni terrasının içine koyun ve burada açın, içinden çıkmaya zorlamayın, kendisinin çıkmasına izin verin. Bu 1-2 dakikada sürebilir, 1-2 günde. Acele etmeyin. Genellikle ilk keşiflerini gece yaparlar ve terranın kenar duvarlarını takip ederler. Yoldan susamış olarak gelen mısırınızın ilk suyunu kolay bulması açısından, su kabının terranın bir kenarına yakın yada yaslı olması faydalı olur. Bu arada buldukları, başlarını geçirebildikleri ilk delikten de kaçarlar.
İlk beslemeyi mısırınız dolaşmaya başladıktan sonra ya da terrasına konulduktan en az 2-3 gün sonra yapın.


Teşekkür Edenler: [T]199205,Rafayel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir