Mikro Kurt Kültürü Kurulum Ve İdamesini Sağlamak


eddieÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 119
eddieÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2017 18:35
Bu yazıda Mikro Kurt Kültürünü edindiğinizi varsayarak yazmaktayım. Böyle bir yazı yazmamın nedeni bir çok arkadaşa Mikro Kurt Kültürü verdim ve genellikle ayrıntılar sorulmakta, yer, mekan, zaman faktörlerine göre bazı arkadaşlara uzun uzun anlatıyorum, bazı arkadaşlara bu fırsatı bulamıyorum. Kısmen bu sorulara hem yanıt hemde Mikro Kurt Kültürü edinmeyi düşününen arkadaşlara yardımcı bir yazı olabilir düşüncesindeyim.

Mikro Kurt, Infusoria'dan sonra üretimi ve kültürün idamesinin yapıldığı en basit canlı yem diyebilirim. Kültürün tutması (mikro kurtların üremeye başlaması) için en temel iki gıda var. Tabiki bu gıdanın alternatifleri veya eklentileri olabilir. Ben yaklaşık 3 - 3 buçuk yıldır mikro kurt kültümü idame ettirmekteyim sadece bu iki gıda ile :)
[B]1.si[/B] Bayatlamış Ekmek,
[B]2.si[/B] Bebek Bisküvisi.
Besin Yatağını hazırlamak oldukça zahmetsiz ve uzun süre uğraş gerektirmiyor.
(Tercihen) Plastik saklama kabına bir iki parmak yükseklikte olacak şekilde bayatlamış ekmeği önce parçalara ayırıyor sonra suyun altından şöyle bir geçirerek ıslatmış oluyoruz. Bu ıslanmış bayat ekmeklerimizi plastik kaba koyuyoruz. İkinci adımımız ise Bebek Bisküvilerini de parçalamadan suyun altından gezdiriyoruz, bisküviler hafifçe yumuşayacaktır ve ekmeklerin üzerine aralıklı olarak ıslattığımız yumuşamış bisküvilerimizi de koyuyoruz. (Artık) Mikro Kurtlarınıza zimmetliyeceğimiz bir kaşık ile bisküviler ile ekmekleri ezerek mama kıvamına getiriyoruz. Son adımımız da Mikro Kurt Kültürünü bu besin yatağının üzerine serebilir ve 4 ila 10 gün içinde hasat edilmeye hazır mikro kurtlarınız olacaktır. Hadi Afiyet Olsun :)
[B]Dikkat Edilmeli[/B]
Deneysel veya gözlem yapmak amaçla olmasada, her gün mikro kurtlara "merhaba, naptınız diye" bakınca ister istemez gözünüze, aklınıza takılan şeyler oluyor. Benimde dikkatimi çeken noktalar şunlar oldu.
A. Günlük olarak 2-3 dakikalığına kapağını açarak havalandırdığım kaplarda tırmanan mikro kurt sayısının daha fazla olduğu.
B. Oda Sıcaklığının gayet yeterli olduğu. (Genel sorulan sorulara yönelik)
C. Saklama kabının kapağının uzun süre açık bırakılmasında, maalesef mikro kurtlar kuruyor ve ölmüş oluyorlar. Kısacası kültürünüz çöktü.
D. Saklama kabını hiç havalandırmazsam?
Geçtiğimiz yaz, Mikro Kurt Kültürünü kurduğumu balkonda unutarak edindiğim bir tecrübe oldu :) Yaz ayları ya SuPiresi varsa Mikro Kurtlar ikinci planda kalıyor :) Yaklaşık 3-4 ay boyunca hiç havalandırmadığım, hiç hasat etmediğim kültür kurulu bir kabı görünce (Kurduğum anı gözümün önünde film izler gibi izledim) haliyle kültürün çöktüğünü düşündüm ama kültür çökmemişti tabiki içi fıngır fıngır mikro kurt kaynamıyordu ve neredeyse su haline gelen besin yatağının üzerinde ufak ufak kıpırdanmalar vardı. Kabı değiştirmeden aynı kaba ekmek parçaladım, bebek bisküvisi koydum ve rutin havalandırma işlemleri ile o kültürü bu gün hala devam etmekte. Özetle havandırılmayan kaplarda bir süre daha kültür kendini yaşatabiliyor. Bu arada böyle bir durumda ne yapmanız gerektiği de hikayenin sonuç bölümünde :)
E. Ek ve alternatif gıdalar koymak. Açıkçası bu konuda hiç kafa yormadım, çok çeşitli besin yatakları yapanlar var. (Yulaflı, sütlü, spirulina'lı vs..) Ben sadece yukarıda belirttiğim iki gıdayı kullanıyorum yeterli olduğunuda gördüm. Belki mikro kurtların besin değerlerinde oynama yapıyordur ama onuda bilemem :)

Şimdilik burada ara verelim, resim video gibi eklentilerle, tankların su değişimlerini bitirince devam ederiz :))

---
Alıntı Değildir.
Saygılarımla herkese sağlıklı hobiler...

Beğenenler: [T]163884,caga71[/T][T]222028,akemal[/T][T]225665,giyotyn[/T][T]69302,ÖzcanÖzkan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]201072,MertHusmenler[/T][T]69302,ÖzcanÖzkan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smilehÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2014
İl: Yozgat
Mesaj: 32
smilehÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2017 14:43
Tesekkurler Erdogan Bey. Cok guzel ve tane tane aciklayici sekilde anlatmissiniz. Banada yeni bir kültür hediye geldi. Insallah üretebilirim. Sorum olursa burdan yazarim. Hayirli bayramlar..[:iyi:]

Teşekkür Edenler: [T]123410,eddie[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanb85Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 508
sinanb85Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2017 20:08
Merhaba bende ilk defa aldığım mikro kurt kültürünü ilk defa yeni bir kaba aşılamak istiyorum azalma oldu zamanı geldi sanırım
Sebze ile püre halinde karışım yapabilirmişiz bir kaç yerde gördüm
Mesela haşlamış ıspanaktan bir miktar ezip püre halde yeni kuracağım kültüre aşılasam skıntı olur mu
yulaf ezmesi ıspanak veya havuc süt ile yapmak istiyorum

Teşekkür Edenler: [T]170836,senolerdivan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JaponisttÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 9
JaponisttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2018 21:53
Bu yatağı hazirladikdan sonra, mikro kurtlar kendi kendine olușmuyor demi? Mikro Kurt'u satin almalıyız ?[:?][:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EmrullahBosluÇevrim Dışı

Kayıt: 20/07/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 911
EmrullahBosluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2018 23:54
[QUOTE=Japonistt]Bu yatağı hazirladikdan sonra, mikro kurtlar kendi kendine olușmuyor demi? Mikro Kurt'u satin almalıyız ?[:?][:?][/QUOTE]

Bu yazıda Mikro Kurt Kültürünü edindiğinizi varsayarak yazmaktayım. demiş farkındaysanız :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JaponisttÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 9
JaponisttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2018 13:32
[QUOTE=EmrullahBaskan]

Bu yazıda Mikro Kurt Kültürünü edindiğinizi varsayarak yazmaktayım. demiş farkındaysanız :)[/QUOTE]

Yeni kafama dank etti. Peki ilk su piresini nasıl çıkartabiliriz? Forumları çok gezdim fakat bununla ilgili bi makale bulamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AvaLoneÇevrim Dışı

Kayıt: 29/03/2018
İl: Kirklareli
Mesaj: 131
AvaLoneÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2018 12:27
Bugün can sıkıntısından bi karısım yaptım kurt olusumu olur belki diye.

Karısım SÜT +YULAF + BCAA+Optimum Gold Standard Whey +Kreatein biraz saçma gelebilir ama protein mineral deposu tutarsa balıklara cok güzel besin kaynagı olucagını düşünüyorum

29.03.2018 12.00 karısım hazırladım beklemeye bıraktım.

Teşekkür Edenler: [T]250104,Tekin28[/T]
+1: [T]200549,Yurikon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Crash06Çevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2018
İl: Ankara
Mesaj: 102
Crash06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2019 14:51
[QUOTE=AvaLone]Bugün can sıkıntısından bi karısım yaptım kurt olusumu olur belki diye.

Karısım SÜT +YULAF + BCAA+Optimum Gold Standard Whey +Kreatein biraz saçma gelebilir ama protein mineral deposu tutarsa balıklara cok güzel besin kaynagı olucagını düşünüyorum

29.03.2018 12.00 karısım hazırladım beklemeye bıraktım.[/QUOTE]

Sonuç?

+1: [T]222028,akemal[/T][T]231741,SessizSakin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hermişÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 94
hermişÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2022 11:29
İçine süt eklediğim bütün kaplarda aşırı ekşi bir koku ve kabarma oluyor,bence süt iyi bir seçenek değil

+1: [T]61025,onenineone[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir