Microgeophagus altispinosa (Bolivian Ram)


mumin16Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Bursa
Mesaj: 201
mumin16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 17:23




Microgeophagus altispinosa Bakım ve Üretimi
(Bolivian Ram)

Yazan : Rich Grenfell
Wet Pet Gazetesinden, Norwalk Aquarium Society

(Norwalk Akvaryum Topluluğu - NAS) Yazıları

Hayatımın önemli kısmı hobiyle geçti, ancak NAS web sitesini keşfedip, katılana kadar  gerçek bir üretici olamamıştım. İlk başlarda üretici birkaç kişiyle görüşüp onlara takıldım. Artık bir balığı üretebilmiştim! Bu yazının başlığında da gördüğün, benim ilk üretim deneyimim Microgeophagus altispinosa bilinen adıyla Bolivian Ram.

İlk kez onları aynı zamanda çalıştığım dükkanda görmüştüm. İlgimi çeken bu balıkları bilinen şekilde, bir karantina tankına aldım. Güzelce dondurulmuş kan kurdu ve kıyılmış dondurulmuş krill ile besledim, bu arada, bazı bilgiler okudum. Amerikan Cichlidleri hakkında önemli bilgiler aldım bu kitaptan (Linke  ve Staeck kitabı) ve pH nın  alkaline erminde olması gereğini öğrendim. musluk suyumun pH ı 6.8 olması bir problemin oluşabileceği kanısını uyandırdı bende. Dükkandaki suyu test ettim, nötr civarındaydı. Balıklar mutlu göründüğünden bu konuda endişem yoktu. 2 hafta sonra, güzel renklenip, karınları şişkinleşmeye başladı. Herhangi hastalık işareti görmeyince de eve götürdüm onları. Uzunlukları 2.5 santim civarıydı. Sıcaklığı 28, sertliği 4dh, ph ı 6.8 olan 175 litrelik tanka koydum onları. Birkaç anubias bitkisi, su üstüne su mercimeği, ağaç köklerini Java moss ları sararak bitkilendirme yaptım. Diğer NAS üyelerinin önerisiyle dibe birkaç düz kaya koydum. Tereddüt içinde, birkaç ufak tetrada koydum.

Günde 3 kez yemleme yapıyor, dönüşümlü olarak, dondurulmuş , kurutulmuş menü, dondurulmuş kankurdu, dondurulmuş karides, dondurulmuş cam kurdu, ve renkli pul yemlerden oluşmakta. Su değişimi haftada bir  30% .

6 hafta sonra boyları iki kat oldu ve bir çift balık ilgimi çeker oldu. 2 balığım bir kayanın üstünde takılıyordu, ve diğerlerini buradan kovalıyorlardı. Bu durumu NAS üyeleri ile paylaştığımda, onların üremeye hazır duruma geldiklerini söylediler ve öyleydi de. Bir iki gün sonra, balıklarımın bulunduğu odaya girdiğimde onlar ordaydı…. Korudukları kaya üstünde 60 - 70 civarı küçük yumurta. Bu parti yendi 2.partide öyle oldu. 3. partide yumurtalar kırıldı ve  serbest yüzüş oldu, ama 2 gün sonra ortadan kayboldular. Düzenli olarak yumurtlama devam etti, ve yumurtlama davranışlarını daha iyi tanıma imkanım oldu, onları izliyordum ve bir gece başka bir üye ile telde konuşur iken, gözümün önünde yumurtlamalarına şahit oldum! Dişi, kayanın üzerinden birkaç geçiş yaptı ve 3. veya 4. geçişte dişi yumurtalamaya başladı. Erkek diğer balıkları bölge dışında kovalıyor ve koruma vaziyetindeydi. Benim varlığımın farkındaydılar bu yüzden oda ışığını , telefonu kapadım birkaç adım geri çekildim. Dişi 1düzine belki fazla yumurtayı döktükten sonra, erkek yumurtaların üzerinden geçiş yaparak döllüyordu. 45 dakika 1 saat arasında bu sürdü, küçük bir öbek halinde 75 - 100 civarı yumurta görünüyordu. Isı 28 dereceyken 60 saat civarı sonra yumurtalar kırılmaya başladı, 72 saat sonunda serbest yüzüş halindeydiler. Tetralarımı yolcu etmiş ve ana babaları yumurtaları yememişti böylece 4.yumurtlamada serbest yüzüş sağlanmıştı, ana tank suyu ile 20 litrelik bir tankı doldurdum eski bir filtre koydum birazda java mosslu bu tanka yavruları ayırdım. İlk yemlemelerini günde üç kez mikro kurtla yaptım. 2 hafta kadar sonra, havanda döverek ufaladığım renkli pul yem, spirulina pul yem ve dondurulmuş kurutulmuş küçük lokmalarla krill yemle yemleme yaptım . pul yem ile yemlemenin yaklaşık haftasında, yaşayan yavru sayısı azaldığını fark ettim. Yeterli su değişimi yapmamış olabileceğimi düşünerek kalan sonraki her günlerde 25% değişime başladım, ama sadece 10 tanesini yaşamda tutabildim yavruların. Bu noktada 2 santim ve NAS da satışa çıkana kadar 40-litrelik tanka tuttum onları.

Yavruları büyütürken diğer yandan yumurtlamalar devam etti!

14 - 20 günde bir yumurtluyorlar. Çoğuna boş yerim olmadığından doğa kanunlarına bırakıyorum olayı. Bebişlerin tetralar tarafından yendiğini gözlemledim. Bir kerede birkaçını götürebilmekte midelerine.

İlkin şunu söylemeliyim ki, problemleri rahat aştım ( yavru kaybı dışında). Yemleme, suyu bozmakta nitrojeni arttırmakta. Fikir ve yardımları için, ve özellikle tüm telefon aramalarıma katlanan Sal, Don, ve Ken e teşekkürü borç bilirim!

Üretimde bilinmesi gereken em önemli konunun ( bence), güzel kaliteli yem ve suyun son derece önemli olduğudur. Üreme ortamının balığa uygun sağlamada önemli. Önceden bağımlıysam şimdi gerçekten bağımlıyım! Şuan Apisto nun 5 farklı türüne sahibim ve gelecek aylarda onlarla şansımı deneyeceğim.


 

 

mumin162008-09-08 12:51:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 17:28
Bilgi için teşekkür ederiz!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

davuttÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2008
İl: Nigde
Mesaj: 3
davuttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2008 18:07
Selam galiba senin tecrüben bende beslemek isriyorum iletişim kursak iyi olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir