Metal Halide


TheWindÇevrim Dışı

Kayıt: 21/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 155
TheWindÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2007 02:33
Arkadaşlar linkteki ürünler ile azoo(166ytl-www.hepsiburada.com da)metal halide arasındaki fiyat farkının sebebini bilen yok mu?  http://www.garantialisveris.com/ozdenelk/str_dept_prod.asp?s tart=10&deptID=21796 TheWind2007-1-24 2:35:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2007 03:05
Arkadaşlar MH lambalarla ilgili bir tavsiyede benden. Eğer elektrik hattınıza güvenmiyorsanız kesinlikle yeni hat çektirin.Yoksa duvarın içinden gelen kokular kötü sürprizlarin habercisidir. MH lambalar bizim sahne aydınlatmasında kullandığımız Par64 ve Par56 duy/ampullerinin ufak modelleridir.(flamalı lamba diye geçer hepsi) Biz trifaze eletrik kullanıp 3x63 Amper dimmer ile flamaları ısıttıktan sonra ışıkları açarız. Eğer balastları patlamasa bile elektrk gidip gelirse lamba/flama ömrü yarıya iner. Ayrıva ilk ateşlediğinizde acayip bir şekilde yüklendiğinden tasarruf ettiğiniz elektiriği amper olarak bir kerede çeker. Aşağı yukarı florasanla aynı hesaba gelir. Deniz akvaryumu ya da çok yüksek bir bitkili tankınız yok ise işten anlayan elektrikçi (para için bu işi yapmayan para için yapanlar anlamaz) tanıdığınız yoksa bulaşmayın derim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucakbiletiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2006
İl: Tokat
Mesaj: 289
ucakbiletiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 16:13
ÇOk uzun zaman olmuş ama yanlış verilen bir bilgiyi düzeltmek istedim. Percula arkadaşım = MH lambalar bizim sahne aydınlatmasında kullandığımız Par64 ve Par56 duy/ampullerinin ufak modelleridir.(flamalı lamba diye geçer hepsi)
Şeklinde bilgi vermiş ancak MH ( Metal Halide ) lambalar flamanlı lambalar değildirler. Aksine fotoflash lambaları gibi gaz deşarjlı lambalardır.Yani elektrik akımı özel gaz üzerinde taşınarak bir nevi elektrik atlaması veya tabir yerinde ise kısa devre yaparlar.Açığa çıkan atlma ışık olarak yansır.Lamba ısındaktan sonra hemen hemen floresan lamba kadar enerji sarfiyatı yapmaktadır.Dolayısı ile evinizin tesisatı ciddi anlamda çok çok kötü durumda değilse hiç korkmayın.Aşağı yukarı ilk ateşlemede 3-5 Ahmper akım çeker.
NOT = Yukarıda yazdıklarım kesinlikle bilimsel açıklamalar olmayıp kendi test ve tecrübelerim ile açığa çıkan bilgilerdir.Hatalı isem lütfen bilgilendiriniz.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliMuratÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 640
AliMuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 17:25
O zaman ben bir yaşıma daha girdim MH lambalar , floresan ve diğer tasarruflu ampüllerden daha tasarrfuludur mu dendi ben mi yanlış anladım. Bilen biri aydınlatsın lütfen? Dead

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2007 22:37
Hasan Bey söylediklerinizde haklısınız. Ancak 150 watt MH lambalardan bahsediyorsak. Watt hesabı ortada florasanlar kaç watt MH kaç watt. Ayrıca sarfiyat hesabına girerseniz florasan ve MH aynı işi yapmıyor. Karşılaştırmak yanlış. Arkadaş 250 watt lardan bahsetmiş. 250 watt lambalar özel sigortalarla kullanılması gerekir. ( gecikmeli vb... ) 16 amper sigortayla bir deneme yapın isterseniz. :) Madem bu lambalar gazlı o zaman bana izah edermisiniz. Neden elektriğini kesip tekrar yaktığımızda lamba soğuyana kadar tekrardan yanmıyor. Acaba flama mı ısındığından tekrar ateşlemiyor. Yoksa gazı mı kesiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

spikemanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/06/2007
İl: Denizli
Mesaj: 59
spikemanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2007 23:43
Arkadaşlar hakan beyin(uçak bileti) tecrübelerine güvenin derim, Hakan beyin, Cem beyin ve ismini hatırlayamadığım birçok arkadaşın sayesinde evimde elyapımı projeksiyon yaptım televizyonımu dev ekranda izliyorum. Konuyla ilgili değil ama hakan beyin nickini görünce teşekkür etmek istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucakbiletiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2006
İl: Tokat
Mesaj: 289
ucakbiletiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2008 02:37
Öncelikle Süleyman arkadaşıma bana olan güveni için teşekküredererim.Umarım Elyapımı Projeksiyon konusunda da yardımlarım dokunmuştur.

Sevgili Onur bey ;
Mh lambalar kesinlikle ama bunu kati olarak yazılyorum kesinlikle flamanlı lambalar değildirler.
Flaman bildiğiniz üzere iki yükselti arasına kıvrımlar oluşturularak daha uzun tel kullanımı sağlanarak, oluşturulmuş tungsten metalinden yapılırlar, gerilim uygulandığında ısı ve dolayısı ile ışık üretirler.Ayrıca tungsten metalinin tamamen yanarak küle dönüşmemesi için lamba içinden oksijen boşaltılıp argon gazı ile desteklenmiştir.Ayrıca flamanlı lambalar hemen yakılıp hemen söndürülebilir.Evimizdeki klasik armut tabir edilen lambalar bu türlerdendirler.

Mh lambaların çalışma prensibini bir üst mesajımda yazdığımdan yinelemiyorum.

Gelelim sorunuza, Neden elektriğini kesip tekrar yaktığımızda lamba soğuyana kadar tekrardan yanmıyor. Acaba flama mı ısındığından tekrar ateşlemiyor. Yoksa gazı mı kesiliyor.Diye sormuşsunuz.

Dilimin döndüğünce açıklayayım ;
Onur bey lambanız ilk ilk çalıştırıldığında lambanın ısıtıla bilmesi için ateşleyici devremiz lambaya normal çalışma akımından daha fazla akım gönderir bu olay bir kaç saniyelik bir durumdur ve lamba ısındığı anda biter.Çünki lamba ısındığında artık  elektrik iki  kontak arasında  ısınan gaz üzerinden rahatça akmaya başlar.

Burası önemli ;
Eğer lambanızı sıcakken kapatıp içindeki gaz soğumadan açarsanız zaten sıcak olan lambamıza çalışma gereksinimiden fazla akım yollanacaktır, lambanızda bu gelen akımı ısınmış gaz üzerinden direkt ateşleyicinize geri döndürecektir bir nevi kısa devre durumu oluşacaktır.Çünki ısınmış gazımız artık gereken en iyi iletim durumundadır. Dolayısı ile ateşleyiciniz aşırı yüklenecektir ve ateşleyici üniteniz zarar görecektir,  hatta patlayacağına emin olabilirsiniz.

Ancak günümüzde artık klasik balast ve ateşleyici yani ignigatör yerine elektronik kontrollü balastlar üretilmiştir ve lambayı elektronik olarak kontrol edebilmektedirler.Böylece lamba sıcakken dahi tekrar yakıldığında bazı modeller ateşlemeyi kesmekte, Bazı model elektronik balastlar ise lambanın çektiği akımı algılayarak lambaya gerektiği kadar akım yollamaktadırlar.Böylece lambanın sıcakken dahi tekrar yakılabilmesi mümkün hale gelmiştir.Ben tankımda halen eski tip klasik sargılı balast ve ignigator ile 150 watt mh lamba kullanmaktayım.

Konuyu fazla uzatmayacağım internette ararsanız çalışma prensibini daha iyi anlayacaksınız.Ama flaman konusunu açıklığa kavuşturduğumu umut ediyorum.
Aşağıdaki resime dikkatli bakarsanız flaman yerine gaz deşarj odacığını görebilirsiniz.Son olarak araçlarda yeni yeni kullanılan xenon farlarda birer minyatür mh lambalardır ve elektronik balastlıdırlar.Sıcakken bile açılıp kapanabilirler.

Sevgili Ali bey ; Bir floresan lamba ile mh kıyaslamak biraz zor olsada 150 watt'a eşdeğer bir kaç adet florsanı çalıştırdığınızı varsayıyorum çünkü ben tek başına 150 watt floresan görmedim ama bu olmadığı anlamınada gelmeyecektir,  kullandığınız floresanların sarfiyatı ile 150 watt mh bir lambanın sarfiyatı birbirine yakın sayılabilir diye tahmin ediyorum tabiki bu test edilmeden kesin bir şey söyleyemeyeceğim.

Hemen Tekrar Mh kullanacak arkadaşlarımı Mh lambanın ışığının güneşe en yakın kelvin değerinde olduğunu , dolayısı ile direkt olarak lambaya uzun süreli bakmamaları gerektiğini ve lambanın ultraviole ışınları yaydığını bu yüzdende cildinize uzun süreli ışığının temasından kaçınmanız gerektiğini hatırlatayım.Her ne kadar üzerinde uv stop yazan lambalar olsada güvendiğiniz bilindik firmalar dışındakilere pekte güvenmemenizi tavsiye ediyorum.

Not = Yukarıdaki bilgilerimde hatalı isem lütfen uyarınız arkadaşlar.Ben yazdıklarım kesinlikle doğrudur demiyorum ama süleyman arkadaşımında bahsettiği sitede uzun soluklu çalışmalar yaparken edindiğim bilgileri araştırma ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmaktan ziyade bir amacım yoktur.

Saygılarımla.




ucakbileti2008-01-06 03:10:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2008 05:31
Ben bu başlığı unutmuştum. Sizin yazdıktan sonra elektronikçi arkadaşımlada bu konuyo tartıştık. Oda gazlı olduğunu söyleyince eski bir lambamı kırıp baktım hakılısınız. MH ler gazlı lambalarmış. Bu başlık gayet güzel oldu bende ek bilgiyi ekleyeyim. 10.000 Kelvinler Sarı - Beyaz, 14.500 Kelvinler Beyaz-yeşil, 20.000 Kelvinler ise Mavi- beyaz yanıyor. Kelvin yükseldikçe lambanın verdiği PAR - lümen değeri düşüyor. Piyasada vitrin aydınlatması vb... için satılan 6.500 kelvinler en yüksek par güç değerine sahipken düşük kelvininden dolayı akvaryumlarda aşırı yosun oluşturduğu için bunarı kullanamıyoruz. Ayrıca UV koruması olmayan armatürlerle MH ile aydınlatma yaptığımızda bazı canlılar yaydıüğı UV ışınından ölebiliyor, zarar görebiliyorlar.  Hakan Bey bilgiler için çok teşekkür ederim. BU başlık bayağı bilgilendirici oldu.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ucakbiletiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2006
İl: Tokat
Mesaj: 289
ucakbiletiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ocak 2008 23:08
Onur bey verdiğiniz ekstra bilgiler için ben teşekkürederim.

Umarım tankında mh lamba kullanacak arkadaşların kafasına takılacak soruları birlikte irdeliyerek sorular oluşmadan cevapları vermiş olduk inşallah.

Seviyeli bir tartışma ortamında sizinle birlikte bir konu hakkında beyin fırtınası yapabilmek beni ciddi anlamda memnun etti.Ve Sayenizde geçmişte elyapımı projeksiyon ile uğraştığım günlere gidip tekrar gelmekle kalmayıp kelvin değerleri hakkında bilgilerimide güncelleme fırsatı yakaladım.

Sağlıklı balıklar ve sağlıklı bir yaşam dilerim.Yeni bir konu hakkında görüş alışverişi yapabilmek dileğiyle.
Saygılar sunarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2008 01:35
Bende teşekkür eder. Saygılar sunarım......

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oceanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 153
oceanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2008 19:27
Forumlarda metal halide ile ilgili tek konu bu olduğundan sorumu burada sormak istedim. Benim 75 cm yüksekliğinde bitkili discus akvaryumum var. Akvaryum kapağının üstüde akvaryumun yaklaşık 25 cm üstünde. Akvaryum kapağının karşılıklı iki köşesine birer 150 watt lık metal halide koysam ve bunları diğer  köşeye doğrultsam balıklarım zarar görür mü? Şuanda 4 adet 120 cm lik florasan var ancak yeterli gelmiyor. Aydınlatma konusunda başka ne yapabilirim? 
 
ocean2008-04-11 19:31:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 05:59
BEnce T5 florasan kullanın hem daha fazla flo ekleyebilirsiniz hemde daha az ısı yayan bir aydınlatma olur. MH çok ısı veriyor yazın başınıza bela. ( gerçi kapalı mekanda kışında bela oluyor )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oceanÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 153
oceanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 15:16
Buharlaşan su dolayısıyla balastlar kablolar mahvoluyor. Açıkcası florasanlardan bu yüzden bıkkınlık geldi. Balıklar discus olduğundan sıcaklık sorun olmaz. Ama asıl korktuğum metal halidenin yaydığı uv dolayısıyla balıkların etkilenmesi. Bu yükseklikte metal halideler balıkları etkilerler mi?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 18:19
UV korumalı armatürler var. Giesmann, Aquamedic Sfiligoi fiyatlar oldukça tuzlu. 1000 - 2000 Euro arası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir