Meleklerle ilgili sorularınıza cevaplar


mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Şubat 2013 15:24

Merhaba arkadaşlar. Doğal olarak bana melek balıkları ile ilgili çok soru geliyor. İmzamda yazdığım gibi cevabından herkesin faydalanacağı soruları lütfen özel mesaj ile sormayın. Forumda başlık açıp o başlık altında sorun. Böylece hem ben aynı soruya benzer cevapları tekrar tekrar yazmamış olurum. Hem de burada paylaşılan bilgiden herkes yararlanmış olur.

Bundan sonra bana özel mesaj ile gelen sorulara bu başlık altında cevap vereceğim.

Bugün gelen bir mesaj:

"İyi günler mutlu abi melek üretimi düşünüyorum ama hiç tecrübem yok malesef daha önce yumurta yapıstıran amerikanlarla tecrübe kazandım biraz olsada ama melekte hiç tecrübem yok üretimi nasıl sağlıyorsunuz balıklarınızın maşallahları var biraz arastırma yapıyorum şu an daha almadım çiftleri çiftler yumurtladıgında çifti çıkarıp metilen damlatıp hava motoru çalıştırdıgımızda yavrular çıkar mı ? kaç derece olması gerekir , olumlu olmumsuz yanıtların için çok teşekkür ederim şimdiden Mutlu abi iyi günler :)"

1) Üretimi nasıl sağlıyorum?
Forumda defalarca sorulan bir soru. Sorduğunuzun tam olarak ne olduğuna bağlı olarak bu sorunun cevabı da değişiyor. Genel olarak balıkların sağlıkları tam yerinde olmalı. Dengeli beslenmiş olmalılar. Yavrudan anaç boya sağlıkları iyi, gelişimleri eksiksiz tamamlanmış olmalı. Kaliteli kaynaktan alınmış anaçlar olmalılar. Su temiz, sıcaklık uygun olmalı. Sonrası balıkların hormonlarına kalmış. Bu kadar genel değil daha özel sorular sorarsanız, örnek "üretim yaptığınız akvaryumun boyutu nedir" gibi, sorularınızın cevapları da daha net olacaktır.

2) Çifti çıkarıp metilen damlatıp hava motoru çalıştırdığımızda yavrular çıkar mı?
Anaçlarınız sağlıklı balıklar ise evet.


3) Kaç derece olması gerekir?
25-29 derece aralığında başarılı olabilirsiniz. Ben 26-27yi tercih ediyorum.


Beğenenler: [T]127273,sinanistanbul[/T]
Teşekkür Edenler: [T]155003,KillLaKill[/T][T]26181,yakaryus[/T]
+1: [T]127273,sinanistanbul[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tamer0618Çevrim Dışı

Kayıt: 26/06/2008
İl: Ankara
Mesaj: 236
tamer0618Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2013 21:04
1- Damızlık bir meleğin gövde boyu ne kadar olur? 
2- Kaç ayda damızlık olur?

şimdiden cevap için teşekkür ederim Mutlu abi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 11:01
[QUOTE=tamer0618]1- Damızlık bir meleğin gövde boyu ne kadar olur? 
2- Kaç ayda damızlık olur?

şimdiden cevap için teşekkür ederim Mutlu abi.[/QUOTE]
Tamer,
 
1 - Balıkların gövde boyundan çok yaşı önemli. Balıklar ırk (bazı ırklar diğerlerine göre daha küçük kalır bazıları daha çok boylanır), büyüme şartları ve beslenme (su değişimleri, protein ağırlıklı yem vs.), genetik (tüm koşullar aynı bile olsa farklı bireyler farklı boylanabilir) durumlarına göre hızlı veya yavai boy atabiliyorlar.  Aslında belirli çevresel ve ırk koşulları verildikten sonra bir aralıktan bahsedilebilir. 5-10 litrelik pet şişelerin kapakları var ya. Genç bir anaç için (ilk yumurtlama ve civarı), bu kapak ortalama bir boy denebilir. Bu ortalamanın %25-30 altı ve üstü olabilir. Yaşını başını almış bir anaç için teneke kola kutusunun çapı ortalama bir boy olabilir. Gene bunun %25-%35 üstü ve altı normal bir aralık. 2 yaş ve üstü balıklar için konuşursak erkek olanların bu teneke kola çapından büyük, dişilerin de altında kalmaları normaldir.
 
2 - Gene aynı etkenlere bağlı. 8-18 ay arası olabilir. Normali ve en sağlıklısı 12 ay. Yani balığın yumurta dökecek boya 12 ayda gelmesi benim tercihim. 8 ayda yumurta döken dişiler genelde küçük kalırlar. Her zaman istisnalar olabilir 5 aylıkken yumurta döken balıktan bahsedildiğini duymuştum. Ama istisnalar kaideyi bozmaz.
 
 
 

Beğenenler: [T]84446,EnargoN[/T][T]76661,aQuaLand[/T]
Teşekkür Edenler: [T]155003,KillLaKill[/T][T]127273,sinanistanbul[/T][T]172128,molinazim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thenÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2012
İl: Konya
Mesaj: 141
thenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 19:10
İlk serbest yüzüşe geçen balıkları nasıl besleyebiliriz, ben artemia yerine kapsül artemia verdim fakat yavruların hepsini 1 hafta içinde kaybettim, tam olarak neden öldüklerini bilmiyorum, kapsül artemia yımı çok verdim yoksa yavrular yemedimi anlam veremedim o yüzden sayın hocam 100 kadar yavruyu nasıl besleyebiliriz, ne kadar ölçülerde ve ne sıklıkla, değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2013 21:17
Yeni yüzüşe geçen yavrular için dekapsüle artemia iyi bir yem değil.

Aşağıdakilerden biri olmalı.

1) Yumurtadan yeni çıkmış canlı artemia
2) Mikrokurt
3) Yumurta sarısı
4) İnfusoria

Bu tercih sırasıyla. En iyi yem artemia o olmazsa mikrokurt o da olmazsa yumurta sarısı herkes yapabilir. Yumurta sarısının kötülüğü suyu çabuk bozması. O konuda önlem alınması gerekli.

Günde en az 2 tercihen 4-7 arası yemlenmeleri gerekli.

Ne kadarı anlatmak çok zor. Karınlarının şiştiğini (ama patlayacak kadar değil) görecek kadar.
mgokkavas2013-03-05 21:20:54

Teşekkür Edenler: [T]155003,KillLaKill[/T][T]127273,sinanistanbul[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avcımuratÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 55
avcımuratÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2013 11:29
Belırlı bır boya gelen melek yavrularımı anı olumlerle kaybedıyorum bıraz yemı azalttım ama yınede ara sıra öluyorlar.kucuklerde bu sorun yok buyuyenlerde oluyor yem olarak canlı artemıya verıyorum sızce bunun nedenı ne olabılır. Tesekkurler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2013 15:49
O tip problemler zaman zaman bende de oluyor. Sürekli canlı artemia verilmesi, bunun iyi süzülmemesi, iyi yıkanmaması bir neden olabilir.
 
İkincisi eğer yavrular anaçlar tarafından bakıldılarsa (yani larvalar ayrı tankta değil anaçlarla aynı tankta serbest yüzdülerse; özellikle belli bir boya kadar) o zaman anaçlardan solungaç kurtçuğu vesaire gibi parazit almış olabilirler.
 
Ölüm tarzı nasıl? Karınlar şişip hareketsiz kalma şeklinde mi? Yoksa ani ani soluma şeklinde mi? Veya nasıl?

Teşekkür Edenler: [T]155003,KillLaKill[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak ERDOĞANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 875
Burak ERDOĞANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2013 17:20

Merhaba,Benimde bir sorum olacak Mutlu Bey.

Meleklerim yumurta döktükten sonra, akvaryumu sineklikle böldüğüm kısma aldım.Hava taşı ve mantar ilacı döktüm.24 saati geçtikten sonra mantarlaşmalar oldu.Bende mantarlaşanları kürdan yardımıyla temizledim.Bu şekilde 2 gün sürdü.Tabi mantarlaşan yumurtaları kürdanla aldıkça yere düştüler.Daha sonra 2.günün sonunda kalan yumurtalar koyulaştı ve 1 gün içinde hepsi yere düştü.Bu normalmidir ? Yalnız benim kafama takılan asıl soru,kendini hareket ettiren yumurtalar dipteki pisliklere,mantarlaşan yumurtalara veya birbirlerine yapışık gibi duruyorlar.Yumurtalar dipteki pisliklerden dolayıda mantarlaşır diye düşünüyorum.Bunun için neler yapmalıyım.Şimdiden teşekkürler.

Burak ERDOĞAN2013-03-07 17:22:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2013 19:42
Burak Bey,

Sizin tercih ettiğiniz yolu tercih etmenizin illa ki bir sebebi vardır, sizin yaptıklarınızın birebir üstünden geçip yanlışları bulmak yerine genelde önerilen yollardan 1-2sini kısaca anlatayım. Sizde oluşan problemin en az bir sebebi vardır ama sebebi bulmak için çok yazışmamız sizin gözlemleriniz bize doğru aktarımınız vesaire gerekir.

Öncelikle iki temel yoldan birine karar verin. Yumurtalar anaçlarla mı kalacak, yoksa ayrılacak mı? Ben sizin yukarıdaki tarifinizden bir sineklikle bölme olduğunu anladım ama anaçlar ne tarafta kaldı? Bunu anlamadım.

Sizin anaçlar yavrularına bakan ve koruyan anaçlar olduğu için sizin için en kolayı yumurtaları anaçlarla bırakmak olacaktır. Onu yaparsanız, anaçlarınız yere düşen larvaları da toplarlar aradan ölen yumurtaları da ayıklarlar. Bu durumda akvaryumda hiçbir kimyasala ihtiyacınız yoktur. Eğer problem olursa problemi suda aramanız gerekir. Suyun çok sert olması veya organik ya da inorganik olarak kirli olması.

Eğer yumurtaları ayıracaksanız kesinlikle cama cam bir akvaryuma veya akvaryumda yüzdüreceğiniz plastik bir kaba almalısınız. Ben ikincisini tercih ediyorum. Bu durumda da herhangi bir ilaca ihtiyacınız yoktur. Mantarlaşma denilen olay sadece ölen yumurtaların başına gelir. Yumurtalar ölmezse mantarlaşmaları da mümkün değildir.

Dolayısıyla ben metilen mavisi veya mantar ilacını önermiyorum. Ama bu benim yöntemim.

Tabii ki benim aklıma gelmeyen sizin sormayı düşünmediğiniz pekçok detay vardır bunlara ulaşmanın yolu ısrarla denemek yanılmak yanılırken sizin sormanız bizim de dilimizden geldiğince cevaplamamız. Ben orada olsam ve olaylara anında müdahale ediyor olsam elbette ki neyin yanlış olduğu hemen ortaya çıkar ama işin zevki de sizin bunları kendiniz ortaya çıkartmanız ve kendi yoğurt yiyişinizi oluşturmanız. Sizin için ne çalışıyorsa onu bulmanız.

Ben hep bahsedilen ama faydasını şu ana kadar göremediğim bazı uygulamaları sıralayayım:

1) Hava vermek
2) Metilen mavisi
3) Mantar ilacı

Bunların herhangi bir faydasını görmedim, duruma göre zararları olabilir.


Teşekkür Edenler: [T]155003,KillLaKill[/T][T]127273,sinanistanbul[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak ERDOĞANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 875
Burak ERDOĞANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2013 21:05
[QUOTE=mgokkavas]Burak Bey,

Sizin tercih ettiğiniz yolu tercih etmenizin illa ki bir sebebi vardır, sizin yaptıklarınızın birebir üstünden geçip yanlışları bulmak yerine genelde önerilen yollardan 1-2sini kısaca anlatayım. Sizde oluşan problemin en az bir sebebi vardır ama sebebi bulmak için çok yazışmamız sizin gözlemleriniz bize doğru aktarımınız vesaire gerekir.

Öncelikle iki temel yoldan birine karar verin. Yumurtalar anaçlarla mı kalacak, yoksa ayrılacak mı? Ben sizin yukarıdaki tarifinizden bir sineklikle bölme olduğunu anladım ama anaçlar ne tarafta kaldı? Bunu anlamadım.

Sizin anaçlar yavrularına bakan ve koruyan anaçlar olduğu için sizin için en kolayı yumurtaları anaçlarla bırakmak olacaktır. Onu yaparsanız, anaçlarınız yere düşen larvaları da toplarlar aradan ölen yumurtaları da ayıklarlar. Bu durumda akvaryumda hiçbir kimyasala ihtiyacınız yoktur. Eğer problem olursa problemi suda aramanız gerekir. Suyun çok sert olması veya organik ya da inorganik olarak kirli olması.

Eğer yumurtaları ayıracaksanız kesinlikle cama cam bir akvaryuma veya akvaryumda yüzdüreceğiniz plastik bir kaba almalısınız. Ben ikincisini tercih ediyorum. Bu durumda da herhangi bir ilaca ihtiyacınız yoktur. Mantarlaşma denilen olay sadece ölen yumurtaların başına gelir. Yumurtalar ölmezse mantarlaşmaları da mümkün değildir.

Dolayısıyla ben metilen mavisi veya mantar ilacını önermiyorum. Ama bu benim yöntemim.

Tabii ki benim aklıma gelmeyen sizin sormayı düşünmediğiniz pekçok detay vardır bunlara ulaşmanın yolu ısrarla denemek yanılmak yanılırken sizin sormanız bizim de dilimizden geldiğince cevaplamamız. Ben orada olsam ve olaylara anında müdahale ediyor olsam elbette ki neyin yanlış olduğu hemen ortaya çıkar ama işin zevki de sizin bunları kendiniz ortaya çıkartmanız ve kendi yoğurt yiyişinizi oluşturmanız. Sizin için ne çalışıyorsa onu bulmanız.

Ben hep bahsedilen ama faydasını şu ana kadar göremediğim bazı uygulamaları sıralayayım:

1) Hava vermek
2) Metilen mavisi
3) Mantar ilacı

Bunların herhangi bir faydasını görmedim, duruma göre zararları olabilir.

[/QUOTE]

Teşekkür ederim öncelikle.

Amacım yavrular çıktıktan sonra 250 litrelik tanka alıp balıkları orada boylandırmak.Yani anaçlarla beraber kalmıcaklar.Çünkü litre yetersiz gelebilir.
Yumurtaları akvaryumun diğer bölgesine aldım.Anaçlar aynı bölmede kaldı.Aslında neden aldım bilmiyorum.Keşke almasaydımda dediğim oldu.Daha önce okuduğum yazılarda hep ayrılması gerektiği yazıyordu.Bende buna istisnaden ayırdım.Ama ayırmayıpta yumurtaları anaçlara bıraksaydım eminim daha kolay olurdu :) Bundan sonra ki batımlarda kesinlikle ayırmayı düşünmüyorum.Belli boya geldikten sonra başka bir akvaryuma alıcam.

Şu an yumurta kesesi olan yavrular akvaryum tabanında kendilerini hareket ettiriyorlar ve bazıları dipteki pisliklere yapışmış durumda.Yani yavruların dipteki pisliklere veya birbirlerine yapışık olmaları yavrunun ölmesine sebep mi benim öğrenmek istediğim konu bu ?Ben çünkü tropheus yumurtalarında pisliğe yapışan yumurtaların mantarlaştığına çok kez şahit oldum.

Önerileriniz için tekrar teşekkürler.Bazı şeyler demek ki hep ezberden yapılıyor.Bunu tropheusa ilk başladığımda da yaşamıştım ve daha sonra bazı şeylerin yanlış yada eksik yapıldığını gördüm.Dediğiniz gibi bunuda yine kendim tecrübe ederek bulcam.



Burak ERDOĞAN2013-03-07 21:07:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgokkavasÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 29/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 576
mgokkavasÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 01:55
Evet tabii ki o dipteki artık organik madde içinde bakteri yoğunluğu yüksek, larvaların orada bulunmaları bakteri nedeniyle ölmelerine kesinlikle bir sebeptir. Anaçlar hiçbir zaman yerde bırakmıyorlar. Bazen cama cam bir akvaryumda hiç bir obje yoksa ve yan duvarlar ile taban arasında fark göremiyorlarsa taban camını mükemmel bir şekilde temizleyip oraya taşıyabilirler. Ancak nereye taşırlarsa taşısınlar önceden orayı ciddi bir şekilde temizlerler. mgokkavas2013-03-08 01:55:36

Teşekkür Edenler: [T]155003,KillLaKill[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuratBurakÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 147
MuratBurakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 03:07
Melek balığı hiç beslemedim her zaman çok narin geldiler bana ..
Ama oturdum konuyu okudum ve bu kadar bilgi edinmeye çalışıp canlıların doğal ortamını aratmamak için uğraşan tek deli ben olmadığımı görünce mutlu oluyorum :))

Emeğinize sağlık, değerli bilgileriniz için teşekkürler :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

thenÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2012
İl: Konya
Mesaj: 141
thenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 09:24
(Eğer yumurtaları ayıracaksanız kesinlikle cama cam bir akvaryuma veya akvaryumda yüzdüreceğiniz plastik bir kaba almalısınız. Ben ikincisini tercih ediyorum. ) 

Sayın hocam ben şu kısmı anlamadım (akvaryumda yüzdüreceğiniz plastik kap) nasıl bir sistem nasıl kullanıyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak ERDOĞANÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/03/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 875
Burak ERDOĞANÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2013 12:52
[QUOTE=mgokkavas]Evet tabii ki o dipteki artık organik madde içinde bakteri yoğunluğu yüksek, larvaların orada bulunmaları bakteri nedeniyle ölmelerine kesinlikle bir sebeptir. Anaçlar hiçbir zaman yerde bırakmıyorlar. Bazen cama cam bir akvaryumda hiç bir obje yoksa ve yan duvarlar ile taban arasında fark göremiyorlarsa taban camını mükemmel bir şekilde temizleyip oraya taşıyabilirler. Ancak nereye taşırlarsa taşısınlar önceden orayı ciddi bir şekilde temizlerler. [/QUOTE]

Çok teşekkür ederim.Yerdeki organik maddelerden dolayı bir çok yavruyu kaybettim.Bundan sonra kesinlikle ayırmayı düşünmüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir