Mavi ışık yosun yapar mı?


yelkarasiÇevrim Dışı

Kayıt: 10/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 94
yelkarasiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2006 05:21
Algleri bitki akvaryumunda doğal yollarla yok etmemiz mümkün değildir. Kimyasal yolları da pek kullanmadım, yanıltmak istemem. Fakat şunu söyleyebilirim, aydınlanma süresi alglerin üreme hızını en fazla etkileyen faktördür. Yeni tanklarınız için ise Sera Floredepot kullanmanızı öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 00:14
   Çağatay Bey önceden eklemeyi unutmuşum veya gözümden kaçmış. Onu da yazmak istedim. Işığın dalga boyundan çok bitki tarafından kullanımı esastır. Enerjisi en az olan kırmızıdır. Fakat yeşil kırmızıdan daha yüksek enerjiye sahip olmasına rağmen bitkilerin fotosentez yapımında en az etkili olan renktir çünkü kloroform yeşili yansıtır, soğuramaz. Bu da yeşil ışıkta fotosentezi diğer bazı pigmentlere yükler fakat yine de yeterli besin üretimi olmaz. Yani ışığın enerjisinden çok bitki ve yosunlar tarafından kullanılabilirliği önem taşımaktadır.

   Her bitkili akvaryumda yosun olur. Bu ortamın sağlıklı olduğunun göstergesidir. Çünkü yosunlar ve bitkilerin yaşamak için ihtiyaç duydukları ortam neredeyse aynıdır. Fakat yosunlanma aşırı miktara ulaştıysa bu bitkiler için gerekli ortam dengesinin bozulduğu ve birşeylerin ters gittiğinin göstergesidir. Hiç yosun olmayan ortamda emin olun bitkiler de yaşayamaz çünkü yosunlar bitkilerden çok daha zor ortamları kaldırabilirler. Yosunları tamamen yok etmek için yapılacak bir girişimde ilk önce bitkiler ölecektir. Amaç bitkilerin yaşaması için gerekli uygun şartların dengelenmesidir. Bu durumda devasa besin tüketicisi bitkiler  kendilerine nazaran besin rekabetinde daha güçsüz yosunların nüfuslarının artışı önünde engel teşkil edecek, yosun problem olmaktan çıkacak fakat yaşamaya da devam edecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir