Litre Konusu


EmreKircanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/03/2016
İl: Izmir
Mesaj: 451
EmreKircanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2019 12:10
Bir canlının yaşaması ile ideal ortamında yaşaması ayrı şeyler. 50 litrede de yaşar. Lakin nasıl yaşar ? Sürekli hastalıkla mücadele edersiniz. Çünkü sürekli dışkılıyan hayvan su degerlerini bozar. Her gün su degişimi yapamıyacagınız için nitrat akvaryumdan hiç eksik olmaz. O zamanda balık zayıf düşer. Balık yüzmek istediginde litre düşük oldugu için yüzemiyecek ve strese girecek. Stresli ve kötü su şartlarında sürekli hasta olacak ve ömrü kısa olacak. 300 litre bir standart degil. 280 litrede olur. 300 ortalama bir rakam. Ne kadar büyük olursa su degerleri, balıgın yüzecegi alan, balıklar arası agresiflik o kadar az olacaktır. Bu nedenle ortalama 300 litre denilmiş.

Ha bu rakamlar nerden çıkmış ?

Genelde üreticilerin tecrübeleri ile ortaya çıkıyor. Mesela bir oscar üreticisi farklı hacimlerde tanklarda bakıyor. Sonuçta balıgın büyümesi, saglıklı olması, üremesi gibi etkenleri göz önüne alıyor. Örnegin 3000 litre bir tankında 10 tane besledigi zamanda oluyor 50 tane besledigi zamanda. Fakat sorunlarla karşılaşınca sayıda oynama yapıyor.

Benzeri şeyleri başka türlerde de görebiliriz. İlk tropheus Türkiye ye geldiginde bir çok kişi beslenme düzenini bile tam olarak bilmiyordu. Protein agırlıklı yem ile besleyip hayvanlarını kaybedenler oldu mesela. Sonrasında hayvanla ilgili tecrübeler arttı. 1 kişi 200 litrede verim alamaz iken öteki yetiştirici 400 litrede üreme, kondisyon verimi aldı. Sonrasında tankların büyük olması gerektigi protein ile beslenmemesi gerektigi gibi bilgiler genel dogru kabul edildi.

Yada cüce vatoz nasıl yaşar tam olarak bilinmez iken zamanla nasıl üretildigini ortalama kaç litre akvaryumda verimli bir ömürleri oldugu farklı üreticilerde test edildi. Tabi bilgi zaman ile yayıldı. Genel dogru kabul edildi. Bu işin bir kitabı yok. En azından Türkiye de hiç rastlamadım. Genel bilgiler hobiciler arasında forum sitelerinde facebook gruplarında, hobihanelerde, alan satanlar arasında, youtube da yayılıyor. [EDIT]EmreKircan,2019-11-16 12:17:34[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakancezÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/09/2019
İl: Izmir
Mesaj: 393
hakancezÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Kasım 2019 12:39
[QUOTE=Fatih1903]Merhaba arkadaşlar;

Ben merak ediyorum.Balık başı litre hesabı nereden çıkmış?Balıklar doğal ortamlarda ucu bucağı olmayan yerlerde yaşıyorlar.

Biraz önce astronot balıkların ile ilgili bilgileri okuyordum. Tek balık 300lt ihtiyaç var yazıyor.Tamam 30cm oluyor ama 300 litre akvaryumu tek bir balık için kullanmak ne kadar mantıklı?

200 litre olsa yaşayamaz mı bu balık? Ben düşünüyorum 4 adet beslemek istesem balık başı 300lt. 1.200 litrelik akvaryum gerekli.Birde bunun diğer malzemeleri var.

Apartman dairesi alt kata ini versin.Kim neye göre bunları belirlemiş? Bana biraz abartılı ve saçma geldi?

Bana kızabilirsiniz ama gerçekten merak ediyorum.Bunun ispatlı bir açıklaması var mı?
[/QUOTE]

Merhabalar,

Modern akvaryumculugun prensipleri 19. yüzyılın sonlarında atılmaya başlanıyor. O dönemden itibaren bu alanda yazılmış çok fazla makale var.

1910 larda arkasından 2. Cihan Harbinin sonrasında ve 1950'lerde dönemin bilimsel gelişmeleri ışığında bilgiler tekrar revize ediliyor.

Yazilarinizdan anlayabildigim kadarı ile siz işin teknik açıklaması ile alakalısiniz. Aşağıdaki linkten 1950 kere kadar yazılmış kitap, teknik ve bilimsel makalelere ulaşabilirsiniz.

19yy sonları makaleler ve kitapların birçoğu tuzlu su ile alakalıdır. 20yy da yavaş yavaş tropik balıklar ile tatlı su sistemleri gelişiyor.

Iyi okumalar şimdiden
https://archive.org/search.php?query=Aquarium&sin=TXT&sort=-date

Yukarıdaki linkte 200 kusur bin metin dosyası var. İlk önce 19yy sonları ile başlayın okumaya. [EDIT]hakancez,2019-11-16 12:41:19[/EDIT]

Beğenenler: [T]196575,Redkit[/T]
Teşekkür Edenler: [T]196575,Redkit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir