Lepistesler hakkında önemli bilgiler.


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2007 18:41

Lepistesler akvaryum balıkları içinde en ünlüleridir. Lepisteslere Guppy ve Gökkuşağı Balığı (Rainbow Fish) da denilmektedir. Ancak ülkemizde Lepistes ismi ile bilinmektedirler.

Lepisteslerin anavatanları Güney Amerika'nın kuzey kısımlarındaki küçük göller ve ırmaklardır.

Lepistesler sıcaksu balıklarıdır. 18 - 30 °C gibi geniş bir ısı aralığında yaşabilirler. Ancak ideal olarak 22 - 28 °C tercih edilmelidir. Hemen hemen bütün akvaryum balıkları gibi Lepistesler de ani ısı değişimlerinden kolaylıkla etkilenebilirler.

 
Kimlik Kartı Lepistes
Anavatan Güney Amerika
Genel Bilgiler FishBase FishProfiles Mongabay
Boyut 3,5 - 5 cm. 5 cm. 7 cm.
Su Sıcaklığı 18 - 28 C° 18 - 28 C° 18 - 29 C°
pH 7 - 8 7 - 8 7 - 8,5
dH 9 - 19 10 - 20 10 - 30

 

                                             Erkek Lepistes
 
Erkek Lepistesler çok güzel renklere sahiptir. Ayrıca kuyrukları ve yüzgeçleri aşırı gelişmiştir. Dişiler ise nispeten daha soluk renklidirler ve yüzgeçleri de gelişmiş değildir. Erkek dişi ayrımı için bu kriterler yeterli olacaksa da ayrıca erkek Lepistesleri anal yüzgeçlerinin önünde gonopodium denilen üreme organları vardır.

Lepisteslerin insan eli altında üretilmiş bir çok varyeteleri vardır. Bunlar genellikle kuyruk tiplerine göre birbirlerinden ayrılırlar. (Lir kuyruk, top kuyruk, flama kuyruk, kılıç kuyruk vb.)
Renk bakımından da bir çok çeşitleri vardır. (Mavi Kuyruklu Lepistes, Kırmızı Kuyruklu Lepistes, Sarı Kuyruklu Lepistes, Siyah Kuyruklu Lepistes vb.)

Lepistes akvaryumda üretilebilecek en kolay balıklardan biridir. Üretim için özel önlemler ya da yöntemler kullanmaya bile gerek olmadan kendiliğinden üreyeceklerdir. Bu balıklar yumurta ile değil yalancı bir doğum ile ürerler. Yani dişi Lepistes yavrularını doğurarak dünyaya getirir. Doğan yavrular hemen yüzebilecek kapasitedirler.
Dişi Lepistes
 
Bir dişi Lepistes bir kere çiftleştikten sonra depoladığı spermler sayesinde 5 - 6 kere daha çiftleşmeden doğurabilir. Dişi Lepistes çiftleştikten 28 gün sonra doğurur. Bir Lepistes kondüsyonuna ve yaşına göre 30 - 150 arası yavru yapabilir.

Lepistesler iyi bitkilendirilmiş akvaryumlardan hoşlanırlar. Her türlü yemi de severek tüketirler. Ancak canlı yem de verilmesi iyi olacaktır.

Lepistesler barışçıl balıklardır. Kendileri gibi sakin mizaçtaki ve uygun boydaki balıklarla karma akvaryumlarda tutulabilirler.

Lepisteslerin üretimleri için ayrı bir parantez açmak yerinde olacaktır. Amatörce üretim için herhangi bir önlem almaya gerek yoktur. Lepistesler kendiliklerinden ürerler. Ancak kaliteli bir Lepistes üretimi için belli başlı bazı kriterler vardır. 
             
    
           
lepistes yavruları
 
Öncelikle damızlık erkek ve dişi Lepisteslerin seçimi dikkatle yapılmalıdır. Damızlıklar genç, türüne ait özellikleri belirgin olan, canlı, neşeli ve sağlıklı hayvanlar arasından seçilmelidir. Dişilerin özellikle daha önce çiftleşmemiş olması yerinde olur. Erkeklerin ise renkleri parlak ve üreme organı hareketli olanları damızlık için tercih edilmelidir. Dişilerin 4 aylıktan küçük olmamaları da iyi olacaktır.

Bir çok amatör Lepisteslerini çiftleştirmiş, yavrular elde etmiş ama yavrular maalesef anne babaları gibi renkli ve büyük kuyruklu olmamıştır. Bu durumun önüne geçmek, renk ve kuyruk bakımından çok güzel Lepistesler elde etmek için uygalanan bazı küçük yöntemler vardır. Bu yöntemler sayesinde Lepisteslerimiz daha güzel renklere ve kuyruğa sahip olacaktır.

Denilen şekilde seçilen damızlıklar iyi bir beslenme ve temiz su şartlarında hemen çiftleşecektir. Lepistesler doğan yavrularına bakan balıklar değillerdir. Bu nedenle de yavru lepisteslerimiz anne babaları tarafından bile yenilme tehlikesi ile başbaşadırlar. Yavruları bu tehlikeden korumak için ya damızlıkları akvaryumdan hemen uzaklaştırmak ya da yavruların bir yavrulukta doğumunu sağlayıp sonra başka bir akvaryuma nakletmek gereklidir.

Lepisteslerimizin suyu her zaman temiz olmalıdır. Çok iyi bir havalandırma ve filtre sistemi gerekmektedir. Akvaryumun kapasitesini aşacak miktarda balık koyulmamalıdır. Az az fakat sık sık besleme yapılmalıdır. Her tür canlı yemin yanında yeşillik de verilmelidir. Kaliteli Lepistesler için sabit bir ısının önemi büyüktür. Bu nedenle ısıyı 24 - 27 °C'ye ayarlayıp burada sabit tutmak gerekir. Lepisteslerin sevdikleri su yapısı nötr sulardır. Bu nedenle suyun PH derecesi 7 olmalıdır. Lepisteslerin renklerinin ortaya çıkması açısından ışık da önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle ışıklandırmaya önem verilmelidir.

Son olarak kaliteli Lepistes üretimininde bir çok kaynakta periyodik su değişimi önerilmektedir. Bu amaçla hergün akvaryum suyunun %10'unu taze dinlendirilmiş su ile değiştirmekle daha kaliteli Lepisteslerin üretilebileceği belirtilmektedir.
 
                          

 
 
 
Umarım bilgiler ve video,lepisteslerden yavru almaya ve bu güzel balığı beslemenize teşvik eder.
LOST2007-11-16 17:35:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yunus EmreÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2007
İl: Trabzon
Mesaj: 1180
Yunus EmreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2007 01:34
Elçibey Bey ellerinize sağlık,güzel bir çalışma olmuş.Yalnız bir yalnışı düzeltmek isterim.Dişi lepistes diye örnek verdiğiniz resimdeki balıklar lepistes değil,veliferadır.
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2007 12:36
Dişi lepistes resmi düzeltildi.
 
Saygılar...
LOST2007-11-17 17:35:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2007 17:47
Eski lepistes akvaryumum
 
Fotoğraf makinam olmadığı için telefonumla çekmiştim.Ne güzeldi o günler  her gün 30-40 tane lepistes doğururlardı balıklarım.
 
1,5 Sene önce ki yavrulukta olan balıklarım  odamda ki yavrulukta ise binlercesi vardı.Keşke onlarında resmini çekseymişlim onlarıda koyardım...
 
 
LOST2007-11-17 19:35:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SezerÇevrim Dışı

Kayıt: 23/07/2007
Mesaj: 103
SezerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2007 18:22
Arkadaşlar evde yer kalmadı akvaryum kuracak ama sonunda kurdum lepistes akvaryumunu.Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2007 19:34
Hayırlı olsun en iyisini yapmışınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir