Lepistes üretimi


akvaryumcu_emreÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 205
akvaryumcu_emreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2011 17:28
Ben lepistes üretmek istiyorum sizce nasıl olmalı neler yapılmalı tecrübeli kişiler yazsın lütfen(Kar amaçlı değildir).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3332
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2011 17:32
Sağlıklı Lepistes Üretmek ve Beslemek için ipuçları



1-Orta Amerikadan Brezilya’ya kadar geniş bir habitatta bulunan Lepistesler (Poecilia reticulata) geniş su şartlarında yaşayabilen canlılardır . Ph değeri 7,2 olan sular ideal olmakla beraber , bu orandan makul derecede düşük ve yüksek ph değerine sahip sularda beslenebilmektedirler . Uygun bir şekilde 6,4 ile 8,6 arasındaki su değerlerine adapte edilebilen ve bu su değerlerine alışabilen canlılardır .

Yaklaşık 30 litre hacminde bir akvaryum sağlıklı ırklar elde edebilmek için çiftleştirilecek olan Lepistesler için uygundur . Dikkat edilmesi gereken nokta bu balıkların doğada sürü halinde yaşadıkları unutulmadan 1 dişi 1 erkek şeklinde üretime gidilmemesi , gurubun dişi sayısı fazla olmak kaydıyla 1-3 , 2-3 , 3-4 şeklinde meydana getirilmesidir . Üretim tankı su ile doldurulmadan önce tankın yeterince steril olduğuna emin olmak gerekir . Tank yarısına kadar yetişkin Lepisteslerin alınacağı akvaryumda bulunan su ile doldurulur . Üretimde kullanılacak gurup tankın içine alındıktan sonra artık o tankın su değişimleri yapılacak olan su ile (musluk suyu , damacana vBulletin.) tankın geri kalan yarısıda doldurulur . Bu doldurma işlemi 1 saatin altında olmamak kaydıyla eşit ekleme ve periyodlarla yapılır . Eğer balıklar bu su eklemelerle olağan dışı tepkiler vermeye başlamışlarsa bunu sonlandırmak yada ekleme periyodlarını daha uzun sürelere yaymak gerekir . Tankın geri kalan kısmıda su ile doldurulduktan yaklaşık 1 saat sonra az miktarda artemia yada yine az miktarda kuru yem verilebilir . Aynı gün içinde tekrar bir yemleme yapılmaması gerekir .

Yaklaşık bir ay içinde anaçlar yavrulamaya başlayacaktır . Bu dönemde yavruların ayırılabileceği bir akvaryumun bulunmasına özen gösterilmelidir .

2- Yavru lepistesleri aşırı büyük akvaryumlarda büyütmeye çalışmak sizin için dezavantaj olacaktır . Fazla büyük akvaryumlarda yem bulmaları zorlaşacağı gibi bunun için harcadıkları enerji miktarıda artacaktır . Dünyaya gelen yavrularınızın sayısı 60’ın altındaysa sizin için 40 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır .

3-Yavru Lepisteslerin ilk 1 aylık beslenme süreci büyük önem taşımaktadır . Bu dönemde artemia ile beslenmeleri gelişimlerine oldukça faydalı olacaktır . Yavrulara verilecek artemiaların yumurtadan yeni çıkmış olmalarına özen gösterilmelidir . Artemiaların yumurtadan çıktıktan 12 saat kadar sonra besin değerleri gittikçe düşmeye başlayacaktır.

4-Çoğu hobicininde üretim akvaryumlarında kullandığı iç filtreler filtreleme için yeterli olacaktır . Dikkat edilmesi gereken nokta bu filtrelerin oluşturduğu aşırı akıntıyı yayarak yavruların rahat hareket edebilmesine olanak tanımaktır . Filtre malzemesi olarak bir parça polyester pamukla beraber dolomit çakıl yeterli olacaktır . Dolomit çakılın espirisi suyu tamponlamaya yardımcı olacağıdır . Dolomit çakıla bir başka alternatif olarak ise istiridye kabuğu düşünülebilir . Aynı zamanda sünger pipo filtrelerde yavru akvarumunda kullanılabilir . Pipo filtrelerin avantajı yavruları çekip zarar vermemesidir . İç filtrelerinde yavruları çekip zarar vermemesi için ızgaraların etrafı kadın çorabıyla kapatılabilir . En önemli nokta biyolojik filtrasyonu sağlayan sünger filtrelerin taze sudan geçirilip yararlı bakterilerin ölmesine fırsat vermemektir .

5-Haftalık 30-50% lik su değişimleri yapmak yavru balıkların gelişimi , yem artıkları ve dışkıların ortamdan çıkarılması için faydalı olacaktır . Kendi deneyimlerim ışığında haftalık 30-50% lik su değişimleri yerine günlük 15-20% lik su değişimlerinin yavruların gelişiminde daha fazla katkı sağladığını söyleyebilirim . Su değişimleri yapılırken sifonlama tankın tabanından yapılmalıdır . Su değişimlerinde bir başka önemli nokta ise değişimde kullandığımız su ile akvaryum suyu koşulları arasındaki farkı olabildiğince az tutmaktır . Bu farkın olup olmadığını güvenilir test kitlerinin yardımıyla anlayabiliriz . Tabiki öncelikle Üstad su kimyasının prensiplerini ve bu prensiplerin tropikal balıklara bakmaktaki önemini kavraması gerekmektedir .

6- Yavruları az ama sık beslemek arzu edilen sağlıklı ve canlı renkli Lepisteslere sahip olmada en iyi yoldur . Küçük parçacıklar haline getirilmiş kaliteli kuru yemlerle her saat başı yapılacak yemleme yavruların gelişimi açısından iyi olacaktır . Dondurulmuş kuru yemleri ise yavrular sindirmekte zorlanacaktır . Eğer kuru yem verilecekse yavrulara verilecek yemin önce su dolu bir bardağa atılarak suyu emdikten sonra yavrulara verilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır . Aynı zamanda yavruların bitki ve yosun içerikli yemlerle beslenmesi sindirim sisteminin gelişimi açısından faydalı olacaktır .

7- 8-9 haftalık yavruları cinsiyetlerine göre ayırmak mümkün olacaktır . Bu ayırım gereklidir ; çünkü her zaman karşılaşılmasada gelişimini tamamlayamamış dişiler gebe kaldığı taktirde büyümeleri durmakta ve istenilen forma ulaşamamaktadırlar . Aynı zamanda ileride yapılması düşünülen çaprazlamalar içinde , kız dişilere ihtiyaç olacaktır . Yavruları cinsiyetlerine göre ayırmada en kesin yöntem anal yüzgeçlere bakılarak yapılan ayrımdır . Ventral yüzgeçlerin arasında yer alan anal yüzgeç dişilerde vücuda tamamen yapışık yarım ay şeklindeyken , erkeklerde gonopod denilen üreme organı şeklini almış daha ince ve uzundur . Eğer yüksek kalitede bir soy elde edilmek isteniyorsa cinsiyetleri belli olan yavrular arasında ayıklama yapılmalı ve düzgün , istenilen forma sahip üretilmiş genç balıklar üzerinde üretime devam edilmelidir .


8- Yetiştirme tanklarının taban malzemesi bulunmayan sadece cama cam akvaryumlar olmasında fayda vardır . Bu tür akvaryumlardan ağır metalleri uzaklaştırmak kolay olacağı gibi taban malzemesinin yapacağı salınımlarda mevcut olmayacak aynı zamanda haftalık ve günlük bakımlar daha az zahmet gerektirecektir . Eğer arzu ediliyorsa riccia fluitans , lemna minor tarzında su üstü bitkilerinin yetiştirme tankından bulunması faydalı olacaktır .

9- Anaç ve yavru lepistesler için en uygun su sıcaklığı 24-25C. iken , nispen daha yaşlı lepistesler 22-23C gibi daha düşük sıcaklıklarda beslenebilirler .

10- Eğer sistemli bir üretim düşünülmüyor ve yavruları ayırmayı planlamıyorsak , yetişkinleri koyacağımız akvaryum bol bitkilendirilmiş ve herhalde büyük oranda saklanma yerine sahip şekilde dizayn edilmiş bir akvaryum olmalıdır . Bu özellikleri taşımayan bir akvaryumda lepistes beslerken , doğal seleksiyondan söz edilemeyeceği gibi Üstad etiğinede aykırı davranılmış olunacaktır .


Kaynak: Stephen Kwartler’in (10 tips on keeping fancy guppies) makalesinden yararlanılmıştır.
(Çeviren :Ali Han Kılıçoğlu)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryumcu_emreÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 205
akvaryumcu_emreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2011 17:38
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gokcanozturkÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 119
gokcanozturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2011 17:53
Erkek sayınız dişiye oranla 1/2 yapın ve mümkünse akvaryumdaki lepistez sayınızı çoğaltın. mesela ilk başta en az 20 tane alın.kalabalık olurlarsa daha iyi ürüyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AdiL35Çevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Izmir
Mesaj: 468
AdiL35Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2011 21:58
Cok bilgilendirici sagolun..

8-9 haftalık yavruları cinsiyetlerine göre ayırmak mümkün olacaktır . Bu ayırım gereklidir ; çünkü her zaman karşılaşılmasada gelişimini tamamlayamamış dişiler gebe kaldığı taktirde büyümeleri durmakta ve istenilen forma ulaşamamaktadırlar . Aynı zamanda ileride yapılması düşünülen çaprazlamalar içinde , kız dişilere ihtiyaç olacaktır . Yavruları cinsiyetlerine göre ayırmada en kesin yöntem anal yüzgeçlere bakılarak yapılan ayrımdır . Ventral yüzgeçlerin arasında yer alan anal yüzgeç dişilerde vücuda tamamen yapışık yarım ay şeklindeyken , erkeklerde gonopod denilen üreme organı şeklini almış daha ince ve uzundur . Eğer yüksek kalitede bir soy elde edilmek isteniyorsa cinsiyetleri belli olan yavrular arasında ayıklama yapılmalı ve düzgün , istenilen forma sahip üretilmiş genç balıklar üzerinde üretime devam edilmelidir .

bu billgilere dayanarak 2ay sonra yavrularımı cinsiyetlerine göre ayırmalımıyım ... kız dişileri çaprazlama işlemi için daha cok bilgi verir misiniz.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliHanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 20
AliHanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2021 13:47
[QUOTE=oscarus]bTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "iSağlıklı Lepistes Üretmek ve Beslemek için ipuçları/i/bbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "a href=http://img230.imageshack.us/img230/7381/9046lepistesbaliklarire.jpg"img src=http://img230.imageshack.us/img230/7381/9046lepistesbaliklarire.jpg" //abrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "1-Orta Amerikadan Brezilya’ya kadar geniş bir habitatta bulunan Lepistesler (Poecilia reticulata) geniş su şartlarında yaşayabilen canlılardır . Ph değeri 7,2 olan sular ideal olmakla beraber , bu orandan makul derecede düşük ve yüksek ph değerine sahip sularda beslenebilmektedirler . Uygun bir şekilde 6,4 ile 8,6 arasındaki su değerlerine adapte edilebilen ve bu su değerlerine alışabilen canlılardır ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "Yaklaşık 30 litre hacminde bir akvaryum sağlıklı ırklar elde edebilmek için çiftleştirilecek olan Lepistesler için uygundur . Dikkat edilmesi gereken nokta bu balıkların doğada sürü halinde yaşadıkları unutulmadan 1 dişi 1 erkek şeklinde üretime gidilmemesi , gurubun dişi sayısı fazla olmak kaydıyla 1-3 , 2-3 , 3-4 şeklinde meydana getirilmesidir . Üretim tankı su ile doldurulmadan önce tankın yeterince steril olduğuna emin olmak gerekir . Tank yarısına kadar yetişkin Lepisteslerin alınacağı akvaryumda bulunan su ile doldurulur . Üretimde kullanılacak gurup tankın içine alındıktan sonra artık o tankın su değişimleri yapılacak olan su ile (musluk suyu , damacana vBulletin.) tankın geri kalan yarısıda doldurulur . Bu doldurma işlemi 1 saatin altında olmamak kaydıyla eşit ekleme ve periyodlarla yapılır . Eğer balıklar bu su eklemelerle olağan dışı tepkiler vermeye başlamışlarsa bunu sonlandırmak yada ekleme periyodlarını daha uzun sürelere yaymak gerekir . Tankın geri kalan kısmıda su ile doldurulduktan yaklaşık 1 saat sonra az miktarda artemia yada yine az miktarda kuru yem verilebilir . Aynı gün içinde tekrar bir yemleme yapılmaması gerekir ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "Yaklaşık bir ay içinde anaçlar yavrulamaya başlayacaktır . Bu dönemde yavruların ayırılabileceği bir akvaryumun bulunmasına özen gösterilmelidir ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "2- Yavru lepistesleri aşırı büyük akvaryumlarda büyütmeye çalışmak sizin için dezavantaj olacaktır . Fazla büyük akvaryumlarda yem bulmaları zorlaşacağı gibi bunun için harcadıkları enerji miktarıda artacaktır . Dünyaya gelen yavrularınızın sayısı 60’ın altındaysa sizin için 40 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "3-Yavru Lepisteslerin ilk 1 aylık beslenme süreci büyük önem taşımaktadır . Bu dönemde artemia ile beslenmeleri gelişimlerine oldukça faydalı olacaktır . Yavrulara verilecek artemiaların yumurtadan yeni çıkmış olmalarına özen gösterilmelidir . Artemiaların yumurtadan çıktıktan 12 saat kadar sonra besin değerleri gittikçe düşmeye başlayacaktır./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "4-Çoğu hobicininde üretim akvaryumlarında kullandığı iç filtreler filtreleme için yeterli olacaktır . Dikkat edilmesi gereken nokta bu filtrelerin oluşturduğu aşırı akıntıyı yayarak yavruların rahat hareket edebilmesine olanak tanımaktır . Filtre malzemesi olarak bir parça polyester pamukla beraber dolomit çakıl yeterli olacaktır . Dolomit çakılın espirisi suyu tamponlamaya yardımcı olacağıdır . Dolomit çakıla bir başka alternatif olarak ise istiridye kabuğu düşünülebilir . Aynı zamanda sünger pipo filtrelerde yavru akvarumunda kullanılabilir . Pipo filtrelerin avantajı yavruları çekip zarar vermemesidir . İç filtrelerinde yavruları çekip zarar vermemesi için ızgaraların etrafı kadın çorabıyla kapatılabilir . En önemli nokta biyolojik filtrasyonu sağlayan sünger filtrelerin taze sudan geçirilip yararlı bakterilerin ölmesine fırsat vermemektir ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "5-Haftalık 30-50% lik su değişimleri yapmak yavru balıkların gelişimi , yem artıkları ve dışkıların ortamdan çıkarılması için faydalı olacaktır . Kendi deneyimlerim ışığında haftalık 30-50% lik su değişimleri yerine günlük 15-20% lik su değişimlerinin yavruların gelişiminde daha fazla katkı sağladığını söyleyebilirim . Su değişimleri yapılırken sifonlama tankın tabanından yapılmalıdır . Su değişimlerinde bir başka önemli nokta ise değişimde kullandığımız su ile akvaryum suyu koşulları arasındaki farkı olabildiğince az tutmaktır . Bu farkın olup olmadığını güvenilir test kitlerinin yardımıyla anlayabiliriz . Tabiki öncelikle Üstad su kimyasının prensiplerini ve bu prensiplerin tropikal balıklara bakmaktaki önemini kavraması gerekmektedir ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "6- Yavruları az ama sık beslemek arzu edilen sağlıklı ve canlı renkli Lepisteslere sahip olmada en iyi yoldur . Küçük parçacıklar haline getirilmiş kaliteli kuru yemlerle her saat başı yapılacak yemleme yavruların gelişimi açısından iyi olacaktır . Dondurulmuş kuru yemleri ise yavrular sindirmekte zorlanacaktır . Eğer kuru yem verilecekse yavrulara verilecek yemin önce su dolu bir bardağa atılarak suyu emdikten sonra yavrulara verilmesi sindirimi kolaylaştıracaktır . Aynı zamanda yavruların bitki ve yosun içerikli yemlerle beslenmesi sindirim sisteminin gelişimi açısından faydalı olacaktır ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "7- 8-9 haftalık yavruları cinsiyetlerine göre ayırmak mümkün olacaktır . Bu ayırım gereklidir ; çünkü her zaman karşılaşılmasada gelişimini tamamlayamamış dişiler gebe kaldığı taktirde büyümeleri durmakta ve istenilen forma ulaşamamaktadırlar . Aynı zamanda ileride yapılması düşünülen çaprazlamalar içinde , kız dişilere ihtiyaç olacaktır . Yavruları cinsiyetlerine göre ayırmada en kesin yöntem anal yüzgeçlere bakılarak yapılan ayrımdır . Ventral yüzgeçlerin arasında yer alan anal yüzgeç dişilerde vücuda tamamen yapışık yarım ay şeklindeyken , erkeklerde gonopod denilen üreme organı şeklini almış daha ince ve uzundur . Eğer yüksek kalitede bir soy elde edilmek isteniyorsa cinsiyetleri belli olan yavrular arasında ayıklama yapılmalı ve düzgün , istenilen forma sahip üretilmiş genç balıklar üzerinde üretime devam edilmelidir ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "8- Yetiştirme tanklarının taban malzemesi bulunmayan sadece cama cam akvaryumlar olmasında fayda vardır . Bu tür akvaryumlardan ağır metalleri uzaklaştırmak kolay olacağı gibi taban malzemesinin yapacağı salınımlarda mevcut olmayacak aynı zamanda haftalık ve günlük bakımlar daha az zahmet gerektirecektir . Eğer arzu ediliyorsa riccia fluitans , lemna minor tarzında su üstü bitkilerinin yetiştirme tankından bulunması faydalı olacaktır ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "9- Anaç ve yavru lepistesler için en uygun su sıcaklığı 24-25C. iken , nispen daha yaşlı lepistesler 22-23C gibi daha düşük sıcaklıklarda beslenebilirler ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "10- Eğer sistemli bir üretim düşünülmüyor ve yavruları ayırmayı planlamıyorsak , yetişkinleri koyacağımız akvaryum bol bitkilendirilmiş ve herhalde büyük oranda saklanma yerine sahip şekilde dizayn edilmiş bir akvaryum olmalıdır . Bu özellikleri taşımayan bir akvaryumda lepistes beslerken , doğal seleksiyondan söz edilemeyeceği gibi Üstad etiğinede aykırı davranılmış olunacaktır ./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "brTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "Kaynak: Stephen Kwartler’in (10 tips on keeping fancy guppies) makalesinden yararlanılmıştır./spanbrTrebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "span =Apple-style-span"Trebuchet MS'; font-size: 13px; line-height: normal; "(Çeviren :Ali Han Kılıçoğlu)/span

[/QUOTE]

Konuyla ilgisi yok ama paylaşmak istedim.

Sanırım 2005 yılıydı. Ankara Akvaristler Derneği forumunda paylaşmak için makalenin yazarı ile iletişime geçmiş, izin alıp çevirisini yaparak dernek forumunda bu makaleyi paylaşmıştım. O zamanlar dernek Ankara akvaristler derneği olarak kurulmuştu. İstanbulda da Tamer Ballıcalı beyin ofisinde (akvaryum dünyası dergisi, hatırladığım kadarıyla Kadıköydeydi) derneğin İstanbul şubesini kurmuştuk. Makaleye denk gelince o günleri hatırladım. Güzel günlerdi... Hobinin geçen zamanda geldiği noktayı görmek daha da güzel. Sağlıklı hobiler...[EDIT]AliHan,2021-03-27 13:51:38[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir