Lepistes Üretimi İçin Basit Ve Kayıpsız Çözüm


iSrafiL06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1570
iSrafiL06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2016 20:33
Arkadaşlar ürettiğim lepistes sistemini sizlerle paylaşmak istedim saygılarımla

Sorularınız Olursa elimden geldikce bilgi vermeye çalışacagım video sesli anlatım şeklindedir

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=HzBhXnIrGIM&feature=youtu.be[/VID]



LEPİSTES HAKKINDA GENEL BİLGİ
Lepistes Almadan Önce Lütfen Okuyunuz
Lepistesler sanılanin aksine eski suyu severler yaşadiklari ortamlar piril piril berrak sular değillerdir.
Küçük akvaryumlarınıza büyük filtreler takmayınız yarattiği sirkülasyon bedeni küçücük olan bir lepistesi gereğinden fazla hirpalamasına sebep olacak yorgun düşüp ölecektir.
Lepistes balıklarınızı tek tür beslemenizi öneririm her zaman başka türleri kariştirmak bana anlamsiz gelmiştir.
Akvaryum hobisi profesyonelleştikçe hangi türü beslerseniz besleyin zamanla külfet haline gelebilir masraflarınızı ve alım yaptiğiniz ekipmanlari ileriye yönelik alırsaniz daha az zarar etmiş olursunuz .
Lepistes balıklarınızın ömrü 10 sene değildir ortalama 1 yada 1.5 sene yaşarlar dişi lepisteslerin bellerinde sürekli doğumlardan ötürü bükülme meydana gelebilir yanliş bilgilendirme ile yillarca yaşatacağinizi sanmayin çünkü yerli üretimlerde bile bu tip ölümler meydana geliyor.
YENİ KURULAN TANK SENDROMU NEDİR ?
Akvaryum hobisine yeni başlayan pek çok amatör aynı yoldan geçmiştir herhalde:
50-60 litrelik bir akvaryum alınır. Satıcının tavsiyesi doğrultusunda kurulur, bir-iki gün çalıştırılır. (Bu süre bazen 1-2 hafta da olabilir). Sonra içine balıklar eklenir. İlk birkaç hafta boyunca herşey gayet güzel gitmektedir. Derken bir gün birden bire balıklar ölmeye başlar.
Görünüşte hiç bir neden yoktur. Birkaç gün öncesine kadar gayet sağlılıklı bir şekilde akvaryumun içinde oradan oraya yüzen zavallı balıklar, yemeden içmeden kesilmiş bir şekilde yüzgeçleri büzüşmüş vaziyette ya dibe çökmüştür, ya da yüzeyde, ağzlarını havaya açmış ölmeyi beklemektedir.
Ölen balıklar çıkartılır, yerlerine yenileri eklenir, ama bu yeni eklenen balıklar da süratle aynı semptomları gösterir ve ölürler.
Pek çok yeni başlayan hobi erbabı, akvaryuma avuç dolusu ilaç eklemeye başlarlar. Hiç bir faydası olmaz. Sağa sola sorarlar, birbirinden alakasız, beşibiryerde cevaplar alırlar:
-Parazit olabilir –tuz ekle, ısıyı arttır.
-Silkon zehirlenmesidir, akvaryumu değiştir.
-Bulaşıcı hastalık var, akvaryumu komple boşalt dezenfekte et, yeniden kur.
Ne yazık ki bu yöntemlerin hiç birisi bir işe yaramaz.
Genellikle, şişeler dolusu ilacın hiçbir faydası olmadığını gören acemi akvaristler, yapılabilecek en yanlış işi yaparlar: Tüm akvaryum boşaltılır, kumu, taşları, dekorları kaynatılır, akvaryum tuzla ovulur, yeni baştan kurulur. Yeni balıklar eklenir.
Birkaç hafta herşey yine yolunda görünür. Ama derken sil baştan, balıklar yeniden ölmeye başlar.
Bu tür senaryoların çoğu, acemi akvaristin “ben bu işi beceremiyorum” demesi ve akvaryumunu elden çıkartması, ya da balkonda saksı haline getirmesi ile son bulur.
Halbuki yeni kurulan bir akvaryumda birkaç hafta veya ay içerisinde görülen balık ölümlerinin hiç birisi sebepsiz değildir. Tam tersine çok güzel bir sebebi vardır: YENİ AKVARYUM SENDROMU.
Tabiatta, onmilyonlarca yıldır süregelen bir takım doğal döngüler vardır: Su döngüsü, oksijen döngüsü, Azot döngüsü gibi. Tüm bu döngüler, doğal hayatın (ve de insan hayatının) devamı için gereken dengeleri oluştururlar.
Akvaryum gibi yapay bir ortam, ilk oluşturulduğunda tüm bu döngülerin ve dengelerin dışındadır. İşin iyi tarafı, birtakım dengeler, biz istesek de istemesek de kendiliğinden oluşacaktır. Ama işin bir de kötü tarafı var: bu dengelerin oluşması zaman alır.
Akvaryum ilk kurulduğu anda, içinde sadece su (ve kum ve dekorasyon vs) bulunan bir fanustur ve bu fanusun içerisine bir canlı eklendiğinde, doğal olarak oluşacak atıkları parçalayacak ve de zararsız hale getirecek en önemli mekanizma olan AZOT DÖNGÜSÜ’nden yoksundur.
Peki nedir bu Azot Döngüsü?
Akvaryumda yaşayan her canlı (balıklar, salyangozlar, karidesler, bitkiler vs) atık üretir. Bu atıklar, ve de yenmeyen yemler gibi diğer organik maddeler çözülürken amonyak (NH3) denen gaz orta çıkarlar.
Doğal döngü içerisinde, Amonyak (NH3) tabiatta varolan “nitrosomonas” türü bakteriler tarafından okside edilerek Nitrit (NO2)’e dönüştürülür. Ortaya çıkan nitrit, bu sefer “nitrobakter” adı verilen bakteriler tarafından tekrar parçalanarak nitrata (NO3) çevrilir. Ortaya çıkan nitrat ise bitkiler tarafından besin olarak kullanılır ve döngü tamamlanır.
Yeni kurulan bir akvaryumda, bu döngüyü gerçekleştirecek nitrosomonas ve nitrobakter türü bakterilerin yeterli bir popülasyona ulaşması, kullanılan filtreye, akvaryumun büyüklüğüne, biyolojik yükün (canlı popülasyonunun) duruma göre 2 ila 4 ay sürer. Bakteriler, akvaryumda kullanılan filtre medyasında, kumda, kayaların ve dekorasyonların üzerinde ve diğer bilmum yüzeyde kolonileşirler.
Biofiltre veya biyolojik filtre olarak da bilinen bu yararlı bakteri populasyonu yeterli düzeye ulaşmadan önce ise, maalesef ortaya çıkan amonyak ve nitrit gazları, balıklar için son derece ölümcül bir tehlike arz eder.
Özellikle yeni başlayan acemi akvaristler, bir heves çok sayıda balığı akvaryuma doldurdukları için, akvaryum suyu süratle amonyak bakımından zengin bir hale gelir. Çoğunlukla tavsiye edilen haftalık %25-%30 su değişimi ise maalesef amonyağı seyreltmek için yeterli değildir. Biyolojik filtrenin yetersizliğinden dolayı, hızla artan amonyak miktarı, özellikle de yüksek PH sularda zehirden farksızdır.
Amonyak, balığın beynini, merkezi sinir sistemini ve tüm iç organlarını etkiler. Dokularda ciddi hasara neden olur. Balıklar iştah kaybeder, su yüzeyinde toplanırlar, bazen de dibe çökerler. Doku hasarı yüzünden pul kayıpları, galsamada kanama, gövdede kırmızı lekeler gibi belirtiler ortaya çıkar. Ne yazık ki bu belirtilerin bir kısmı, parazit veya benzer enfeksiyonlarla karıştırıldığı için, akvaryuma dezenfektan konulur (çok çok büyük bir hata). Bu dezenfektanlar, yeni yeni kolonileşmeye başlayan nitrosomonasları süratle öldüreceği için, döngüyü geriletip fayda yerine zarar verirler.
Bu belirtiler, balıkların türlerine göre, aniden ortaya çıkabileceği gibi, yavaş yavaş da görülebilir.
Maalesef, pek çok acemi akvaristin yaptığı “suyu boşaltıp, kumu kaynatıp, kayaları dezenfekte etme” yolu, anlaşılacağı üzere hiç bir işe yaramayacağı gibi, döngüyü sıfır noktasına geri çevirdiği için “en yapılmaması gereken” işlemdir.
Biyolojik yükü az, filtre mekanizmaları doğru bir şekilde kurulmuş, düzenli su değişimi yapılan ve düşük PH (7-7.5) su kullanılan akvaryumlarda, dayanıklı balıklar bu ilk aşamayı atlatabilir. Ancak hemen ardından ikinci bir tehlike ile karşı karşıya kalırlar: NİTRİT.
Akvaryum ortamında yeterli popülasyona ulaşan nitrosomonas bakterilerinin açığa çıkardığı Nitrit (NO2), amonyak kadar olmasa bile, son derece tehlikeli bir kimyasaldır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini kısıtladığı için, özellikle uzun süre yüksek değerlerde kalması durumunda balıkların (suda yeteri miktarda oksijen olsa dahi) boğularak ölmesine neden olur. İşin kötü tarafı, nitrobakter türü bakteriler, nitrosomonaslara oranla çok daha yavaş bir popülasyon artışı gösterirler.
Giderek yükselen nitrit oranlarına maruz kalan balıklar, aynı amonyak zehirlenmesinde olduğu gibi iştahlarını kaybederler, su yüzeyine toplanırlar, hızlı hızlı nefes almaya çalışırlar. Sanki bir parazitten kurtulmak istiyormuş gibi akvaryum içerisindeki dekorasyonlara, kumlara, taşlara sürtünerek “kaşınırlar”.
Nitrit nedeni ile kanda biriken “methemoglobin” maddesi, kan rengini kahverengiye çevirir. Bu yüzden balıkların galsamaları kararır, açık renkli balıklarda genel bir kararma, renkli balıklarda renk kaybı olur. (nitrit zehirlenmesi, kahverengi kan hastalığı olarak da bilinir) Maalesef bu belirtiler de çeşitli enfeksiyon belirtileri ile karıştırılmaktadır. Eğer bu aşamada akvaryuma dezenfektan konulursa, zar zor kolonileşen nitrosomonaslar yok olacağından, hızla amonyak seviyeleri de artmaya başlayacaktır. Bu ikisinin bir araya gelmesi de haliyle en dayanıklı balıklar için bile ölümcüldür.
Yeni kurulan akvaryumlarda, biyolojik filtre (bakteri kolonileri) gelişip, azot döngüsü oturuna kadar görülen bu ölümlere “Yeni Akvaryum Sendromu” denmektedir.
Peki, yeni akvaryum “eskiyene” kadar balık ölümlerinden kaçınmak için ne yapılabilir:
- Öncelikle, genel olarak tavsiye edilen “akvaryumu boş çalıştırma” olayının, su ısısının oturması dışında hiç bir faydası yoktur. Akvaryumda çözülen veya çürüyen organik madde olmadığı takdirde bakteri populasyonu gelişmez. Bu yüzden mutlaka organik atık üretecek birşeylerin olması veya suni olarak amonyak eklenmesi şarttır.
En sık uygulanan yöntem, akvaryuma bir ya da iki tane balık koyup, bir-iki ay boyunca sürekli ve düzenli su değişimleri ile azot döngüsünü başlatmaktır. Bunun ardından balıklar yine yavaş yavaş eklendiği takdirde, çok bir sorun olmadan akvaryum “güvenli” bir hale getirilebilir. Maalesef yeni başlayan arkadaşların en çok yaptığı hata, bir anda çok sayıda balığı akvaryuma koymaktır. Bu da ölümcül bir hatadır.
- İkinci bir yol olarak, hiç balık koymadan, suya amonyak ekleyip döngünün oturmasını beklemektir. Her ne kadar bu yöntem, “en güvenli yöntem” olsa da, yeni başlayan birisinin 1-2 ay boyunca boş akvaryuma bakmayı istememesi yüzünden pek uygulama bulamamakta maalesef.
- Yeni kurulan bir akvaryum (çok istisnai durumlar haricinde) asla ve de kat’a tamamen boşaltılıp dezenfekte edilmemelidir.
- Akvaryum filtresi asla ve de asla, çeşme suyu ile yıkanmamalıdır. Çeşme suyunda bulunan klor, burada yaşamlarını sürdürmeye çalışan zavallı bakterileri efektif bir şekilde öldüreceği için biyolojik filtreyi etkisiz hale getirir ve de sudaki amonyak oranının süratle yükselmesine neden olur. Filtre medyası, dip çekme sırasında boşaltılan akvaryum suyunda çalkalanarak temizlenebilir.
- İlk bir kaç ay boyunca yemleme mümkün olduğu kadar az yapılmalı, yenmeyip dibe çöken yemler hızla akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Azot döngüsü oluşana kadar, dipte kesinlikle dışkı birikmesine müsade edilmemeli, bitkilerden dökülen yapraklar, dışkılar ve diğer organik atıklar günlük olarak akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Yine ilk birkaç ay boyunca, günlük %10-%15 su değişimleri yapılmalı, su değişimi sırasında mutlaka dip çekilmelidir. Amonyak ve nitrit gazları sudan ağır olduğu için dipte birikirler. Düzenli dip çekimi ile sudaki yoğunlukları kontrol altında tutulabilir.
- Test kitleri, her ne kadar pahalı da olsa, çok faydalıdır. Ama ne hikmetse yüzlerce liralık balıklarını kaybetmeyi göze alanlar, 60-70 lira verip sularının ne halde olduğunu kesin ve net bir şekilde söyleyebilecek test kitleri edinmekten kaçınırlar. Halbuki kaliteli bir Amonyak ve Nitrit test kiti ile, bu zehirli gazların sudaki yoğunluğu kontrol etmek ve su değişimlerini buna göre ayarlamak ve de balık ölümlerinden kaçınmak çok mümkündür.
Herkese sağlıklı akvaryumlar dilerim.
Saygılar.
Feyyaz Tamer e teşekkürler
[EDIT]iSrafiL06,2016-03-26 22:51:18[/EDIT]

Beğenenler: [T]176223,Murid[/T][T]173283,06volkan34[/T][T]90230,maliyyn[/T][T]103040,tahsinsoyturk[/T][T]177643,ceo46[/T][T]185917,Halil1906[/T][T]153481,leovo[/T][T]194376,hakanburakyavuz[/T][T]218364,mahmutozdemir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]176223,Murid[/T][T]103040,tahsinsoyturk[/T][T]194376,hakanburakyavuz[/T][T]218364,mahmutozdemir[/T]
+1: [T]177643,ceo46[/T][T]194376,hakanburakyavuz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samets61Çevrim Dışı

Kayıt: 29/07/2015
İl: Trabzon
Mesaj: 281
samets61Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2016 20:44
:OOOOOO Abi cidden mukkemmel bi cozum abi seni tebrik ediyorum gordugm en yaratici fikir hele o yavrularin sirkulasyonndan yan bolume gecis olayi [:D][:O][:O]
Tebrik ederim abi cidden guzel sistem

Beğenenler: [T]184439,Murat5454[/T]
Teşekkür Edenler: [T]142251,iSrafiL06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iSrafiL06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1570
iSrafiL06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2016 20:46
[QUOTE=samets61]:OOOOOO Abi cidden mukkemmel bi cozum abi seni tebrik ediyorum gordugm en yaratici fikir hele o yavrularin sirkulasyonndan yan bolume gecis olayi [:D][:O][:O]
Tebrik ederim abi cidden guzel sistem[/QUOTE]

Bir sistem daha var onuda paylaşacagım ikiside kayıpsız ama bu en hoşuma gideni çünkü sadece yavruları bölmeden alıyorum ve üst tarafa koyuyorum :D

+1: [T]176424,samets61[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Murat5454Çevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2016
Mesaj: 1
Murat5454Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2016 21:01
Benim akvaryum da ot var otların arasına kaçıyo bulduklarımı doğumhaneye atıyom.1 haftada 3 tane yawrum öldü sizce problem ne olabilir? Bir de lepistesin yanında akvaryumu zenginleştirmek amaçlı ne besleye bilirim?[EDIT]Murat5454,2016-03-26 21:03:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]142251,iSrafiL06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iSrafiL06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1570
iSrafiL06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2016 21:06
Doğumhane dediğiniz ayrı bir bölmemi ayrı bir akvaryummu ayrı bir bölme ise yetersiz oksijen beslenme su değişimi yaptıysanız bu sebepden ve alırken zarar vermiş olabilirsiniz bu sebepdende olabilir ayrı bi akvaryum ise su dengeleri birbiriyle aynı değilse sıcaklık aynı değilse ve yine su değişimi olabilir yavrularda sebep anlamak kolay olmuyor

Bu arada söylemeyi unuttuğum önemli bir etken daha var salyangozların o kadar çok olmasındaki sebep anaçlar kafesde olduğu için yere düşen yem kırıntılarını onlar tüketiyor suda herhangi bir sorun olmuyor salyangoz veya vatoz mutlaka bulundurun karidesde var ama sayısı cok degil yerde gezen yavrulara zarar vermeyecek balıkları tercih ederseniz faydalı olucakdır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iSrafiL06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/02/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1570
iSrafiL06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2016 22:47
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/142251/1929726_1525445541094525_5841464946110893009_n.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/142251/11219651_1525445491094530_9102202843354897305_n.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/142251/944871_1525445524427860_3401926629801133322_n.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/142251/12920483_1525445561094523_4046796552365747998_n.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/142251/10399464_1525445507761195_1387759030409733749_n.jpg[/IMG]

Merhaba arkadaşlar bir yavruluk sistemini daha ekliyorum faydası olucakdır üretim düşünen arkadaşlar için burada sistemin en önemli kısmı v şekilde gelen camların arasında en fazla 3 mm boşluk olucak fazlasından anaçların çıkma ihtimali ve yavruların tekrar içeri girme ihtimali yüksek oluyor bir diğer dikkat edilmesi gereken husus da anaç balık veya balıkları buraya aldığınızda mutlaka hava tası veya başka bir sistemle içeride ufak bir dalga oluşturarak anaçları oksijensiz bırakmamaya özen göstermeliyiz saygılarımla

Beğenenler: [T]173283,06volkan34[/T][T]194376,hakanburakyavuz[/T][T]218364,mahmutozdemir[/T]
Teşekkür Edenler: [T]194376,hakanburakyavuz[/T][T]218364,mahmutozdemir[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir