Lepistes Tür
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 00:01
Aslına bakarsanız bluegrass genlerinde redgrass da vardır ve bir nesilde mutlaka kırmızı-mavi yavrular çıkacaktır. Yani sizdeki balık safkan bluegrass ların 4. nesili veya 5. nesili ise mutlaka biryerlerinde kırmızılık olabilir. Bunu düzeltmenin 2 yolu var. Birincisi hepimizce malum olan crossing(çaprazlama) başka bir bluegrass la çiftleştirip 2-3 nesil sonra düzgün yavrular edinme. 2. si ve daha çabuk sonuç vereni backcrossing(geriye doğru çaprazlama) burada bu balığın atalarından biri ile çiftleşmesi, doğacak olan ilk nesili düzgün hale getirecektir.
Her varyetenin kendine göre özellikleri vardır. Bluegrass çok güzel ve özel bir varyetedir. Bende bir dönem bluegrass yetiştirmiştim. tür saflaştırması yapmak için ortazorlukda bir varyete olduğunu unutmayın.
Sevgiler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 00:05
Çok teşekkürler. Ozaman bu dişi çıkarıp erkeğin bu yavrulardan dişi olanlarla ilişki kurup deneyeceğiz. Detaylı bilgiler için teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2014 00:55
Tabi bu da bir yöntem. Ancak o zaman bozuk anadan gelen bozuk yavruyu, sağlam babayla çiftleştiriyor olacaksınız. Bu doğru sonucu bir nesil uzatır. Yani bozuk yavru x sağlam baba çiftleşmesinden çıkan yavruyu da sağlam babayla çiftleştirirseniz sonu düzgüne yakın olacaktır.
Benim dediğim sağlam anne x sağlam babadan doğan bozuk yavruyu sağlam anne yada babayla çiftleştirmekti. Yani sizin şu an yetişkin dişinizi babasıyla çiftleştirmenizdi.(tabii babası sizde olmadığına göre en iyi yöntem ya yeni bir bluegrass almak yada bu mesajın başında söylediğimizi yapmak).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2014 16:33
Şu çaprazlamaya genel ad vermek yerine tam tabirlerini kullansak biraz kafa karıştırıcı olmuş.
Crossing çaprazlama genel ifade olmuş. Crossing derken outcrossing mi denilmek istendi.
Ansiklopedik bilgiden bahsediliyor. Bilginin ne olduğu çok önemlidir. Bence ansiklopedik bilgi olmadan şimdi moda tabir, herhangi bir yol almak mümkün değil. Deneme yanılma yani ülkemizde ustalık diye tabir edilen veya tecrübe edinme besleyerek. En önemli açığı çıkan sonucu değerlendirememektir. Orada bahsedilen ansiklopedik bilgi gerekli.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 11:20
Raif Bey merhabalar,
orhanarda 2014-01-25 11:24:21
Gerek Philip shaddock olsun, gerek Eddy Vanvoorden yada Andrew Lim olsun asla lepistesleri kardeşleriyle çiftleştirmezler. Bunun en temel sebebi eş jenerasyonun deformasyonlarının birbirlerine olan yakınlığıdır. Bu bakımdan ben yukarıda crossing yazdığımda zaten okuyan kişilerin kardeş eşlemesi yapmayacağını ön görerek yazıyorum. Backcrossing geriye doğru çaprazlama olduğuna baba-ata ile eşleme demek, siz söylediğiniz outcrossing ise eşlenen balığa yeni bir kan katmak demek. Ben yukarıdaki yazıda iki ihtimali de değerlendirdim sanırım. Ancak hatalı olduğum yada eksik olduğum yerleri tabii ki sizden duymak beni mutlu edecektir.
Ekleme: Ayrıca son 6 ayda attığınız 6 mesajın 4 tanesinin benim yazdığım konulara olmasından dolayı size teşekkür ederim. Eski arkadaşları burada tekrar görmek insanın hoşuna gidiyor.
Sevgiler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2014 18:09
Ben crossing kardeş eşlmesi veya bir başka anlam yüklemedim sadece genel olduğunu söyledim. İşin açıkcası kafa karışıklığına neden oluyor tam tabiri yazmakta fayda var diye küçük bir uyarı sadece.
Amacım hata veya eksik aramak değil sadece terimlerin genel değilde tam olarak kullanılması crossing bende ilk okuduğumda çaprazlamayı andırır. Ama hangisi out- back- line vs. Bunu söylemek istedim. yoksa herhangi bir sıkıntı yok.
Ayrıca tama olarak bakmak lazım grass hangi kromozomun üstünde bir özellik. Buna da bakılması lazım. Şimdi gene arkadaşlar ansiklopedik bilgi diyecek o konuya girmesekte olur.
Eklemenize gelince isminiz bana hiç yabancı gelmiyor öncelikle onu söyliyim. Ama 6 mesajımın 4 sizin konunuza gelmesi pek tabi tasedüf değil. Uzun zamandır bu tip bilgi ile yazana ilk defa rastlıyorum. İşin açıkcası şaşırmadım değil. Ben konuya müdahil olup belki daha güzel şeyler ortaya çıkarabilir miyiz diye mesaj yazdım. Ancak bir sıkıntı varsa tabi ki yazmaya da bilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 19:09
Hayır Raif bey tam tersi yazmanız beni mutlu eder. Her ne kadar konuştuğumuz konuların işin üst düzey jargonunu ve tekniğini içerdiği için başkalarına sıkıcı gelse de lepistes tutkusunun temel taşları bunlar. Bu sebepten ister eleştirin, ister eksik bulun yada hatalı olduğunu düşündüğünüz yerleri söyleyin farketmez. Her şekilde konuşmaktan mutlu olurum.
Kafa karışıklığına gelince, sanırım haklısınız. Ben veya siz ne kastedildiğini anlasakta, lepistese yeni başlayanlar için bu biraz zor olabilir. O bakımdan uyarınız için teşekkür ederim.
İsmimin yabancı gelmemesine gelince :D birincisi tabii ki soyadlarımız aynı :D ikincisi Türkiye Lepistes derneğinin kurucu üyesi ve başkan yardımcısıydım, 22 Ocakta ise üyelerimiz sağolsun beni başkan yaptılar :D Burdan bir kulak aşinalığı olabilir. 3. ve son olarak sanıım 2011 deki İzmir fuarında sanki tanışmıştık.
Sevgiler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2014 19:38
Sıkıntı olmamasına çok sevindim. Ben dediğim gibi bu tarz yazan bir kişi uzun zamandır rastlamadım. İşin açıkcası balığım doğurmuyor. Balığım neden ölüyor gibi başlıklara çok yazı yazmam. O nedenle böyle bir yazı okuyunca ne yalan söyliyim biraz şaşırdım ve yazma ihtiyacı duydum.
Başkanlığınızı burdan bende tebrik ediyorum. Umarım bu balıklar için faydalı çalışmalar yaparsınız. Bilginizle bunu yapabilirsiniz diye düşünüyorum.radenko 2014-01-26 22:42:49
az önce bakıyordumda grass genotipi XGra / YAb/ab olarak kabul görür.
Gra= glass , Ab= Asian Blau
Durum bu olunca erkeğe geri dönülmesi çok mantıklı. bunu sizde sölemiştiniz. ( bunun dahada değişik yöntemleri mevcut ama kafa karıştırmaya gerek yok sanırım.) paranez içinde ki yazı sonradan güncellenmiştir.
Blue Grass ta red grass gelmesi genel bir sorun. Bunun nedeni de red grasın vahşi tip olarak kabul görmesi sanırım. bilindiği gibi vahşi tip baskın kabul edilir.
Başkanlığınızı burdan bende tebrik ediyorum. Umarım bu balıklar için faydalı çalışmalar yaparsınız. Bilginizle bunu yapabilirsiniz diye düşünüyorum.
Ancak dikkatli olunması gereken bir konu lepistesciler biraz hırçın oluyor. :D
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 01:32
Raif Bey,
Bundan öncede hep söyledim, bundan sonra da söyliyeceğim. Toplasanız koskoca Türkiyede 1000 kişinin uğraştığı bir hobide, hırçınlaşıp kalp kırmaya, can sıkmaya ve daha da vahimi hobiyi baltalamaya gerek yok. O bakımdan hobiye zarar vermeyen hiç bir kimse ve gruba karşı yönetim olarak arkadaşlarım ve ben negatif değiliz. Bu hobiyle en ufak bir ilgisi olan herkes bizim dostumuzdur.
Mesajınız ve iyi temennileriniz için çok teşekkür ederim. Tekrar görüşmek üzere
Sevgiler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 02:09
Merhaba,
Guppyman 2014-01-27 02:31:00
Ben hobiyi bırakılı yaklaşık 2 sene olmuştur. Bende bir zamanlar blue grass yetiştirmiştim. Farklı erekek ve dişiler arasında bir çok çaprazlama yapmıştım. Benim gözlemlediğim dişi balığın kuyruğunda ki renk ve desenlerin en önemli etken olduğu. Dişi balığın kuyruğunda ki mavilik ne kadar belirgin olursa o kadar çok mavi balık aldığım. Kuyruktaki mavilik biraz silik olan, sarımsı gibi saydamlık olan balıklarda da daha çok kırmızı aldığım. Ayrıca kuyruğunda ki benekler ne kadar belirgin olursa erkek balıklarında deseni o kadar düzgün oluyordu.
Bu fotoğrafı internetten buldum. Bence güzel bir dişiye örnek. Mavilik belirgin ve sarılık kuyrukta yok. Ve kuyruğundaki desende çok belirgin. Desende siliklik , net olmama durumu olduğu zaman erkek balığında deseni çok kötü oluyordu. Benekleri net olmalı.
Tabii hobiyi bırakılı uzun zaman oldu. Hatırladıklarım bunlar. Yanlış bir bilgi verdiysem kusuruma bakmayın lütfen. Ben dişi balığın bu varyetelerde çok önemli olduğunu düşünenlerdenim.
Edit = Ayrıca blue grass dişisi (bu sefer maviliği az olana yönelmek gerekiyor) ile doğan red grass erkeğinden çok güzel red grass varyeteside oluşturabilirsiniz. Ayrıca kuyruğu çok soluk renkli olan dişi albino guppyler ile düzgün desene sahip blue grass dişisi çiftleştirerek çok güzel albino blue grass ve albino red grass elde edilebilir. İlk doğan yavrular normal doğuyor. Albino olmuyor ve çok karışık balıklar çıkabiliyor. Fakat aralarından blue grass ve red grass özelliği taşıyan dişiler ve erkekler çıkıyor. Blue grass özelliği taşıyan dişi ve erkeklere yönelip daha sonraki nesilde albino blue grass ve red grasslara ulaşabiliyorsunuz. Fakat doğan albino balıkların desenlerinde bozukluklar çokça oluyor ve toparlamak bayaa zaman alabilir. Ben onları toparlayacak zamana ulaşamamıştım. Fakat albino blue grass dişi kullanırsanız işiniz daha kolay olur. Ben o zamanlar albino blue grass dişisi bulamadığım için bu yöne gitmiştim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 02:38
[QUOTE=orhanarda]Raif Bey,
[QUOTE=Guppyman]Merhaba,
Bundan öncede hep söyledim, bundan sonra da söyliyeceğim. Toplasanız koskoca Türkiyede 1000 kişinin uğraştığı bir hobide, hırçınlaşıp kalp kırmaya, can sıkmaya ve daha da vahimi hobiyi baltalamaya gerek yok. O bakımdan hobiye zarar vermeyen hiç bir kimse ve gruba karşı yönetim olarak arkadaşlarım ve ben negatif değiliz. Bu hobiyle en ufak bir ilgisi olan herkes bizim dostumuzdur.
Mesajınız ve iyi temennileriniz için çok teşekkür ederim. Tekrar görüşmek üzere
Sevgiler
[/QUOTE]
Bu dediklerinizi ben hiç bir zaman yapmadım. Elimden geldiği kadar üreticilere olsun, hobicilere olsun yardım etmeye çalıştım. Ancak ben genel olarak söylüyorum lepistesciler biraz sinirli oluyor. :D En azından bana öyleleri denk geldi diyelim.
Konunun başında da dediğim gibi sadece yazı şekli veya düşünce şekli bana profesiyonel bir bakış açısından geldiği için sizin konunuza müdahil oldum. Hangi dernek hangi oluşumun içinde olduğunuzu inanın bilmiyorum. Zaten bununda bir önemi yok sanırım. Bu çatı altında bir şeyler paylaşacaksak ve bundan hobiciler yararlanacaksa benim açımdan bir sıkıntı olmaz.
[QUOTE=Guppyman]Merhaba,
Ben hobiyi bırakılı yaklaşık 2 sene olmuştur. Bende bir zamanlar blue grass yetiştirmiştim. Farklı erekek ve dişiler arasında bir çok çaprazlama yapmıştım. Benim gözlemlediğim dişi balığın kuyruğunda ki renk ve desenlerin en önemli etken olduğu. Dişi balığın kuyruğunda ki mavilik ne kadar belirgin olursa o kadar çok mavi balık aldığım. Kuyruktaki mavilik biraz silik olan, sarımsı gibi saydamlık olan balıklarda da daha çok kırmızı aldığım. Ayrıca kuyruğunda ki benekler ne kadar belirgin olursa erkek balıklarında deseni o kadar düzgün oluyordu.
Bu fotoğrafı internetten buldum. Bence güzel bir dişiye örnek. Mavilik belirgin ve sarılık kuyrukta yok. Ve kuyruğundaki desende çok belirgin. Desende siliklik , net olmama durumu olduğu zaman erkek balığında deseni çok kötü oluyordu. Benekleri net olmalı.
Tabii hobiyi bırakılı uzun zaman oldu. Hatırladıklarım bunlar. Yanlış bir bilgi verdiysem kusuruma bakmayın lütfen. Ben dişi balığın bu varyetelerde çok önemli olduğunu düşünenlerdenim.
Edit = Ayrıca blue grass dişisi (bu sefer maviliği az olana yönelmek gerekiyor) ile doğan red grass erkeğinden çok güzel red grass varyeteside oluşturabilirsiniz. Ayrıca kuyruğu çok soluk renkli olan dişi albino guppyler ile düzgün desene sahip blue grass dişisi çiftleştirerek çok güzel albino blue grass ve albino red grass elde edilebilir. İlk doğan yavrular normal doğuyor. Albino olmuyor ve çok karışık balıklar çıkabiliyor. Fakat aralarından blue grass ve red grass özelliği taşıyan dişiler ve erkekler çıkıyor. Blue grass özelliği taşıyan dişi ve erkeklere yönelip daha sonraki nesilde albino blue grass ve red grasslara ulaşabiliyorsunuz. Fakat doğan albino balıkların desenlerinde bozukluklar çokça oluyor ve toparlamak bayaa zaman alabilir. Ben onları toparlayacak zamana ulaşamamıştım. Fakat albino blue grass dişi kullanırsanız işiniz daha kolay olur. Ben o zamanlar albino blue grass dişisi bulamadığım için bu yöne gitmiştim.
[/QUOTE]
Tecrübeleriniz doğrudur. Zaten benim yazımda genotip olarak kabul görür dedim. Erkeğe veya dişiye yönelmek üreticinin insiyatifinde bir durum. Ancak bunu sabitlemenin daha kolay bir yolu var. Sorun varyeteyi bulmakta grassı asian blau ile çaprazlamaya alırsanız bluegrassta daha iyi sonuçlar almak mümkün. Parantez içinde yazmış olduğum da buydu. Ancak burada temel sorun asian blue bulmaktan geçiyor.
Bu kolay kolay bulunmadığından geriye çaprazlama ( backcrossing ) yapmak gerekli. Sizinde tecrübelerine dayanarak dişi ile yapmak tabiki mümkün. Benim verdiğim bilgiye göre tabi bu kesin değil grass paterne erkek üzerinden geldiği yönünde.
ancak burada kesin bir şey yok tabi dişi üzerinden gidilebilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 10:24
Raif bey selamlar,
Siz yaptınız yada birbaşkası yaptı demiyorum. Ben ve arkadaşlarım yapmadı ve yapmayacak diyorum. Lütfen alıngan olmayın. Artık İstanbulda ayda 1 defa dernek toplantısı yapıyoruz ve genelde ayın son cumartesi günü yapıyoruz. Sizi de aramızda görmeyi çok isteriz. Lütfen gelin muhabbetimize ortak olun.
Sevgiler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2014 21:15
Dernek işlerinden çok anlamam ama derneğinizin yerinizi burdan paylaşırsanız. Gelmeye çalışırım. Davetiniz için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir