Lepistes Hakkında Bilgiler


KeremcankahramanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 84
KeremcankahramanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2017 14:58
Lepistes balıkları, canlı doğurur ve yumurta dökmez. Yavrularının büyümesi ve gelişmesi oldukça kolaydır. Akvaryumlarda genellikle tek tür olarak beslenmesi tavsiye edilir fakat diğer canlı doğuran balıkları ile birlikte besleyebilirsiniz. Canlı doğuran akvaryumlarının bol bitkili olması, yeni doğacak yavruların hayatta kalma şansını arttırmaktadır, aksi halde akvaryumdaki diğer balıklar kimi zaman yavruları yiyebilirler.Lepisteslerin akvaryumdaki dişi erkek oranı bir erkeğe 3 dişi olacak şekilde olmalıdır. Dişi lepistesler, ortalama olarak ayda 10 ile 50 yavru arasında doğurabilirler. Lepisteslerin beslenmeleri için yaprak yemini toz halde verebilirsiniz. Özellikle yavru lepistesler için artemia larvaları ile beslenirlerse daha hızlı bir şekilde gelişirler ve vücut dirençleri daha güçlü hale gelir. Eğer akvaryumunuzda lepistes türünü rahatsız eden balıklar varsa lepisteslerin düzenli ve sağlıklı yavru vermelerini engeller.

Lepistes Balığının Erkek Dişi Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır ?

Bir çok akvaryum balığı arasında lepistes balıklarının cinsiyet ayrımı çok kolay bir şekilde yapılabilir. Dişi ve erkek ayrımında erkek lepistesler daha küçük, renkli ve dikkat çekicidir. Tüm canlı doğuran balıklarında olduğu gibi lepisteslerde anal yüzgeçlerinden cinsiyet ayrımını yapılabilir. Eğer anal yüzgeçleri yelpaze ve geniş bir şekilde dişi lepistes, ince ve uzun bir şekildeyse erkek lepistesdir.

Lepistes Akvaryumları Nasıl Olmalıdır ?

Lepistesler, tropik bölgelerde yaşar ve bu nedenle lepistes akvaryumlarında mümkün olduğunca tropik bölgelerin şartlarını oluşturmamız gerekiyor. Su ısısı, lepistesler için oldukça önemli bir konudur, ortalama 26-28 derece arasında sabitlenebilir.

Lepistes akvaryumunda ışıklandırma günde ortalama 12 saat yapılmalıdır. Lepisteslerin daha renkli ve canlı olabilmeleri için ışıklandırmaya dikkat edilmelidir.

Lepistes akvaryumları mutlaka bol bitkilendirilmiş olmalıdır fakat lepistesler otçul beslendikleri için akvaryumda yer alan canlı bitkiler balıkların yiyemecekleri bir yapıda olmalıdır. Ayrıca canlı doğuranlar genel olarak ışığa karşı hassas olduklarından dolayı mutlaka akvaryumda saklanabilecekleri bir ortam olmalıdır.

Tropikal bölgelerde su koşulları oldukça sert olduğundan dolayı akvaryumlarda lepisteslerin beslenmesi için orta sertlikte su tercih edilebilir. Suyun ph’ı 7 ve 8.3 arasında tutulması uygundur.

Lepistes Balıklarıda ve Akvaryumda Sosyal Yaşam Nasıldır ?

Lepistesler, oldukça barışçıl bir canlı doğuran türü olduğundan dolayı akvaryumda diğer balıklarla iyi bir şekilde geçinirler. Moli, kılıç kuyruk, plati, velifera gibi diğer canlı doğuran balıkları ile birlikte karma akvaryumlarda beslenebilir. Fakat kimi zaman karma akvaryumlarda yer alan canlı doğuran türleri, lepisteslerin kuyruklarına zarar verebilir, eğer sizde böyle bir sorun ile karşılaşıyorsanız tek tür balık beslemeniz balıklarınızın sağlığı için daha iyi olacaktır.

Lepistes balıkları, sadece kendi türleri olan canlı doğuranlarla değil, akvaryumda yer alan cüce vatoz, çöpçü, elma salyangozu, tetralar ile de oldukça uyumlu ve dost bir şekilde yaşayabilir. Fakat akvaryuma koyacağınız türün fazla olmamasına özen göstermeniz gerekir. Bu nedenle lepistesleri sadece kendi türü olan balıklarla birlikte beslenmesi önerilir.

Lepistesler, diğer canlı doğuran balıkları arasında yavrularını yeme oranı en düşük olan balıklardır. Tabiki, anne ve baba lepisteslerin yavrularını yeme oranı akvaryumdaki balıkların düzenli bir şekilde beslenmesine ve ortam şartlarına göre değişkenlik gösterebileceğini unutmamak gerekir.

Lepistes Balığında Beslenme Nasıldır ?
Lepiestes balıkları, otçul olarak beslenirler. Bu nedenle lepisteslerinize vereceğiniz yemlerde tamamiyle bitkisel içerikli olmalıdır. Yeni doğan lepistes yavrularına ise sağlıklı bir şekilde gelişimleri için protein ağırlıklı ve gelişimlerini destekleyici yemler verilebilir. (Artemia, tubifex kurtları gibi) Ayrıca yavru lepisteslerin sindirim sistemini kısa bir süre içerisinde yormamak için oldukça dikkatli ve özenli bir beslenme programı hazırlamalısınız.

Yavru lepistesler için eğer protein ağırlıklı yemler tercih ediyorsanız mutlaka pul ve pelet yemleri kullanmalısınız. Çok küçük lepistesler hariç, her boydaki lepistes balıklarınız için kaynamış ve ince kıyılmış sebze parçacıklarını verebilirsiniz. Balığınızın mutluluğu ve sağlığı için ağırlıklı olarak bitkisel beslenmesine dikkat etmenizi öneriyoruz.

Lepistes Balıklarının Cinsel Özellikleri Nelerdir ?

Lepisteler, doğduktan yaklaşık 3 veya 4 ay sonra cinsel olgunluğa ulaşırlar. Doğum yapan dişi lepistes, doğum sırasında ortalama 20-250 arasında yavru verebilir. Dişi lepiestesler doğum sonrasında 3 veya 6 hafta sonra tekrar hamile kalarak doğum yapabilirler. Ortalama olarak dişi lepiesteslerin hamilelik süresi 1 aydır.

Lepistes akvaryumlarında, erkekler sürekli dişileri rahatsız eder. Bu nedenle dişi erkek lepistes oranı 1/3 şekilde ayarlanmalıdır. Lepistes seçimi yaparken özellikle erkek lepisteslerin sağlıklı ve canlı bir yapıda olmalarına dikkat edilmelidir.

Lepistes Balıklarının Üretimi
Lepisteslerin üretimi zor değildir ve ciddi bir uğraş içerisine girmenize gerek yoktur. Akvaryum şartlarının oldukça olumsuz olmadığı şartlarda sürekli üreyebilirler. Hamile anne lepistes nerede doğum yapmalı sorusuna ise farklı cevaplar vardır.

Plastik Lepistes Yavruluk ; Tek avantajı yavruları yeme oranını düşürebilme ihtimali vardır fakat bazen yavrular doğduktan sonra suyun üstüne çıkabilir ve doğum yapan dişinin yanına gidebilir. Bu gibi durumlarda yavruların dişi tarafından yenildiği gözlenmiştir. Ayrıca plastik yavruluk içerisinde doğum yapan ve yapmak üzere olan hamile lepistes strest nedeniyle ölebilir.
Tül Yavruluk ; Hamile dişi lepistes balığının plastik yavruluğa göre daha az strest altına girer fakat akvaryumdaki diğer balıklar tarafından yavrular yenilmesede ısırılarak öldürülebilir.
Ayrı bir akvaryum ; Hamile dişi balıklar, ısı, su ve mekan değişiklerine karşı oldukça hassas yapılıdır. Bu nedenle doğum sırasında farklı bir akvaryuma alınması oldukça risklidir fakat yeni doğan yavruları farklı bir akvaryumda beslenmesi oldukça doğru bir karar olabilir.
Ana tankta doğum ; En sağlıklı doğum şekillerinden bir tanesidir. Hem hamile balık hem de yavruları için akvaryum koşullarında herhangi bir değişiklik olmadan ve hamile balıkta strest durumu olmadan rahatlıkla sağlıklı bir doğum yaşanabilir. Canlı doğuran akvaryumlarının bol bitkilendirmiş olmaları, hamile dişiler için doğum sırasında gizlendiklerinden dolayı oldukça faydalı olacaktır. Düzenli bir şekilde beslenen lepistesler, kendi yavrularını kolay kolay yemezler. Fakat nadirende olsa yavruları yem zannederek onları yiyebilirler.
Lepistes ve canlı doğuran akvaryumlarında tek tür bir balık ve doğru akvaryum şartları olduğu sürece hiçbir zaman yavruların ana akvaryumdan ayrılması önerilmez. Lepistes yavrularının akvaryumda diğer balıklardan gizlenebilmeleri için özellikle akvaryum zeminine bol miktarda canlı bitki yerleştirilmesi, yavruların hayatta kalma şanslarını arttıracaktır


Lepistes Balığının Özellikleri Kısaca Nelerdir ?

Akvaryumlarda genellikle tek tür bir şekilde beslenmesi önerilir fakat eğer show akvaryumu yapmak istiyorsanız diğer canlı tür plati, moli, velifera gibi canlı doğuranlarla beslenebilir.
Çok farklı lepistes türü mevcuttur. Hem küçük hem de büyük hacimli akvaryumlarda beslenebilir.
Kendi hallerinde büyüyebilir ve çoğalabilirler ve koloni şeklinde yaşayabilirler.
Su şartları uygun olması gerekiyor.
Dişiler erkeklere göre daha iri yapılıdır. Normalde erkek lepistesler 4-6 cm boyutlarındayken, dişi lepistesler 6-7 cm aralığındadır.
Yavrularının olduğunu anne lepistesin karnına bakarak anlayabilirsiniz. Yavrular, anne karnından ortalama 28 gün içerisinde çıkarlar.
Lepisteslerde cinsiyet ayrımı yapılırken, erkek lepistesler dişi lepisteslere göre daha renkli olurlar.
Lepistesler, genel olarak neşeli, hoş akvaryum balıklarıdır. Çok sevilen ve herkesi memnun edebilecek bir hobi balığıdır.

Beğenenler: [T]205407,aqua08[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir