Lepistes Akvaryum’um için canlı bitkiye geçmek istiyorum.


aydınbilginÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2013
İl: Adana
Mesaj: 60
aydınbilginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2013 15:43

Halen 80x30x30 ebatlarında misket büyüklüğünde kırmızı dere taşı ile tabanını döşediğim ve içinde yapay bitkilerin bulunduğu akvaryumdaki lepisteslerimi 120x50x40 ebatlarında bitkili akvaryuma taşımak istiyorum. En iyi performans için ihtiyacım olacak malzemelerin (kum, filtre, hava taşı, bitki, ısıtıcı, aydınlatma vb) neler olabileceği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Yaptığım araştırmalarda; aguaclay kumun hafif olduğu ve bitki ekmenin zor olduğu, hagen kumun pahalı olduğu, en uygunun dere çakılı ya da dere kumu olduğu söyleniyor.

Bitkiler için ise tilki kuyruğu, çam, su mercimeği, zeytin, rotala rotundifolia ve taban için de bir moss çeşidi öneriliyor.

Tabanın moss ile kaplanacağını düşünürsek, dipteki kumun güzelliğinden çok verimi önemli değil midir?

Unutmayınız ki ben lepisteslerim için bitkili düşünüyorum, bitkili akvaryuma lepistes değil. Ama bitkileri de yaşatabilmek amacındayım.

Hiç bitkili akvaryumum olmadığını da hesaplarsak aydınlatmayı da baştan düşünmemiz gerekiyor. Aşağıdaki linklerin tamamını okudum ama kendim için gereken bilgi birikimini oluşturamadım.

http://www.akvaryum.com/bitkili_akvaryumda_isiklandirma_ve_diger_gozlemlerim_makaler_37_1281.asp

http://www.akvaryum.com/forum/bitkili_akvaryumda_aydinlatma_k505157.asp

http://www.akvaryum.com/forum/en_kolay_bitki_aydinlatma_secenegi_burda_k452286.asp

http://www.akvaryum.com/forum/led_aydinlatma_ile_ilgili_tecrubem_bitkilerde_gozlemlenen_problemler_k430110.asp

http://www.akvaryum.com/forum/bitkili_akvaryuma_isik_k310601.asp


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum22Çevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2013
İl: Edirne
Mesaj: 1106
akvaryum22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2013 16:28
1.kum : Siyah  hagen marka kum çok iyi olur . hem yavruları görebilir hemde genel olarak balıklar öne çıkar.
2.Filtre: 200 litre gibi bir hacim söz konusu eheim 2215 yada fluval 205 emiş borusuna pipo filtre süngeri yahut ten çorabı geçirebilirsiniz.
3.Bitki : Çam , tilkuyruğu, cabomba , saz , elodea gibi sık yapılı bitkiler ve  su üstü bitkileri kullanırsanız yavrular için  çok daha iyi olacaktır.
4.aydınlatma : 1grolüx-2 daylight floresan bu bitkiler  için yeterli gelecektir.
Tabana moss kaplamayın çünkü pislikleri tutuyor 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydınbilginÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2013
İl: Adana
Mesaj: 60
aydınbilginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2013 13:15
Teşekkür ediyorum Emre Hocam. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gökhan1907Çevrim Dışı

Kayıt: 21/02/2011
İl: Ankara
Mesaj: 40
Gökhan1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2013 11:30
Öncelikle kolaylıklar diliyorum...Bitkili akvaryum bence bu hobinin olmazsa olmazı...
benim 2 bitkili akvaryumum var biri ana tank 125x50x60 diğeri 100x50x65
ana tankımda hagen'in siyah kumunu kullanıyorum, tavsiye ederim zemin koyu oluyor demezseniz bitkili akvaryumlar için uygun bir seçenek olduğunu düşünüyorum...
aydınlatmanızı yazmamışsınız sanırım, seçeceğiniz türler önemli ölçüde ışık ve CO2 ile ilgili olacaktır...Eğer CO2 ihtiyacı düşük türler düşünüyorsanız litre başı 0.5watt aydınlatmanın size yeteceğini düşünüyorum.
Benim tankımda 4x54 watt T5 fluoresanlar var. Bunlar aşırı ısınma yapıyor adana'da uzun yıllar görev yapan biri olarak sıcakta kesinlikle fan yada fanlar gerekecektir size...
Bitki türleri olarak eğer çok yoğun ilgilenmeyecekseniz daha toleranslı türleri seçmenizi öneririm. Dev saz, anubias, ludwigia, java türleri, gül, tütün v.b gibi türlerle güzel bir kombinasyon oluşturabilirsiniz.
Aquaclay kumu kullanan arkadaşım bitkileri sabitleyemediği için bu kumdan vazgeçti :) ona midye kırığından bi karışım yaptık, henüz tam sonucu söylemek için erken ama ben uzun yıllar midye kırığında özellikle amazonları harika yetiştirmiştim...
Eksikle varsa yazışmaya devam edebiliriz, kolaylıklar dilerim..(bu arada tanklarınızın fotoğraflarını da eklerseniz sevinirim)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydınbilginÇevrim Dışı

Kayıt: 29/04/2013
İl: Adana
Mesaj: 60
aydınbilginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2013 16:22
Gökhan Hocam, ilginize teşekkür ederim.
Şu andaki mevcut tankım 70x30x30 ve bu ölçülerde canlı bitkiye girmedim. Bahsettiğim tankı hobici bir arkadaştan aldım. Eve getirip susuz bekletmekten ise kendisi dinlendirme tankı olarak kullanmaya devam ediyor.
Ben nasıl bir şey yapacağıma karar verene kadar da bekleyecek. Bazalt kumun da hagen siyah kumun performansını verdiğini hatta daha iyi olduğunu söyleyenler de var.
Adana sıcak ve benim full redler zaman zaman 31 dereceyi görmeye başladılar. Bilgisayar fanları kullanmaya başladım, 27-28 derecede sabitleyebildim o da üst kapak olmadan.
bir kapak modeli tasarladım. 
Yapım anının bütün aşamalarını çekmek isterdim ama beceremedim. Onu da ayrı paylaşacağım. Randıman alırsam bu akvaryum için de aynı modeli uygularım.
Şimdi fikir toplama aşamasındayım. Forumda benzer konuları da araştırmaya devam ediyorum. Bir söz var bilirsiniz "akıllı adam aklını kullanır, daha akıllı bir adam başkalarının da aklını kullanır" Akıl topluyorum :)
İlginize çok teşekkür ediyorum.
A


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir