Lav Kırığı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
[QUOTE=Hasancan Daglar] Zaten zannediyorum Gökmen Bey yurt dışında ikamet ettiği için hangi malzemeyi hangi isimle istediğimizle alakalı bir karışıklık yaşıyoruz sadece.
[/QUOTE]
Hasacan Bey kesinlikle nokta atisi yaptiniz. Farkli malzemeler farkli siimlerle aniliyor sanirm. Neyse onemli olan konunun aciga kavusturulmus olmasi. Burada sizin bahsettiginiz gozeneksiz, agir olan halkalarda burada hic gormedim. Muhtemelen Turk yaraticiligiyla bizim uretimimiz olan bir malzeme :)
Bu arada sitedeki en azindan resun seramik halkalarin taniminin yanlis olmasi konuusnda hemfikiris sanirim :)
Neyse en azindan faydali bir tartisma oldu. Konu detaylandirilmis oldu.
Selamlar.
[QUOTE=redhack06] Hatta iç filtre varsa istenende biyolojik filtrasyonsa belki elyaf bile koymamak lazım böylece tıkanma olmadan debi düşmeden dış filtre uzun süre belki 6 ay kullanılabilir. Bun bir deneyelim bakalım. Teşekkürler tekrar tekrar
[/QUOTE]
Aslinda benim yaklasik 5 aydir uyguladigim bir yontem. Yabanci forumlarda nadir de olsa elyaf kullanilmasinin gereksizligi tartisilmis ama Turkiye'de sanirim cok alakasiz bir durum :)
Filtrelerimizin debisinin dusmesinin nedeni nedir? Tikanan elyaflar... Bu elyaflar neden tikanir? Uzerinde olusan biyo-filmden. Yani eger tankinizda her gun bitki ekimi sokumu yapmiyorsaniz, filtrenize herhangi buyuk parcali bir madde gitmiyorsa elyaflarimiz pislikten dolayi degil, dokusunda olusan biyolojik filmden yani bakteri kolonizasyonundan dolayi tikanirlar. Yani aslinda elyaf cok cok iyi bir biyolojik filtrasyon maddesidir. Yalniz TIKANIRLAR :)
Bir tankta dibi cok dalgalandiracak iri vatos vs gibi baliklar yoksa suyunuzun berrakligi tamamen "biyolojik filtrasyonla" alakalidir.
Ornegin benim tanimda;
Bol bitkili, Tabanda ada amazonia, ve bolca neon tetra var. Asla dip cekimi yapmiyorum. Tabanimda bol miktarda tortu olusmus durumda. Dis filtremde sadece bir kat genis gozenekli sunger ve yaklasik 8 litre seramik bio-ring var. Yalniz filtremin su emis borusuna bir kat sert elyaf diye tabir edebilecegim malzemeden bir kilif hazirladim. Yani hicbir kati madde filtreme hic gitmiyor. ayrica bu on filtreleme diyebilecegim elyaf kilif fazladan tank icinde biyolojik filtrasyon sagliyor. Eger bu kilif cok tikanirsa kolayca degistirebilir veya temizleyebilirim. Sonuc olarak ben bu filtreme ve elyaf kilifa 5 aydir dokunmadim. Debi dususu neredeyse sifir! Su degerlerim mukemmele yakin. Bitkilerim ve baliklarim cok sagliklilar.
Yani ozetle,
1- Mekanik filtrasyona gerek yoktur. Ozel durumlarda (bitki ekip sokme, buyuk baliklarin kumu devamli karistirmalari gibi) ince bir katman elyafla, sanildigi gibi kat kat elyaflara gerek kalmadan kolayca mekanik filtrasyon yapilabilir.
2- Mekanik filtrasyon dis filtrelerimizle degil, dis filtrelerden once yapilmalidir ki filtre daha onemli olan biyolojik filtrasyon islevini kolayca yerine getirsin.
3- Filtrenizi ne kadar az rahatsiz ederseniz o kadar verimli olacagindan dolayi neredeyse yilda iki defa temizlik yetecektir.
4- Berrak su icin mekanik temizlik (elyaf) veya kimyasal temizlik (zeolit, karbon, peat) degil, sadece ve sadece dogru ve yeterli yapilan biyolojik temizlik yeterlidir.
5- Bu maddelerin bazilari veya hepsi yanlis olabilir :) tamamen kendi mantiksal cikarimlarim ve deneyimlerim sonucu edindigim, benim tarafimdan olculmus/gozlemlenmis/uygulanmistir. Evde denemeyiniz :D
Selamlar.
Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mesela benim tankımda bolca kök var, tabanda sıfır numara silis kum var(başımın belası ama çok doğal görüntü veriyor:)) işte bunlar neredeyse 2 haftada 1 elyafı degiştirmeme sebep oluyor. sıfır numara silis kum cok cabuk havalanabiliyor ve sump a iniyor doğal olarak süngerin gözeneklerini de elyafı da işlevini yerine getiremez hale sokuyor. ikinci bir durum da balıkların mukozalarının artıkları falan zamanla tıkanmaya sebep olabiliyor. sırf balıklarım mutlu olsunlar diye sıfır numara silis kuma bulaştım(kumla oynamayı çok seviyorlar:)) ama şu da bir gerçek sıfır numara silis kumun avantajı çok fazla. arasında nitrat birikmesi söz konusu değil, balık yem artığı birikmiyor. sadece yüzelsel dip çekimi yapıyorum çok avantaj sağlıyor.
Bu arada tankımın son halinden kareler:)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir