Kusturma Üzerine Görüşler


M.OkurÇevrim Dışı

Kayıt: 31/01/2007
İl: Manisa
Mesaj: 804
M.OkurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2007 23:07


     Eleştirilerinize hak veriyorum.Canlı Doğuranlar forumunda da aynı problemler var.

      Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NakataÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/06/2006
İl: Kayseri
Mesaj: 1335
NakataÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 00:02

Söylediklerinize katılıyorum. Kusturma işlemini bilmeden uygulayan çok kişi var. Ama kusturma işlemi kuralarına uygun bir biçimde yapılırsa daha iyi sonuçlar elde edilir. Kusturmaya karşı olan arkadaşlara soruyorum. Doğallıktan bahsediyorsunuz. Her ne kadar doğal ortamı oluşturmaya çalışsakta o ortamı sağlayamadığımız kesin. Ayrıca akvaryum ortamında 20-24 gün bir balığın aç kalması ne demek biliyormusunuz... Doğal ortamda belki bu balık yavrularını bazen salıp yem yiyor. Ama akvaryumda böyle bir olay mümkün değil.

Başka tanka ayıranlara gelince zaten balığı yakalarken strese girdirip eziyet ediyorsunuz, ayrıca ağzında yumurta olan bir balığı yeni bir ortama alarak stresini daha da arttırıyorsunuz.

Kendimden örnek verecek olursam, bugüne kadar bir çok kusturma işlemi uyguladım. İşi doğru olarak uygularsak ne balık ne bizler ne de yavrular sıkıntıya giriyor. Ben bugüne kadar hiç bir sorunla karşılaşmadım. Her fırsatta bunu söylüyorum. Kusturma işlemi 10-13. günler arasında yapılmalı. Bazen arkadaşlar 15-16. günler diyorlar. 15-16. gün bekleyince kusturma anlamını yitiriyor bence. Balığın ağzında yavrular büyüyor ve ağzından almak zorlaşıyor. Ben genelde 11. gün kustururum. Balık ağzını her açmasında 10-12 yavru bırakıyor. Böylece 30-35 sn de işlem sona ermiş oluyor. Bugüne kadar kusturmadan dolayı balık kaybetmedim. Yavrular 11.gün keseli doğuyor. 3-4 gün DIY yavrulukta kalıp yavru tankına aktarırım. Kaybım inanın çok az oluyor. Yavrular 3-4 gün sonra yüzmeye başlıyorlar. Bu olayı izlemek gerçekten çok keyifli.

NOT: Hİç bir arkadaşıma cevap olarak yazmış değilim. Sadece kendi tecrübe ve araştırmalarımdan elde ettiğim sonuçlar. Yorumlara açığım...

 

 

Saygılar....


Beğenenler: [T]223707,BlueJardini[/T]
+1: [T]223707,BlueJardini[/T][T]24145,kadir_7[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

perculaÇevrim Dışı

[B]2424,2[/B]
Kayıt: 22/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2245
perculaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 00:21
Benim bütün malawilerim ağzı dolu iken yem yedi. ( 1 yunusum hariç ) hatta sp yi kusturmadım adlı bir başlık açımıştım. Sadece 1 kişi yorum yazdı. Okuyan sayısı bile azdı. Kusturmayı bu hobiye aykırı buluyorum. Tanktaki balık uyumunuz, balık sayınız ve doğal ortamınız (kayalık , mağara ) nominal değerlerdeyse zaten balık kendi salacaktır yavrularını zamanı geldiğinde. Aykırı bir durumda yoksa ( balığın yavrularını bırakması gereken zamanda bırakmaması gibi vs...) balıkların kusturulmasına karşıyım. Balığım aç kalıyor diye üzülenlere açıklayayım. Doğada da bu balıklar ağzına yumurta aldıkları zaman, yavruların veyahut yumurtaların bir kısmını yiyerek aç kalmıyor.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NakataÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/06/2006
İl: Kayseri
Mesaj: 1335
NakataÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 00:31

[QUOTE=beyazid]Bilinçli yapıldığı sürece sonuç olumlu olabilir.Birtek şeyi merak ediyorum,11. gün olduğunu nasıl anlıyorsunuz?Her çiftleşme döllenmeyle sonuçlanmıyor yada çiftleşme anını kaçırabilirsiniz.Sadece öğrenme amaçlı soruyorum.[/QUOTE]

Balıkları hergün dikkatli incelerseniz, günü kaçırmazsınız... Sonra 11 gün beklemek kalıyor geriye. Yumurtaları yutmazsa sorun yok demektir...

 

Saygılar...

nakata2007-3-13 0:32:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sansiro78Çevrim Dışı

Kayıt: 02/04/2006
İl: Izmir
Mesaj: 79
sansiro78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 01:05
Arkadaşlar bence bu sorun insanların hobici mantığıyla değilde ticari zihniyetle hareket etmesinden kaynaklanıyo bende kusturma olayına uzmanı yapmadığı sürece karşıyım eger sadece hobiciysek balığın yavrularını agzından kendi salmasını seyretmek ona bakmasını seyretmek çok daha güzel ama yavru kaybı olacagından ticari düşünenler bunu yapmıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

elfceÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 79
elfceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 09:41

           [Quote=nakata]Kaybım inanın çok az oluyor[/QUOTE]

Pardon neyin kaybı??? Size şöyle soralım o zaman; Mutlaka doğa belgeseli izliyorsunuz televizyon kanallarında, hiç gördünüz mü o programları hazırlayan yapımcıların bir aslanın ceylan yavrusunu yemek için saldırdığında yavruyu araca aldıklarını, koruduklarını vs. ne bilim işte düzene aykırı birşey yaptıklarını. Doğal hayat illaki hayvanın birebir doğal ortamı anlamına gelmez, doğal ortamı da zamanla mutasyona uğrayabilir, doğallık canlının birebir öncelikle kendisidir, nasıl ki insan Sibirya'da da insansa ve ürüyorsa Afrika'da da insandır ve o da ürüyor. İlk insanın Afrika'dan çıktığını (bilimsel olarak başka teziniz var mı bilemem) varsayarsak o zaman şu anda Afrika dışında yaşayan tüm kadınları sezeryan yapalım, ne de olsa doğal ortamı değil ya!!!! Yazdığınız mesajın özü aslında yaptığım alıntıdır malesef, bu bakış açınızın özetidir... Sağlıklı akvaryumlar...


Beğenenler: [T]185590,Muhammet34k[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emiirÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1531
emiirÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 10:24

Kusturmayanlara saygı duyuyorum ancak benim gibi kusturanlara da saygılı ve anlayışlı olunmasını bekliyorum.

Balıkları neden kusturuyorum?

1) %50 den fazla balığa yaşama şansı tanıyorum

2) Anne balığın daha fazla aç ve güçsüz kalıp diğer balıklar tarafından rahatsız edilememesini sağlıyorum. ( Doğal yaşamda da aç kalıyorlar ancak oradaki su koşullarında bu balıkların ağızı doluyken bile bir derece besin ihtiyacını karşılayacak mikro canlılar mevcut. Bir de yumurtaların ağızda patlamaları sonucunda besin ihtiyaçlarını bir bakıma gidermiş oluyorlar. )

3) Balıkların yavrularından ayrıldıkları için duygusal olarak etkilendiklerini düşünmüyorum. Sonuçta bir çok balık kendi yavrularını yiyiyor. Yavrular büyüdüğünde çifleşebiliyorlar.

4) İnsanlarda da sezeryan kötü bir uygulama değil. Eğer anne ve bebek sağlığı tehlikedeyse veya gerekli görüldüğü her durumda sezeryan yapılıyor. Kürtaj benzetmesine katılmıyorum çünkü kürtajda bir canlı ölüyor. Balıkta ise bazı arkadaşların kürtaj olarak nitelendirdiği kusturma yapılmazsa %50 yavru daha dünyaya gelmeden yok oluyor.

Sonuç olarak ben kusturuyorum ve şimdiye kadar anne balıklarıma zerre kadar zarar gelmiş değil. Ölmelerine izin vermediğim yavru balıklar da büyümeye devam ediyorlar.

Saygılarımla.


Beğenenler: [T]223707,BlueJardini[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cAgRiÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 222
cAgRiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 10:39
Tartışılması çok yararlı bir konu seçimi olmuş.
Kusturmanın amacının daha çok yavru yaşatmak olduğuna katılıyorum.  Dikkatli yapılmazsa annenin ağzını sakatlamak işten değil. Sakatlanmasalar da, çok korktukları kesin, sonrasında kendilerine gelmeleri epey vakit alıyor.
Ben yunus dişilerimi kusturuyorum. Ticari sebeplerle değil, yavruların ölmesine kıyamadığım ve mümkün olduğunca çok yavruya yaşama şansı vermek için yapıyorum bunu.
Şimdiki tanklarında ilk yavru alan dişinin kendisinin bırakmasına izin verdim. Saklanma yeri bolluğu olmasına rağmen 4 yavru yaşatabildim. Yavruları ben bakarken bırakmasına rağmen..
Dişileri bulundukları tanktan ayırınca, uyurken bir defada yakalamama rağmen, yeni bir ortamın sebep olduğu stres yüzünden yavruların çoğunu yuttu. 2 veya 3. denemede belki de yumurtaları yutmayacaktı dişiler, bunu bilemiyorum, denemedim.
Kusturmadan ve balığı başka tanka almadan, yavruları kendisinin bırakmasına izin vermek istiyorum, bu yüzden;
Tankı bölmek için plexi plakalar kullanarak, yumurta alan dişiyi kendi tankında ayırmayı düşünüyorum. Hem ayırma için yakalama stresi olmayacak, hem de yeni ortam stresi. Umarım bu başarılı olur.
Kusturma kötü ama alternatif yöntemlerden hangisi daha başarılı? Bu konuda deneyimli arkadaşların tecrübesinden yararlanmak hepimizin işine yarar.
Sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NakataÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/06/2006
İl: Kayseri
Mesaj: 1335
NakataÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 12:42
[QUOTE=elfce]

          

Pardon neyin kaybı? Size şöyle soralım o zaman; Mutlaka doğa belgeseli izliyorsunuz televizyon kanallarında, hiç gördünüz mü o programları hazırlayan yapımcıların bir aslanın ceylan yavrusunu yemek için saldırdığında yavruyu araca aldıklarını, koruduklarını vs. ne bilim işte düzene aykırı birşey yaptıklarını. Doğal hayat illaki hayvanın birebir doğal ortamı anlamına gelmez, doğal ortamı da zamanla mutasyona uğrayabilir, doğallık canlının birebir öncelikle kendisidir, nasıl ki insan Sibirya'da da insansa ve ürüyorsa Afrika'da da insandır ve o da ürüyor. İlk insanın Afrika'dan çıktığını (bilimsel olarak başka teziniz var mı bilemem) varsayarsak o zaman şu anda Afrika dışında yaşayan tüm kadınları sezeryan yapalım, ne de olsa doğal ortamı değil ya!!!! Yazdığınız mesajın özü aslında yaptığım alıntıdır malesef, bu bakış açınızın özetidir... Sağlıklı akvaryumlar...

[/QUOTE]

Zaten dünya insanın doğal ortamı olduğu için verdiğiniz örnek çok basit olmuş. Ayrıca neden insanlarla balıklar karşılaştırılıyor, onu anlamış değilim. Ben bana göre doğru olanı yapıyorum. Siz de kendiniz için doğru olanı yapın... Yorum yaparken de lütfen biraz daha karşı tarafı düşünerek yapalım. 

 

Ayrıca bakış açımı da Emrah Bey güzel anlatmış... Bilmem anlatabildim mi?

[QUOTE=emiir]

Kusturmayanlara saygı duyuyorum ancak benim gibi kusturanlara da saygılı ve anlayışlı olunmasını bekliyorum.

Balıkları neden kusturuyorum?

1) %50 den fazla balığa yaşama şansı tanıyorum

2) Anne balığın daha fazla aç ve güçsüz kalıp diğer balıklar tarafından rahatsız edilememesini sağlıyorum. ( Doğal yaşamda da aç kalıyorlar ancak oradaki su koşullarında bu balıkların ağızı doluyken bile bir derece besin ihtiyacını karşılayacak mikro canlılar mevcut. Bir de yumurtaların ağızda patlamaları sonucunda besin ihtiyaçlarını bir bakıma gidermiş oluyorlar. )

3) Balıkların yavrularından ayrıldıkları için duygusal olarak etkilendiklerini düşünmüyorum. Sonuçta bir çok balık kendi yavrularını yiyiyor. Yavrular büyüdüğünde çifleşebiliyorlar.

4) İnsanlarda da sezeryan kötü bir uygulama değil. Eğer anne ve bebek sağlığı tehlikedeyse veya gerekli görüldüğü her durumda sezeryan yapılıyor. Kürtaj benzetmesine katılmıyorum çünkü kürtajda bir canlı ölüyor. Balıkta ise bazı arkadaşların kürtaj olarak nitelendirdiği kusturma yapılmazsa %50 yavru daha dünyaya gelmeden yok oluyor.

Sonuç olarak ben kusturuyorum ve şimdiye kadar anne balıklarıma zerre kadar zarar gelmiş değil. Ölmelerine izin vermediğim yavru balıklar da büyümeye devam ediyorlar.

Saygılarımla.

[/QUOTE]

 

 

Saygılar...

Echoe2007-3-15 18:51:59

Beğenenler: [T]223707,BlueJardini[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

elfceÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 79
elfceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 13:30

              

  • Bazı arkadaşlar benim sezeryan diye başlattığım kelimeyi kürtaj diye kullanmışlar. Kelime yanlış anlamda kullanılmış. Sezeryan olmalıdır doğrusu...
  • Asıl mesele ise gerekli olduğu durumlarda yaşanıyor galiba. Şimdi; Gerekli olduğu durumlar elbet vardır kusturmanın zaten onu başlığı açarken ilk mesajda yazdım, dedimki sezeryan bile gerekli olduğu durumda yapılır diye, bu sadece sezeryan da değil boşaltım sistemi çalışmayan insana lağman yapılması gibi, yemek yiyemeyen insana serum verilmesi gibi, yani bir sistem, bir işlev doğal yoldan olmuyorsa zorunlu yol kullanılır. Kusturmada bu başlık altındadır, Emrah Bey'in de söylediği budur, yunusum kustu, kustu, yedi vs. kusturmaya başladım demiş, evet doğrusu bu zaten, zorunluluk olduktan sonra kimse karşı değil, bir örnek daha vermek gerekirse şu an malawi forumda bir arkadaş balığım 30 gündür ağzında tutuyor ne yapablirim demiş yapması gereken çok acil kusturmaktır balığını, bunlar zorunluluk durumlarıdır. Benim karşı olduğum duurmlar ise daha işi bilmeden, daha balığın ilk yumurta almalarında, daha balığın yapısını anlamadan, balığa ve yavrulara zarar verilecek şkilde yapılan kusturmadır. Ona da örnek vermek gerekirse yine Malawi forumda bir arkadaşım balığının ilk yumurta almasında daha 3. 5. gününde kusturmaya çalıştım 2 adet yumurta düşürdüm gerisi kaldı napim diye soruyor, bu işkencedir işte o hayvana... Kısaca sayın Fatih Bey ve tüm arkadaşlar kusturma sadece ve sadece zorunluk halinde yapılmalıdır, balığınızın daha ilk 5 sefer yumurta almasına kadar, onun yavrulama performansı, tutumu belirlenene kadar ve amatörce, bilinçsizce uygulanacak bir yöntem değildir. Kadınlar doğum yapar öyle bir doğum gelir sezeryan yapmazsanız hem o kadın hem de bebek ölecektir, sezeryan yapılır, kusturmanın da mantığı bu olmalıdır. Bu bilinci aşılamak için açılmıştır bu başlık. Beni bu açıklamalarla daha iyi anladığınızı düşünüyorum... Sağlıklı akvaryumlar...
Echoe2007-3-15 18:52:37

Beğenenler: [T]185590,Muhammet34k[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErsinÇevrim Dışı

Kayıt: 17/01/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 64
ErsinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 15:30
Balıkların yer değiştirilirken yaşadıkları strese atıf yapmak istiyorum: Arkadaşımın akvaryumunda kalabalıktan üreme çalışmaları yapamayan (Mısır Cikleti) balıklar bende yeni bir akvaryumda yumurta döküp azına aldı. Keyifli bir durumdu. Dişileri ayırdım ve yumurtaları döktü. Evdeki bir durumdan dolayı tüm akvaryumun yerini değiştirdim. Daha küçük akvaryumdaki yavrular gelişmeden yaklaşık 2 haftada balıklar tekrar yumurta aldılar. Akvaryumum su sızdırmaya başladı ve yeni bir akvaryum ortamına nakil yapmak zorunda kaldık. Ve tekrar 1 ay dolmadan yumurtlama eylemine geçtiler. Bunun iç güdüsel olarak uyum sağlama davranışı olabileceğini, stres kaynaklı olduğunu düşündük. Şu anda o anaçları bir okulun akvaryumuna bağışladım. Yeni yerlerinde hareketlendiklerini duydum. Eğer iki hafta içinde yeniden üreme durumuna geçerlerse biraz stresin balığın yaşam güdülerinde, katalizör olduğunu savunur hale geleceğim. Raslantılarla çıkarımladığım bu durumu sizlerle paylaşmak istedim. Belki de sağma ve yer değiştirme yaparak balıklara doğal bir stres yaşatıyoruz. İki ayrı düşüncede ama aynı türde balık sahipleri yumurta alma sayı veye verimliliğini bu artamda daha kapsamlı paylaşabilirlerse çıkan sonuç, ciddi bir bilimsel makale konusu bile olabilir.
Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ASI.TURKÇevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2006
İl: Nigde
Mesaj: 37
ASI.TURKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 16:36
Şimdi açtığınız konu gerçekten bir hayli hatırı olan bir konu sonuna kadar size katılıyorum ancak bir nokta varki burda sanırım biraz daha cümle değişikliği gerekiyor. Kusturma olayı sizin cümlenizde bahsettiğiniz gibi yarısını aldım yarısını almadım anne kaydı düştü yavrular yaşamadı gibiyse haklısınız ki bu düpedüz kanunsal olmasada katliyamdır, katilliktir. Ancak hepimiz çok iyi biliyoruzki gerek kalmadıkça kusturma işlemi çok gereksizdir. Kalabalık akvaryumlarda bile bile annenin doğal doğurmasını beklemekte bir katliyamdır. Nasıl diyorsanız doğal ortamlarında annenin yuvası 1 metre kare ise akvaryumda bu %70 daha daralıyor haliyle yavruların kaçacağı yerler sınırlanıyor buna ek olarak birde kendi yaşadığı bölgede onunla yaşayan 10 tür varsa bazı hobiciler 20 tür koyuyor haliyle balık daha fazla strese giriyor ve bu yavruları yutmasına yemesine yada zamansız kusmasına neden oluyor. Ben bu gibi durumlarda kusturuyorum ve tekrarlıyorum yavruların yarısının telef olacağını bile bile anneyi kendi haline bırakmakta bir katliyamdır. Sadece balıklara değil tüm hayvanlara yapılan bu gibi bilinçsiz hareketleri ve hamleleri Ben ve mekanımda çalışmakta olan 11 adet hayvan dostu kardeşlerimle birlikte kınıyoruz. Daha güzel daha düzeyli daha bilinçli daha profesyonel bir hobi ruhu için sizide canı gönülden kutluyoruz. Niğde hobicilerinden size tam destek. Saygılarımla....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EchoeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2005
İl: Bursa
Mesaj: 1829
EchoeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 16:39
[QUOTE=atilla tarhan]

 Sayın Arkadaşlar...

 Ağzı dolu bir balığı seyretmenin, günlerini saymanın, yavrular çıktığında annenin onları en küçük tehlike sezdiğinde tekrar ağzına toplamasının ve koyun güder gibi dolaştırmasının zevkini alamayacaksak hiç cichlid beslemeyelim derim ben...(Yumurta döken cichlidler hariç.)

 Az-çok deneyimim olduğu halde (uzun yıllar) kusturmaya karşı olduğumu her fırsatta belirttim. Amaç satıp, para kazanmaksa yumurta dökenler olabilir.(Çok sayıda yavru veriyorlar ve bende de var.)  Bana göre kusturulan her balık -kürtaj- oluyor demektir ki, bu onların doğasına da aykırıdır.Başka bir yorumda bulunmak istemiyorum...

 RobiNSoN'dan: Sağlıklı balıklar.

[/QUOTE]

Atilla Bey'in söylediklerine katılarak ben de birşeyler söylemek istiyorum bu konuda.

Kusturmanın gerekliliğinden bahsedilmiş çoğunlukla. Olayı bu şekilde rasyonalize etmeden önce biraz daha düşünebiliriz. 

-"Kusturuyorum, neden? Çünkü bu ve şu sebeplerden."

Birde şunu sorsak; "Ne yapsam da balığı kusturmak zorunda kalmasam?"

Ben yıllar boyunca, defalarca yavru aldım. Başlarda yavru sayısı az oldu. Ne yaptım, araştırdım. Gözlemledim. Neden az yavru? Neler oluyor? Baktım ve yavruların diğer balıklar tarafından yendiğini gördüm. Ne yaptım? Yavruların da saklanacakları, büyük balıkların giremeyecekleri şekilde tasarladım akvaryumu. Ne oldu? Yenen yavru sayısı azaldı.

Anne de kaybettim. Neden? Diğer balıklar tarafından hırpalandı. Neden hırpalandı? Akvaryum nüfusundan ve saklanacakları yerleri başka balıkların işgal etmiş olmasından dolayı ortada kaldı. Ne yaptım? Balık nüfusunu ve türleri bu olumsuzluğu ortadan kaldıracak şekilde ayarladım. Yeri geldi en sevdiğim balığımı 240 litrelik hacmin az geldiğini gördüğüm, ve şartlarım dahilinde ona layıkıyla bakamayacağımı hissettiğim için daha büyük akvaryumu olan bir arkadaşa verdim.

360 litrelik bir akvaryumda 3 tür beslemedim. Dekorundan kumuna, tür sayısından nüfusuna, tür uyumundan davranış şekillerine kadar hepsini birarada düşünerek akvaryumlarımı sağlıklı bir biçimde tasarladım ve balıklarımı hep mutlu, huzurlu, sağlıklı ve güzel bir şekilde besledim. Onlarla empati kurdum. Kendimi onların yerine koydum. Makaleler okudum. Uykusuz geceler geçirdim. Neden? Sorumluluğum vardı. Vicdanım vardı.

İşte; vicdanım, sorumluluğum ve sevgim onların rahat edemeyeceği durumların olmasına izin vermedi.

Kusturma da bunlardan biri idi.

Kusturmadım. Hem de hiç. Ama çok yavru aldım. Nelere şahit oldum. Başka balığın yavrusunu ağzına alan anneye de, 1 saniye içerisinde on yavruyu ağzına alabilen anneye de. Annesinin ağzına girmeye çalışıp artık ağıza girme zamanının dolduğunu söylercesine yavruya ağzını kapatıp arkasına dönen anneye de. Bunlar güzellikler, doğallıklar.

Tabii ki herkes istediğini yapabilir. Ama geçen gün malawi bölümünde açılan bir konu gözlerimi yaşarttı.

Arkadaşımız Anneyi almış, kusturmaya başlayınca günü gelmediğini hatırlamış, tekrar akvaryuma geri koymuş o güzel anneyi. Sonra da kaçıncı gün kusturayım, o yumurtalardan yavru çıkar mı? Ağzında kaç yavru kalmıştır, sizce kaç yavrum olur gibi sorular vardı akabinde. Moderatör sorumluluğum olmasaydı o üzüntüyle, o sinirle neler yazardım bilmiyorum.

Kusturan tecrübeli arkadaşlar;

İstediğinizi yapabilirsiniz ama bu forumda yaşı küçük, tecrübesiz ve hayat bilincini henüz kavrayacak yaşta olmayan arkadaşlarımızın da olduğunu unutmayalım. Ve o kardeşlerimizin ellerinde baş aşağı tutup sallanan annelerin olmasını özendirecek mesajlardan kaçınalım.

Özetlemem gerekirse;

Emin olun, akvaryumlarımızı kusturmaya mecbur kalmayacak şekilde düzenlersek hem balıklar, hem de biz daha mutlu oluruz.

Sevgilerimle...

 

Echoe2007-3-13 16:55:55

Beğenenler: [T]178669,motorhead35[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NakataÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/06/2006
İl: Kayseri
Mesaj: 1335
NakataÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2007 17:59

Ne kadar tartışsak boşa. Herkes gene bildiğini okuyacak ama yeni başlayanlar için güzel bir konu. Ben de kustururum cichlid beslemeye başladığımdan beri. Akvaryumda balığı 20-24 gün aç bırakmak bana uygun gelmiyor malesef. Allah kimseyi açlıkla sınamasın. Bugüne kadar sadece bir balığım ağzında yumurta varken yem yerdi. Diğer dişiler yemezlerdi. İstisnalar kaideyi bozmaz. Balıklığın aç kalmasına benim gönlüm el vermiyor. Bu yüzden kusturuyorum. Ayrıca yavru sayısı daha fazla oluyor.. Bu da artı bir avantaj. Ne kadar da kar amacım olmasa da fazla sayıda yavruya bakmak keyif veriyor insana...

 

 

Saygılar...  

Echoe2007-3-15 18:54:1

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir