Kum filtresi hak.


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2007 09:32
Merhaba ,
Belki bu filtreyi forumda belki forumda çok az kişi bilsede ben sorayım belki bilen çıkar .




* Kullanılan kumun cinsi , kalınlığı , kumun katman kalınlığı önemlimi ?
* Filtreleme nasıl oluyor ? Kuma giren tortu'nun kum katmanından geçemeyerek temizlenmesi ilemi ?
* Hangi tanklarda kullanılabilir ( üretim , seyir , hasta , karantina vs. )
* Sump'ın bir bölümünde kullanılabilirmi ? Herhangi bir yararı olurmu ?
* Kurulumu nasıl ?
* Bir filtr ile kıyaslamak gerekirse hangi filtreye göre daha iyidir ?
* Genel anlamda nasıl bir filtre ( ney nasıl kullanılıyor , hangi malz. kullanılıyor gibi )

Yoksa bu bir filtre değilmi Big%20smile ? ( bir yerde filtre diye okumuştum )


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsenerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/10/2005
İl: Nevsehir
Mesaj: 1048
EsenerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2007 23:47
Fatih Bey bu konuya cevap yazılmamış bayada zaman olmuş gezerken farkettim. Şurdan başlayalım bu gördüğünüz kumlu sistem  en doğal arıtma yöntemidir. Şöyle ki doğanın mini bir taklididir. Doğa da da bu şekilde su filtrasyonu vardır kabaca tabirle ve çok başarılı bir filtrasyon sağlar. Hatta bazı su artıma tesisleri bu yönetmi kullanmaktır. İçtiğimiz çeşme suları ve kaynak suları benzer bir arıtma sonucu evlere ulaşmaktadır.
 
Akvaryumlar da pek tabi kullanılabilir hatta kullananlarda vardır aramızda sump malzemesi olarak.  Kaynak sulanırını düşünelim ordan burdan sızan sular  yeraltına  bu filtredeki gibi katmanlardan geçerek iniyor.
 
Bana göre bu sistem en ucuz ve sağlam filtremeleme seçeneklerinden sayılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

feyzalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1677
feyzalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2007 23:51

Eskiden kullanıldığını biliyorum.Hatta bir tanıdığımda bu sisteme benzer birşey var.Gayet güzel bir sistem, acaba bulma imkanımız var mı?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EsenerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/10/2005
İl: Nevsehir
Mesaj: 1048
EsenerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2007 23:55
Mert Bey bunu pek tabi sizde yapabilirsiniz.  Çeşitli çakıl ve türevi ekipmanlar kullanarak sump sistemine ilave edebilirsiniz.
 
Halen kullanılan su aıtma yöntemi küçük bir araştırma yaptım.
 

Tüm sularda en belirgin kirlenme parametresi olan bulanıklık; suda askıda katı madde, organik madde, silis, tortu vb olduğunu göstermektedir. Bu kirleticiler arasında belirgin bir çapa sahip olanlar fiziksel tortu filtrasyon üniteleri ile arıtırız. Sularda bulunan bir çok kirletici ise, doğrudan filtrasyon ile sudan uzaklaştırılamaz. Bu kirleticiler genellikle okside edilerek, yada bazı kimyasallarla yumaklaştırılarak filtrelere alınırlar. Danecik çapları büyüyen kirleticiler böylelikle daha kolay ve yüksek bir verimde arıtılmış olurlar. Tortu filtreleri de tüm teknolojik ekipmanlar gibi tamamen doğadan esinlenerek bulunmuş ve geliştirilmiştir. Toprakta değişik katmanlarda süzülerek yeraltına ulaşan suların bulanıklık ve tortu içeriği yönünden yüzey sularına göre daha temiz olduğu görülmüş ve sular toprak katmanlarında filtre edilmeye başlanmıştır. Bu teknoloji bugün kullandığımız tortu filtrelerinde 5 –6 katmanlı kum filtrelere, antrasit yada quartz minerali kullanımına gelmiştir.

Kum filtreleri iki ana kolda incelenebilir.
1- Açık Kum Filtreleri
a- Hızlı Kum Filtreler
b- Yavaş Kum Filtreler
2- Basınçlı Kum Filtreleri

Açık kum filtrelerinde; yavaş kum filtreleri dizaynı için geçiş hızı 0,4 m/saat iken, hızlı filtrelerde bu hız 5 m/saat ile 10 m/saat arasında değişmektedir. Basınçlı kum filtrelerinde ise bu hız 20 m/saat e kadar kabul edilmektedir (sudaki kirlilik yüküne bağlı olarak) ...Water Supply And severage(pgs. 203-205) Günümüzde ise basınçlı kum filtreleri daha fazla tercih edilmektedir. Bunun başlıca nedeni ise basınçlı kum filtrelerinde gerekli olan yüzey alanının daha düşük olması ve sistem kontrolünün daha kolay olmasıdır. Tam otomatik tortu filtresi dizayn ederken, en önemli noktalar aşağıda belirtilmiştir.

Su kirliliği (gerekli ise ön arıtma kullanılması)
Geçiş hızı (saatlik debi / mineral tankı kesit alanı)
Yatak kabarma yüksekliği (geri yıkamadaki gerekli su debisi ve basıncı)
Saatlik pik debi (otomasyon dizaynı için)

Tortu filtreleri de diğer tüm arıtma sistemlerinde olduğu gibi otomatik olarak çalışmaktadır. Bu filtrelerin otomasyonunu ise farklı yollar ve ekipmanlarla sağlayabiliriz. Ülkemizde bu sistemler için en çok kullanılan otomasyon yöntemi; Fleck, Sieta, Autotrol vb otomasyon valfleridir. Ancak, özellikle saatlik debiler yükseldiğinde pnömatik sistemler alternatif oluşturmaktadır. Sistemler için kullanılan mineral tankların yapısı ise; karbon çelik, paslanmaz çelik, polyglass, FRP, kompozit, vb olmaktadır.

esener2007-10-21 00:18:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir