Kömür hakkında bir soru sorucaktım


TorikÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 682
TorikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2009 10:22
Aktif karbon, bağlayıcı özelliğe sahiptir. Yeni kurulmuş tanklarda ve dengesi bozulmuş tanklarda fazla elektroliti bağlaması için kullanılır. Ne kadar süre dayanacağı kullanılan miktara bağlıdır. Çünkü belirli bir doyma kapasitesi vardır.
 
Aktif karbonda kusma gibi bir durum söz konusu değildir. Öyle bir durum olsa zehirlenmelerde kullanılmazdı. Affinitesi daha yüksek başka bir maddeyle karşılaşana kadar bağlamış olduğu molekülleri bırakmayacaktır.
 
İlaçlarla aktif karbon kullanılmamasının nedeni de budur. Kullandığınız ilaç aktif karbon bağlanarak etkisiz hale getirilecektir.
 
Mercan kırığı, eğer sert suya ihtiyaç duyan canlılarınız varsa kullanınız. Yoksa filtrasyon bir önemi yoktur. Aktif karbon çıkarttıktan sonra yerine zeolit, lav taşı kullanabilirsiniz. Bunlar fazla iyonu tutacak, azaldığında tekrar suya salım yapabilcek özelliktedir. Ayrıca gözenekli yapısı sayesinde biyolojik filtrasyonda iş yapacak mikroorganizmaların tutunmasına olanak sağlar.
 
...ya da en basiti elyaf ve şu bulaşık yıkamadan kullanılan süngerlerden kullanabilirsiniz.
 
Fiyat konusunda sıkıntılarınız varsa, aktif karbon yerine bildiğiniz mangal kömürünü sudan geçirip tozunu aldıktan sonra kullanabilirsiniz. Zeolit ya da lav taşı yerine odun külü de iş görecektir.
Torik2009-05-15 10:56:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2009 10:53
Kömür diye kastedilen aktif korbon ise ne yazıkki forumumuz dahi bu filitrasyon elemanı hakkında yüzde yüz net değil.

Kendi bildiklerimi kısaca özetleyeceğim umarım faydası dokunur. Kömür özellikle yeni kurulan tanklarda çeşmeden henüz eklenmiş sudaki çinko ve daha bir çok agır metali sudan uzaklaştırmak adına bilinen en etkili filitrasyon elemanı olmakla birlikte daha bir çok faydalı özelliğe sahiptir.(Forumdan araştırabilirsiniz)

Ne varki çok az seçiciliğe sahip bu elamanımızın suda tam olarak neyi tutup neye dokunmadığı forumumuzdaki en yüksek kimya bilgisine sahip akvaristler tarafından dahi bana göre tam olarak açıklanamamıştır...

Bitkili akvaryumlarda sudaki elementleri tutarak suyu baktiriyel yönden fakirleştirdiği gerekçesiyle kullanılması tavsiye edilmez.

Kendi kişisel yorumuma ve size tavsiyeme gelince : Kaliteli bir markanın kömürünü en fazla 10 gün kadar su sirkülasyonunun en kuvvetli olduğu bölgeye koyup bu süre içerisinde gerekli faydayı sağlayıp daha sonra ne tuttuğu belirsiz bu elemanı çıkarıp yerine seramik halka koymanızdır.

Seramik halka fiyatları litre başına 5 ile 30 lira arasında değişmektedir. Online alışveriş sitelerinden kısa bir araştırma yaparak ihtiyacınıza ve maddi gücünüze göre bir tercih yapabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir