Kılıçkuyruk (Xiphophorus Helleri)


Dark ReflectionÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 74
Dark ReflectionÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2007 02:44

Herkese selam :)

KILIÇKUYRUK (XİPHOPHORUS HELLERİ)

Alıntıdır : http://www.tropicalfishfinder.co.uk
Çeviren: Sertaç CAN

1) Tanım :

Akvaryumcularda görülen kılıçkuyrukların bir çoğunun Xiphophorus helleri olmasına rağmen, bu isim altında anılan bir çok diğer tür de mevcuttur. Bu durumun sebebi ise, erkek kılıçkuyrukların kuyruk uçlarında "kılıç" benzeri bir uzantılarının olmasıdır. Xiphophorus Helleri ya da yaygın adıyla kılıçkuyruk, bakımı oldukça kolay ve bir çok hibici için çok çekici bir türdür. Diğer türler mümkün olduğunda vahşi formlarına yakın yuylmaya çalışılırken, kılıçkuyurktan onlarca varyete üretilmiştir. Kırmızı, sarı, siyah, yeşil ve bu renklerin kombinasyonlarından oluşan balıklar, herkezin göz zevkine hitap edecek geniş bir yelpazede yer alırlar.

2) Davranış

Genellikle sakin ve barışçıl balıklar olmalarına rağmen, bazen erkek kılıçkuyruklar agresif tavırlar sergileyebilir. Bu durumun önüne geçmek için, ya bir kaç dişiyle birlikte tek erkek, ya da belirli erkeklerin birbirlerini düşman edinmesini engelleyecek kadar geniş bir sürü halinde bakılmalıdır. Kılıçkuyrukların akvaryumun diğer üyelerine karşı problem çıkarmaları alışıldık bir durum değildir. Genellikle karma tabklarda uyumlu bir şekilde geçinirler.


Karma akvaryumda kılıçkuyruk (Hangisinin kılıçkuyruk olduğunu soran olursa ÖM yolu ile ulaşsın :p )

3) Akvaryum Gereksinimleri

Popüler yakın akrabası olan platiye oranla daha fazla büyüdüğü için, geniş yüzme alanları bulunan göree büyük bir tanka gereksinim vardır. Dişiler 4.5 inch'e* kadar büyüyebilir, erkekler ise bu boydan hafif küçük kalırlar. Dolayısıyla balıkları sürü halinde beslemek için mutlaka büyük bir tanka ihtiyaç vardır. Doğal ortamları acı su olduğu için, bir çok canlıdoğuranlar gibi sert suları severler. Doğada, Orta Amerika'nın hızlı akan nehirlerinde bulundukları için, tankta güçlü su sirkülasyonu bu balıkları mutlu edecektir. Tankın mutlaka çok iyi şeklide bitkilendirilmiş olmasının yanında, geniş yüzme yerlerine de ihtiyaç duyarlar.

4) Besleme

Akvarumda beslenmesi gereçkten kolay balıklardır. Özellikle pul yemleri severler, ancak canlı yemleri de tüketeceklerdir. Tanktaki algleri de tüketen kılıçkuyruklar, en iyi performanslarını protein oranı yüksek yemlerle verirler.

5) Üreme

Kılıçkuyruklar canlıdoğranlardandır ve bir seferde, yüzme kabiliyetine sahip 80'e kadar yavru verirler. Cinsiyet ayrımı, erkekte değişiklik göstererk Gonopodium adını alan anal yüzge ile yapılır. Bu değişim geçirmiş yüzgeç, dişiye sperm aktarılması için kullanılır. Kılıçkuyruklar yavrularını doğar doğmaz yemeye başlayacaklarından, başta su üzerinde yüzenler olmak üzere tankın çok iyi bitkilendirilmesi yavrulara kaçarak saklanma şansı verir. Akvaryumcularda satılan yavrulukların çoğu yetişkin bir kılıçkuyruğa göre çok küçük olduğundan, ciddi oranda strese girmelerine neden olacaktır. Bu durumda yapılacak en iyi şey, hamile dişiyi iyi bitklendirilmiş, rahat doğum yapabileceği ayrı bir doğum tankına almak ve üremesi bittikten sonra zaman kaybetmeden kendi tankına geri koymaktır. Bir kılıçkuyruğu büyüyebileceği en son notkaya getirmek için ciddi bir akvaryum kapasitesine ihtiyç duyacağınız için, bazı balıklarınıza yer açmak için, yeni yavrularınızı elden çıkarabilirsiniz.

 
Erkek(üstte) - dişi kılıçkuyruk**

6) Hastalıklar

Kolay hastalanmayan, dayanıklı balıklar olmasına karşın, kötü su koşullarında mantar ve beyaz benek hastalığına yakalanabilirler. Bu sorun da akvaryumcudan satın alınan ilaçlar ve akvaryum koşullarına biraz daha dikakt etmekle çözülebilir.
______________________
ÇEVİRENİN NOTU : 100 :P
*4.5 inch = 11.43 cm
** Resimi düzgün yerleştiremediğim için uzamış halleri :)
Resimler arantı - buluntudur :
http://www.moje-akvarium.net/
bjkalley: 7 points total

Dark Reflection2007-2-28 3:4:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2007 21:56
Teşekkürler Sertaç bey. zahit2007-05-01 15:04:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir