Karma Akvaryumda Beta


DemirÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2006
İl: Mugla
Mesaj: 1455
DemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2006 16:45

KARMA AKVARYUMDA BETA

 

Betta splendens’lerden daha güzel ve zarif az balık vardır, Beta’lar yaygın olarak, ‘Siyamlı Kavgacı Balık’ olarak ta bilinirler. Bu hava-soluyan harika balıkları, küçük akvaryumlarda yalnız olarak bulundurmak muhtemelen en uygunu olduğu halde, bazı karma ortamlarda da bulundurulabilirler.

 

Beta’lar Neyi Rahatsız Ederler: Beta’lar “Kavgacı Balık” olarak ünlerini gerçekte sadece; diğer betalarla, cüce guramiler gibi birkaç ilişkili türle ve bazende süslü-parlak renkli lepistesler gibi savunmasız balıklarla bir araya geldiklerinde hak ederler. Beta’lar genellikle hayli utangaçtırlar ve diğer ilgisiz balıklara karşı az bir saldırganlık gösterirler, bununla birlikte, bütün olarak yutabilecekleri küçük tetralar veya yavru balıkları yemekten kaçınmazlar.

 

Beta’ları Ne Rahatsız Eder: Uzun, dalgalanan yüzgeçleri ve yavaş hareketleri betaları, yüzgeç ısıran-didikleyen balıklar (kaplan barb’lar gibi) için kolay bir hedef yapar ve büyük aktif türlerden (dev danio’lar gibi) çok korkuyor gibi görünürler. Genellikle ilgili guramiler tarafından amansız bir şekilde kovalanırlar, bununla birlikte, gerçekte saldırgan balıklar (cichlid’ler gibi) için hiçte uygun değildirler.

 

Diğer Sorunlar: Bazı balıklar gerçekte beta’ları kovalamazlar, fakat yemek zamanı onlarla yarışırlar. Beta’lar kabul edecekleri yiyecekler hakkında oldukça seçicidirler ve tercih ettikleri özel yiyecekler aktif balıklar tarafından beta’lar yemeden kapılıp yenilirler. Birkaç açgözlü yiyici (rosy barb’lar veya küçük danio’lar gibi) problem değildir, fakat bir tank dolusu olurlarsa, beta için zayıflatıcı bir durum olur.

 

Akvaryum Önerilen Diğer Balıklar: Platiler, moliler, yavaş tetraların bazıları (neonlar, kardinaller, rummy burunlar), kiraz barb’lar ve cory cats ve büyük akvaryumlarda melek balıkları uygun tank arkadaşlarıdır.

 

Yuva Yapımı: Beta’lar su yüzeyinin yakınında, üstü örtülü bir bölümün altındaki küçük bir alanı bölgesi yapmayı tercih eder, bundan dolayı uzun bitkiler (canlı veya yapay) bulundurulması önerilir. Minimum sıcaklık 21 oC (70 Fahrenheit) ve ideal sıcaklık 26.5–27 oC (80 Fahrenheit) olmalıdır.

 

Kaynak: http://www.bestfish.com/tips/052799.html

 

Demir2006-10-26 16:49:5

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RandomizerÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 29
RandomizerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Ocak 2007 19:00

Güzel yazı için teşekkürler, emeğinize sağlık.

90 litrelik tankımda beta diğer balıklarla birlikte çokta mutlu gözükmüyordu. Özellikle lepisteslere karşı zaman zaman kabararak meydan okuyordu. Şimdi yaklaşık 400 lt lik bir tankın içindeler. Tankta çeşitli türlerde tetralar, guramiler, lepistesler, platiler,1 adet ramirezi ve 2 adetde melek var. Hepsi kendilerine ait bölgeler belirlediler ve gayet uyumlu biçimde geçiniyorlar.

Erkek betalarla ilgili bence en büyük sorun kendi türleriyle bir arada yaşayamaması. İçerisinde rengaren betalar dolu olan bir akvaryumumun olmasını çok isterdim doğrusu.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir