Karbondioksit ama nekadar?


FurkanOzkanÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 111
FurkanOzkanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2008 14:22
Selamlar
 
Uzun zamandr dusundugum ve arastirma yapmama ragmen cevabini bulamadigim bir soruyu buraya tasimak istiyorum.
 
Forum uyelerinde bitkili akvaryum deyince hemen CO2 reaktorumude yaptim yada tup taktim gibi bilgiler ve oneriler goruyorum. Hatta bu konuda 'kendin yapivir bari' sistemlerde projeler masallah aldi basini gidiyor. Ancak ben burada su gozlemi yaptim. 2 yildir 200 litrelik bir tankim var. bu tankta ise bolca sayilabilecek biktarda bitkim var. (Malesef resim cekemiyorum cunku makinem yok) Hatta bundan 4-5 ay once elodealarin artik cosacak derecede buyumelerinden dolayi (akvaryumun yarisini kaplamislardi) hepsini sokup acikcasi attim. Ben akvaryumu kurarken eskilerin tabiri ile en iyi akvaryum en az ellenen akvaryumdur mantigi ile balik yukumu biraz arttirarak Co2 reaktoru kullanmaksizin sadece sivi gubre takviyesi ile hic bir problem yasamadan akvaryumumla ilgieniyorum.  Hatta cogalan bitkiler yuzunden bir cogunu attim.
 
Ben ce bu konuda buyuk bir yanlis yapilmakta. Cunku her bir balik ve herbir bitkinin urettigi CO2 miktari bilinmeden kafaya gore yada oyle diye CO2 reaktoru yapilip akvaryuma konuyor. taktir edersinizki bir lepistesle bir zebranin uretecegi CO2 miktari farkli olacaktir. Bu konuda yani akvaryumdaki canlilarin urettikleri CO2 miktarlari konusunda bir calismaya ben internette acikcasi rastlamadim. Bu dengenin kurulmasi icin bu tip bir calismaya ve bu tip bir projeye ihtiyac oldugunu dusunuyorum.
 
Soylediklerimi basitce su sekildede aciklamak istiyorum. Ornegin bir a bitkisi isiklanma suresince 40 birim Co2yi O2ye cevirsin. Isiksiz donemde ise 20 birim O2yi CO2ye cevirsin. Ayrica bu bitkinin yaninda bir b baligi 30 birim Co2yi devamli uretsin. Bu durumda gece sonunda 20+30=50 birim CO2 suda olacaktir. Gunduz sonunda ise (50+30)-40=40 birim CO2 suda bulunacaktir. Tabii bu ornekte baska reaksiyonlar ve havaya kayiplar ihmal edilmekte. Bu durumda sistem kendi icinde devinimle devam edecek ve bitkide balikta mesut yasayacaktir.
 
Sorum ise su bu konuda bir calisma var mi. Yoksa bir merakli arkadasimiz (elinde CO2 olcme imkani olan) bunu yapabilir mi.  Burada dusundugum deney yonteminide aciklamak istiyorum. Genellikle tercih edilen baliklar ayri ayri 3-5 litrelik akvaryumlarda hatta saf su ile doldurulmus, beslenmeden havalandirmadan ve su yuzeyinde hic hava kalmayacak sekilde 24 ve 48 saatlik periyotlarda sudaki CO2 degisimi gozelenebilir. Ayni sey bitkiler ilede tek tek yapilarak bir degerlendirmeye gidilebilir. Bu durumda elde edilen degerlerden bir yaklasim yapilabilir. Benim malesef CO2 degerini olcme gibi bir imkanim yok (anladigim kadari ile ph degisiminden anlasilabiliyor) Bu imkana sahip arkadaslar bu sekilde bir calisma yaparlar mi acaba? Yada yapilmisi var mi?Big%20smile
 
Saygilar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2008 20:11
CO2 isteği bitki türleri arasında değişkenlik gösteren birşey. Yani bazı türler çok az CO2 varlığında (dışarıdan ilave yapmadan az miktar balık ve kendi ürettikleri CO2 ile) rahatlıkla gelişebilirken bazı türlerse oldukça yüksek CO2 konsantrasyonuna ihtiyaç duyuyorlar (öyleki koyabileceğiniz en fazla balık miktarınıda koysanız yetmiyor).

Söylediğiniz gibi bir test yapılabilirmi yada yapılmışmı bilmiyorum ama bana göre yapılmasına çokta gerek yok çünkü bitki türleri arasında hangilerinin dışarıdan CO2 eklemeden rahatlıkla yaşatılabileceği, hangilerininde CO2 ilavesiz sağlıklı yaşatılamayacağı zaten belirlenmiş. Bitki türlerini veren birçok katalokta var. Türkçe bir örnek:

http://www.adayhobby.com/bitkiler.asp

mustafaerdogar2008-06-21 20:13:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

beyzade8427Çevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 28
beyzade8427Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2008 14:08

Ayrıca geceleri ışlıkları kapatmanız, bitkilerin solunum yapmasını sağlayacak bundan dolayı CO2 takviyesi sağlayacaktır.

beyzade84272008-09-10 14:18:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetcenkÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2008
İl: Antalya
Mesaj: 119
ahmetcenkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2008 14:34
 Aslında bu tamamen sizin ne kadar hızlı bir büyüme istediğiniz ve hangi bitkileri seçtiğiniz ile alakalı bir durum...
 Mesela kırmızı bir bitki yetiştirmek istiyorsunuz..Yüksek ışık olmadan bu bitkiyi kızartmanız pek olası değil..Yüksek ışık demek yüksek besin ihtiyacı ve sürekli ulaşabildiği co2 demek..bunun da balık yüküyle sağlamak epey zor olacaktır.
 Aslında bu işin en iyi yolu ph kontol ünitesinden geçiyor...Khını bildiğiniz bir tankta sürekli 25-30ppm co2nin suda olmasını sağlamak ph kontrol ünitesi ile çok kolay.sizin dediğiniz gibi eğer balıklar atıyorum bu 30un 15ini sağlıyorlarsa zaten ph kontrolcusu devreye girip tanka 15 co2 verdikten sonra co2i durduracaktır..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir