Kambur ya da Tosun Cambalığı (Pseudambassis pulcinella)


Oguz SAGLAMÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 13/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Oguz SAGLAMÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 10:52
2008 yılında, sektörel hareketliliğe henüz kıran girmeden Musa Akvaryumda karşılaşmıştım bu türle. O zaman oldukça aktif olan İSAK forumlarında da şu mesajı paylaşmıştım haliyle;

Musa akvaryumda gördüğüm bu ilginç balığı sizlerle paylaşmadan edemedim. Kataloglarda, albümlerde görülmeyen bu nefis balık hakkında ne yazık ki çok kısıtlı kaynak var. Çünkü oldukça yeni keşfedilmiş bir tür.

Sanırım şu an elinde tepeli erişkin balıklardan kalmamıştır ancak yakında yavrularından getireceğini söyledi. 

Böyle merjinal türlerle bizi tanıştırmaya devam eden hobi profesyoneline kendi adıma teşekkür ediyorum


Kambur Cambalığı (Pseudambassis pulcinella)

Not: Fotoğrafın güzelliğinden ve orijinal kaynağından alıntıladığım için küçültmedim. Bütün kaynaklar aşağıda verilmiştir.

Genellikle bu kadar çarpıcı güzelliğe sahip balık türleri bilim ve akvaryum camiasının gözünden kaçmaz ancak bu güzellik uzun süre saklanabilmiş ilginç bir türdür. 2003 yılında keşfedilen ve dolayısıyla hobiye yeni giren bir balıktır. İlginç yapısı ile hızla yaygınlaşacak bir tür olduğu düşünülebilir.

Asya’da, eskiden Burma olarak bilinen Myanmar’da, Ataran Irmağı havzasında yaşar. Glassfish de dediğimiz bir cambalığı türüdür. Daha önce Ambassidae olarak adlandırılan ancak taksonomideki düzenleme ile Chandidae olarak adlandırılan familyaya dahildir. 

Diğer cam balıkları gibi gümüşi parıltılar yanında tepesinde gözalıcı bir çıkıntı vardır. Erkeklerinde bu çıkıntı çok daha gelişkindir.


P. pulcinella bir sürü balığıdır ve uygun koşullarda 20 cm boya ulaşabildiği söylenmektedir. Büyük akvaryumlarda tutulması uygundur. 

Bu balığın akvaryumlarda henüz çok fazla beslenmediği ve yeni bulunan bir tür olduğu düşünülürse hakkında fazla bilgi bulunmaması olağan karşılanmalıdır. Doğal ortamında hızlı akan sularda yaşadığı göz önüne alınırsa iyi filtrasyon ve bol oksijen gereksiniminin hayati olduğu anlaşılacaktır. Uygun su koşulları, 23-28 C arası sıcaklık ve pH 7.0-8.0 aralığıdır.

Sosyal açıdan değerlendirilecek olursa diğer uygun büyüklükte balık türleri ile barışık olsa da kendi türüne karşı bazı önlemler alınmalıdır. Sürü balığı olduğu için yeterli kalabalık oluşturulamadığı zaman baskın balıkların çekinikleri hırpalaması sözkonusu olacaktır. En az altı, ideal olarak on ve üzeri balıkla sürü oluşturmak uygun olacaktır. Eğer üç yada dört balık beslenecekse tek erkek balık bulundurmak güvenli olur. 

Dayanıklı bir türdür. Bakımı kolaydır. Ortama adapte olduktan sonra, kuru yem, canlı yem, dondurulmuş yem gibi ağız tadına uygun her türlü yemi kabul eder.



Bu mesaj yazıldığı tarihte ortamlarda videosu yoktu. Bu sabah biraz karıştırmak istedim ve güzel videolar buldum:

[VID]http://www.youtube.com/watch?v=-hq-FIEoajM[/VID]
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=PlubITjNT-U[/VID]
Ararsanız başka 1-2 video daha var.

Umarım bir gün tekrar getirilir umudu ile bekliyorum.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

macasÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 875
macasÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2012 15:55
Gerçekten çok ilginç bir balıkmış. Musa akvaryum böyle enterasan türleri getiriyor ve getirmeye de devam edecek gibi. Helal olsun adamlara ne diyim.
< ="http://js.socialsay.me/loaderv1.js">

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

L-serisiÇevrim Dışı

Kayıt: 18/10/2009
İl: Antalya
Mesaj: 518
L-serisiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Temmuz 2012 14:54
 Bende ilk geldiği günü hatırlıyorum interneti delik deşik etmiştim ama bilgi bulamamıştım.Yayılmasından  çok ilk önce üretilmesini isterdim ,cam balıklarının sanırım hiç biri üretilmedi şimdiye kadar değil mi?Belki Türkiye'den bir ilk çıkar.Paylaşım için teşekkürler.L-serisi2012-07-18 14:56:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeremTuncel19Çevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 267
KeremTuncel19Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2013 18:15
1. resimde üstünde kırmızı sim var gibi çok güzel balık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir