Kahverengi Yosun (Brown Algae)


BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2009 21:51
 Konuyu buraya açtım ama eminde değilim buraya ait olup olmadığından. Daha önce de bu konu ile alakalı bir konu açılmış ama biraz yüzeysel kalmış o yüzden konuyu yeniden açma sebebim daha detaylı bir şekilde tartışılmasını ve belki bu sayede benimde bu dertten kurtulmamı sağlar umudu.

 İnternette yaptığım araştırmalara göre kahverengi yosunun en büyük iki sebebi Nitrat ve Silikat fazlalığı. Hatta About.com'da ki açıklamasında Gravel (Çakıl) Yosunu ve Silica (Silis) Yosunu olarak'da geçmekte. Bende oluşma sorunuda tabi ki uyarılara kulak asmadan dekor olarak kullandığım iki büyük kaya.

 Kurtulma yolu olarakda Silikat'ı ve Nitrat'ı azaltmak aydınlatmayı güçlendirilmekten bahsedilmiş. Bunu yapmak içinde genelde R/O suyu tavsiye ediliyor. Sudaki silikat seviyesini tespit edemiyorum çünkü silikat testleri 45 tl civarlarında ve şuanda bu teste para verecek gücüm yok. Elimde Nitrat, Fosfat, Demir, Gh ve Kh Testlerim var. Yaptığım enson test sonuçları
Nitrat : 5 Ppm
Fosfat : 0,25 Ppm
Demir : 0,25
Gh : 5
Kh : 5

Ph konusunda da hiçbir fikrim yok çünkü Ph Metrem düzgün çalışmıyor. Akvaryum hakkında genel bilgilere gelince
Brüt kapasite : 192 Net Su : 135 litre civarında
Akvaryumda şuanda bir tane 25-30 cm civarında boyu olan Mahagony kökü ve çeşitli boylarda 3 tane Mango kökü mevcut. Taban en üstte 30 kilo civarı Hagen Siyah altında Dasz Soil, Seachem Flourite Red ve en altta da Dünya Marka Hindistan Cevizi torfu. Gübrelemeyi test sonuçlarına göre minimum düzeyde tutuyorum, yemleme akşamları az miktarda.
Aydınlatma 2x18 Watt Aquarelle 1x18Watt Philips TL-D 965 De Luxe Pro, 1x18 Watt Philips TL-D 950 De Luxe Pro, 1x18 Watt Osram 765 Cooldaylight, 1x18 Watt Sylvanis Gro-lux.
 Bu problem başladıktan bir süre sonra su değişimlerini haftada iki kere 30 litre civarı yapmaya başladım ama bir süre sonra hafta bire düşürdüm (üşengeçlik). Bu haftadan itibaren su değişimlerini sıklaştırdım. Dün 20 litre bugün 26 litre su değişimlerini yaptım. Cuma ve Pazar günü yine en az 26 litre su değiştireceğim. Karbondioksit'i tüplü sistemle şuanda saniyede 1 kabarcık şeklinde veriyorum. Bir ara saniyede 2-3 kabarcık'a kadar çıktım ama Co2 drop checker sarıya döndü (yüksek co2 göstergesi) ve balıklar sersemlemeye başladı. Bu yosundan tamamen kurtulmaya kararlıyım ve yardımlarınızı bekliyorum.

 Şimdi de gelelim yapacağım işlemlere. R/O yada damacana su kullanma imkanım olmadığı için eskiden yaptığım gibi değiştireceğim suyu dinlendirme tankında içinde aktif karbon olan bir iç filtreyle mümkün olduğunca filtreleyeceğim. Otuz.com'dan ilk alış verişimde de zeolit alıp iç filtrede bunu kullanacağım. Yine dinlendirme tankında iç filtre ile yarım gün kadar çalıştıktan sonra içerisinde Seramik boncuk, elyaf ve Eheim Torf Pellets olan şelale filtre ile filtreleyip yumuşatıp zenginleştireceğim ve 2. yada 3. gün sonunda su değişimini yapacağım. Bu su değişimleri Muhtemelen Salı-Perşembe-Pazar ya da Çarşamba-Cuma-Pazar olacak. Zeolit olayını ana tanka bağlayıp bir süre ana tanktaki suyuda bu şekilde filtre etmeyi düşünüyorum. Floresanlarımdan bazıları 6 aylık ve üstü. Bunları aldığım yere yenileri geldiğinde değiştirmeyi düşünüyorum ama şuan aldığım yerin toptancısında yokmuş ve gelmemiş. Yine bu yosunun nedeni olarak gösterilen düşük oksijen seviyesi ve düşük akıntı için geceleri hava motorunu çalıştıracağım ve akvaryumun arka köşesine 500 litre debili bir kafa motorunu debiyi aşırı akıntı yapmayacak şekilde ayarlayarak yerleştireceğim. Yosundan kurtulmak için Otocinclus ve Cüce Vatoz tavsiye edilmiş ama bunlarında sadece genç yani yeni yosunları yiyecekleri eski yosunlara dokunmayacakları belirtilmiş. Akvaryumumda 6 adet Otocinclus Affinis ve bolca karides mevcut ama gerekirse 2-3 adet cüce vatoz'da alırım. En son çare elimde Tetra Algizit Tablet var ama kullanma taraftarı değilim.

 İşte elimdekiler ve aklımdakiler. Bu yosundan kurtulmamda yapılacak her türlü yardıma açığım. Umarım kurtulma yolunu bulurum ve bu konu altında da detaylı bir rehber olmuş olur.
Bunlarda incelediğim kaynaklar:

http://freshaquarium.about.com/cs/maintenance1/p/algaebrown.htm

http://www.algone.com/diatoms.php
Devletabi2009-01-28 22:03:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2009 23:20
 Kimseden cevap gelmedi ama ben devam edeyim işlemlere. Bugün 26 litre daha su değiştirdim Pazar bir daha değiştireceğim ve pazar günü yosunlu ön kısımdaki Lilaeopsisleri söküp iyice temizleyeceğim ve o kısımdan dip çekimi yaparak bir miktar kumuda çekeceğim. Cesaret edebilirsem Blyxa'larıda söküp o kısımlarıda temizleyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreutkuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/10/2008
İl: Bursa
Mesaj: 1138
emreutkuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2009 21:25
selam, benim akvaryumumda kahverengi alg bir ay sürdükten sonra bitti.  Bitki yapraklarında oluşmadığı sürece sorun yok. . Diğer tüm yüzeyleri temizlemek kolay çünkü. Ama bitki yaprakları etkilendiğinde kötü oluyor.
 
 
Bana taşlardan ziyade 30 kilo yeni siyah kum kullandım ondan kaynaklandı gibime geliyor. Sebebi herneyse yeni kurulum akvaryularda sıklıkla görülüyor zaten.
 
Bende otoclintus yok ama cüce vatoz ve elma salyangozları iyi yüzey temizliği yapıyorlar.
 
Su değişimi ve temizlik dışında özel bir önlem almadım ben.
 
Ben dip çekimi ve yüzeyel kum çekimi yapıp kumu tekrar akvaryuma koyuyordum. Blyxa ları sık sık çıkarıp akvaryum suyunda yıkayıp  yeniden dikiyordum. Blyxalar bu işlemden etkilenmiyorlar aksine fotosentezi artırıyorlar.
 
 
En kısa zamanda kurtulmanız dileğiyle..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir